Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Δεν θέλω να γράφω για τις μεταγραφές των ελληνικών ομάδων και το γιατί θα σας το εξηγήσω προσεχώς: παραδέχομαι ότι η ύπαρξη του Euro2024 με βόλεψε. Όπως όλες οι μεγάλες διοργανώσεις ήταν ένα θερμοκήπιο για να μπω σε αυτό και να γλυτώσω (για λίγο…) την τρέχουσα ελληνική μας επικαιρότητα και ειδικά τον σχολιασμό αυτού που αποκαλούμε «μεταγραφικό παζάρι» που είναι κάτι που δεν βρίσκω πλέον ενδιαφέρον, ούτε ως προς το ελάχιστο. Αλλά η ιστορία του Κώστα Φορτούνη δεν είναι μια ιστορία μεταγραφική: είναι κάτι πιο πολύπλοκο που αξίζει ένα σημείωμα.

Τι έψαχνε ο Φορτούνης

Οσοι με παρακολουθείτε στο ραδιόφωνο ίσως θυμόσαστε πως είχα εκφράσει τις απορίες μου για το αν θα μείνει στον Ολυμπιακό ο Φορτούνης πάνω από ένα μήνα πριν – οι απορίες μου δεν ήταν παρά μια συγκαλυμμένη πρόβλεψη αποχώρησής του. Είχα πει τότε, όταν η ανανέωση του Φορτούνη έμοιαζε με τυπική υπόθεση όπως λεγόταν δεξιά κι αριστερά, ότι αυτό δεν είναι ζήτημα που μπορεί να γίνει σήριαλ αν υπάρχει κοινή θέληση: αν ο Ολυμπιακός και ο Φορτούνης ήθελαν να συνεχίσουν θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει την επόμενη του τέλους του πρωταθλήματος – ίσως και πιο νωρίς. Από τη στιγμή που το πράγμα άρχισε να τραβάει ήταν στα μάτια μου δύσκολο να μείνει ο Φορτούνης για ένα απλό λόγο: τα χρήματα.

Ο Φορτούνης δεν έψαχνε απλά ένα νέο συμβόλαιο. Εψαχνε τα χρήματα που έχασε όταν εξαιτίας των τραυματισμών του, του μειώθηκε το προηγούμενο, που ήταν το μεγαλύτερο της καριέρας του. Αυτό έκανε αντικειμενικά δύσκολο, όχι το να μείνει στον Ολυμπιακό αλλά να βρει ένα συμβόλαιο και σε κάποιο σοβαρό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Φορτούνης έψαχνε 3 εκατομμύρια το χρόνο, μόνο που η απόδοσή του στο τελευταίο πρωτάθλημα που έκανε με τον Ολυμπιακό αυτή την απαίτηση δεν την δικαιολογούσε. Είναι πολύ δύσκολο στον καιρό της υπερπληροφόρησης να βρεις κάποιον να σου δώσει πολύ περισσότερα από όσα αντικειμενικά αξίζεις.

Οι δυο σεζόν του

Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός έφτασε να του δίνει 2,5 εκατ ευρώ το χρόνο όπως δεν ξέρω αν έδινε στην Πόρτο 12 για τον Κάρμο ή αν δίνει 2,5 το χρόνο στον ΕλΚαμπί. Με την πρακτική των μπόνους πολλές προσφορές μπορεί να μοιάζουν εντυπωσιακές, ενώ στην πραγματικότητα είναι λογικές – θέλω να πω ότι άλλο είναι 2,5 εκατ το χρόνο κι άλλο 1,5 και μπόνους 1 εκατ για κατάκτηση πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτό δεν με πολυενδιαφέρει: τα 2,5 εκατ που ο Ολυμπιακός έδινε ήταν κι αυτά πολλά και θα δημιουργούσαν στα αποδυτήρια προβλήματα.

Πέρυσι ο Φορτούνης έκανε δυο σεζόν: μια μέχρι τον Ιανουάριο και μια από τον Ιανουάριο και μετά. Μέχρι τον Ιανουάριο ήταν στην επίθεση όλος ο Ολυμπιακός. Μετά τον Ιανουάριο τα καλά του ματς είναι μετρημένα. Εχει σπουδαία απόδοση στο πρώτο ημίχρονο με την Φενέρ, είναι πολύ καλός στην ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ – είναι και σκόρερ στον αξέχαστο εκείνο «ματς – θαύμα» που έληξε 1-6. Εχει καλή παρουσία στα ματς με την Αστον Βίλα, αλλά σε αυτά «πετάνε» όλοι. Στον τελικό του Europa Conference League απλά σήκωσε το τρόπαιο. Δεν θυμάμαι τίποτα εντυπωσιακό από την μεριά του σε ελληνικό ντέρμπι μετά τον Ιανουάριο, ενώ θυμάμαι παίκτες που δεν είναι σήμερα στον Ολυμπιακό (Ορτα, Ποντένσε, Γιόβετιτς) να κρίνουν τα λίγα ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός χάρηκε στην σεζόν. Δεν μου φαίνεται δύσκολη και η αντικατάστασή του: ακραίος χαφ έπαιζε, χωρίς μάλιστα ανασταλτικές υποχρεώσεις και τέτοιοι παίκτες κυκλοφορούν πολλοί.

