Του Γρηγόρη Δημακάκου
Στις 31 Μαϊου 1996 η ΦΙΦΑ αποφάσισε διά βοής των μελών της να αναθέσει τη διοργάνωση σε δύο χώρες την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Μάλιστα η Ιαπωνία έγινε η πρώτη χώρα που πήρε το χρίσμα χωρίς προηγουμένως να έχει δώσει το «παρών» σε τελική φάση.
Οι υποψήφιες ήταν τρεις, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό. Λίγο πριν τη ψηφοφορία οι δύο παραδοσιακοί εχθροί, οι Γιαπωνέζοι και οι Κορεάτες αποφάσισαν να ενώσουν τις υποψηφιότητές τους σε μία, πιάνοντας εξ απήνης τους παράγοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Δεν διεξήχθη ψηφοφορία, αφού θα ήταν μάταια. Διά βοής η διοργάνωση ανατέθηκε από κοινού στις δύο ασιατικές χώρες. Μετά το τέλος της διοργάνωσης, όμως, η ΦΙΦΑ δεν έμεινε ευχαριστημένη και εισήγαγε στον κανονισμό ρητή ανακοίνωση που θα απαγόρευε στο μέλλον τη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου από δύο χώρες.
Πάντως τα στάδια που φιλοξένησαν τους αγώνες, 10 στην Ιαπωνία και 10 στη Νότια Κορέα, ήταν στολίδια από κάθε άποψη.
Η προκριματική φάση
Η Ρωσία πέρασε άνετα από τον 1ο όμιλο, ενώ στον 2ο η Πορτογαλία χρειάστηκε τη διαφορά τερμάτων για να ξεπεράσει την ισόβαθμή της Ιρλανδία. Αποκλείστηκε, όμως, η Ολλανδία, η τέταρτη του Μουντιάλ 1998.
Στον 3ο όμιλο το «αφεντικό» ήταν η Δανία και στον 4ο η Σουηδία. Η Πολωνία προκρίθηκε εύκολα από τον 5ο όμιλο, ενώ στον 6ο πρώτη τερμάτισε η Κροατία που νίκησε την τελευταία αγωνιστική στο ντέρμπι κορυφής το Βέλγιο με 1-0.
Στον 7ο όμιλο η Ισπανία επιβεβαίωσε τα υπέρ της προγνωστικά, όπως και η Ιταλία στον 8ο.
Στον 9ο όμιλο μετείχε η Ελλάδα, η οποία δύσκολα θα είχε τύχη απέναντι στις Γερμανία, Αγγλία. Η «νατσιονάλμανσαφτ» νίκησε 1-0 την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ», στον τελευταίο αγώνα που έγινε στο θρυλικό στάδιο, το οποίο γκρεμίστηκε για να πάρει τη θέση του το «Νέο Γουέμπλεϊ».
Τα «τρία λιοντάρια» απάντησαν με τον εκπληκτικό 5-1 στο Μόναχο με χατ τρικ του Όουεν. Την προτελευταία ημέρα η Ελλάδα διασύρθηκε 5-1 στο Ελσίνκι από τη Φινλανδία, στο ντεμπούτου του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της.
Την τελευταία ημέρα, όμως, η «γαλανόλευκη» κέρδιζε 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ» ως το 93’ όταν ο Μπέκαμ ισοφάριζε με μία από τις γνωστές του εκτελέσεις φάουλ.
Η Αγγλία πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ασίας. Στα πλέι οφ που ακολούθησαν το Βέλγιο υποσκέλισε την Τσεχία (1-0, 1-0), η Γερμανία την Ουκρανία (4-1, 1-1), η Τουρκία την Αυστρία (5-0, 1-0), η Σλοβενία τη Ρουμανία (2-1, 1-1), ενώ η Ιρλανδία απέκλεισε την 3η ομάδα της Ασίας, το Ιράν (2-0, 0-1).
