Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Η φωτογραφία του Γιόχαν Κρόιφ να απολαμβάνει το τσιγάρο του σε… after sex ενσταντανέ στα αποδυτήρια. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που ήρθε ως απόλαυση του τρομακτικού 1-5 στη Λισσαβώνα κόντρα στη Σπόρτινγκ. Σε μία αποκαλυπτική, ίσως και βιαστική βέβαια, ανάγνωση για το τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα φουρνιά που παρουσιάζει ο Αγιαξ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, τα πνευματικά παιδιά του Ιπτάμενου Ολλανδού γέμιζαν ασφυκτικά τον πραγματικό κόσμο με μπαλαδόρικες εικόνες, εκείνες που ήθελες να ρουφήξεις μονομιάς, λες και ήσουν στερημένος για λίγη ποδοσφαιρική λαγνεία στο χορτάρι.

Η αλήθεια είναι ότι εάν το παρακολουθήσεις ξανά, με μία λίγο πιο σκωπτική ματιά, το παιχνίδι του Αγιαξ δεν ήταν Total. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το παρουσίασε ο Ρίνους Μίχελς και η παρέα του Κρόιφ στο ξεκίνημα των 70s ή έστω στον πιο βιομηχανικό επαναπροσδιορισμό του από τα μωρά του Λουίς Φαν Χάαλ στα μέσα των 90s. Αυτή η ομάδα είναι πιο κυνική, λιγότερο εμβληματική, μα καταφέρνει να μπλέξει αρμονικά την ολλανδική σχολή με το «false 9», τουλάχιστον με τον τρόπο που το μετεξέλιξε ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα.

Μυθικός Γιόχαν

Το έκτο… κούρδισμα του Πορτοκαλιού.

Το φοβερό γενικότερα όμως αυτούς τους τύπους στην πιο βόρεια από τις Κάτω χώρες, είναι ότι καταφέρνουν με έναν μοναδικό τρόπο να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους μέσα στο γήπεδο. Εάν το παρακολουθήσεις ιστορικά, μοιάζουν να έχουν μία τακτικότητα, μία συνέπεια. Υπάρχει σχεδόν πάντα μία μεγάλη γενιά παικτών, που ακολουθείται από μία λιγότερο καλή και ξανά η ιστορία επαναλαμβάνεται, για να γίνει η ίδια η ποδοσφαιρική ζωή τους.

Το βλέπεις και στη σύγχρονη έκδοση της Εθνικής τους. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη χημεία, στην εφαρμογή του κοινού δόγματος, της πίστης σε ένα πλάνο που έμαθαν όλοι από παιδιά, απ’ όποιον σύλλογο κι αν ξεκίνησαν. Και κάπως έτσι οι Ολλανδοί το πιστεύουν. Κι ελπίζουν. Μετά τη γενιά των Κρόιφ, Κάιζερ, Ρέζενμπρικ, στα 70s, των Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ στα 80s, την παρέα του Μπέργκαμπ, μετέπειτα της εκπληκτικής ομάδας του Φαν Χάαλ στα μέσα των 90s και την προπέρσινη των Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ, Ζίγιεχ, Φαν ντε Μπέεκ, ονειρεύονται ότι ίσως τώρα παρακολουθούν στο γήπεδο το έκτο… κούρδισμα του Πορτοκαλιού.

Η επόμενη φουρνιά είναι εδώ

Ο Αγιαξ το βράδυ της Τετάρτης παρουσίασε το δικό του κομμάτι-εκδοχή αυτού του… κουρδίσματος. Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί αυτή η ενδιάμεση φουρνιά που δεν τα πάει καλά. Αμέσως, δύο χρόνια δηλαδή, μετά τις πωλήσεις τη αφρόκρεμας της προηγούμενης ομάδας, η νέα επανεκδοχή μοιάζει έτοιμη για τα καλά να κάνει και πάλι την έκπληξη. Την Τετάρτη εάν κοιτούσες την 11άδα, θα ήξερες λίγους. Σιγά σιγά όμως θα δεις ότι θα τους ακούς διαρκώς και θα τους μάθεις για τα καλά.

