Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κούση

Μπορεί ένας σύλλογος στην περιφέρεια να μαθαίνει το μπάσκετ σε 400 παιδιά, να έχει αγωνιστικά τμήματα σε αγόρια και κορίτσια, μία «θυγατρική» και ομάδα Α.μ.Ε.Α. μέσα σε 14 χρόνια «ζωής»;

Αν υπάρχει μεράκι και αγάπη για το άθλημα μαζί με μια «δυνατή» υπογραφή, τότε φυσικά και μπορεί. Η ΑΓΕ Πιερίας είναι μια τέτοια απόδειξη – ιδρύθηκε το 2011 και από τότε μόνο βήματα μπροστά κάνει, και μαζί της φυσικά, και το μπάσκετ.

Η Πιερία έχει μια πολύ δυναμική «κυψέλη» μπάσκετ, με έμφαση στην ανάπτυξη.

Η Πιερία έχει μια πολύ δυναμική «κυψέλη» μπάσκετ, με έμφαση στην ανάπτυξη.

Φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χρυσανθόπουλου που είναι από τότε «η ψυχή» του συλλόγου και μαζί πλέον με τους συνεργάτες του βαδίζουν σε βήματα προόδου σε όλες τις ηλικίες, σε κορίτσια και αγόρια.

«Κύριος σκοπός είναι η καλλιέργεια αξιών του αθλητισμού και η συνεργασία των παιδιών ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η διαχείριση των συναισθημάτων, η ενσυναίσθηση είναι κάποιες από τις προτεραιότητες μας. Τα παιδιά μέσα από την διασκέδαση και την χαρά μαθαίνουν τους κανόνες του αθλήματος, γυμνάζονται σωματικά, αναπτύσσουν ικανότητες ομαδικότητας και γνωρίζουν τη σημασία της πειθαρχίας και της υπακοής», λέει στο e-magazine της ΕΟΚ ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος, που μετά την πλούσια καριέρα σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο Ηρακλής, συνεχίζει να προσφέρει από ένα άλλο, ίσως ακόμη πιο πολύτιμο, «πόστο» στο μπάσκετ.

H μεγάλη συμμετοχή έφερε τη δημιουργία και της ΑΚΕΠ, «θυγατρικού» σωματείου της ΑΓΕΠ. Εδώ τα δύο τμήματα Παίδων.

Αυτή είναι η Ένωση

Η «Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πιερίας 2011», όπως είναι το πλήρες όνομα του Συλλόγου αποτελεί εδώ και 14 χρόνια ένα «ζωντανό κύτταρο» με αθλητικές δράσεις αλλά και με κοινωνικό, πολιτιστικό, ανθρωπιστικό γίγνεσθαι του νομού Πιερίας πράγμα που την έχει καταξιώσει σε μια από τις μεγαλύτερες ακαδημίες καλαθοσφαίρισης της Ελλάδας. Το 2015 ιδρύθηκε και η θυγατρική της ομάδα, η Α.Κ.Ε.Π. (Αθλητική Καλαθοσφαιρική Ένωση Πιερίας) λόγω της αύξησης του αριθμού των αθλητών για την ισάριθμη συμμετοχή τους στους αγώνες. Και οι δυο ομάδες ανήκουν στο μητρώο της Γ.Γ.Α., από την αρχή της δημιουργίας τους.

Οι «κολώνες» της ομάδας, ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος, αριστερά του η Μάγδα Καρρά και δεξιά ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Περηφάνια για το τμήμα Α.μ.Ε.Α.

Η Α.Γ.Ε.Π. από το 2016 έχει δημιουργήσει και τμήμα ΑμΕΑ για το οποίο έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι, καθώς προσφέρει στην κοινωνία της Κατερίνης, και όχι μόνο, τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ικανότητες να αθληθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να αισθανθούν ισάξια μέλη της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2024 ο σύλλογος έχει προσθέσει στην δυναμικό του και το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping pong).

Γίνεται καλή δουλειά και στα κορίτσια.

Συμβολικά σήματα και χρώματα

Το σήμα καθώς και τα χρώματα της ομάδας είναι συμβολικά. Το σήμα με το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη και το κλαδί ελιάς που κρατάει στο στόμα το «Έυ αγωνίσθεσαι». Τα χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το μπλε και το πράσινο συμβολίζουν τα όρη της Πιερίας και τον Όλυμπο, και το μπλε την θάλασσα που περιβρέχει τον νομό Πιερίας.