Στον ενιαίο όμιλο της Νότιας Αμερικής η Αργεντινή έκανε περίπατο και την ακολούθησαν το Εκουαδόρ, η Βραζιλία και η Παραγουάη. Η «σελεσάο» για πρώτη φορά δεν τερμάτισε στην κορυφή προκριματικού ομίλου, ενώ υπέστη 6 ήττες σε 18 αγώνες.
Η 5η της βαθμολογίας Ουρουγουάη έδωσε πλέι οφ με την Αυστραλία για να εξασφαλίσει το εισιτήριο στην τελική φάση (3-0, 0-1).
Οι Κόστα Ρίκα, Μεξικό, ΗΠΑ προκρίθηκαν από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και οι Σαουδική Αραβία, Κίνα από την Ασία.
Η Αφρική έστειλε 5 ομάδες, το Καμερούν, τη Τυνησία, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.
Οι συνδιοργανώτριες Ιαπωνία, Νότια Κορέα και η κάτοχος του τίτλου Γαλλία συμπλήρωσαν το παζλ των 32 ομάδων.
Οι μασκότ του τουρνουά ήταν τρία εξωγήινα όντα από τον φανταστικό πλανήτη Άτμοζον, ο «Άτο», ο «Νικ» και ο «Καζ», που σήμαιναν «κίτρινος», «μπλε» και «μωβ» αντίστοιχα, τα χρώματά τους δηλαδή.
Πήγε… άπατη η Γαλλία
Η πρεμιέρα στη Σεούλ, στις 31 Μαϊου, έκρυβε πολύ μεγάλη έκπληξη. Η Σενεγάλη με τεχνικό το Γάλλο Μπρούνο Μετσού κέρδισε 1-0 την κάτοχο του τίτλου Γαλλία με γκολ που πέτυχε στο 30’ ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Οι «τρικολόρ» είχαν στην αποστολή τον Ζιντάν, που προερχόταν από τραυματισμό και δεν αγωνίστηκε.
https://youtu.be/6aDS1zj8aWk
Στο δεύτερο ματς η Ουρουγουάη πήρε το 0-0 από την πρωταθλήτρια κόσμου, που έχασε με κόκκινη κάρτα τον Ανρί. Ο Ροζέ Λεμέρ ήταν σε απόγνωση. Έριξε στη μάχη τον Ζιντάν, έστω και «κουτσό», αλλά το αποτέλεσμα ήταν ξανά απογοητευτικό, ήττα με 2-0 από τη Δανία, που συνοδεύτηκε από τραγική εμφάνιση.
Η Γαλλία επέστρεψε ταπεινωμένη στο Παρίσι. Κατέγραψε δε αρνητικό ρεκόρ, αφού έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου που αποκλείστηκε χωρίς να πετύχει νίκη και χωρίς να σκοράρει. Η Δανία και η Σενεγάλη προχώρησαν.
Η Ισπανία με πρωταγωνιστές τους Ραούλ, Μοριέντες, Ιέρο κέρδισε τις Σλοβενία (3-1), Παραγουάη (3-1), Νότια Αφρική (3-2) και συνέχισε στους «16». Μαζί της και η «αλμπιρόχα» που νίκησε 3-1 στο καθοριστικό ματς τη Σλοβενία.
Τεχνικός της Σλοβενίας ήταν ο Σρέτσκο Κάτανετς. Τσακώθηκε κι έστειλε πίσω στη Λιουμπλιάνα μετά το πρώτο ματς το «κακό παιδί» του σλοβένικου ποδοσφαίρου, τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς.
Στον 3ο όμιλο η Βραζιλία χρειάστηκε ένα πέναλτι του Ριβάλντο στο 87’ για να κερδίσει την αξιόμαχη Τουρκία. Η «σελεσάο» νίκησε και τις Κίνα (4-0), Κόστα Ρίκα (5-2) με τον Ρονάλντο να έχει πετύχει ήδη τα 5 από 11 γκολ.
