Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Για την UEFA η πρώτη επιτυχία του νέου φορμάτ διεξαγωγής αποτυπώθηκε στο Μονακό, το πρωί της δεύτερης ημέρας κληρώσεων για Europa League και Conference League με το ρεκόρ από καταβολής των ευρωπαϊκών κυπέλλων των 40 χωρών – ομοσπονδιών, που εκπροσωπούνται στο League Stage των τριών διοργανώσεων.

Σημαντικό το γεγονός ότι πλέον μόνο τέσσερις χώρες της Ευρώπης δεν έχουν ακόμα εκπροσωπηθεί στην κυρίως φάση των τριών διοργανώσεων αλλά και το ότι ομάδες από μικρές θεωρητικά ποδοσφαιρικά χώρες όχι μόνο συμμετέχουν αλλά στέκονται και ανταγωνιστικά τουλάχιστον σε επίπεδο Europa και Conference League, αφού το Champions League αποτελεί πολύ πιο δύσκολη πίστα…

Από χθες το βράδυ, όμως, έχουμε και τη δεύτερη νίκη του νέου φορμάτ, αρκετά πριν από την ολοκλήρωση του League Stage και στις τρεις διοργανώσεις, που θα μας δώσει τη δυνατότητα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Και αυτή η νίκη δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι με τέσσερις ομάδες περισσότερες (36 αντί για 32) στο League Phase του Champions League, μόνο δύο ομάδες κατάφεραν το απόλυτο (τρία στα τρία) την τρίτη αγωνιστική! Και από αυτές τις δύο μόνο η μία (Λίβερπουλ) συγκαταλέγεται στις ομάδες με εμπειρία στη διοργάνωση και σε κάθε περίπτωση μόνο η Λίβερπουλ ανήκε στις εννιά ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Μονακό. Η Λίβερπουλ άλλωστε το έχει κάνει ξανά το τρία στα τρία δύο φορές την τελευταία εξαετία!

Η Αστον Βίλα, που είναι η έτερη ομάδα με το απόλυτο, ναι μεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο αλλά στα παλιά του χρόνιa, πολύ πριν την καθιέρωση του Champions League, ναι μεν πρόκειται για μία από τις πρωτοπόρους στην Premier League, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί της διοργάνωσης, ούτε στα δυνατά της χαρτιά και δεν παύει στο Μονακό να τράβηξε τους οχτώ αντιπάλους της από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Για να βρούμε μόνο δύο ομάδες με το απόλυτο στο Champions League, μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές που μέχρι και πέρυσι αποτελούσαν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στην πάλαι ποτέ φάση των ομίλων, θα πρέπει να γυρίσουμε εννιά χρόνια πίσω στην παράξενη σεζόν 2015-16, όταν μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές μόνο η Ζενίτ από την Αγία Πετρούπολη είχε κάνει το τρία στα τρία! Και αυτό γιατί είχαν προκύψει ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί όμιλοι στην κλήρωση με τους μεγάλους να κοντράρονται από νωρίς και με πρόκριση που κρίθηκε ακόμα και στους έξι πόντους…

Στον αμέσως προηγούμενο κύκλο τριετίας του Champions League oι ομάδες με το απόλυτο ήταν τέσσερις στις δυο σεζόν και πέντε τη σεζόν 2022-23. Από τις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα θα συναντήσουμε μόλις πέντε περιπτώσεις σε 24 διοργανώσεις με λιγότερες από τρεις ομάδες να έχουν κάνει το τρία στα τρία, που δείχνει με το καλημέρα πολύ πιο δύσκολο στο νέο φορμάτ. To 3/3 που το έκανε μόνο η Λίβερπουλ από τις έντεκα ομάδες που αγωνίστηκαν στους δέκα τελευταίους τελικούς της διοργάνωσης!

Σαφέστατα αποτελεί το πρώτο χειροπιαστό δείγμα της ανταγωνιστικότητας του νέου φορμάτ του Champions League μαζί με τους πρώτους υπολογισμούς σχετικά με το πόσες ομάδες από τα λεγόμενα φαβορί του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης του Μονακό θα προλάβουν την πρώτη οχτάδα της ενιαίας βαθμολογίας ή θα μπλέξουν στην περιπέτεια του ενδιάμεσου νοκ άουτ γύρου του Φεβρουαρίου για την πρόκριση στους 16.

Ως προς το ποιες ομάδες θα έχουν το προνόμιο να τερματίσουν στην πρώτη και δεύτερη θέση προκειμένου να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συναντηθούν ξανά παρά μόνο στον τελικό της διοργάνωσης εκεί είναι που δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη και όλα δείχνουν ότι σχεδόν τα πάντα θα κριθούν στο νήμα.

Πηγή: Gazzetta