Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Αδαμόπουλου

Ο ήχος της σιωπής ήταν πάντα κάτι άγνωστο, σχεδόν άπιαστο για εκείνον. Με δική του παραδοχή, κατανοεί ότι δεν είναι εύκολος άνθρωπος.

Κάθε κίνηση, κάθε απόφαση και συνέπεια, κάθε συμπεριφορά συνοδευόταν από «θόρυβο». Τον δικό του θόρυβο. Το δικό του ταπεραμέντο.

Ο Σολ Μπάμπα είχε συμβιβαστεί με αυτό. Είχε μέσα του μία «ειρήνη» παράξενη, που συνήθως εκφραζόταν έντονα. Παρά τον προσωπικό συμβιβασμό του, δεν χρειαζόταν να έρθει και σε κανενός είδους ανακωχή με τη νοοτροπία του. Δεν θα σου έλεγε ποτέ «είμαι αυτός, αν σου αρέσει». Ωστόσο, δεν υπήρχε περίπτωση να πει «θα αλλάξω, γιατί δεν σου αρέσει»…

Στο γήπεδο δεν ήταν πάντα ευχάριστος. Πάνω στο χορτάρι ή στην άκρη ενός τεντωμένου σχοινιού, όμως, είναι πάντα ειλικρινής με τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Αυτό τον «αχρείαστο» ή και ανούσιο για τον χαρακτήρα του ήχο της σιωπής, πάντως, τον βίωσε για τα καλά τον Ιανουάριο του 2021, στο άκουσμα ανησυχητικών μαντάτων.

Ο 36χρονος αμυντικός της Κάρντιφ Σίτι, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του, άρχισε χημειοθεραπείες, έπειτα από διάγνωση που έκανε λόγο για λέμφωμα Non-Hodgkin, μίας μορφής καρκίνου…

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Ουαλίας περιγράφει την ασθένεια ως «τύπο καρκίνου που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα, ένα “δίκτυο” αγγείων και αδένων».

Του κόπηκε για λίγο η λαλιά. Σκέφτηκε την οικογένειά του. Αλλά, όπως πάντα, έβγαλε μία κραυγή. Ο Σολ Μπάμπα έχει μάθει να μάχεται.

Η θεραπεία του αμυντικού από την Ακτή Ελεφαντοστού θα έχει την εποπτεία τόσο εξειδικευμένων ογκολόγων όσο και της ιατρικής ομάδας της Κάρντιφ Σίτι.

Οι «Bluebrids» ανακοίνωσαν πως «είμαστε στη δυσάρεστη θέση, με λύπη, να ενημερώσουμε για τη διάγνωση. Όμως ο Σολ έχει αρχίσει τη “μάχη” του με θετικό πνεύμα και θα εξακολουθήσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου και της οικογένειας της Σίτι. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, θα λαμβάνει αμέριστη υποστήριξη από τους συμπαίκτες του».

Η διοίκηση της ομάδας της Τσάμπιονσιπ (δεύτερης ποδοσφαιρικής κατηγορίας της Αγγλίας) ζήτησε «σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του Σολ και της οικογένειάς του», ενώ ανέφερε ότι ο 36χρονος θα είναι κοντά στην ακαδημία, στην οποία θα εξελίξει την προπονητική ανάπτυξή του.

Το Κάρντιφ είναι το νέο «σπίτι» του Μπάμπα από το 2016, έπειτα από μία σχεδόν νομαδική ποδοσφαιρική καριέρα σε έξι χώρες. Είναι ο τόπος και η ομάδα που βρήκε μία πατρική φιγούρα στο πρόσωπο του κόουτς Νιλ Ουόρνοκ.

Ο ίδιος ο παίκτης αποκαλεί την ουαλική πόλη «μία τέλεια περιοχή στην οποία πρώτα με εκτίμησαν ως άνθρωπο και στη συνέχεια ως αθλητή».

Είναι το μέρος που κατάφερε να μείνει ο εαυτός του, χωρίς να τον ενοχλούν οι επικρίσεις. Είναι, πια, ο τόπος του μεγαλύτερου «αγώνα» της ζωής του…

Ο Σουλεϊμάν «Σολ» Μπάμπα γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1985 στην κοινότητα Βαλ-ντε-Μαρν, περίπου 5χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου του Παρισιού.