Οι Τούρκοι πέρασαν δεύτεροι, έχοντας καλύτερα τέρματα από τους Κοσταρικανούς. Το ματς Κόστα Ρίκα – Κίνα 2-0 διαιτήτευσε ο Κύρος Βασάρας, ο πρώτος και μοναδικός ως σήμερα Έλληνας που έδωσε το «παρών» σε τελική Παγκοσμίου Κυπέλλου . Σκόρερ του πρώτου γκολ της Κόστα Ρίκα ήταν ο Ρόναλντ Γκόμες του ΟΦΗ.
Η Νότια Κορέα πήρε την πρωτιά στον 4ο όμιλο, αφού κέρδισε 1-0 την Πορτογαλία με γκολ του Παρκ Γι Σουνγκ, που έκανε αργότερα καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
ΟΙ Ασιάτες σάρωσαν 4-0 την Πολωνία κι έφεραν 1-1 με τις ΗΠΑ. Αυτή η ισοπαλία χάρισε ουσιαστικά τη 2η θέση και την πρόκριση στους Αμερικανούς.
Στον 5ο όμιλο η Γερμανία ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 8-0 επί της Σαουδικής Αραβίας με χατ τρικ του Μίροσλαβ Κλόζε. Η «νατσιονάλμανσαφτ» επικράτησε 2-0 του Καμερούν κι έμεινε στο 1-1 με την Ιρλανδία.
Οι νησιώτες έφεραν ακόμη μια ισοπαλία με 1-1 στο ματς με το Καμερούν και με το 3-0 επί της Σαουδικής Αραβίας πέρασαν ως δεύτεροι.
Νοκ άουτ η Αργεντινή
Στον 6ο όμιλο συναντήθηκαν και πάλι Αγγλία και Αργεντινή. Ήταν η σειρά των «λεοντόκαρδων» να χαμογελάσουν. Σκόραραν στο 44’ με πέναλτι του Μπέκαμ, του παίκτη που αποβλήθηκε στο προ τετραετίας μεταξύ των δύο ομάδων ματς.
Οι δύο ισοπαλίες με Σουηδία (1-1), Νιγηρία (0-0) ήταν αρκετές για να πάρουν οι Άγγλοι την πρόκριση. Η Αργεντινή επέστρεψε σπίτι, αφού δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία (1-1). Ισοφάρισε μάλιστα στο 88’ με τον Κρέσπο, το γκολ από το 59’ του Άντερς Σβένσον.
Η «αλμπισελέστε» ήταν το δεύτερο μεγάλο «θύμα» της διοργάνωσης. Πέρασαν 40 χρόνια από την τελευταία φορά που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Ήταν στο τουρνουά του 1962, σε όμιλο στο οποίο μετείχε και τότε η Αγγλία.
Στον 7ο όμιλο συνέβησαν απίθανα πράγματα. Το Μεξικό ξεκίνησε με νίκη 1-0 επί της Κροατίας, όπως και η Ιταλία με 2-0 επί του Εκουαδόρ.
Οι «κόνδορες» νίκησαν και το Εκουαδόρ με 2-1 και προκρίθηκαν, ενώ η Κροατία γύρισε το ματς με την Ιταλία, με γκολ των Όλιτς, Ράπαιτς. Οι «ατζούρι» είχαν προηγηθεί με το Βιέρι.
Την τελευταία αγωνιστική ο Ντελ Πιέρο ισοφάρισε σε 1-1 στο 85’ τους Μεξικάνους που είχαν προηγηθεί με τον Μποργκέτι. Η Κροατία αναζητούσε την ισοπαλία κόντρα στο αδιάφορο Εκουαδόρ για να προκριθεί, κατάφερε, όμως, να ηττηθεί με 1-0 από το γκολ του Μέντες.
Στον 8ο όμιλο η πρωτάρα Ιαπωνία ξεκίνησε με 2-2 κόντρα στο Βέλγιο, αλλά οι νίκες με Ρωσία (1-0) και Τυνησία (2-0) τής έδωσαν την πρόκριση. Δεύτερο προκρίθηκε το Βέλγιο.
