Επιλογή Σελίδας

Η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1911 στην πόλη Βιρτσχόβνια, που τότε ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Σε ηλικία τριών ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στις ΗΠΑ και απέκτησε το όνομα Στέλλα Γουόλς. Από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και γρήγορα ξεχώρισε για την ταχύτητά της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ήταν μία φτασμένη αθλήτρια με πολλούς τίτλους στο ενεργητικό της στα 100 μ, 200 μ, στο άλμα εις μήκος και τη δισκοβολία. Παράλληλα, δούλευε ως υπάλληλος σε μία εταιρεία του Κλίβελαντ, όπου μεγάλωσε και ζούσε.

Μία μέρα προτού αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα και αφού είχε απολυθεί από τη δουλειά της, δέχθηκε πρόταση της πολωνικής πρε­σβείας να εργαστεί εκεί ως διπλωματική υπάλληλος και να μετάσχει στους Ολυμπια­κούς Αγώνες του 1932 με τα χρώματα της πατρίδας της. Δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος για να πάρει την απόφασή της και στις 2 Αυγούστου 1932 κέρδισε με την Πολωνία το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. με επίδοση 11’’9, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ και κατέλαβε την 6η θέση στη δισκοβολία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Βερολίνο, αν και ήταν το φαβορί, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 11’’7. Κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας της πέτυχε 51 πολωνικά ρεκόρ, 18 παγκόσμια και 8 ευρωπαϊκά. Μετά την απόσυρσή της από τους στίβους παρέμεινε στις ΗΠΑ και βοήθησε νεαρούς αθλητές στις ΗΠΑ, κυρίως πολωνικής καταγωγής και διοργάνωνε αγώνες.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1980, η 69χρονη Στέλλα Γουόλς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο Κλίβελαντ και τότε αποκαλύφθηκε το μεγάλο της μυστικό. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε ανδρικά γεννητικά όργανα και δεν υπήρξε ποτέ γυ­ναίκα.

Το εύρημα της νεκροψίας επιβεβαίωσε τις υποψίες κάποιων συναθλητών της και ήγειρε αμφιβολίες για τη νομιμότητα των επιδόσεων και των μεταλλίων της. Όμως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με την περίπτωσή της, καθώς δεν ευνοεί τη διενέργεια τεστ για τον προσδιορισμό του φύλου.

Πηγή: Σαν Σήμερα