Οι γονείς του κατάγονταν από την Ακτή Ελεφαντοστού και παρά την άρνηση της μητέρας του να ασχοληθεί με τα σπορ, εκείνος εντάχθηκε σε ηλικία 11 ετών στις ακαδημίες της Παρί Σ.Ζ..

Η κα Μπάμπα ονειρευόταν να δει τον κανακάρη της σπουδαγμένο και γιατρό, όμως ο μικρός Σολ είχε άλλες φιλοδοξίες.

Τα όνειρά του ήταν δυνατά, το ταλέντο του «βροντοφώναζε» τον προορισμό του, όπως ο ίδιος ήταν πάντα -ακόμη και ενοχλητικά- φωνακλάς, ατίθασος αλλά και αυθόρμητος.

Στα 16 του, ένας σωματώδης έφηβος με ύψος σχεδόν 1,90μ., βιαζόταν να προοδεύσει. Δεν έκανε ότι τα ήξερε όλα. Απλώς ήταν ενθουσιώδης. Ένας Αργεντινός αμυντικός με το όνομα Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μάταια προσπαθούσε να πάρει τον Μπάμπα κάτω από τα «φτερά» του. Να του μιλήσει, να τον συμβουλεύσει, κυρίως, και όχι να τον τιθασεύσει.

Ο ίδιος Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είναι πλέον ένας από τους πιο περιζήτητους προπονητές στην Ευρώπη και από τις αρχές του 2021 ο νέος κόουτς της Παρί.

«Στις πρώτες προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, σε ηλικία 16 ετών, ο Μαουρίτσιο ήταν ευγενικός μαζί μου. Μου έδινε συμβουλές, πώς να τοποθετώ το σώμα μου, πώς να αμύνομαι», θυμήθηκε ο Σολ σε συνέντευξή του στον «Guardian». Εξηγώντας, πάντως, ότι «μου έλεγε να προσπαθώ να στέκομαι στα πόδια μου, αλλά εγώ ήθελα συνεχώς να κάνω τάκλιν».

Δεν αντιδρούσε, όμως, μόνο απέναντι στον Ποτσετίνο.

Ο Μπάμπα αγωνίστηκε σε μόλις δύο επίσημους αγώνες με την Παρί Σ.Ζ., πριν ταξιδέψει στα 21 του στη Σκοτία, για να φορέσει τις φανέλες των Ντανφέρμλιν (2006-2008) και Χιμπέρνιαν (2008-2011), σχεδόν για μία πενταετία.

Για τη θητεία του στο Παρίσι, στην ίδια συνέντευξη στον «Guardian» είχε ομολογήσει πως «ήμουν πολύ πεισματάρης και ξεροκέφαλος. Αντί να μιλώ με σεβασμό στους προπονητές μου, επέλεγα τις φωνές. Συχνά, μάλιστα, έβριζα. Συνειδητοποίησα ότι η συμπεριφορά μου δεν ήταν αυτή που έπρεπε, μόνο όταν έφυγα από τη Γαλλία…».

Μετά τη Σκοτία, κατηφόρισε προς Αγγλία μεριά και υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2011 στη Λέστερ. Στις «αλεπούδες» συναντήθηκε ξανά με τον άλλοτε προπονητή του και στην Εθνική Ακτής Ελεφαντοσού, Σβεν-Γκόραν Έρικσον.

Ο Σουηδός προπονητής, γνωστός για τις συχνά υπερφίαλες τοποθετήσεις του, παρομοίασε τον Μπάμπα με τον Γερμανό θρύλο, Φραντς Μπεκενμπάουερ(!), στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο Σολ υπέγραψε, όμως δύο μήνες αργότερα ο Έρικσον απολύθηκε και ο Νάιτζελ Πίρσον τον αντικατέστησε, βρίσκοντας τη Λέστερ στη 12η θέση της Τσάμπιονσιπ.

