Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Με τον πυρετό του Παγκοσμίου Κυπέλλου να ανεβαίνει, οι ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για ένα τουρνουά που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Το Μουντιάλ του Κατάρ θα έρθει, θα φύγει και το βλέμμα θα πάει στο επόμενο. Το 2026 οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και ο Καναδάς, θα συνδιοργανώσουν το τουρνουά, όμως για το 2030 δεν έχει παρθεί απόφαση. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 άνοιξε τον Ιούνιο (Ισπανία, Πορτογάλια και… Ουκρανία) και ο τελικός νικητής θα επιλεγεί στο 74ο συνέδριο της FIFA το 2024. Θα είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις τυχερές χώρες; Πάμε να δούμε επίσημες υποψηφιότητες, προτάσεις που θα γνωστοποιηθούν άμεσα, αλλά και προτάσεις που κατέρρευσαν!

Ισπανία – Πορτογαλία – Ουκρανία

Έχοντας φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 η Ισπανία θέλει να διοργανώσει ξανά το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο. Αυτή τη φορά, η γειτονική Πορτογαλία, έχει μπει δυνατά μαζί με τους Ισπανούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συμμαχούν για το Μουντιάλ, το είχαν κάνει τόσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όσο και του 2022, ωστόσο δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν. Για το 2026 το πλάνο έμεινε στο συρτάρι, μιας και οι κανόνες της FIFA καθιστούσαν τις ευρωπαϊκές αιτήσεις μη επιλέξιμες λόγω της πολιτικής της για εναλλαγή ηπείρων.

Τον Ιούνιο ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και με μια φωνή, Ρουμπιάλες και Γκόμες «ζήτησαν» το Μουντιάλ του 2030. Παρόντες στην ιστορική στιγμή ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Τον Ιούλιο οι δυο χώρες αποκάλυψαν πως έχουν στη διάθεσή τους 15 γήπεδα, ωστόσο δεν έμειναν εκεί, αφού η επισημοποίηση της συμμετοχής είχε και μια έκπληξη. Στην αίτηση υπάρχει και η Ουκρανία, παρόλο που βρίσκεται περισσότερα από 1.000 μίλια ανατολικά της Ισπανίας και ακόμη πιο μακριά από την Πορτογαλία. Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει πολλούς μήνες νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να υποστηρίζει σθεναρά το εγχείρημα.

«Η πρόταση μας δεν είναι πλέον μια ιβηρική πρόταση, είναι μια ευρωπαϊκή», δήλωσε ο Λουίς Ρουμπιάλες, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα η πρότασή μας είναι πολύ καλύτερη από πριν. Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και αν είναι ικανό να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με τόσους πολλούς τρόπους, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κάνει καλό».

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν από τους ομίλους του τουρνουά. Είναι αλήθεια, πως η εμπλοκή της Ουκρανίας δεν ήταν κάτι που περίμενε η FIFA. Αλλωστε, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τους Ουκρανούς. Ο λόγος; Οι τελευταίοι έχουν εξαπολύσει κατηγορίες για προσοδοφόρες τηλεοπτικές συμφωνίες της FIFA με ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς

Ελλάδα – Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία

Η πιθανή πρόταση Ελλάδα-Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία συγκεντρώνει ήδη πολλά θετικά σχόλια. Αν τα καταφέρει, τότε θα γινόταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην 100χρονη ιστορία της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί σε τρεις ηπείρους. Οι τρεις χώρες έχουν ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις, μαζί με τρία εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα: την Αίγυπτο με την Ελλάδα και την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία. Τον Ιούλιο του 2019, ο πρώην πρόεδρος της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Χάνι Άμπο Ρίντα είπε ότι η Αίγυπτος θα ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων, ένα χρόνο αφότου ο Yπουργός Αθλητισμού της χώρας, Ασράφ Σόμπι εξέφρασε ενδιαφέρον να υποβάλει προσφορά για το 2030.

Οι Τimes αποκάλυψαν πως η Σαουδική Αραβία θα ηγηθεί μιας υποψηφιότητας μαζί με δύο χώρες. Είναι όμως διατεθειμένη η FIFA να δεχθεί ακόμα ένα χειμωνιάτικο τουρνουά; Βέβαια, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο φέρεται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενώ οι δυο τους παρακολούθησαν μαζί τον αγώνα πυγμαχίας ανάμεσα στον Τζόσουα και τον Ουσίκ στην Τζέντα τον Αύγουστο. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ινφαντίνο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «είχαμε γόνιμες συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων». Αν και η πρόταση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, οι προθέσεις όλων των πλευρών αναμένεται να γνωστοποιηθούν πολύ σύντομα.

