Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Σήμερα μπαίνουν στη σκηνή για τα δικά τους νοκ άουτ στη φάση των 16 που ολοκληρώνεται οι Ισπανοί, που αντιμετωπίζουν το Μαρόκο και οι Πορτογάλοι που θα βρουν απέναντί τους την Ελβετία. Αν προκριθούν οι Ισπανοί, η κάτω πλευρά του ταμπλό γίνεται ένα είδος Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στα προημιτελικά υπάρχει το ζευγάρι Αγγλίας – Γαλλίας και οι Ισπανοί θα βρουν κι αυτοί μια ευρωπαϊκή ομάδα: ή την Πορτογαλία ή την Ελβετία. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε στους 16 καμία απολύτως έκπληξη. Δύσκολα θα γίνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το Μαρόκο και η Ελβετία είναι από χέρι χαμένοι. Ισα ίσα που το ό,τι δεν έχει υπάρξει έκπληξη τους δίνει ελπίδες.
Φόβος μεγάλων επεισοδίων
Στην Ισπανία η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή. Ειδικά στη Βαλένθια, αλλά και στη Βαρκελώνη, στην Αλμερία, στη Σεβίλλη, στη Μούρθια. Το ματς μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου που θα δώσει στο νικητή μια θέση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θεωρείται λόγος για να υπάρξει αστυνομική επιφυλακή. Στην Ισπανία, οι κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων των μεταναστών της Βόρειας Αφρικής και της αστυνομίας δεν είναι ούτε μεγάλες, ούτε συνεχείς όπως στη Γαλλία πχ. Ωστόσο ο φόβος ότι οι πανηγυρισμοί Μαροκινών για μια πιθανή νίκη της Εθνικής τους θα μπορούσαν να γίνουν αιτία για βανδαλισμούς και συγκρούσεις είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό, έχει τεθεί σε εφαρμογή ad hoc ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε αρκετές ισπανικές πόλεις: η Ισπανία και το Μαρόκο έχουν χρόνια τώρα και γεωπολιτικές διαφορές εξαιτίας μιας απαίτησης αυτονομίας μιας περιοχής που βρίσκεται στο Μαρόκο και έχει πάρ’ αυτά ισπανικό πληθυσμό από τα χρόνια που οι Ισπανοί ήταν εκεί.
Το κακό είναι ότι ειδικά στη Βαλένθια, οι ακροδεξιοί Ultras της τοπικής ομάδας, ανακοίνωσαν «προστατευτικές περιπολίες» – με άλλα λόγια ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η ισπανική αστυνομία ανησυχεί γιατί στο Βέλγιο, μετά τη νίκη του Μαρόκου στο ματς με την ομάδα του ΝτεΜπρόιν, υπήρξαν επεισόδια. Στην Ισπανία τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για ύπαρξη ενός εκατομμύριου υπηκόων του βασιλιά Μωάμεθ ΣΤ’ που βρίσκονται σε ιβηρικό έδαφος, αλλά προφανώς ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Στον τοπικό Τύπο της Βαρκελώνης, στην οποία υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότητα Μαροκινών στη χώρα γράφτηκε πως «αν ο Λουίς Ενρίκε είχε όντως την ιδέα να χάσει η Ισπανία για να αγωνιστεί στους 16 με το Μαρόκο η ιδέα του ήταν άθλια».
Και τους Ισπανούς τους απασχόλησε αν η Ισπανία έχασε επίτηδες από την Ιαπωνία. Σε εφημερίδα της Μασδρίτης δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά την ήττα της Ισπανίας από την Ιαπωνία ένα άρθρο, που εκφράζει σε γενικές γραμμές τη χώρα. Η εφημερίδα (σωστά κατά τη γνώμη μου) ισχυρίζεται πως αν ο Λουίς Ενρίκε θέλει η συζήτηση για τη συμπεριφορά της ομάδας του στο ματς με τους Γαπωνέζους να ξεχαστεί γρήγορα, πρέπει να χρησιμοποιήσει το ματς με το Μαρόκο για να δώσει στον κόσμο ένα άλλο αντικείμενο συζήτησης: «ας κάνουμε τον κόσμο να συζητάει για τις αρετές της ομάδας μας κι όχι για το αν όντως η συμπεριφορά μας υπήρξε κυνική» – ήταν το συμπέρασμα. Για να δούμε τι θα δούμε. Το Μαρόκο είναι ομάδα σκληρή και γρήγορη, παίζει καλύτερη άμυνα από τη Σενεγάλη κι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στο λίγο χρόνο που ο Ζίγιες και οι συν αυτώ της επίθεσης θα έχουν τη μπάλα. Γιατί είναι δεδομένο πως με την ενδεκάδα που χρησιμοποιεί ο Ενρίκε τη μπάλα θα την έχουν οι Ισπανοί διαρκώς. Οι Ολμο, Ασένσιο, Γκάμπι, Μπουσκέτς, Ρόντρι, Φεράν Τόρες, Πεδρι με αυτό το γύρω γύρω όλοι χαίρονται παίζοντας κορόιδο με τους αντιπάλους. Αλλά δεν ξέρω πόσα κορόιδα θα βρουν στο Μαρόκο.
