Του Στέλιου Τσανάκα
Από το χάος που προκάλεσε το μένος της κακοκαιρίαςDaniel και τη στενωπό της απόσυρσης από τα φετινά μπασκετικά δρώμενα, στην κορυφή της National League 2 με απόλυτο νικών. Οι Τιτάνες Παλαμά όχι μόνο δεν έμειναν «ενεοί και κεχηνότες» μπροστά σε όσα απηνώς βίωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά υπερβάλλουν εαυτούς, με ένα αήττητο σερί στον 4ο Όμιλο της National League 2 και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να τους καθοδηγεί!
Η ομάδα του Παλαμά, όχι απλά δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε την ύστατη ώρα να πηδήσει από τη βάρκα του Χάροντα, που έπλεε στον Αχέροντα και τον οδηγούσε στον Άδη! Η έλκουσα την προέλευσή της από τη μυθολογία αλληγορία είναι μεν γλαφυρή, αλλά και απολύτως πραγματική, καθώς όσα συνέβησαν πριν τρεις μήνες στην κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα στο μεγαλύτερο περιφερειακό δήμο του Ν. Καρδίτσας, δεν απέχουν καθόλου από τον θρύλο. Εξάλλου, βάσει της μυθολογίας, ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων, έδωσε νερό στους διψασμένους Τιτάνες, κάτι που προκάλεσε την οργή του Δία. Για τιμωρία, έστειλε τον Αχέροντα σε βάθος τόσο όσο το ύψος του ουρανού από τη γη, πικραίνοντας τα νερά του.
Στον Παλαμά, λοιπόν, οι βάρκες όχι μόνο δεν αποτέλεσαν προϊόν μύθου το Σεπτέμβριο αλλά υπήρξαν για μέρες εκεί, απεγκλωβίζοντας τους κατοίκους που έβλεπαν τους ίδιους αλλά και τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα λασπόνερα.
Από τη ζοφερή πραγματικότητα ήταν αδύνατο να μείνουν ανεπηρέαστοι και οι Τιτάνες, οι οποίοι μετρούσαν μόλις έξι μέρες προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Μια σεζόν που έμελλε να αποτυπώσει περίτρανα την γιαπωνέζικη παροιμία «επτά φορές κι αν πέσεις, οκτώ να σηκωθείς».
Μόλις τον Μάιο του 2022, η ομάδα του Παλαμά γνώριζε την ήττα στο Σχηματάρι από τον πρωταθλητή Ερμή για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, παίρνοντας την άγουσα για τη Γ’ κατηγορία. Η ομάδα είχε τότε κτιστεί για να επιβιώσει στην 3η τη τάξει κατηγορία, ωστόσο στις δύο τελευταίες «στροφές» του πρωταθλήματος δεν τα κατάφερε, με το μέλλον και την πορεία που θα χάραζε για την επόμενη ημέρα να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα.
Παρόλα αυτά, οι Τιτάνες όχι μόνο δηλώνουν παρόντες στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για την περίοδο 2022-23 αλλά φροντίζουν να πρωταγωνιστήσουν στον 4ο Όμιλο, φτάνοντας μέχρι τα πλέι-οφ της… (επ)ανόδου στη National League 1. Η αλήστου μνήμης σειρά με τον Γ.Σ. Αλμυρού αναδεικνύει νικητές στα ημιτελικά τους Μαγνησιώτες με 3-2 νίκες και αφήνει εκτός διεκδίκησης της ανόδου τους Παλαμιώτες, σε ένα χρονικό σημείο που η απογοήτευση ήταν έκδηλη κι ένας κύκλος έμοιαζε να κλείνει.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι ίδιοι οι άνθρωποι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να επιμείνουν στη χάραξη πρωταγωνιστικής πορείας και διατήρησης προπονητή και ρόστερ που οδήγησαν την ομάδα μέχρι και μια «ανάσα» από την επιστροφή στη National League 1. Το 90% του έμψυχου δυναμικού διατηρείται, η προσθήκη του πολύπειρου Γιάννη Παπαχρήστου αλλά και των νεαρών Γιώργου Σαριμπαλίδη, Ορφέα Πανάγου δείχνει να είναι αυτό που έλειπε για το απαιτούμενο βάθος και οι Τιτάνες εισέρχονται ξανά στη «μάχη» για να συνεχίσουν ως η μακροβιότερη ομάδα του νομού στις εθνικές κατηγορίες.
