Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Ενας ένας οι όμιλοι ολοκληρώνονται και το ταμπλό της δεύτερης φάσης σχηματίζεται. Απόψε οι μόνοι άνετοι είναι οι Γάλλοι και οι Τυνήσιοι που θα αγωνιστούν μεταξύ τους: οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι πρώτοι, οι Τυνήσιοι αποκλεισμένοι. Στο Δανία – Αυστραλία ένας θα προκριθεί κι ένας θα πάει σπίτι. Αλλά ο χαμός γίνεται στον τρίτο όμιλο. Οπου και πάλι η ερώτηση δεν είναι ποιος θα περάσει (όλοι έχουν ελπίδες…), αλλά αν θα συνεχίσει ο Μέσι. Η Αργεντινή του με την Πολωνία δίνει το δεύτερο νοκ άουτ ματς στη σειρά.
Ο Λεβαντόφσκι που απειλεί
To περασμένο Σάββατο ενώ ο κόσμος όλος περίμενε με αγωνία τι θα γίνει στο ματς Αργεντινή – Μεξικό, οι Πολωνοί είχαν τα δικά τους προβλήματα. Το χαμένο πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο ματς με το Μεξικό δημιούργησε περίπου τη βεβαιότητα ότι ο χαρισματικότερος Ευρωπαίος σέντερ φορ της τελευταίας δεκαετίας είναι χτυπημένος από κάποιου είδους κατάρα, που δεν του επιτρέπει να σκοράρει σε παγκόσμιο κύπελλο. Το ότι το πέναλτι του Λέβα το έπιασε ο Οτσόα, ένας από τους πιο έμπειρους τερματοφύλακες της διοργάνωσης, δεν παρηγόρησε ούτε τον ίδιο τον Λεβαντόφσκι που είπε μετά το τέλος του ματς ότι υπεύθυνος για την ισοπαλία με τους Μεξικάνους είναι μόνο αυτός και ότι ο Οτσόα που του έπιασε το πέναλτι δεν είναι καν σπεσιαλίστας σε τέτοιες επεμβάσεις!
Τα πολωνικά ΜΜΕ επανάφεραν στην επικαιρότητα την αστεία εκείνη ιστορία που θέλει τον Οτσόα να έχει έξι δάχτυλα στο δεξί του χέρι, αλλά ήταν ο φόβος ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το Λέβα αυτός που μεγάλωσε. Κυρίως γιατί η αστοχία του Λεβαντόφσκι είχε ήδη στοιχίσει στην Πολωνία ένα αποκλεισμό. Το 2018 στον όμιλο είχαν την Κολομβία, την Σενεγάλη και την Ιαπωνία. Κι αποκλείστηκαν γιατί ο Λεβαντόφσκι δεν έβαλε γκολ.
Ενας από τους καλύτερους
Όταν ο Πολωνός σκόρερ στο ματς με τη Σαουδική Αραβία είδε τη μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι μετά από δικό του σουτ – ίσως για το ότι είναι καταραμένος να πίστεψε κι αυτός: κάπως έτσι εξηγείται το κλάμα του μετά το γκολ που επιτέλους σημείωσε στις καθυστερήσεις του ματς, πιέζοντας και κλέβοντας τη μπάλα. Το ξεμπλοκάρισμα του Λέβα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αργεντινής απόψε. Διότι παρά την προηγούμενη νίκη της (και παρά τα πολλά και υπερβολικά εγκωμιαστικά που γράφτηκαν) η ομάδα του Σκαλόνι δεν ήταν καλή απέναντι στους μεξικάνους: μέτρησε η προσωπικότητα του Μέσι, αλλά και το ότι στο Μεξικό δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης που πραγματικά θα μπορούσε να πάρει το ματς. Ενώ στην Πολωνία υπάρχει ο Λεβαντόφσκι. Που παραμένει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο παρότι έκλεισε τα 34. Και είναι και είδωλο του λαού της Μπαρτσελόνα, αυτού δηλαδή που ο Μέσι άφησε για να πάει στην Παρί – όχι πάντως χωρίς δάκρια.
