Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Είχε αρκετά ευτράπελα το τελευταίο συμβούλιο στον ΕΣΑΚΕ. Η επικύρωση της βαθμολογίας αφορούσε μόνο την κορυφή, δηλαδή, την ανάδειξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή, όχι όμως και τον υποβιβασμό. Οι δυο εκπρόσωποι της ΑΕΚ φαίνεται να είχαν διαφορετική γνώμη για τη… συνέχεια του πρωταθλήματος (το οποίο πάντως είχε αποφασιστεί να διακοπεί από τον Μάρτιο), ενώ σε κάποια στιγμή ακούστηκε και το τρομερό “να μπει ένα τέλος στη μάστιγα του στοιχήματος”.

Εντάξει, πολλές φορές οι άνθρωποι του μπάσκετ δουλεύονται μεταξύ τους. Άλλες προσπαθούν να προχωρήσουν σε μια αυτοκάθαρση του χώρου, ωστόσο, την ίδια ώρα… ζητάνε παράθυρα να μην εφαρμόζονται τα κριτήρια που θεωρούν απαραίτητα για ένα διαφορετικό πρωτάθλημα.

Ας περάσουμε, ωστόσο, στην ουσία με βάση το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις προθέσεις των σωματείων, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να ασχολείται αρκετά με το μπάσκετ.

Η βασική ιδέα (από τον πρόεδρο Γαλατσόπουλο) να μην πέσει κανένας, ώστε να παραμείνουν στην κατηγορία Αρης και ΠΑΟΚ (ώστε να μην χάσει σε εμπορικότητα το πρωτάθλημα), ναι μεν έγινε δεκτή όχι ακριβώς όμως και άνευ όρων. Από την στιγμή, μάλιστα, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΟΚ θα ανέβουν σίγουρα ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου συν μια ακόμη ομάδα, οι 16 που θα συγκεντρωθούν του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία, μοιάζουν … πάρα πολλοί. Μια Basket League 16 ομάδων, με τις περισσότερες (και λόγω κορονοϊού) να φυτοζωούν, είναι πολύ δυσκίνητη και κυρίως ασύμφορη για όλους.

Η πλειοψηφία των ομάδων συνειδητοποίησε ότι έτσι το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο και αποφάσισε συζητηθούν αυστηρότερα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ώστε όσοι δεν μπορούν να τα εκπληρώσουν, να αποχωρούν οικειοθελώς. Να ισχύει, δηλαδή, το “όποιος δεν μπορεί, αδειάζει τη γωνιά”. Έτσι πιστεύεται, πως θα διαχωριστεί η ήρα από το στάρι. Είναι μια απλουστευμένη λογική, η οποία ωστόσο μπορεί να έχει και αποτέλεσμα.

Τα κριτήρια συμμετοχής μοιάζουν αρκετά … σκληρά,για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, στην μετά κορονοϊό εποχή:

  • Γήπεδο χωρητικότητας 1200 θεατών
  • Προϋπολογισμός μίνιμουμ 800.000 ευρώ
  • Εγγυητική 200.000 ευρώ (60.000 η εγγυητική τραπέζης ως έχει σήμερα, +140.000 ευρώ σε Ταμείο κοινού σκοπού στον ΕΣΑΚΕ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί)

Αν πράγματι ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι όχι … 16, αλλά ούτε δέκα ομάδες δεν θα μπορέσουν να τις εκπληρώσουν. Ίσως μάλιστα να μην μπορούν ούτε ο Άρης, ούτε ο ΠΑΟΚ, τα χρέη των οποίων είναι πάρα πολλά και κυρίως δεν φαίνεται να υπάρχει …μέλλον στον ορίζοντά τους. Πολύ περισσότερο δεν θα μπορέσουν οι νεοφερμένοι από την Α2. Ο Χαρίλαος Τρικούπης πρέπει να δηλώσει γήπεδο (πρώτη επιλογή η Άρτα) συν τοις άλλοις, όμως, θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση της ΚΑΕ. Που θα βρει σχεδόν 1.000.000 ευρώ που απαιτούνται (μαζί με το μίνιμουμ μπάτζετ των οκτακοσίων χιλιάδων) για να παίξει, εν τέλει, στη μεγάλη κατηγορία;

Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, την επιβολή αυστηρών όρων συμμετοχής ο ΕΣΑΚΕ πετυχαίνει τον αποκλεισμό των αεριτζήδων και εκείνων που τα τελευταία χρόνια εισέβαλαν στο χώρο από την πίσω πόρτα…΄

Πάμε, όμως, πίσω στα ευτράπελα που γράψαμε στην αρχή. Καθώς συζητήθηκαν τα ωραία κριτήρια συμμετοχής, ακούστηκε (από έναν παριστάμενο) και το εξής παράδοξο: Όσες ομάδες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους όρους και αποχωρούν να πάρουν ένα ποσό, σαν αντιστάθμισμα των όποιων χορηγιών χάνουν, λόγω της μη συμμετοχής τους! Σα να λέμε “δώσε κάτι να φύγω…”.