Τα «χτυπήματα» δεν ήταν λίγα για έναν σύλλογο που ακόμη δεν είχε ζήσει το μεγαλύτερο και πιο βλοσυρό. Το εφιαλτικό τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου, η θεομηνία Daniel έμελλε να αλλάξει ολόκληρο το status quo μιας περιοχής που ακόμη και σήμερα αναζητεί το βηματισμό της για να επιστρέψει στην καθημερινότητα. Οι τεράστιες ποσότητες υδάτων δημιούργησαν εικόνες αποκάλυψης: Δρόμοι αποκόπηκαν, υποδομές και οικείες καταστράφηκαν, ανθρώπινες και ζωικές απώλειες βύθισαν στο πένθος τους κατοίκους που έβλεπαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε απέραντες χωματερές και πλέον να αναζητούν προσωρινή ή και μόνιμη στέγαση.
Ο αθλητισμός περνάει σε δεύτερη μοίρα και το Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά, αποσοβώντας τα χειρότερα, μετατρέπεται από χώρο άθλησης και τέλεσης αγώνων, σε χώρο φιλοξενίας πλημμυροπαθών για περίπου 2,5 μήνες. Η ιδέα της αδυναμίας συμμετοχής της ομάδας στις φετινές διοργανώσεις αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται, καθώς, πέραν της μή διαθεσιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ολόκληρη η περιοχή διέρχεται μία περίοδο μεγάλης οικονομικής καταστροφής με άμεσες συνέπειες και για τον σύλλογο. Εντούτοις, η «φλόγα» παρέμεινε ζωντανή. Με τη θέληση των ανθρώπων της διοίκησης, όσων περιβάλλουν την ομάδα αλλά και των ίδιων των αθλητών, οι Τιτάνες αποφασίζουν να πράξουν το ακατόρθωτο και να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο που έβρισκαν μπροστά τους, μέχρι να καταφέρουν να εκπροσωπήσουν ξανά με υπερηφάνεια τον Παλαμά, αφήνοντας στο παρασκήνιο κάθε δυσκολία που αντιμετώπισαν.
Στις 10 Οκτώβρη, οι Τιτάνες επιστρέφουν στις προπονήσεις έπειτα από επιπλέον ένα μήνα, όμως η… εξορία ήταν αναπόφευκτη. Με το Κλειστό Γυμναστήριο «Γιάννης Μπουρούσης» στην Καρδίτσα να δοκιμάζεται το ίδιο σκληρά από τις καταστροφές που υπέστη, το Κλειστό Γυμναστήριο στο ΕΑΚ της πόλης να λειτουργεί αρχικά ως χώρος φιλοξενίας πλημμυρόπληκτων κι έπειτα φιλοξενώντας σχεδόν το σύνολο των αθλητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής -μιας και επίσης ο Γ.Σ. Σοφάδων που ντεμπουτάρει φέτος στη National League 1, είδε με τη σειρά του το Κλειστό Γυμναστήριο Σοφάδων να μην αποφεύγει τις καταστροφές- η μοναδική λύση ήταν η έξοδος προς τη Λάρισα.
Με το γειτονικό νομό να βιώνει ανάλογες καταστάσεις, η περιπλάνηση σε ό,τι διαθέσιμο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Λάρισας για προπονήσεις και για συνέχιση της προετοιμασίας, γίνεται καθημερινότητα για την ομάδα του Λάμπρου Βαρδακούλη, η οποία βρήκε στα Κλειστά Γυμναστήρια Πλατύκαμπου, Χάλκης και του ΔΑΟΛ, τον τρόπο και το χρόνο να δημιουργήσει υποτυπώδεις συνθήκες προπόνησης.