Λατινοαμερικάνικη υποψηφιότητα

Το 2005, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουρουγουάης, Ταμπάρε Βάσκεθ συνάντησε τον τότε πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ και εισηγήθηκε πως η χώρα του με ακόμη μια από την Λατινική Αμερική θα μπορούσε να συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 στην επέτειο των 100 χρόνων από το ιστορικό πρώτο τουρνουά του 1930, που επίσης είχε γίνει στην Ουρουγουάη.

Η πρώτη διπλή πρόταση για το 2030 ήρθε από τις ομοσπονδίες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Το 2017 οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά επίσημη πρόταση δεν κατατέθηκε μιας και η περίοδος υποβολής υποψηφιότητας δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.

Ο Μέσι και ο Σουάρεζ, που αγωνίζονταν στην Μπαρτσελόνα τότε, προώθησαν την υποψηφιότητα των χωρών τους φορώντας σχετικά μπλουζάκια σε ένα 0-0 μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης τον Σεπτέμβριο.

Ένα μήνα αργότερα, η CONMEBOL ανακοίνωσε πως στην πρόταση θα συμμετείχε και η Παραγουάη. Αυτό αρχικά προκάλεσε ορισμένη πολιτική ένταση μιας και ο Βάσκεθ επιθυμούσε να σεβαστεί το πλάνο που είχε αρχικά τεθεί, παρ’όλα αυτά έκτοτε δεν προέκυψαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Το 2019 ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα ανακοίνωσε το σχέδιο της χώρας του να είναι κι αυτή μέρος της υποψηφιότητας της CONMEBOL.

Μαρόκο

Το Μαρόκο σκοπεύει να κερδίσει τη φιλοξενία του Μουντιάλ έπειτα από 5 αποτυχημένες υποψηφιότητες για το 1994, το 1998, το 2006, το 2010 και το 2026 αντίστοιχα.

Οι προθέσεις του επιβεβαιώθηκαν αρχικά τον Ιούνιο του 2018 από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας και έναν μήνα αργότερα ο πρόεδρος της Φούζι Λέκγια ανακοίνωσε πως η χώρα θα έθετε επίσημη υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2030.

Αν τα καταφέρει, το Μαρόκο θα γίνει μόλις η δεύτερη Αφρικανική χώρα με Μουντιάλ μετά τη Νότιο Αφρική το 2010 ενώ θα είναι και η δεύτερη οικοδέσποινα χώρα με μουσουλμανική πλειονότητα μετά το Κατάρ. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα “ταξιδέψει” στη Βόρειο Αφρική.

Συζητήσεις επίσης έχουν γίνει για πιθανή συνδιοργάνωση με την Τυνησία και την Αλγερία.

Ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αλγερίας, Κερεντίν Ζέτσι, ανακοίνωσε πως θα του άρεσε η ιδέα αυτή, αλλά πλέον έχει αντικατασταθεί από τον Ζεφιζέφ Τζαχίντ.

Ισραήλ – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Μπαχρέιν

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τζιάνι Ινφαντίνο και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ εξέδωσαν κοινή δήλωση επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του Ισραήλ να διερευνήσει μια πιθανή πρόταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, μαζί με τους γείτονές του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν. Καμία από τις τρεις χώρες δεν έχει φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο και για πολλούς δύσκολα το ενδιαφέρον θα γίνει επίσημη πρόταση.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία!

Θα ήταν η πρώτη φορά μετά το διάσημο τουρνουά του 1966 που η Αγγλία θα φιλοξενούσε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δυστυχώς, δεν ήταν γραφτό να γίνει. Το 2018, η FA ανακοίνωσε για πρώτη φορά ένα μεγαλόπνοο σχέδιο υποβολής πρότασης του Ηνωμένου Βασιλείου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τόνιζε ότι θα ήταν μια «σοφή ιδέα».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την υποψηφιότητα και οι πρώην Πρωθυπουργοί Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκαν να επενδύσουν κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι η αγγλική ομοσπονδία της Αγγλίας θα πετύχει.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία) και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας υπέβαλαν υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν το Euro 2028 και, ένα μήνα αργότερα, εγκατέλειψαν τα σχέδια για να υποδεχθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία

Υπήρχε αισιοδοξία γύρω από τη συμμετοχή Βουλγαρίας-Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το πλάνο δεν προχώρησε. Το 2018 είχαν επιβεβαιωθεί οι προθέσεις των χωρών να φιλοξενήσουν το τουρνουά του 2030 και το 2019 ανακοινώθηκε ότι οι χώρες θα υποβάλουν κοινές προτάσεις. Τελικώς δε συνέβη κάτι, όπως εγκαταλείφθηκε και η ιδέα για τη συνδιοργάνωση του Εuro.

Πηγή: Gazzetta