Και βέβαια υπήρξε η έκκληση του Άρη, μέσω του κ. Αρβανίτη, που ζήτησε να εξαιρεθεί η ομάδα του από τη διαδικασία, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει, με την υπόσχεση πως από την επόμενη σεζόν θα είναι… τύπος και υπογραμμός!

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλα αυτά τα κριτήρια θα συζητηθούν ένα προς ένα, σε επόμενες συνεδριάσεις της λίγκας. Μην το δέσετε, δηλαδή, και κόμπο. Μπορεί να έχουμε και… μερικές εκπτώσεις, η εξαιρέσεις. Η παραθυράκια!

Οι επαφές με την κυβέρνηση

Λέγεται ότι η κυβέρνηση μέσω Λευτέρη Αυγενάκη έχει αφήσει ανοιχτό ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο (από την ΕΡΤ), εφόσον υπάρχει ξεκαθάρισμα και το πρωτάθλημα γίνει ευέλικτο και εμπορικό. Να θυμίσουμε εδώ ότι με τηλεοπτική σύμβαση, αυτή τη στιγμή, δεσμεύεται μόνο η ΑΕΚ (έχει ένα ακόμη χρόνο, με την Cosmote ΤV). Το συμβόλαιο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε, ωστόσο οι “πράσινοι” συζητούν για ανανέωση. Υπάρχει και “παγωμένο” το συμβόλαιο του Ολυμπιακού (1,3 εκατ.), που δεν έπαιζε στην Α1. Ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση επιστροφής του.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να γυρίσει στην Basket Legue. Ούτε μπορεί να πάρει τη θέση μιας ομάδας από την Α2, καθώς υστερεί στη βαθμολογία (6η θέση). Θα πρέπει, δηλαδή, να επιλεγεί απευθείας από την ΕΟΚ. Το να υπάρξει μια τέτοια λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, είχε επαφές το τελευταίο διάστημα ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χήνα, που παρέστη στο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ υπήρξαν συναντήσεις του κ.Αγγελόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη με στόχο να ενταχθεί το μπάσκετ στο πρόγραμμα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες. Συζήτησε, επίσης, τη μείωση της φορολογίας σε εισιτήρια και συμβόλαια (αυτή πάντως έχει ήδη επέλθει, εκτός αν εννοεί ακόμη μεγαλύτερη) καθώς και το ενδεχόμενο κεντρικής διαχείρισης (μέσω ΕΡΤ;) των τηλεοπτικών του πρωταθλήματος.

Όλο αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε πολύ ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες ομάδες του ΕΣΑΚΕ, με αποτέλεσμα να επιδιώκεται, πλέον, ραντεβού με τον κ. Σταϊκούρα στο οποίο θα συμμετέχει εκτός του Μάκη Αγγελόπουλου και ο πρόεδρος της λίγκας, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.

Ο… διχασμός της “Ένωσης”

Μέχρι εδώ καλά. Εκεί που υπήρξε πλήρης διαφωνία με την ΑΕΚ ήταν στο θέμα της συνέχισης του πρωταθλήματος, μια σκέψη η οποία βρίσκεται στο μυαλό του ιδιοκτήτη της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ το τελευταίο διάστημα. Παρότι από τις 23 Μαρτίου ο ΕΣΑΚΕ με 14-0 (και την ψήφο του ίδιου του κ. Αγγελόπουλου) είχε αποφασίσει τη διακοπή της σεζόν, υπήρξε μια αλλαγή στροφής και αίτημα που υποβλήθηκε στη λίγκα για ολοκλήρωση της χρονιάς ακόμη και με τη μορφή ενός final-eight.

Όταν ο κ. Χήνας ζήτησε από τις υπόλοιπες ομάδες να τοποθετηθούν επί της πρότασης για τη συνέχιση της σεζόν, ο πρώτος που αντέδρασε αρνητικά ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ (και του ΕΣΑΚΕ) Σταύρος Δουβής: “Όποιος πιστεύει όλα αυτά, δεν πατάει τα πόδια του στη γη” ήταν η φράση του. Πήγε δηλαδή κόντρα στον ιδιοκτήτη της ομάδας του.

Οι υπόλοιπες ομάδες, πάντως, δεν συζήτησαν καν το θέμα και υπερψήφισαν τη θέση να δοθεί ο τίτλος στον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι”, πάντως, ψήφισαν λευκό.

Πηγή: Contra