Μπορεί ένας φύλακας να… αποδράσει από τις φυλακές; Μπορεί, όταν μιλάμε για την Ανατολική Γερμανία, όπου και οι υπολογαχοί ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Πολύ περισσότερο όταν ο συγκεκριμένος υπολοχαγός ήταν διάσημος αθλητής από αυτούς που κοσμούσαν την αθλητική βιτρίνα της μικρής σε έκταση και πληθυσμό χώρας, αλλά πλούσιας σε αθλητικές διακρίσεις.
Ο λόγος για τον δισκοβόλο Βόλφγκανγκ Σμιτ (Wolfgang Schmidt) που γεννήθηκε σαν σήμερα στο Ανατολικό Βερολίνο το 1954. Από νέος ο θηριώδης (ύψος 1μ99 και βάρος 115 κιλά) αθλητής επιδόθηκε στη δισκοβολία, κατά κύριο λόγο και στη σφαιροβολία. Όπως συνήθιζε το καθεστώς για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη προετοιμασία του τον έκανε κρατικό υπάλληλο. Διορίστηκε στην αστυνομία που υπαγόταν στο πανίσχυρο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά ήταν από τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τους συμπολίτες του και τηρούσαν σχολαστικά τους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων. Οι επιδόσεις και οι διακρίσεις του στις μεγάλες διοργανώσεις τον έκαναν άνθρωπο του καθεστώτος. Ο ίδιος όμως βγαίνοντας έξω από τον… παράδεισο της Ανατολικής Γερμανίας διαπίστωσε ότι η ζωή ήταν,… αλλού. Κι ετοιμάστηκε να δραπετεύσει για τη Δύση. Ήταν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα το 1980. Μόνο που το σχέδιό του αποκαλύφθηκε. Το φθινόπωρο του 1982 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 χρόνων. Μόνο που η ποινή έγινε γνωστή στη Δύση και το καθεστώς δεν ήθελε να δείξει στον έξω κόσμο ότι ακόμα και οι πρωταθλητές του δεν ήθελαν να ζήσουν στον Ανατολικογερμανικό παράδεισο. Του προτάθηκε να σταματήσει τον αθλητισμό, στα 28 του χρόνια και να γίνει προπονητής στην ομάδα των φυλακών. Ο Σμιτ έκανε ντρίπλα. Ζήτησε άδεια εξόδου από τη χώρα. Την εξασφάλισε το 1987 όταν άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος. Κατέφυγε στη Δυτική Γερμανία, αλλά δεν πρόλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ.
Η ενοποίηση των Γερμανιών έφερε στην ενιαία, πλέον, Γερμανία, τον μεγάλο του αντίπαλο, τον κατά δύο χρόνια νεότερό του Γιούργκεν Σουλτς που είχε δηλώσει θαυμαστής του καθεστώτος Χόνεκερ.
Τα χρόνια όμως είχαν περάσει. Η Βαρκελώνη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχτηκαν όνειρο άπιαστο για τον Σμιντ. Δεν είχε πάρει μέρος στους αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει πρωταθλητής Γερμανίας επικρατώντας και του Σουλτς. Τι του έμεινε από όλη αυτή τη προσπάθεια. Το ατομικό του ρεκόρ 70μ92 που το πέτυχε το 1989
Αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή του μετά την επιτυχία αυτή. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο κι έγινε χρηματιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων.
Πρόσφατα επισκέφθηκε το τείχος του Βερολίνου για κάποια εκδήλωση για τον αθλητισμό στις δύο πλευρές του τείχους. «Μπορεί να κέρδισε μετάλλια, αλλά η πιο ευτυχισμένη στιγμή μου ήταν η 2α Νοεμβρίου 1987 όταν κατάφερα να φύγω από την τότε Ανατολική Γερμανία» είπε, για να συμπληρώσει αργότερα : «Μπορεί να μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ ΗΠΑ και Βερολίνου, μπορεί να έχω σπίτι στην Ελβετία, αλλά νοιώθω και είμαι Γερμανός μέχρι το κόκκαλο!»
Οι επιδόσεις του
- 1973: 1ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων στη δισκοβολία (61μ30)
- 1974: 8ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη δισκοβολία (59μ56)
- 1976: 2ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη δισκοβολία (66μ22)
- 1978: 1ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη δισκοβολία (66μ82), 4η θέση στη σφαιροβολία (20μ30)
- 1980: 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη δισκοβολία (65μ64)
- 1990: 3ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη δισκοβολία (64μ10) ως Δυτικογερμανός
- 1991: 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη δισκοβολία (64μ76)
Πηγή: Retro Sport