Ρονάλντο και μόνο Ρονάλντο πάλι
Κατοχή μπάλας θα κάνουν και οι Πορτογάλοι απέναντι στην Ελβετία. Η μεσαία τους γραμμή έχει σπουδαίους παίκτες, ο Κανσέλο και ο Ράφα Γκερέιρο ανεβαίνουν συνεχώς, και οι ψευτοεξτρέμ του Σάντος (ο Μπερντάνο Σίλβα και ο Φέλιξ) δεν είναι κυνηγοί που κάνουν μόνο συγκλίσεις, αλλά δυο δεκάρια που θέλουν αρκετά τη μπάλα. Το πρόβλημα είναι τι σκοπό έχουν. Στα τρία πρώτα ματς όλοι όσοι ήταν πίσω ή στο πλάι του Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιζαν πολύ για αυτόν και κακό δεν είναι γιατί ο Ρονάλντο παίζει φορ και το γκολ το έχει: το πρόβλημα της ομάδας του Σάντος είναι ότι αυτό γίνεται προβλέψιμα. Στα ματς με την Γκάνα και την Ουρουγουάη οι συμπαίκτες του Κριστιάνο αποφάσισαν να φτάσουν σε τελικές προσπάθειες και οι ίδιοι όταν κατάλαβαν πως μπορεί να υπάρξουν περίπλοκες καταστάσεις έτσι και η υπεροχή τους δεν έχει ως αποτέλεσμα γκολ. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα και για απόψε: η Πορτογαλία πρέπει να παίξει για να βάλει γκολ κι όχι για να βάλει γκολ ο Κριστιάνο Ρονάλντο – πράγμα που είναι κάτι άλλο. Αυτό το μονοδιάστατο παιγνίδι (σε συνδυασμό και με την συμπεριφορά του Ρονάλντο που έκανε μούτρα όταν έγινε αλλαγή στο ματς με την Κορέα) δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα ξεκινήσει – πράγμα σπάνιο.
Ο Λουίς Φίγκο που ξέρει και την Πορτογαλία και τη διοργάνωση και τον Ρονάλντο είπε πως περιμένει από αυτόν να αλλάξει κάτι στο παιγνίδι του απόψε, δηλαδή να γίνει πιο ομαδικός. Στα τρία πρώτα ματς της Πορτογαλίας έμοιαζε να παίζει σαν να μην είχε συμπαίκτες: το τι θα έκανε αυτός, φαινόταν να τον απασχολεί πιο πολύ από το αν θα κέρδιζε η ομάδα. Στην Πορτογαλία τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια διαδικτιακή σταυροφορία: συγκεντρώθηκαν υπογραφές για να μην ξεκινήσει – το πράγμα θυμίζει τις τρέλες που έγιναν στην Ελλάδα με τον Κατσουράνη το 2014. Τι μπορεί να γίνει; Να τον πείσει με τον τρόπο του τον Ρονάλντο ο Φερνάντο Σάντος να παίξει για την ομάδα του λίγο πιο πολύ: από αυτό θα εξαρτηθεί όχι το αν οι Πορτογάλοι θα αποκλείσουν την Ελβετία, αλλά το τι τελικά θα κάνουν στο τουρνουά.
Να σημειώσω ότι οι Ελβετοί είναι ο κλασικός κακός μπελάς για όλους χρόνια τώρα. Στο Euro2020 απέκλεισαν τη Γαλλία στα πρώτο νοκ άουτ κάτι που κανείς δεν περίμενε! Και τώρα μου φαίνονται καλύτεροι. Όχι μόνο γιατί ο Εμπολό είναι ένας σπουδαίος κυνηγός, αλλά κυρίως γιατί ο Σο, ο Φρόιλερ και ο Τσάκα είναι τρεις εξαιρετικοί μέσοι που ξέρουν και να κόβουν και να ράβουν. Εχουν σε τρομερό κοντρόλ νεύρων: ο Φρόιλερ έκανε δώρο δυο γκολ στους Σέρβους και μετά πέτυχε το γκολ της νίκης! Και φυσικά υπάρχει πάντα ο Σακίρι, με κορμί αρσιβαρίστα και γκολ στα πόδια του. Κι αν η Σακίρα αρνήθηκε να τραγουδήσει, ο Σακίρι είναι πάντα πρόθυμος για όλα.
Το pod για τη φάση των 16
https://pod.gr/mundial-2022/ta-kompiouterakia-tis-ispanias-kai-i-wra-tis-argentinis/
Πηγή: Karpetshow