Ο Πίρσον άφηνε τακτικά τον Μπάμπα στον πάγκο, ειδικά μετά την απουσία του για έναν μήνα, για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Τούτη τη φορά δεν φώναξε. Ωστόσο ήταν κοινή επιθυμία οι ξεχωριστοί δρόμοι και το καλοκαίρι του 2012 συμφώνησε με την τουρκική Τραμπζονσπόρ, η οποία πλήρωσε στη Λέστερ 750.000 λίρες.

Έμεινε στην Τουρκία για δύο σεζόν και το 2014 μετακόμισε στην Ιταλία και την Παλέρμο.

Παρότι δεν υπήρχαν σχετικές απαιτήσεις ή πιέσεις από τους συλλόγους, στις δύο χώρες ο Μπάμπα αναζήτησε σχολεία ώστε να μάθει να μιλά τις γλώσσες.

Ήταν κι αυτό ένα δείγμα του χαρακτήρα του και της διάθεσης για πιο ώριμες συμπεριφορές. Πλέον, ο Σολ μιλά γαλλικά, αγγλικά, τούρκικα, ιταλικά, αλλά και μία διάλεκτο από την Ακτή Ελεφαντοστού την οποία «επέβαλλε» ο πατέρας του στο σπίτι της φαμίλιας στη Γαλλία.

Στο Παλέρμο έμεινε για μερικούς μήνες και τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στη Λιντς. Ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας ήταν τότε το νυν αφεντικό της Μπρέσια, Μάσιμο Τσελίνο.

Τα ιταλικά χρησίμευσαν στον Μπάμπα ώστε να δηλώνει την αντίθεσή του για την διοικητική πολιτική του Τσελίνο στη μητρική γλώσσα του δεύτερου! «Μιλούσα πρώτα στον Μάσιμο και μετά στον Τύπο», αφηγείται ο Σολ. «Δεν πίστευα ότι κάνει καλή δουλειά και ήμουν απλώς ειλικρινής.

»Πολλές φορές με φώναζε στο γραφείο του ή τηλεφωνούσε και στο σπίτι μου για να γκρινιάξει». Πάντως, παραδεχόταν ότι «δεν είχα τίποτα να χάσω γιατί ήμουν με δανεισμό από την Παλέρμο και δεν περίμενα η Λιντς να με κρατήσει».

Κάτι, όμως, που συνέβη το καλοκαίρι του 2015, όταν οι Άγγλοι αγόρασαν τα δικαιώματά του και ο νέος κόουτς, Ούβε Ρέσλερ, τον έχρισε και αρχηγό!

Η παραμονή του στη Λιντς ήταν το ίδιο σύντομη με τις τελευταίες θητείες του.

Είχε συνηθίσει και ο ίδιος το ρόλο του γυρολόγου. Οι αλλαγές δεν του έλεγαν κάτι. Το πακετάρισμα στις βαλίτσες γινόταν αυτόματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδεσμεύθηκε και άρχισε προπονήσεις με την Ντέρμπι Κάουντι, ευελπιστώντας να δεχθεί επίσημη προσφορά για συμβόλαιο. Προπονητής εκεί ήταν τότε ο πρώην κόουτς του στη Λέστερ, Νάιτζελ Πίρσον. Περίμενε άδικα.

Βρέθηκε για λίγο σε ένα επαγγελματικό «κενό». Μέχρι που ήχησε το κινητό του και στην άλλη άκρη ακούστηκε η φωνή του Νικ Ουόρνοκ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την Κάρντιφ Σίτι.

Ο Άγγλος προπονητής είχε τον Μπάμπα στη λίστα του για τέσσερα χρόνια και στην πρώτη ευκαιρία τον έκανε την πρώτη μετεγγραφή του στην ουαλική ομάδα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο 36χρονος σέντερ-μπακ συνδέθηκε τόσο πολύ με μία ομάδα, με μία πόλη και με έναν κόουτς. «Τώρα μπορώ να αποκαλέσω το Κάρντιφ το σπίτι μου», είχε τονίσει στο BBC Africa το φθινόπωρο του 2018, όταν ήδη με τον Ουόρνοκ είχαν οδηγήσει τη Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ, στην όγδοη άνοδο στην καριέρα του νυν τεχνικού της Μίντλεσμπρο!

«Ο Νιλ είναι κάτι παραπάνω από ένας μάνατζερ για μένα. Είναι μία πατρική φιγούρα», εξηγεί ο Μπάμπα.

