Της Χριστίνας Φιλιππάκη:
Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει ο απολογισμός μιας ενδιαφέρουσας χρονιάς για τη γυναικεία ενόργανη γυμναστική.
Μέσα στο 2018 είδαμε αστέρια του Ρίο να επιστρέφουν, αθλήτριες από χώρες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στη γυμναστική να λάμπουν, και πολλές μικρότερες ομάδες να δείχνουν αποφασισμένες να διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο στο μέλλον. Κανένα άρθρο δε θα μπορούσε ποτέ να συμπεριλάβει όλες τις αθλήτριες που εντυπωσίασαν μέσα στη χρονιά, όμως η λίστα που ακολουθεί επιχειρεί να αναγνωρίσει κάποιες από αυτές που, η κάθε μία με διαφορετικό τρόπο, άφησαν το σημάδι τους το 2018.
1. Simone Biles, ΗΠΑ
Πέντε ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν χρυσά δεν ήταν αρκετά για την Biles, που επέστρεψε στο ταπί με ακόμη μεγαλύτερους συντελεστές δυσκολίας, πραγματοποιώντας εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις, όπως το Moors στο έδαφος και την έξοδο fabrichnkova στο δίζυγο, και παρουσιάζοντας ένα νέο, ασύλληπτα δύσκολο άλμα που φέρει πλέον το όνομά της. Η απόδοσή της στον παγκόσμιο τελικό του σύνθετου ατομικού ήταν σίγουρα απογοητευτική, αλλά η συνολική παρουσία της το 2018 αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για αυτό που ήδη ξέραμε: έχουμε την τιμή να παρακολουθούμε ένα ζωντανό θρύλο.
2. Aliya Mustafina, Ρωσία
Τον Ιούνιο η Mustafina γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το Σεπτέμβριο επέστρεψε στο γυμναστήριο. Τον Απρίλιο αγωνίστηκε στο Ρωσικό πρωτάθλημα! Φέτος, δεν κατάφερε να προσθέσει ένα ακόμη ατομικό μετάλλιο στην ήδη εντυπωσιακή συλλογή της, αλλά οποιοσδήποτε έχει μια στοιχειώδη κατανόηση του τι εστί εγκυμοσύνη και ενόργανη γυμναστική εύκολα καταλαβαίνει ότι η επιστροφή της στο άθλημα τόσο σύντομα μετά τον τοκετό αποτελεί άθλο. Μάλιστα, η Mustafina δεν επέστρεψε απλά στη γυμναστική, αλλά αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει το ασημένιο παγκόσμιο μετάλλιο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να μας καταπλήσσει στο μέλλον.
3. Mai Murakami, Ιαπωνία
Η Mai Murakami καταφέρνει τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της καριέρας της στα είκοσι δύο της χρόνια. Μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν το 2017, επέστρεψε ακόμη πιο δυνατή, κατακτώντας ένα ιστορικό ασημένιο μετάλλιο σύνθετου ατομικού καθώς και ένα χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη χώρα της σε δύο χρόνια από τώρα.
4. Mélanie De Jesus Dos Santos, Γαλλία
Το κορίτσι που την προηγούμενη τετραετία είδε το Ολυμπιακό της όνειρο να γκρεμίζεται εξαιτίας ενός τραυματισμού φαίνεται αποφασισμένo να μην αφήσει τίποτα να εμποδίσει την επιτυχία τoy αυτή τη φορά. Είναι η αρχηγός που οδήγησε τη γαλλική ομάδα σε ένα ιστορικό ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό και μία εξαιρετική πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο έδαφος και ήταν λιγότερο από δύο δέκατα μακριά από ένα χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό. Στην ηλικία των δεκαοχτώ, έχει κερδίσει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό της μία από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου.
5. Alexa Moreno, Μεξικό
Μετά από μία μακροχρόνια καριέρα και τρεις έβδομες θέσεις στο άλμα σε παγκόσμια πρωταθλήματα, η Moreno απέδειξε πως η πρόκριση στον τελικό δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να καταφέρει και κατόρθωσε να κατακτήσει το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο γυναικείας ενόργανης γυμναστικής στην ιστορία του Μεξικού! Τα δάκρυά της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελούν μία από τις συγκινητικότερες στιγμές της χρονιάς.
6. Nina Derwael, Βέλγιο
Η εξέλιξη της Derwael είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων. Η νεαρή Βελγίδα αθλήτρια κατάφερε να γίνει η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια ενόργανης της χώρας της, παρουσιάζοντας το δυσκολότερο πρόγραμμα δίζυγου της χρονιάς και κατέκτησε την τέταρτη θέση στο σύνθετο ατομικό, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για 0.031 βαθμούς, ενώ επίσης κέρδισε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχοντας κατακτήσει τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο τίτλο, είναι πια η αθλήτρια που όλες οι υπόλοιπες ελπίζουν κάποτε να νικήσουν στο δίζυγο.
7. Elisabeth Seitz, Γερμανία
Μετά από μία μακροχρόνια καριέρα με πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις, πολλές προκρίσεις σε παγκοσμίους τελικούς, δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μία απελπιστικά κοντά στο Ολυμπιακό μετάλλιο τέταρτη θέση το 2016, η Elisabeth Seitz κατάφερε επιτέλους να ανέβει στο βάθρο ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η χαρά μας για αυτήν είναι απερίγραπτη.
8. Βασιλική Μιλλούση, Ελλάδα
Η αναφορά στη δική μας Βασιλική Μιλλούση, που ανακοίνωσε το τέλος της μακροχρόνιας καριέρας της είναι αναγκαία. Η Βασιλική δεν κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο μετάλλιο, αλλά οι πολλές διακρίσεις της σε παγκόσμια κύπελλα, οι προκρίσεις της σε τελικούς ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, οι τρεις συμμετοχές της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πάνω απ’ όλα, η εξαιρετική παρουσία της κάθε φορά που ανέβαινε στη δοκό ισορροπίας μάς κάνουν όλους περήφανους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αθλήτρια που είχε κερδίσει οπαδούς απ’ όλον τον κόσμο με τη χάρη, την κομψότητα και την ευλυγισία της. Εκπροσώπησε τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία άξια διάδοχος.
9. Ana Padurariu, Καναδάς
Δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιρετικά ταλαντούχες νεάνιδες δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες μας. Ευτυχώς, η υπέροχη Ana Padurariu δεν ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Η δεκαεξάχρονη αθλήτρια εντυπωσίασε στο πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου παρουσίασε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα δοκού ισορροπίας χωρίς να επηρεαστεί από τις πτώσεις προηγούμενων, πιο έμπειρων αθλητριών και κέρδισε ένα ιστορικό ασημένιο μετάλλιο για τον Καναδά.
10. Liu Tingting, Κίνα
Μετά από αρκετούς τραυματισμούς και απογοητεύσεις, η Liu Tingting κατάφερε επιτέλους να δείξει τι αξίζει τη σωστή στιγμή και κέρδισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της γυναικείας κινεζικής ομάδας του πρωταθλήματος. Σίγουρα διαθέτει την υποδειγματική τεχνική που αρμόζει σε μία παγκόσμια πρωταθλήτρια και ελπίζουμε να συνεχίσει να διαπρέπει.
Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016.