Η Α.Γ.Ε.Π. και η Α.Κ.Ε.Π. δηλώνουν συμμετοχή σε ανδρικό, εφηβικό, παιδικό, παμπαίδες, «Γαλανόλευκα αστέρια», minibasket U12, minibasket U11. Η Α.Γ.Ε.Π. 2011 δηλώνει επίσης συμμετοχή σε γυναικείο, νεανίδες, κορασίδες, παγκορασίδες, «Γαλανόλευκα αστέρια», μινιμπάσκετ U12 κοριτσιών.

Έμπειροι και ταλαντούχοι

Οι προπονητές που απασχολούνται με το άθλημα είναι καταξιωμένοι στον χώρο, ενώ ο σύλλογο απασχολεί και νέους προπονητές με ιδιαίτερο ζήλο να προσφέρουν και να αναπτυχθούν.

Ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος γεννήθηκε στην Κατερίνη, μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα του βήματα του στην πόλη του και στον Πιερικό. Το 1993 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου εκεί υπήρξε συμπαίκτης με μεγάλους αθλητές και προσωπικότητες του χώρου όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και πολλούς άλλους. Συμμετείχε επίσης σε δυο ευρωπαϊκά final four, στο Τελ Αβίβ και Σαραγόσα καθώς επίσης και σε τελικούς Ελλάδας. Υπήρξε και παίκτης της ομάδας του Άρη όπου κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδας το 1998 και παρέμεινε για 5 χρόνια. Συνέχισε στον Παπάγου μαζί με τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ όπου κατακτήθηκε για πρώτη φορά η 7η θέση στο πρωτάθλημα και κερδήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου η έξοδος του στην Ευρώπη. Έπαιξε και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τη χρονιά που ο Ηρακλής συμμετείχε στην FIBA Suproleague (2000-2001).

Στηρίζουν την προσπάθεια οι γονείς, αφού πάνω από 400 παιδιά μετέχουν στην Ακαδημία της ΑΓΕΠ.

«Ένα όραμα ζωής»

«Ένα όραμα που ξεκίνησε το 2011 έγινε πραγματικότητα δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να νοιώσουν την χαρά του παιχνιδιού και παίρνοντας πολύ σημαντικά πράγματα για την ζωή τους μέσα από τον αθλητισμό. Είμαι χαρούμενος που μετά από 15 χρόνια παρουσίας στον χώρο του μπάσκετ συνεχίζουμε δυναμικά και οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε πολλές φάσεις της ζωής τους δίνοντας τους σημαντικά εφόδια για την ενηλικίωση τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό του ο έμπειρος και καταξιωμένος Παναγιώτης Αθανασιάδης που είναι και μέλος του δ.σ. του Σ.Ε.Π.Κ., ενώ ήταν επί 10 χρόνια υπεύθυνος αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. και συμμετείχε ως προπονητής στις εθνικές ομάδες νέων, εφήβων, παίδων, παμπαίδων.

«Η αγάπη και η εμπιστοσύνη των γονιών προς το πρόσωπο μας για τα παιδιά τους είναι πρωτοφανής και τους ευχαριστούμε πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνουν καλοί άνθρωποι, χαρακτήρες και να αγαπήσουν τον αθλητισμό και το μπάσκετ και αν μπορούν να προχωρήσουν και πιο ψηλά, εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους».

Περήφανοι (και με το δίκιο τους) στην ΑΓΕΠ για την δημιουργία ομάδας ΑμΕΑ.

«Χαρούμενοι για την ομάδα Α.μ.Ε.Α.»

Η Μάγδα Καρρά, που είναι η προπονήτρια της ομάδας Α.μ.Ε.Α., είχε το όραμα το 2016 για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, ως καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής, υπογραμμίζει πως: «είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που η ΑΓΕΠ αγκάλιασε με μεγάλη αγάπη την ιδέα του τμήματος ΑμΕΑ και από το 2016 προσφέρει τα πάντα, όσα χρειαζόμαστε για τα παιδιά και καλύπτει τις ανάγκες μας καθημερινά. Ένα όραμα μας έγινε πραγματικότητα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό και θέλουμε να το βελτιώσουμε όσο μπορούμε».

Ο Δημήτρης Διδασκάλου που είναι ο προπονητής του τμήματος πινγκ πονγκ προσθέτει πως ο Σύλλογος δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και αυτό το σπορ στην πόλη της Κατερίνης και στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, ιδίως στα νέα παιδιά. «Είμαστε η μοναδική ομάδα στην πόλη που διαθέτει τμήμα πινγκ πονγκ, ο σύλλογος μας στήριξε σε αυτήν την νέα προσπάθεια και τον ευχαριστούμε!».