Ο «άγιος» Ίκερ
Η Γερμανία περίμενε το γκολ του Νόιβιλ στο 88’ για να ξεπεράσει με 1-0 το εμπόδιο της Παραγουάης στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16». Ακολούθησαν οι Άγγλοι, που «καθάρισαν» με 3-0 τη Δανία από το πρώτο ημίχρονο, με τα γκολ των Φέρντιναντ (5’), Όουεν (22’), Χέσκεϊ (44’).
Η Σουηδία άνοιξε το σκορ στο 11’ με τον Λάρσον, αλλά οι Σενεγαλέζοι απάντησαν με δύο γκολ του Ανρί Καμαρά, το πρώτο στο 37’ και το δεύτερο, το «χρυσό» στο 104’ της παράτασης. Ίσχυε, ακόμα, ο απαράδεκτος κανονισμός του… ξαφνικού θανάτου, που λίγο έλειψε να καταστρέψει το άθλημα.
https://youtu.be/SAIO-tZbmdw
Η Ισπανία και η Ιρλανδία μετείχαν στο θρίλερ της Σουγουόν. Ο Μοριέντες στο 8’ έβαλε μπροστά τη «ρόχα». Στο 62’ ο Ίκερ Κασίγιας απέκρουσε πέναλτι του Χαρτ, αλλά οι Ιρλανδοί κέρδισαν και δεύτερο πέναλτι στο 90’ με το οποίο ισοφάρισε ο Ρόμπι Κιν.
Η παράταση δεν είχε γκολ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Ο Κασίγιας απέκρουσε τα χτυπήματα των Κόνολι, Κιλμπέιν, ενώ ο Χόλαντ έστειλε την μπάλα άουτ. Δύο άστοχα είχαν και οι Ισπανοί με τους Χουανφράν, Βαλερόν αλλά προκρίθηκαν με 3-2.
https://youtu.be/qYVCpzp6uMo
Η Βραζιλία νίκησε πολύ δύσκολα το Βέλγιο με 2-0 χάρη στους Ριβάλντο (67’), Ρονάλντο (87’), αλλά χρειάστηκε και διαιτητική βοήθεια, αφού στο πρώτο ημίχρονο ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ (δεν υπήρξε ποτέ) κανονικό γκολ του Βίλμοτς. Ο αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων» έχασε πολλές ευκαιρίες.
https://youtu.be/JHXwxi5ep-c
Οι Αμερικανοί, που δεν τους υπολόγιζε κανείς, πέταξαν έξω το Μεξικό (2-0) με γκολ των ΜακΜπράιντ (8’), Ντόνοβαν (65’), ενώ η Τουρκία έδωσε τέλος στην πορεία της Ιαπωνίας (1-0) με γκολ του Ουμίτ Νταβαλά (12’).
Η «σφαγή» της Ιταλίας και το «μπουμπούκι» Μορένο
Τελευταίο παιχνίδι της φάσης των «16» ήταν αυτό μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιταλίας. Μόλις στο 4’ οι Ασιάτες κέρδισαν πέναλτι, αλλά ο Μπουφόν απέκρουσε το χτύπημα του Αν Γιουνγκ Χουάν. Ο Βιέρι με κεφαλιά στο 18’ άνοιξε το σκορ για τους «ατζούρι».
Στη συνέχεια ανέλαβε πλήρη δράση ο Μπάιρον Μορένο. Ο διαιτητής από το Εκουαδόρ ευνόησε σκανδαλωδώς τους Νοτιοκορεάτες. Όλα τα σφυρίγματα ήταν υπέρ τους. Κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 88’ με τον Σέολ Κι Χιέον.