Καταλήγοντας ότι «πριν από κάθε ματς, ο κόουτς έρχεται και μου λέει “μην είσαι ο… Μπεκενμπάουερ! Απλώς κάνε κεφαλιά ή κλώτσα τη μπάλα”. Αυτό μου αρέσει στον Ουόρνοκ. Είναι πάντα ειλικρινής και εκτιμά τη δική μου φιλοσοφία να λέω τα πράγματα ως έχουν».

Τον Δεκέμβριο του 2016, πάντως, τα «εγώ» τους, οι «εκρηκτικοί» χαρακτήρες και η ποδοσφαιρική και μη εξωστρέφειά τους συγκρούστηκαν μπροστά σε κάμερες και οπαδούς…

Σε αγώνα εναντίον της Ίπσουιτς, ο Μπάμπα αντέδρασε άσχημα σε σκληρό μαρκάρισμα αντιπάλου. Αποβλήθηκε, έσπρωξε τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας του, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον τέταρτο διαιτητή και έσπρωξε και τον προπονητή του, όταν ο Νιλ Ουόρνοκ επιχείρησε, σε ρόλο ειρηνοποιού, να τον ηρεμήσει!

«Δεν είχα καμία διάθεση να μιλήσω με τον Σολ μετά το παιχνίδι και θα τον δω αύριο», δήλωσε ο Άγγλος κόουτς. «Είχε επιθετική στάση και δεν τον συγχωρέσουμε τόσο εύκολα».

Ο ίδιος ο αμυντικός από την Ακτή Ελεφαντοστού αναγνώρισε αμέσως το λάθος του, επισημαίνοντας πως «ήταν κάτι άσχημο, από μέρους μου. Το κατάλαβα όταν έφτασα σπίτι… Ήταν κάτι μου με έφερε σε δύσκολη θέση, διότι την επόμενη μέρα τα παιδιά μου θα πήγαιναν στο σχολείο και όλοι θα συζητούσαν για αυτό.

»Είναι ίσως το μόνο πράγμα που μετανιώνω, καθώς λέμε στα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά και τα ανάγκασα να δουν αυτό που έκανα…».

Όσα κι αν έγιναν, από τον υποβιβασμό της Κάρντιφ Σίτι στην Τσάμπιονσιπ το 2019 και την απόλυση του κόουτς Ουόρνοκ, μέχρι τα αναγνωρισμένα λάθη του, ο Σολ Μπάμπα επιμένει ότι βρήκε στην Ουαλία μία νέα πατρίδα.

Δεν κρύβει ότι μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, σκέφτεται να ζήσει μόνιμα εκεί.

Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχει στο μυαλό του ούτε την καριέρα του ούτε τη «δεύτερη ζωή» του. Δεν ονειρεύεται τη νέα καριέρα του, αλλά φαντάζεται, γεμάτος αισιοδοξία, απλώς τη ζωή του.

Για μία νέα ευκαιρία να συναντήσει και πάλι τους «ήρωες» του. Τον Ζορζ Γουεά, τον Λιλιάν Τουράμ, τον Μαρσέλ Ντεσαγί και τον Λοράν Μπλαν.

Θέλει να κερδίσει αυτή τη «μάχη», αυτόν τον «αγώνα» με τον καρκίνο. Για τον ίδιο, για τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Για τον πατέρα του, «με τον οποίο, το 1993-1994, παρακολουθούσαμε Πρέμιερ Λιγκ και τότε ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο!».

Για τη φιλοδοξία, μετά την αποχώρησή του, να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

Ο Σολ Μπάμπα είναι πολύ νέος, πολύ φιλόδοξος και πολύ… φωνακλάς για να τα παρατήσει. Επιθυμεί, για αρχή, να ζήσει και να ξαναπαίξει.

Άλλωστε, όπως επιμένει, «το ποδόσφαιρο είναι πειθαρχία, τακτική, στοργή για τον συμπαίκτη σου και ευθύνη για τη θέση σου.

»Το ποδόσφαιρο αντανακλά τη ζωή σου, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι και πράττεις». Με ή δίχως φωνές.

Πηγή: Athletes’ Stories