  

Δεν λέω πως η προσφορά του στο γήπεδο υπήρξε ασήμαντη – ίσα ίσα. Αλλά για μένα ένας παίκτης που παίρνει 2,5 εκατ ευρώ το χρόνο πρέπει να σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου. Για να καταλάβει κανείς το είδος του συμβολαίου που έψαχνε ο Φορτούνης ας σκεφτεί κάτι απλό: για τον Ιωαννίδη ο ΠΑΟ δέχτηκε φέτος προσφορές της τάξης των 25 εκατ ευρω. Κι όμως καμία από αυτές τις ομάδες που ήταν έτοιμες να πληρώσουν τόσα πολλά για τον φορ του ΠΑΟ δεν έδωσε (μέχρι στιγμής) συμβόλαιο 2,5 εκατ ευρώ στον Ιωαννίδη. Το τι πληρώνεις πρέπει να είναι πάντα σε συνάρτηση με το τι παίρνεις. Αλλιώς πετάς χρήματα χωρίς να έχεις μια ομάδα της προκοπής. Ο Φορτούνης για 1,5 εκατ το χρόνο είναι μια χαρά παίκτης. Τρια εκατομμύρια μπορεί να βρει στην Αραβία κι εύχομαι να τα πάρει γιατί η προηγούμενη ομάδα του Δώνη φαλίρισε και δεν πλήρωσε κανένα.  

Ποιο είναι το πρόβλημα

Αρα είναι τυχερός ο Ολυμπιακός που δεν είπε το «ναι» ο Φορτούνης; Όχι ακριβώς. Στην όλη την ιστορία αυτή υπάρχει ένα πρόβλημα κι ο καιρός θα δείξει αν θα είναι μικρό ή μεγάλο. Ο Φορτούνης είναι η κλασική περίπτωση του παίκτη, που ο κόσμος του Ολυμπιακού αγάπησε περισσότερο στο διάστημα που έλειπε παρά στο διάστημα που αγωνιζόταν. Ο Φορτούνης όσο έλειψε (κι εξαιτίας των τραυματισμών του έλειψε πάρα πολύ…) αύξησε την δημοφιλία του κατακόρυφα. Ηταν αυτός που θα γύριζε και θα έπαιρνε την ομάδα από το χέρι, που θα έκανε πράματα και θαύματα, που θα ομόρφυνε το παιγνίδι του Ολυμπιακού, που θα κέρδιζε τα ντέρμπι κτλ. Θυμίζω πως μετά τις επιστροφές του όλος ο κόσμος τον ήθελε βασικό ενώ ακόμα δεν μπορούσε να περπατήσει. Θυμίζω τι τράβηξε ο Μαρτίνς, ο τελευταίος προπονητής που κέρδισε πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, γιατί είχε αμφιβολίες για την δυνατότητα της προσφοράς του ως «δεκάρι». Θυμίζω ότι ο Φορτούνης ήταν για πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού (μην πω για όλους…) και η λύση σε όλα τα προβλήματα της Εθνικής – κυρίως γιατί και σε αυτή δεν έπαιζε.

Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια ο Φορτούνης ήταν κάτι σαν πολιτική θέση. Για τους πιο πολλούς δεν είχε σημασία το τι έκανε στο γήπεδο, αλλά έπρεπε να υπάρχει. Ακόμα και φέτος που φάνηκε πως δυνατότητα προσφοράς είχε μόνο αν έβρισκε θέση και χώρο στο πλάι, υπήρχε κόσμος που δυσφορούσε γιατί οι προπονητές δεν τον χρησιμοποιούσαν ως «δεκάρι» κτλ. Μια τέτοια περίπτωση ποδοσφαιριστή έχω μεγάλη περιέργεια για το πως θα τον αντικαταστήσει ο Ολυμπιακός. Και το πρόβλημα δεν θα είναι ότι όποιος και να ρθει θα συγκρίνεται με τον Φορτούνη (για την ακρίβεια με τα όσα ο Φορτούνης έκανε όταν έπαιζε καλά…) – το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι τον Οκτώβριο η απουσία του Φορτούνη μπορεί να είναι η εξήγηση κάθε δυσκολίας του Ολυμπιακού: η εύκολη εξήγηση είναι για κάθε ομάδα κατάρα, καθώς καταργεί την ανάλυση και την λογική. Και το αν ο Φορτούνης πάρει 5 εκατ το χρόνο από τους Σαουδάραβες δεν θα αλλάξει την εύκολη εξήγηση.  

Όλα θα κριθούν από αυτό  

Για τον Ολυμπιακό το καλό σενάριο θα είναι το σήριαλ Φορτούνη να ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση του αντίο. Το κακό θα είναι να έχει αρχίσει τώρα. Στο μεταξύ υπάρχουν σίγουρα νέα επεισόδια. Πρώτον πρέπει να δούμε πως ο παίκτης θα αντικατασταθεί – αν υπάρχουν διαθέσιμα 2,5 εκατ το χρόνο για κάποιον δεν θα είναι πρόβλημα. Δεύτερον η εξέλιξη της ιστορίας αυτής δεν χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση (πράγμα που είναι σχετικά εύκολο…), αλλά οπαδική ωριμότητα (πράγμα δυσεύρετο).

Ενα σήριαλ που χρειάζεται τέλος

Θα πω κάτι που θα ακουστεί υπερβολικό αλλά δεν είναι: από το αν, πόσο και πως νοσταλγεί η εξέδρα του Ολυμπιακού τον Φορτούνη τον Οκτώβριο πιθανόν θα κριθεί η χρονιά του Ολυμπιακού συνολικά. Αν στα πρώτα στραβά αποτελέσματα αρχίσει η γκρίνια για την φυγή του αρχηγού κτλ θα καούν πάλι προπονητές και παίκτες. Διότι ο Φορτούνης όταν έπαιζε μπορεί να ήταν καλός ή  λιγότερο καλός: ανάλογα τις μέρες του. Όταν έλειπε  όμως, τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον, ήταν ο καλύτερος στον κόσμο…          

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This