Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Πέρασαν κιόλας 16 χρόνια από την τελευταία φορά που μια προαναγγελία (όπως ορίζεται και διατυπώνεται από το δημοσιογραφικό κλισέ) αγώνα της Εθνικής ομάδας είχε ως φόντο τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους!

Πολύς καιρός, μαθές, πολλά τα χρόνια της υπομονής, της αναμονής, της επιμονής και της προσμονής, πολλά τα απωθημένα, πολλά τα ποθημένα, πολλά τα στοιχειά που μας κυρίευσαν, πολλά τα ξορκίσματα των δαιμόνων, πολλή λαχτάρα για να στροβιλιστούμε ξανά γύρω από το πεντάκυκλο….

Δεν εννοώ το υδροκινητικό γλυπτό του Γεωργίου Ζογγολόπουλου το οποίο έχει στηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ομόνοια, αλλά αυτό με τις πέντε σπυριάρες μπάλες που ορθώνεται σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Η μελωδία του Ιβ Μοντάν και η πονεμένη ιστορία μας

Από σήμερα λοιπόν, η καρδιά μας θα πάλλεται στο “Πιερ Μορουά” της Λιλ και άμποτε αυτοί οι χτύποι να συνεχιστούν από τις 6 Αυγούστου και πέρα a Paris, όπως τόσο μελωδικά τραγουδούσε ο Ιβ Μοντάν!

Βεβαίως η Γαλλία δεν έχει υπάρξει πολύ τρυφερή με την πάρτη μας, τουναντίον μας έχει πληγώσει πολλάκις και κατ’ επανάληψιν, μάλιστα -τώρα που το αναλογίζομαι- καταλήγω στο συμπέρασμα πως ποτέ και πουθενά δεν μας πρόσφερε λίγα ψίχουλα χαράς!

Αυτή η ιστορία είναι όντως πονεμένη και ελπίζω ότι η επιχείρηση που αρχίζει σήμερα δεν θα ανοίξει καινούργιες πληγές, αλλά θα επουλώσει τις παλιές που βαστάνε εδώ και 73 χρόνια!

Το Ολυμπιακό Τουρνουά αποτελεί την έκτη διοργάνωση στην οποία συμμετέχει η Εθνική επί γαλλικού εδάφους στο οποίο έχει υποστεί παταγώδεις αποτυχίες, απροσδόκητες ήττες και μεγάλα χουνέρια, χώρια οι τσακωμοί και οι φασαρίες στα ενδότερα της!

  • Το 1951 στο εν Παρισίοις Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι ενώ ακόμη μπουσούλαγε στις μεγάλες διοργανώσεις (έχοντας ωστόσο κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο δυο χρόνια νωρίτερα στο Κάιρο) κατέλαβε την όγδοη θέση με απολογισμό δυο νίκες και έξι ήττες.

Η νίλα από τους Βρετανούς και η μουστάρδα της Ντιζόν

  • Το 1983 στο EuroBasket στη Λιμόζ και στη Ναντ τερμάτισε 11η και προτελευταία, με δυο νίκες (αμφότερες επί της Σουηδίας) και πέντε ήττες.
  • Έναν χρόνο αργότερα (1984) στο Προολυμπιακό Τουρνουά στο Λε Μαν και στο Παρίσι δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Λος Αντζελες σημειώνοντας πέντε νίκες και τέσσερις ήττες με… σημαδιακή εκείνη από τη Μεγάλη Βρετανία με 106-104.
  • Μετά από 15 χρόνια στο EuroBasket η Εθνική ναυάγησε αύτανδρη και πήγε άκλαυτη στη Ντιζόν όπου γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμα βράδια και γύρισε πίσω με την περιχυμένη από την διάσημη ντόπια καυτερή μουστάρδα και με την ουρά στα σκέλια, τερματίζοντας ουραγός (16η)!

Το αντίο του Σπανούλη και το σουτ του Γιάννη

  • Το 2015 στην τελική φάση του EuroBasket στη Λιλ νίκησε το Βέλγιο, αλλά στον καθοριστικό προημιτελικό ηττήθηκε από την Ισπανία του οργιώδους Πάου Γκασόλ με 73-71 (με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αστοχεί στο τρίποντο της… απελπισίας στο φινάλε) και εντέλει κατέλαβε την πέμπτη θέση, σε μια διοργάνωση που υπήρξε το “κύκνειο άσμα” του Βασίλη Σπανούλη και του Νίκου Ζήση.

