Επιλογή Σελίδας

Της Βίκυς Γεωργάτου

“Η Σερένα δεν θα είχε καμία τύχη κόντρα στη Στέφι”, ισχυρίζεται ο πρώην προπονητής της Γερμανίδας, ο Κλάους Χόφσας. Και κρίμα που δεν θα μας λυθεί ποτέ η απορία για το ποια είναι η καλύτερη…

Και οι αριθμοί της Στέφι, πάντως, προκαλούν… ίλιγγο: 107 τρόπαια μεταξύ των οποίων 22 Grand Slam τίτλοι, 377 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1 (περισσότερες από κάθε άλλο τενίστα, άνδρα ή γυναίκα), 13 συνεχόμενες συμμετοχές σε τελικούς major (9-4) από το Γαλλικό Όπεν του 1987 μέχρι το Γαλλικό Όπεν του 1990.

Το 1988 έφτασε στο Golden Grand Slam, κερδίζοντας τα τέσσερα Grand Slams και το ολυμπιακό χρυσό την ίδια χρονιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος τενίστας στην ιστορία!

Η Στέφι έπιασε τη ρακέτα μόλις στα 3 της χρόνια και σε ηλικία 17 ετών το 1987 κατέκτησε στο Παρίσι τον πρώτο της major τίτλο. Συνολικά θριάμβευσε έξι φορές στο Roland Garros, επτά στο Wimbledon, πέντε στο US Open και τέσσερις στο Australian Open.

Είναι η μοναδική τενίστρια (άνδρας ή γυναίκα) που έχει κατακτήσει κάθε Grand Slam τουλάχισττον τέσσερις φορές! Σε ό,τι αφορά το στυλ της, το μεγάλο της όπλο ήταν το forehand και το επιθετικό παιχνίδι της από την baseline έγινε πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Λίγο μετά το πρώτο της major, στα 18 της, ανέβηκε στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και έσπασε την κυριαρχία των θρυλικών Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και Κρις Έβερτ.

Ήρθε, όμως, και η… σειρά της μερικά χρόνια αργότερα, καθώς εμφανίστηκε η εκπληκτική πιτσιρίκα Μόνικα Σέλες, που άρχισε να κερδίζει… τα πάντα.

Το 1993, ωστόσο, σε ένα τουρνουά στο Αμβούργο, η Σέλες δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από θαυμαστή της Γκραφ, που ήθελε να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στο Νο.1 για την Γκραφ.

Είναι τραγικό, όμως εκμεταλλευόμενη την απουσία της Σέρβας από το tour η Γκραφ κέρδισε 65 από τα 67 επόμενα ματς της και όντως επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης!

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Γερμανίδα, καθώς οι τραυματισμοί ήταν πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο στην καριέρα της.

Αποσύρθηκε, πάντως, το 1999 όταν ήταν ακόμα ψηλά, στο Νο.3… Κατέκτησε, μάλιστα, τη σεζόν αυτή τον τελευταίο Grand Slam τίτλο της στο Παρίσι, νικώντας τις τρεις κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο (Ντάβενπορτ, Σέλες, Χίνγκις), και τελικά αποφάσισε τον Αύγουστο να… κρεμάσει τη ρακέτα της σε ηλικία 30 ετών.

Αφορμή στάθηκε η απόσυρση από αγώνα της στο Σαν Ντιέγκο, λόγω τραυματισμού, ωστόσο φαίνεται ότι είχε πάρει την απόφασή της αρκετά νωρίτερα: «Πέτυχα όλα όσα ήθελα στο τένις, δεν έχω τίποτα άλλο να πετύχω. Οι εβοδμάδες μετά το Wimbledon δεν ήταν εύκολες για εμένα. Δεν διασκέδαζα πλέον. Για πρώτη φορά δεν ήθελα να πάω σε τουρνουά. Δεν είχα πλέον το ίδιο κίνητρο».

Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η σχέση της με τον Άντρε Άγκασι, τον οποίο παντρεύτηκε το 2001 και έκανε μαζί του δύο παιδιά.

Με αφορμή τα γενέθλια της Στέφι, ο άλλοτε κορυφαίος τενίστας στον κόσμο εξέφρασε την αγάπη του προς τη σύζυγό του: «Ζει με βάση τις αξίες της. Δεν μιλάει, απλά ζει. Έχει φοβερό πνεύμα και η σχέση μας γίνεται ολοένα και πιο δυνατή. Δε νομίζω να υπάρχει μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο, αλλά κάτι δουλεύει καλά. Δύο άνθρωποι που σέβονται ο ένας τον άλλον και αγαπιούνται, συνδυάζοντας πειθαρχία και αφοσίωση. Ελπίζω να μη με αφήσει! Εύχομαι να είναι δίπλα μου συνέχεια και να είμαστε μαζί για πάνω από 20 χρόνια ακόμα».

Δεν θα τη δείτε και πολύ συχνά πλέον να πιάνει ρακέτα, ωστόσο εμφανίζεται σε πολλά event, ενώ έχει να επιδείξει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Παρόλο έχει ένα Grand Slam λιγότερο από τη Σερένα Γουίλιαμς, πολλοί θεωρούν ότι η Γκραφ είναι η μεγαλύτερη τενίστρια όλων των εποχών.

Το βέβαιο είναι πως παρότι η Γερμανία συνεχίζει να βγάζει κορυφαίους τενίστες, κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε απήχηση τη μοναδική Στέφι…

Πηγή: Sport DNA