Στο 99’ ακυρώθηκε γκολ του Τομάζι, που θα σήμαινε τη λήξη του αγώνα και στο 103’ ο Τότι αποβλήθηκε άδικα με δεύτερη κίτρινη για «θέατρο». Οι Ασιάτες πήραν τη νίκη στο 118’ με κεφαλιά του Αν Γιουνγκ Χουάν.
https://youtu.be/PeQWjPphOH0
Οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη ΦΙΦΑ, κάνοντας λόγω για οργανωμένο σχέδιο αποκλεισμού τους.
Ο Ζεπ Μπλάτερ, με μία επίδειξη θράσους, υπεράσπισε τον διαιτητή: «Ο αποκλεισμός της Ιταλίας δεν οφείλεται μόνο στους διαιτητές και στους βοηθούς, που έκαναν ανθρώπινα κι όχι προσχεδιασμένα λάθη. Η Ιταλία έκανε λάθη επίσης, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση».
Κι όμως, αρκετές ομάδες χλεύασαν την Ιταλία για τις διαμαρτυρίες, όπως η Ισπανία. Θα ερχόταν κι η σειρά της…
Ο Αν ήταν παίκτης της Περούτζια. Ο ιδιοκτήτης της ιταλικής ομάδας Λουτσιάνο Γκαούτσι ήταν έξω φρενών μετά τον αγώνα.
«Αυτός ο κύριος δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στην Περούτζια. Ήταν φαινόμενο… μόνο όταν αγωνίστηκε κόντρα στην Ιταλία. Είμαι εθνικιστής. Δεν θα πληρώσω τον μισθό ενός ατόμου που κατέστρεψε το ιταλικό ποδόσφαιρο». Λίγο αργότερα ο Γκαούτσι ανασκεύασε, αλλά ήταν αργά. Ο Αν δεν επέστρεψε στην Ιταλία και συνέχισε την καριέρα του στην Ιαπωνία.
Ο δε Μορένο ήταν ένας από τους «εντολοδόχους» της ΦΙΦΑ. Είχε πολλές κακές διαιτησίες κι εντός συνόρων, διέθετε όμως γερές «πλάτες». Όλα αυτά μέχρι να συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών…
Η γκολάρα του Ροναλντίνιο
Η Αγγλία θα είχε καλύτερη τύχη αν δεν έπεφτε στην προημιτελική φάση πάνω στη Βραζιλία, η οποία αγωνίστηκε με την κυανόλευκη εμφάνιση. Άνοιξε το σκορ στο 23’ με τον Όουεν, αλλά ο Ριβάλντο ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.
Στο 50’ ο Ροναλντίνιο είδε εκτός θέσης το Σίμαν και με εκπληκτικό φάουλ από 40 μέτρα χάρισε τη νίκη στη «σελεσάο», αν και αποβλήθηκε επτά λεπτά αργότερα. Ήταν ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του θεσμού.
https://youtu.be/FNP8FY9L7g0
Οι Γερμανοί ξεπέρασαν τους Αμερικανούς, αλλά και σ’ αυτό το παιχνίδι δεν έλειψε το χοντρό διαιτητικό λάθος. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε στο 39’ με κεφαλιά ο Μπάλακ. Στη συνέχεια, ο Όλιβερ Καν πραγματοποίησε σπουδαίες αποκρούσεις, αλλά βοήθησε… και ο Χιου Ντάλας. Ο Σκωτσέζος ρέφερι, που ηγήθηκε αργότερα τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής διαιτησίας, δεν έδωσε πέναλτι στις ΗΠΑ και αποβολή στον Φρινκς που απέκρουσε με το χέρι κεφαλιά του Μπερχάλτερ στη γραμμή της εστίας.
https://youtu.be/LFUKSVbGZNU
Η Νότια Κορέα βρήκε νέο «συνοδοιπόρο» για να προχωρήσει. Ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Αλ Γκαντούρ ακύρωσε δύο γκολ της Ισπανίας, που πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο ο Μοριέντες (είχε και δοκάρι) με κεφαλιά και ο Κιμ Τάε Γιουνγκ σε βάρος της ομάδας του. Στα 120’ δεν υπήρξε σκορ κι οι Ασιάτες προκρίθηκαν τελικά σε βάρος της «ρόχα» στα πέναλτι με 5-3.
https://youtu.be/6UeomGLR41E
Οι ισπανικές εφημερίδες, που είχαν λοιδορήσει μερικές ημέρες νωρίτερα την Ιταλία, αναδιπλώθηκαν, «Η Ιταλία είχε δίκιο», «Οργανωμένη ληστεία», ήταν κάποιοι από τους πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδά τους.