Συνολικά σε πέντε διοργανώσεις στις οποίες έχει εμφανισθεί μέχρι στιγμής –και εν αναμονή της έκτης- στη χώρα του φιλέλληνος λόρδου Βύρωνος η Εθνική αριθμεί 10 νίκες και 19 ήττες σε 29 ματς.

Απόψε, μετά από 16 χρόνια εξορίας από το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της οικουμένης η ελληνική ομάδα παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην τέταρτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς…

Τρίζουν τα κόκκαλα των παικτών του 1952

Στην τέταρτη που πρέπει να λογίζεται ως πέμπτη, αλλιώς θα τρίζουν τα κόκκαλα των παικτών που συγκρότησαν την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1952 και όσο βρίσκονταν εν ζωή μάλλιασε η γλώσσα τους να ψάχνουν τη δικαίωση τους!

Επί σειρά όχι ετών, αλλά δεκαετιών όλοι τους υποστήριζαν με ζέση ότι όχι μόνο αδικήθηκαν από την Ιστορία, αλλά και ότι αυτή η ίδια η Ιστορία είναι χαλκευμένη!

Σε εκείνο το αμφιλεγόμενο Προολυμπιακό Τουρνουά, που διεξήχθη στο Ελσίνκι λίγες μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, η ελληνική ομάδα ήχθη ως αμνός επί σφαγήν!

Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά το έχω διαβάσει ως σχόλιο του συχωρεμένου του Γιάννη Λάμπρου στο βιβλίο που έγραψε για να φωτίσει την υπόθεση (αλλά και να αποκαταστήσει την Ιστορία) ο αείμνηστος Πέτρος Λινάρδος…

Οι λύκοι και τα πρόβατα

“Οι ομάδες που μας νίκησαν ήταν οι λύκοι κι εμείς τα πρόβατα” έχει δηλώσει ο “Καρφίτσας”, εννοώντας ότι η Εθνική έπεσε θύμα των συγκυριών, ίσως και των συνωμοσιών…

Στον προκριματικό γύρο που προηγήθηκε των Αγώνων με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων (Ελλάδα, Ισραήλ, Ουγγαρία, Φιλιππίνες) η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 75-38 και νίκησε το Ισραήλ με 54-52.

Οι Φιλιππινέζοι πέτυχαν δυο νίκες και προκρίθηκαν στο κυρίως Τουρνουά, ενώ στο μπαράζ για το δεύτερο εισιτήριο της πρόκρισης, στις 18 Ιουλίου η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 47-44 και αποκλείσθηκε, όπως ακριβώς την πάτησε και η Ιταλία από την Αίγυπτο!

Με τσαμπουκά στην παρέλαση!

Στο επιγενόμενο Ολυμπιακό Τουρνουά έλαβαν μέρος 16 ομάδες, με νικητές τους Αμερικανούς, δεύτερους τους Σοβιετικούς και τρίτη την Ουρουγουάη), ενώ οι παίκτες της ελληνικής ομάδας διερρήγνυαν τα ιμάτια τους με το σκεπτικό ότι ο προκριματικός γύρος πρέπει να λογίζεται ως η πρώτη φάση των Αγώνων…

Σαν να μην έφτανε αυτό, παραβίασαν κιόλας την εντολή του αρχηγού της αποστολής, έμειναν στο Ελσίνκι και συμμετείχαν με τον… τσαμπουκά τους στην τελετή έναρξης, από την οποία διασώζεται η φωτογραφία της εισόδου τους στο Στάδιο, με σημαιοφόρο τον Φαίδωνα Ματθαίου!

Εντέλει η Ιστορία αποκαταστάθηκε εκ των υστέρων και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ αναφέρεται ότι η Εθνική έχει τέσσερις παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1952, 1996, 2004, 2008), ενώ απόψε ανοίγει την αυλαία της πέμπτης.

Οι απόγονοι του Νέισμιθ και το 7-6 στο νταλαβέρι μας

Στην πρεμιέρα της στο Ολυμπιακό Τουρνουά του 2024 η Εθνική βρίσκει απέναντι της την ομάδα της πατρίδας του Τζέιμς Νέισμιθ, του ανθρώπου που επινόησε το μπάσκετ στις 21 Δεκεμβρίου του 1891 και πρόλαβε να το δει να παίζεται για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες για 14η φορά, με την Ελλάδα να πλειοδοτεί οριακώς στις νίκες με σκορ 7-6, μετά την ήττα που γνώρισε με 97-91 (Μήτογλου 14, Καλάθης 12, Σλούκας 12, Παπαγιάννης 11, Κασελάκης 10) στις 29 Ιουνίου του 2021, στην πρώτη φάση του Προολυμπιακού Τουρνουά που φιλοξενήθηκε στη Βικτόρια του Καναδά.