Προβλέψιμη και στρεσαρισμένη
Αν με το Μεξικό τα ερωτηματικά πριν το ματς ήταν τι μπορεί και τι δεν μπορεί η επίθεση της Αργεντινής, απόψε η ερώτηση είναι αν η άμυνα της μπορεί να αντιμετωπίσει τον Λεβαντόφσκι –το λέω γιατί άλλο τέτοιο φορ ο Οταμέντι και ο Λισάντρο Μαρτίνες δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Η Πολωνία δεν εντυπωσίασε ούτε με το Μεξικό, ούτε με την Σαουδική Αραβία, είναι όμως μια κλασσική ευρωπαϊκή ομάδα από αυτές που την Αργεντινή παραδοσιακά την δυσκολεύουν. Μπορεί να παίξει άμυνα, έχει υπομονή, κι έχει μια επίθεση με παίκτες που στριφογυρίζουν γύρω από τον Λέβα (Ζελίνσκι, Μιλίκ, Φρανκόφσκι κτλ). Είναι δεδομένο πως κανείς τους δεν θα δεχτεί το ρόλο του παρτενέρ σε ένα σόου του Μέσι και είναι λογικό, πως χάρη στον μεγάλο σκόρερ της, η Πολωνία θα φτιάξει τρεις – τέσσερις φάσεις τουλάχιστόν. Αν αξιοποιήσει μια από αυτές το πράγμα για τους Αργεντίνους θα γίνει δύσκολο. Ειδικά αν συνεχίσουν να κολυμπούν σε ρηχά νερά ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο Ντι Μαρία, ο Ντε Πολ, κτλ. Ο Σκαλόνι κάτι πρέπει να αλλάξει – η ομάδα του στο ματς με το Μεξικό ήταν προβλέψιμη κι όχι μόνο γιατί ήταν στρεσαρισμένη. Το γκολ του Μέσι έδωσε μια νίκη, δεν άλλαξε όμως την κακή εικόνα.
Αγωνιώδης βραδιά
Στο μεταξύ οι Αργεντίνοι ακολουθούν την ίδια τακτική προετοιμασίας που είδαμε στο ματς με το Μεξικό. Ο Μέσι υποδέχτηκε όλη του την οικογένεια, αλλά ήταν άφαντος όλες τις μέρες από τα ΜΜΕ. Αν πριν από το Μεξικό επισκέφτηκε την ομάδα ο Χόρχε Μπουρουσάγα για να την πορώσει, τώρα ανέλαβε αυτή τη δουλειά ο κάποτε μεγάλος αρχηγός Χαβιέ Ζανέτι. Οι συζητήσεις αφορούν τον Λαουτάρο Μαρτίνες, που ακόμα δεν βλέπουμε να λάμπει κι ο κόσμος ζητά τον Εντσο Φερνάντες βασικό: πιθανότατα θα τον δει. Αλλά η βραδιά προμηνύεται αγωνιώδης.
Στον όμιλο που βρίσκεται η Αργεντινή είναι δεύτερη με 3 βαθμούς και είναι ισόβαθμη με την Σαουδική Αραβία. Οι Πολωνοί είναι πρώτοι με 4 και προκρίνονται και με ισοπαλία – είτε ως πρώτοι είτε ως δεύτεροι. Ελπίδες, αν κερδίσει τους Σαουδάραβες, έχει ακόμα και το τέταρτο Μεξικό που έχει ένα βαθμό: αν κερδίσει τους Σαουδάραβες μπορεί να ισοβαθμίσει στους 4 βαθμούς είτε με την Πολωνία είτε με την Αργεντινή – στην περίπτωση αυτή όλα θα κριθούν στην διαφορά τερμάτων. Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να απασχολούν την Αργεντινή. Με την Πολωνία η αποστολή της είναι απλή: πρέπει να κερδίσει για να προκριθεί, χωρίς να την νοιάζει το αποτέλεσμα στο ματς που θα γίνει ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Πρέπει επίσης η νίκη της να είναι τέτοια ώστε να της δώσει και την πρώτη θέση. Διότι αν τερματίσει πρώτη η Αργεντινή, στους 16 θα βρει ή την Αυστραλία ή τη Δανία, που αγωνίζονται κι αυτές απόψε για ένα εισιτήριο πρόκρισης. Ενώ αν τερματίσει δεύτερη την περιμένει η Γαλλία. Που στη Ρωσία τέσσερα χρόνια πριν στους 16 την απέκλεισε. Και που έχει κι ένα ΕμΠαπέ που δεν αστειεύεται. Και δεν καταλαβαίνει από κατάρες.
Πηγή: Karpetshow