Με «χρυσό» γκολ του Ιλχάν Μανσίζ στο 94’ η Τουρκία πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «4» της διοργάνωσης, αποκλείοντας την εκπληκτική ως εκείνο το ματς Σενεγάλη.
Σκόρερ οι… συνήθεις ύποπτοι.
Η… τύχη της Νότιας Κορέας έλαβε τέλος στην ημιτελική φάση. Ο Μπάλακ στο 75’ έδωσε την πρόκριση στη Γερμανία, ενώ διακρίθηκε και ο Καν που πραγματοποίησε σημαντικές αποκρούσεις.
Στον δεύτερο ημιτελικό σκόραρε με εντυπωσιακό διαγώνιο σουτ ο Ρονάλντο και η Βραζιλία προκρίθηκε για τρίτη στη σειρά διοργάνωση στον τελικό, με τον αρχηγό της Μάρκος Καφού να είναι παρών και στους τρεις. Η Τουρκία έπαιξε πολύ καλά, αλλά ο τερματοφύλακας της «σελεσάο» Μάρκος ήταν θετικός στις επεμβάσεις του.
https://youtu.be/fOMqYRzk7PY
Ο μικρός τελικός, που έγινε στις 29 Ιουνίου, στη Νταεγού, προσέφερε θέαμα. Στο 11ο δευτερόλεπτο ο Χακάν Σουκούρ πέτυχε το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του θεσμού.
Η Νότια Κορέα, που προπονούσε ο Ολλανδός Γκους Χίντινκ, ισοφάρισε στο 9’ με το Λι Έουλ Γιονγκ, αλλά με δύο γκολ του Ιλχάν Μανσίζ στο 13’ και στο 32’ η Τουρκία πήρε αέρα δύο τερμάτων. Το μόνο που κατάφεραν οι Ασιάτες ήταν να μειώσουν σε 3-2 στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Σονγκ Τζονγκ Γκουκ.
https://youtu.be/AAyWTgCp_SQ
Το «φαινόμενο» επέστρεψε
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου βρέθηκαν αντιμέτωπες η Βραζιλία και η Γερμανία. Ο τελικός έγινε στις 30 Ιουνίου, στη Γιοκοχάμα. Στο πρώτο ημίχρονο οι Βραζιλιάνοι είχαν ελαφρά υπεροχή, αλλά ο Καν με καίριες επεμβάσεις κράτησε το 0-0.
Η «σελεσάο» ανέβασε στροφές στο δεύτερο 45λεπτο. Τα αστέρια της πήραν μπροστά, αλλά χρειάστηκε να γκελάρει ο Καν για να ανοίξει το σκορ. Στο 67’ ο Ριβάλντο επιχείρησε το σουτ, ο Καν απέκρουσε ασταθώς, ο Ρονάλντο πρόλαβε τους αμυντικούς και σκόραρε με πλασέ.
Στο 79’ κρύφτηκε η μπάλα. Ο Κλέμπερσον επιχείρησε τη σέντρα από δεξιά, ο Ριβάλντο προσποιήθηκε αφήνοντας την μπάλα να περάσει και ο Ρονάλντο με το τέλειο πλασέ πέτυχε το 2-0, φτάνοντας τα 8 γκολ στη διοργάνωση. Οι Γερμανοί δεν είχαν δυνάμεις να αντιδράσουν.
https://youtu.be/xbAF9YXEA5k
Η Βραζιλία αναδείχθηκε για 5η φορά πρωταθλήτρια κόσμου, «penta campeao», όπως την αποκαλούν οι οπαδοί της.