Το κρεσέντο του Γκούμα και οι μπουνιές του Μέμου

Αυτό το νταλαβέρι άρχισε στις 16 Αυγούστου του 1972 στο πλαίσιο του Προολυμπιακού Τουρνουά του Άουγκσμπουργκ, όπου η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε με 91-87, προεξάρχοντος του Βασίλη Γκούμα ο οποίος είχε σκοράρει 34 πόντους.

Επτά από τα 13 ματς ήσαν φιλικά (με πλέον αξιομνημόνευτο εκείνο στο Τουρνουά Ακρόπολις του 1987 στο ΣΕΦ, όπου ο Μέμος Ιωάννου τάραξε στα μπουνίδια τον Τζέι Τριάνο), δυο διεξήχθησαν σε Προολυμπιακά Τουρνουά, δυο σε Διηπειρωτικά Κύπελλα και δυο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Το ψυχόδραμα στο Τορόντο

Στο ελληνοκαναδικό αλισβερίσι οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στη βραδιά της 8ης Αυγούστου του 1994 στο Skydome του Τορόντο, όπου η Εθνική αντιμετώπισε τους οικοδεσπότες Καναδούς στο ματς που θα έκρινε την πρόκριση στην τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος…

Τότε λοιπόν, έζησα μια από τις συγκλονιστικότερες “στιγμές” στην καριέρα μου και μετά από 39 χρόνια στο τηλεοπτικό κουρμπέτι θεωρώ εκείνη τη μετάδοση ως μια από τις τρεις που με έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα.

Το ματς εξελίχθηκε σε ντέρμπι ολκής, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φάνη Χριστοδούλου (του οποίου τον ιδρώτα σκούπιζε σε ένα τάιμ άουτ ο Γιώργος Σιγάλας!) που πέτυχε 26 πόντους και συνάμα πέρασε χειροπέδες στον Καναδό σταρ, τότε παίκτη των Σέλτικς και μετέπειτα των Λέικερς, Ρίκι Φοξ.

“Κάρφωσε αγόρι μου να φύγουμε”!

Τα τελευταία δευτερόλεπτα εξελίχθηκαν σε ψυχόδραμα, καθώς με το σκορ στο 72-71 η παγίδα στον Φοξ είχε ως αποτέλεσμα να κλέψει την μπάλα ο Φάνης και να την πετάξει στον Φασούλα που έφευγε στον αιφνιδιασμό.

Αυθορμήτως τότε φώναξα με όση δύναμη μου είχε απομείνει “κάρφωσε αγόρι μου να φύγουμε” και εκ των υστέρων άκουσα από κάμποσους ανθρώπους ότι ενώ κοιμόντουσαν ξύπνησαν από τις φωνές μου, που μπήκαν στα υπνοδωμάτια τους από τα ανοικτά παράθυρα των διπλανών σπιτιών!

Στο επόμενο κλικ αυτής της φάσης, ακούγεται η κόρνα της λήξης και όλα τα μέλη της ομάδας μπουκάρουν στο γήπεδο και πανηγυρίζουν.

Σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι

Στη γραμμή του τρίποντου, εκεί όπου κάρφωσε ο Φασούλας, βλέπω τον Χριστοδούλου και τον Παταβούκα να αγκαλιάζονται και να στροβιλίζονται γύρω γύρω και αυθορμήτως μού ήρθε στο μυαλό και στο στόμα ο στίχος από ένα τραγούδι του Βαγγέλη Γερμανού…

Γελώντας λοιπόν είπα από το μικρόφωνο ότι “κάνουν σαν ερωτευμένοι πιγκουΐνοι”!

Δεν κάνω τηλεοπτικές μεταδόσεις σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν βρίσκομαι καν στη Λιλ, αλλά ελπίζω ότι γύρω στα μεσάνυχτα η Εθνική θα έχει ρίξει στο κανναβάτσο την κομπανία του Σέι Γκίλτζους-Αλεξάντερ και του Τζαμάλ Μάρεϊ και κάποιοι παίκτες της Εθνικής θα φιλιούνται και θα αγκαλιάζονται κι ελόγου τους σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι!

Πηγή: Sport24