Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Η διακοπή του χειμώνα στην Bundesliga ήταν κάποτε… μηνιαία. Ξεκινούσε γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει επανεκκίνηση του πρωταθλήματος πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι απλός. Ο βαρύς χειμώνας στη Γερμανία πάγωνε – στην κυριολεξία – τον αγωνιστικό χώρο των γηπέδων και δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή των παιχνιδιών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και του ’70, η χώρα πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο χιονιάς «γονατίζει» τα πάντα. Ούτε κουβέντα για ποδόσφαιρο.

Δειλά-δειλά άρχισαν οι πλούσιοι σύλλογοι από τις μεγαλούπολεις να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις. Πρότυπο αποτέλεσε το γήπεδο της Άρσεναλ στην Αγγλία, όπου σε 6 χρόνια λειτουργίας προέκυψε μόλις μία αναβολή αγώνα. Η θέρμανση στον αγωνιστικό χώρο ήταν πολυτέλεια τότε για κάθε ομάδα. Κι’ όμως Μόναχο (Μπάγερν), Αμβούργο και Βερολίνο (Χέρτα) μπήκαν στη διαδικασία να επενδύσουν χρήματα στα γήπεδά τους. Καινοτομία η οποία προκάλεσε αίσθηση. Περίπου 450 χιλιάδες με ένα εκατομμύριο μάρκα κόστιζε τότε η κατασκευή, που θα τοποθετείτο κάτω από τον αγωνιστικό χώρο. Απαγορευτικό ποσό για την τότε εποχή!

Το χειμώνα της σεζόν 1969-70 οι αναβολές αγώνων στην Bundesliga ήταν σε καθημερινή διάταξη. Λίγους μήνες πριν από το Μουντιάλ του Μεξικό, οι χιουμοριστικές ατάκες έδιναν και έπαιρναν. «Αν δεν βρούμε λύση, ας μετακομίσουν όλοι οι σύλλογοι στο Μεξικό και να αγωνιστούν εκεί», τόνισε ο τότε πρόεδρος της Σάλκε, Γκίντερ Ζίμπερτ. Οι πρώτες λύσεις ήρθαν από Βερολίνο μεριά, οπότε και αποφάσισαν να αγοράσουν έναντι 25 χιλιάδων μάρκων μία τεράστια τέντα. Το χιόνι έπεφτε πάνω σ’ αυτήν, όποτε υπήρχε παιχνίδι αυτή απομακρύνονταν και οι αναβολές μειώθηκαν στο ελάχιστο. Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, προστάτευε το χορτάρι από τη χιονόπτωση, όχι, όμως, και από την παγωνιά. Έτσι το 1972-73 αναβλήθηκε πάλι αγώνας στην πρωτεύουσα. Συνάμα λόγω του γεγονότος πως η τεράστια τέντα εφάπτονταν στον αγωνιστικό χώρο, δεν αερίζονταν όπως θα έπρεπε, με συνέπεια να προκύψει θέμα μούχλας στο χορτάρι.

Νέες λύσεις αναζητούνταν στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Μία δεκατία πέρασε και τα (αρνητικά) ρεκόρ διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο. Τη σεζόν 1978-79 αναβλήθηκαν 46 παιχνίδια! Εκτός της καθιερωμένης διακοπής, υπήρχε ένας έξτρα μήνας αναγκαστικού στοπ των αναμετρήσεων. Στη συνέχεια υπήρξε η οδηγία: «παίξτε όποτε και όπου μπορείτε». Μόλις μία αγωνιστική πριν από το τέλος «ευθυγραμμίστηκε» η βαθμολογία, με τις ομάδες να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων. Παιχνίδια αναβάλλονταν, ο κόσμος ήταν αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να παραβρεθεί στο γήπεδο, η Bundesliga έγινε… παγάκι.

Τα τουρνουά σάλας κράτησαν τους ποδοσφαιριστές σε εγρήγορη!

Από τη στιγμή που οι σύλλογοι έβρισκαν τρόπο σιγά-σιγά να εξοικονομήσουν χρήματα και να επενδύσουν στη θέρμανση του γηπέδου, ήρθε και η σκέψη περί του μεγάλου διαστήματος αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους για τους ποδοσφαιριστές. Η λύση βρέθηκε μέσω των τουρνουά σάλας τα οποία διοργάνωνε η κάθε ομάδα, σε οποιοδήποτε κλειστό υπήρχε στην πόλη. Κυρίως αυτά των Καρλσρούη και Στουτγκάρδη ήταν τα φημισμένα, τη δεκαετία του ’90.

Εκεί βέβαια προέκυπταν διάφορα άλλα ζητήματα. Τα μεγάλα ονόματα των ομάδων συνήθως δεν έμπαιναν σε διαδικασία συμμετοχής στους αγώνες, μιας και προέκυπτε μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών. Επίσης οι θεατές μπορεί να έβρισκαν τη βολή τους στον ζεστό χώρο του κλειστού, εντούτοις το τηλεοπτικό ενδιαφέρον ήταν μικρό, ήτοι τα έσοδα ελάχιστα. Σιγά-σιγά και αυτή η – θεαματική η αλήθεια είναι – μόδα έπαψε να υπάρχει.

Η… θέρμανση βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας!

Τα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας συμμετοχής σε κάποια από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου έγιναν από ένα σημείο και μετέπειτα πιο αυστηρά. Τη σεζόν 2015-16 ακόμα και η 3η κατηγορία φρόντισε να επιβάλλει στις ομάδες, ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της ενημερότητας, την εγκατάσταση θέρμανσης στο γήπεδο. Κάτι που είχε συμβεί προ ετών στις δύο μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Αναφερόμενοι νωρίτερα στις διακοπές, αρκεί να διαπιστώσει κανείς πως σμίκρυνε ολοένα και περισσότερο το διάστημα του… χειμωνιάτικου στοπ ανά τις τελευταίες σεζόν. Η Bundesliga επανεκκίνησε στις 22 Ιανουαρίου (2015-16), στις 20 Ιανουαρίου (2016-17), στις 12 Ιανουαρίου (2017-18), στις 18 Ιανουαρίου (2018-19), στις 17 Ιανουαρίου (2019-20), αναγκαστικά νωρίς πέρσι λόγω Covid-19 (2 Ιανουαρίου) και φέτος στις 7 Ιανουαρίου.

Τα χρήματα τον πρώτο λόγο

Φυσικά η τηλεόραση και η μετάδοση των αγώνων αποτέλεσαν τον πρώτο λόγο στην πιο αυστηρή αδειοδότηση. Καμία αναβολή λόγω χιονιά. Ήτοι καμία αναβολή στην τηλεοπτική μετάδοση, για την οποία κάθε κανάλι πληρώνει έναν πακτωλό χρημάτων, όπως και ο οπαδός επενδύει μηνιαία ένα σημαντικό ποσό για την παρακολούθηση των αναμετρήσεων μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι ομάδες έπρεπε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με το γήπεδό τους, η τηλεόραση συνεχίζει να «πυροβολεί» ασταμάτητα με αγώνες τους οπαδούς, τα τουρνουά σάλας εξαφανίστηκαν και σκηνικά όπως τη δεκαετία του ’70 εξαλείφθηκαν δια παντός. Η Bundesliga δεν είναι πλέον στον πάγο!

Πηγή: BN Sports