Κέρδισε το τρόπαιο σε τρίτη διαφορετική ήπειρο, την Ασία. Είχαν προηγηθεί τα τρία στην αμερικανική ήπειρο (ένα στη Νότια το 1962, ένα στην Κεντρική το 1970 και ένα στη Βόρεια Αμερική το 1994) και το πρώτο, αυτό του 1958, στην Ευρώπη.
Βραζιλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι, 3-5-2): Μάρκος Ρέις, Λούσιο Φερέιρα, Ζοσέ Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Μάρκος Καφού (αρχηγός), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ζοσέ Κλέμπερσον, Ρομπέρτο Κάρλος, Ροναλντίνιο Ασίς (85’ Ζουνίνιο Παουλίστα), Βίτορ Ριβάλντο, Ρονάλντο Ναζάριο Λίμα (90’ Ντενίλσον Αραούζο).
Γερμανία (Ρούντι Φέλερ, 3-5-2): Όλιβερ Καν (αρχηγός), Τόμας Λίνκε, Κάρστεν Ράμελοβ, Κριστόφ Μετσέλντερ, Τόρστεν Φρινκς, Ντίτμαρ Χάμαν, Γενς Γέρεμις (77’ Τζέραλντ Ασαμόα), Μάρκο Μπόντε (84’ Κρίστιαν Τσίγκε), Μπερντ Σνάιντερ, Μίροσλαβ Κλόζε (74’ Όλιβερ Μπίρχοφ), Όλιβερ Νόιβιλ.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2002 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 31 Μαϊου – 30 Ιουνίου 2002
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 32
ΘΕΑΤΕΣ: 2.705.197 (μ. όρος ανά αγώνα 42.268)
ΓΗΠΕΔΑ: 10 στην Ιαπωνία (Ιντερνάσιοναλ – Γιοκοχάμα, Σαϊτάμα – Σαϊτάμα, Εκόπα – Σιζουόκα, Ναγκάι – Οσάκα, Μιγιάγκι – Μιγιάγκι, Μπιγκ Άι – Οΐτα, Νιγκάτα – Νιγκάτα, Κασίμα Σόκερ – Ιμπαράκι, Κόμπε Γουίνγκ – Κόμπε, Σαπόρο Ντομ – Σαπόρο).
10 στη Νότια Κορέα (Σεούλ Γουόρλντ Καπ – Σεούλ, Νταεγού Γουόρλντ Καπ – Νταεγού, Μπουσάν Έϊσιαντ – Πουσάν, Ιντσεόν Μουνχάκ – Ιντσεόν, Ουλσάν Μουνσού Φούτμπολ – Ουλσάν, Σουγουόν Γουόρλντ Καπ – Σουγουόν, Γκουανγκτζού Γουόρλντ Καπ – Γκουανγκτζού, Τζεοντζού Γουόρλντ Καπ – Τζεοντζού, Τζεζού Γουόρλντ Καπ – Σεογκούιπο, Νταετζεόν Γουόρλντ Καπ – Νταετζεόν)
ΑΓΩΝΕΣ: 64
ΓΚΟΛ: 161 (μ. όρος ανά αγώνα 2,52)
ΠΕΝΑΛΤΙ: 18 (εύστοχα 13)
ΑΠΟΒΟΛΕΣ: 17
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Ρονάλντο (Βραζιλία) 8 γκολ
Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ουρουγουάη 1930
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1934
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1938
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βραζιλία 1950
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ελβετία 1954
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Σουηδία 1958
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Χιλή 1962
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Αγγλία 1966
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1970
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Δυτική Γερμανία 1974
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Αργεντινή 1978
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ισπανία 1982
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1986
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1990
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: ΗΠΑ 1994
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1998
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γερμανία 2006
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Νότια Αφρική 2010
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βραζιλία 2014