Σίγουρα δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για να παίξεις με τη Νιουκάστλ πόσο μάλλον όταν έχεις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η Γιουνάιτεντ βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση και γνώρισε τη συντριβή. Υπάρχει ελαφρυντικό εκτός από την κούραση; Οι πέντε αλλαγές έπαιξαν το ρόλο τους, όμως κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την εικόνα μιζέριας, απαξίωσης… Η Μάντσεστερ και μαθηματικά θα έχει τη χειρότερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία της στην Premier League, όμως ο Αμορίμ τονίζει: «Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά, να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα πολύ καλύτερα στο μέλλον». Μόνο αυτό;
Η Νιουκάστλ ήταν απόλυτα «διαβασμένη» για το τι θα έβρισκε απέναντί της, μιας και γνώριζε πως οι αντίπαλοί της δεν είχαν την απαιτούμενη ποιότητα να δημιουργήσουν παιχνίδι κυρίως από πίσω. Ακόμα κι αν γινόταν σωστά κάποιες φορές, οι γηπεδούχοι κέρδιζαν εύκολα την μπάλα. Από τις εκφράσεις του Πορτογάλου καταλάβαινε κανείς σε πόσο δύσκολη κατάσταση είναι η Γιουνάιτεντ. Ο Μπαγιντίρ μάλλον επιβεβαίωσε στον Αμορίμ πόσο δύσκολο είναι να τον υπολογίζει για βασικό την επόμενη σεζόν, ενώ παίκτες όπως ο Μαζράουι, ή ο Ουγκάρτε δεν έχουν αυτό που απαιτείται για πρωταθλητισμό.
Ο Αμορίμ έκανε αλλαγές στο ρόστερ που αποδιοργάνωσαν μια ήδη εύθραυστη ομάδα. Ο Γκάρι Νέβιλ δήλωσε στο πως το υπάρχον ρόστερ είναι σε «απεγνωσμένη κατάσταση». Ο Ρόι Κιν υποστήριξε πως η Γιουνάιτεντ είναι «σωματικά και πνευματικά αδύναμη ομάδα», επικρίνοντας τον Μπρούνο Φερνάντες και χαρακτηρίζοντας την ομάδα… fake Γιουνάιτεντ.
Οι βαριές ήττες έχουν τη συνήθεια να μετατρέπουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ποδοσφαιρικό σύλλογο σε σαπουνόπερα, με πολλά πρόσωπα να μαλώνουν για το τι πήγε στραβά. Έχουν περάσει πέντε μήνες από την πρόσληψη του Πορτογάλου. Για κάθε βήμα προς τα εμπρός υπάρχουν άλλα δύο προς διαφορετική κατεύθυνση. Η εικόνα ήταν άθλια, τα λάθη ερασιτεχνικά κι αυτή τη στιγμή τα αποδυτήρια του «Ολντ Τράφορντ» είναι… εγκλωβισμένα στη μιζέρια και την εσωστρέφεια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βυθίστηκε στη 14η, με την 14η ήττα στο πρωτάθλημα της σεζόν.
Τα λάθη του Ονάνα μπορεί να έχουν κρύψει τις ελλείψεις μιας άμυνας που δεν μπορεί ακόμα να κατακτήσει το αγαπημένο σύστημα του προπονητή της. Υπήρχαν περισσότερα λάθη, περισσότερες απώλειες κατοχής και αδυναμίες αντίδρασης που μιλούν για μια βαθιά ριζωμένη αδυναμία. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους παίκτες για έλλειψη προσπάθειας, τα δίνουν όλα, ίσως όμως όλες οι γραμμές δεν έχουν την ποιότητα να σταθούν σε αυτό το επίπεδο. Αλήθεια τώρα; Ποιον παίκτη μπορείς να εμπιστευθείς από αυτό το σύνολο εκτός από τους Φερνάντες και Ντιαλό;
Σε αυτό το ρόστερ υπάρχουν παίκτες σε μεγάλη ηλικία, υπάρχουν νεαροί και άπειροι, μια ομάδα… ακατάλληλη για τα «θέλω» του Αμορίμ. Τους τελευταίους μήνες η αδυναμία με τους τρεις στόπερ είναι εμφανής και τα φουλ μπακ. Δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να ξέρουν καλά αυτή τη θέση, όπως δεν υπάρχουν κι αυτοί που μπορούν να παίξουν πίσω από τον φορ. Η Γιουνάιτεντ θέλει έναν επιθετικό που να κάνει τη διαφορά, ποιος όμως θα πήγαινε αυτή τη στιγμή στους Κόκκινους; Ο Αμορίμ με 12 νίκες σε 32 ματς έχει μερίδιο ευθύνης, αφού εκτός από την επιμονή του σε ένα σύστημα χωρίς τους κατάλληλους, παρουσιάζει την ομάδα πνευματικά ανέτοιμη.
Η ομάδα του θα χρειαστεί μια σαφώς βελτιωμένη εμφάνιση απέναντι στη Λυών στο Ολντ Τράφορντ, αλλά το ματς της Πέμπτης, όπως και η σεζόν συνολικά, στέκεται σε τεντωμένο σκοινί. Αν μετρήσει κανείς όλα όσα πρέπει να πάνε καλά για να πάρει η ομάδα του Αμορίμ τη νίκη, και τα συγκρίνει με τα όσα μπορούν να πάνε στραβά και να στοιχίσουν το αποτέλεσμα, η ζυγαριά γέρνει επικίνδυνα. Πως το είχε πει ο Ραλφ Ράνγκνικ πριν μια τριετία «Η Γιουνάιτεντ χρειάζεται επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για να ανακάμψει…».
Πηγή: Gazzetta