Και ήταν ένα περίεργο σύνολο. Ενας 37χρονος πορτιέρο (Ρέμπο Πάσφεερ) που παράτησε η Φίτεσε και αγωνίστηκε επειδή ο βασικός Νο1, Ονανά είναι τιμωρημένος και οι άλλοι δύο στην ιεραρχία τραυματίες. Ενας 20χρονος σέντερ μπακ που προωθήθηκε πέρσι από τις ακαδημίες και βγάζει μάτια (Γιούριεν Τίμπερ) και ένας πολύ καλός εξτρέμ που αποκτήθηκε από τη Φέγενορντ για να κάνει τη διαφορά και την έκανε άμεσα (Στίβεν Μπέργκουις ή Μπέργκχαουζ). Και να φανταστεί κανείς ότι σε αυτό το 1-5 υπήρξε η πολυτελέια να μείνουν στον πάγκο οι σούπερ βασικοί και έμπειροι Ταλιαφίκο, Νταβίντ Νέρες και η μεγάλη φετινή μεταγραφή που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, ο 19χρονος εξτρέμ, Μοχάμεντ Νταράμι, ενώ έλειπε ο ηγέτης του κέντρου, Ντάβι Κλάασεν.

Ο Κλάασεν ήταν η πρώτη περσινή κίνηση, όταν δηλαδή έφυναν τα αστέρια της προηγούμενης φουρνιάς. Πάνω σε αυτόν χτίστηκε το καινούργιο οικοδόμημα και γύρω του τοποθετήθηκαν ταλαντούχοι από την ακαδημία και μεταγραφές νεαρών, όπως ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, Αντονι, ο πλάγιος μπακ, Σιν Κλάιμπερ και μέσος, Μοχάμεντ Κουντούς. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει και μία μεγάλη επένδυση, όπως είχε γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα με τον Ντούσαν Τάντιτς. Και αυτός ήταν το προηγούμενο καλοκαίρι ο Σεμπαστιάν Αλέ. Τα 23 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Γουέστ Χαμ αποτελούν και το μεταγραφικό ρεκόρ του club, με τον 26χρονο σέντερ φορ να δικαιώνει και με το παραπάνω. Συνολικά σε αυτή τη διετία της αναδόμησης εισέπραξε 150 εκατ. ευρώ και επένδυσε τα 80!

Σημασία θα έχει πάντα το παιχνίδι

Κάπως έτσι λοιπόν, πρόκειται για την εξέλιξη μίας φουρνιάς με ιδιαίτερα έξυπνους και τακτικά δυνατούς ποδοσφαιριστές. Αλλά υπάρχει μία τεράστια διαφορά σε σχέση με όλους τους άλλους ποδοσφαιρικούς λαούς. Εκεί, προσπαθούν να τους μπολιάσουν με το στοιχείο του νικητή. Μόνο που το κάνουν με τον δικό τους παραδοσιακό ολλανδικό τρόπο. Αφού μελετούν το μυστικό της επιτυχίας των άλλων χωρών και βλέπουν ότι οι άλλοι θέλουν μόνο να νικήσουν, για εκείνους το διακύβευμα εξακολουθεί να είναι το εντελώς αντίθετο. Φυσικά και αναζητούν την επιτυχία, αλλά παίζοντας με την μπάλα. Να την έχουν εκείνοι. Και ξέρουν πως ακόμα και εάν χάνουν, ενώ παίζουν καλύτερα, θα έρθουν και οι επιτυχίες. Οπως δείχνει σε πρώιμη ανάγνωση να συμβαίνει και τώρα.

Στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Εθνικής και αφού μόλις είχε σηκώσει το EURO του 1988, ο Ρίνους Μίχελς θέλοντας να εξηγήσει το μυστικό της επιτυχίας των τακτικών του και το πώς τα κατάφερε σε διαφορετικές εποχές, έδωσε το στίγμα που θα ακολουθούσε το ολλανδικό ποδόσφαιρο στα χρόνια που θα ακολουθούσαν και φυσικά το ακολουθεί και ο Αγιαξ. «Εξέταζε το παρελθόν, αφουγκράσου το παρόν, προετοιμάσου για το μέλλον». Αυτή η φράση είναι η πρώτη που μαθαίνουν όσοι σπεύδουν να υπηρετήσουν στην «KNVB». Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν παύει ποτέ να αφουγκράζεται τα λόγια του κορυφαίου προπονητή που ανέδειξε ποτέ η χώρα και ειδικά το τρίτο και σημαντικότερο σκέλος της: εκείνο δηλαδή που φροντίζει για την μακροημέρευσή γενικότερα του ολλανδικού ποδοσφαίρου

Και ακόμα και εάν η ομορφιά κρατάει μόνο για μία γενιά και την απολαμβάνουν για λίγο, εκείνοι ξέρουν ότι πάντα θα αξίζει να μάχονται γι’ αυτήν και να χαρίζουν στον ποδοσφαιρικό κόσμο και στους εαυτούς τους, μία διαρκή ανανέωση, μία αέναη μετεξέλιξη. Και πραγματικά είναι μεγάλη η χαρά όλων των ουδέτερων που αγάπησαν το παιχνίδι, να βλέπουν ότι ο Αγιαξ είναι ξανά και ξανά, εδώ…

Πηγή: Gazzetta