Του Αλέξη Σπυρόπουλου.
Ο Νεϊμάρ έφυγε από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την ημέρα που έφτασε τα γκολ του Πελέ με τη Βραζιλία. Ο Κέιν έφυγε από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την ημέρα που έφτασε τα γκολ του Ρούνι με την Αγγλία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγε από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την ημέρα που με την Πορτογαλία έγινε κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ συμμετοχών σε Εθνική Ομάδα. Σαν κατάρα!
Σαν να πρέπει, για τη διάκριση του ενός το κόστος να είναι η λύπη όλων. Προς το παρόν, κόντρα στην κατάρα επιβιώνουν μόνον οι Γάλλοι. Μες στη διοργάνωση, ο Γιορίς πήρε το εθνικό ρεκόρ συμμετοχών του Τουράμ. Ο Ζιρού, το εθνικό ρεκόρ γκολ του Ανρί. Και…δεν έφυγαν. Οι Κροάτες, δεν κινδυνεύουν. Ο Μόντριτς ήταν κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών, ήδη προτού έρθουν στο Κατάρ. Τα γκολ του Σούκερ δε, παραμένουν κάτι το απλησίαστο. Ούτε η Αργεντινή κινδυνεύει, ο Μέσι τα έχει σπάσει όλα προ πολλού.
Ούτε βέβαια, οι Μαροκινοί. Το Μαρόκο δεν έχει στο γκρουπ, all-stars για all-time λίστες. Το Μαρόκο είναι κάτι άλλο. Μαρόκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σημαίνει δύο πράγματα σε ένα. Αφρική. Αραβικός Κόσμος. Το 2010, πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο σε αφρικανικό έδαφος, εκεί συνειδητοποίησα την αλληλεγγύη της μαύρης ηπείρου. Οταν μένει στη διοργάνωση ένας, όλοι μαζεύονται και γίνονται ένα στο πλευρό του. Τότε, ήταν η Γκάνα. Οποιον σχολιαστή και να άκουγες στην τηλεόραση, Νιγηριανό, Νοτιοαφρικανό, Αιγύπτιο, Καμερουνέζο, νόμιζες πως είναι Γκανέζος. Δεν ήταν. Ηταν Αφρική.
Δώδεκα χρόνια έκτοτε, 2022, πρώτο παγκόσμιο κύπελλο σε αραβικό έδαφος, τώρα το επόμενο μάθημα είναι…το ίδιο με το προηγούμενο. Η αλληλεγγύη του αραβικού κόσμου. Η τηλεόραση τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες έπαιζε Τυνησία, Κατάρ, Μαρόκο και δεν καταλάβαινες διαφορά στον τόνο του σχολιαστή. Είναι Αραβία. Δεν το ‘χουμε έτσι, εμείς στην Ευρώπη. Να παίρνουμε όλοι τα κομμάτια, όποιου έχει απομείνει. Της Γαλλίας, τώρα. ‘Η της Κροατίας. Θα έλεγα πως ακόμη και στην Ευρώπη σήμερα, περισσότερες ευχές πηγαίνουν υπέρ της Αργεντινής ή των Μαροκινών.
Την Τετάρτη στον ημιτελικό, Μαρόκο-Γαλλία, ο συνδυασμός Αφρική+Αραβία θα προκαλέσει το παλιρροϊκό κύμα θετικής ενέργειας και πίστης που θα πάει, όλο, στα πανιά των Μαροκινών. Θα είναι ένα, μη καταστροφικό, tsunami αύρας. Οι Γάλλοι εάν δεν το υπολογίσουν στην πλήρη διάστασή του, είναι αυτό που λένε “δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε”. Για τη Γαλλία είναι ο έβδομος ημιτελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου. Εχει ξαναγίνει, γίνεται, θα ξαναγίνει. Κατέχουν την τεχνογνωσία. Για Αφρική+Αραβία είναι το once-in-a-lifetime. Πηγαίνουν, με τη δύναμη της καρδιάς.
Θα πρόσεχα να ποντάρω υπέρ της τεχνογνωσίας, θα το σκεφτόμουν περισσότερες φορές από μία, ακόμη κι αν επρόκειτο για το πιο ευτελές ριάλι Κατάρ.
Πηγή: Antenna