Η επιστροφή στο νομό θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, όχι όμως και στο Κλειστό του Παλαμά, καθώς το γυμναστήριο παραμένει σε καθεστώς φιλοξενίας πλημμυροπαθών. Οι Τιτάνες συνεχίζουν τις προπονήσεις τους πλέον στο Κλειστό Γυμναστήριο Σοφάδων, εκεί όπου ξεκίνησε και η φετινή τους διαδρομή στη National League 1, γήπεδο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι τρεις επίσημοι εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος.
Η «οδύσσεια» δε σταματά εδώ, με το Κλειστό Γυμναστήριο του ΕΑΚ της Καρδίτσας να αποτελεί έναν ακόμη χώρο προπονήσεων της ομάδας, όταν επετεύχθη η αποσυμφόρησή του, από τη συσσωρευμένη -εξ’ ανάγκης- αθλητική δράση.
Στις 21 Νοεμβρίου, το Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά αίρει το χαρακτήρα της δομής φιλοξενίας και τρεις ημέρες αργότερα, οι Τιτάνες επιστρέφουν για πρώτη φορά «σπίτι» τους, έχοντας ήδη παρακαταθήκη πέντε νίκες στα ισάριθμα πρώτα τους ματς στην κατηγορία: Τρεις επιτυχίες στο ουδέτερο Κλειστό Γυμναστήριο Σοφάδων (με Καστοριά, Πιερικό, Γ.Σ. Αλμυρού) και δύο εκτός έδρας απέναντι σε Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και Α.Ο. Τρίκαλα αντίστοιχα. Η 6η αγωνιστική σήμανε την επιστροφή των Τιτάνων στη φυσική τους έδρα, για το Θεσσαλικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Βόλου. Το «6 στα 6» έδωσε απλά συνέχεια σε ένα σερί που μέχρι και σήμερα διευρύνεται, καθώς οι Παλαμιώτες, με αλλεπάλληλες υπερβάσεις, πρόσθεσαν ακόμη δύο ροζ φύλλα στο ενεργητικό τους, το εκτός έδρας απέναντι στην ΑΕΛ και το πρόσφατο εντός κόντρα στον Γ.Α.Σ. Μελίκης.
Το… κάρο που κόλλησε στη λάσπη έγινε ευθύς αμέσως αήττητο τρένο, το οποίο, αφήνοντας πίσω τις πληγές του, προσπαθεί να με την πορεία του και την παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα να στείλει μηνύματα συμπαράστασης σε όσους υπέφεραν και υποφέρουν ακόμη από εκείνες τις ημέρες. Οι ίδιοι οι αθλητές, παραμέρισαν τις δικές τους καθημερινές δυσκολίες και παλεύοντας να επανέλθουν ταυτόχρονα στη δική τους κανονικότητα, ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα για να κατακτήσουν τη μία νίκη μετά την άλλη και μάλιστα σε αγώνες που πραγματοποιούταν ανά τρεις ημέρες.
Από τον… Αχέροντα, λοιπόν, ο Γ.Σ. Τιτάνες μεταβαίνει σε μία άλλη μυθολογική εκδοχή για να βιώσει το δικό του ανεκτίμητο νόστιμον ήμαρ, όπως ο Οδυσσέας, όταν ξαναγύρισε στην Ιθάκη…
Στο τέλος της ημέρας, οι Τιτάνες είναι εδώ, αντλούν δύναμη από τον ίδιο τους τον τόπο και κλείνουν το μάτι στην ελπίδα της ανασυγκρότησης, στον αγώνα της επιβίωσης, όπως ακριβώς ο μοναδικός κύριος που φιλοξενείται ακόμη στο Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά, μέχρι και σήμερα.
Άλλωστε, όπως προστάζουν και οι στίχοι του λαϊκού άσματος: «Κι όλα πάλι ξανά, όπως τελειώνουν, έτσι θα αρχίσουν».
Πηγή: ΕΟΚ e-magazine