Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Μετά την ολοκλήρωση και της έκτης αγωνιστικής στην League Phase του Τσάμπιονς λιγκ κοιτάζεις την βαθμολογία και βλέπεις εντυπωσιακά πράγματα. Μια μόνο ομάδα έχει σίγουρη την θέση της στην πρώτη οκτάδα: η πρωτοπόρος Λίβερπουλ που κέρδισε και την Τζιρόνα εκτός έδρας (με ένα πέναλτι γκολ του Σαλάχ χωρίς να εντυπωσιάσει) και έχει 6 νίκες σε 6 ματς. Υπάρχουν πίσω από την δεύτερη στην βαθμολογία Μπαρτσελόνα έξι ομάδες με 13 βαθμούς, που σήμερα συμπληρώνουν την οκτάδα: καμία από αυτές ωστόσο δεν μπορεί να είναι βέβαιη πως θα βρεθεί σε αυτή καθώς στο κατόπι τους βρίσκονται έντεκα ομάδες που συνωστίζονται σε τρεις βαθμούς (!) και όλες ελπίζουν, όχι απλά να συνεχίσουν αλλά και να βρεθούν στους πρώτους οκτώ, δηλαδή στην φάση των 16. Την 24η θέση (αυτή δηλαδή που επιτρέπει σε μια ομάδα να συνεχίσει) σήμερα μοιράζονται έχοντας 8 βαθμούς η Ντινάμο Ζάγκρεπ, η PSV και άκουσον άκουσον η Μάντσεστερ Σίτι ενώ στην 25η θέση και αποκλεισμένες σήμερα αλλά με ελπίδες να προλάβουν να πάρουν εισιτήριο πρόκρισης βρίσκονται στους 7 βαθμούς η Παρί και η Στουτγάρδη. Θεωρητικά ελπίδες πρόκρισης έχουν ακόμα και η Σαχτάρ και η Στουρμ Γρατς και η Σπάρτακ Πράγας που βαθμούς έχουν 4, ενώ μόνο με βάση τα μαθηματικά ελπίζουν και όσοι έχουν 3 (Ερυθρός Αστέρας, Σάλτσμπουργκ, Τζιρόνα, Στουρμ Γκρατς). Οποια ομάδα έχει 3 και 4 βαθμούς θα αποχαιρετήσει ουσιαστικά την διοργάνωση την επόμενη αγωνιστική. Όπως έκαναν αυτή την αγωνιστική η Μπολόνια, η Λειψία, η Σλόβαν Μπρατισλάβας και η Γιουνγκ Μπόις – οι τρεις τελευταίες δεν έχουν κάνει βαθμό.

https://editorial.uefa.com//resources/0294-1c8c00a988f0-7e0034664b34-1000/format/free1/fbl-eur-c1-atletico_madrid-bratislava.jpeg?imwidth=988

Η ισπανική αντεπίθεση

Η αγωνιστική ανήκει στους Ισπανούς. Η Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει στο Μπέργκαμο λυγίζοντας την Αταλάντα με 2-3 παρά τις απουσίες και τον τραυματισμό του ΕμΠαπέ που αντικαταστάθηκε στο 32΄έχοντας κάνει το καλύτερο μισάωρό του με την φανέλα της Βασίλισσας. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 2-3 κι αυτή στο Ντόρτμουντ την Μπορούσια με πρωταγωνιστή τον Γιαμάλ που επέστρεψε , και σκόρερ τον Φραν Τόρες που βρέθηκε στο γήπεδο στο 75΄όταν ο κόουτς Φλικ πήρε το ρίσκο να βγάλει τον Λεβαντόφσκι: ο Ισπανός φορ πρόλαβε και σκόραρε δυο φορές και τα γκολ του ήταν το πρώτα στην διοργάνωση, αλλά η ασίστ του Γιαμάλ στη φάση που έφερε το τελικό 2-3 είναι ένα ποδοσφαιρικό αριστούργημα που και οι Γερμανοί χειροκρότησαν. Ανετη και η νίκη της Ατλέτικο Μαδρίτης κόντρα στην Μπρατισλάβα με πρωταγωνιστή τον Γκριεζμάν: είναι η δέκατη στην σειρά από την βραδιά που ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Ντιέγκο Σιμεόνε κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Ενας νεαρός και μια Κυρία...

Δυο άλλοι Ισπανοί σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους – πρόκειται για δυο προπονητές. Ο Αρτέτα είδε την Αρσεναλ με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Σάκα να βάζει τρία γκολ στην Μονακό και να καπαρώνει μια θέση στην οκτάδα – τα γκολ θα του χρειαστούν σε περίπτωση ισοβαθμίας. Κι ο Ουνάι Εμερι είδε την Αστον Βίλα να πετά εκτός Τσάμπιονς λιγκ την Λειψία, μετά από μια επεισοδιακή νίκη με 2-3 στην Γερμανία. Οι «χωριάτες» βρίσκονται στην απολύτως τιμητική πέμπτη θέση, ισόβαθμοι με πολλούς, αλλά και με καλό πρόγραμμα.

https://editorial.uefa.com//resources/0294-1c8c398d956e-dc1de84be674-1000/format/free1/fbl-eur-c1-juventus-man_city.jpeg?imwidth=988

Η κρίση της Σίτυ  

Ο μόνος Ισπανός σταρ που δεν μπορεί να βρει άκρη με το τι συμβαίνει παραμένει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η Σίτυ συνέχισε τις χαμηλές πτήσεις, έχοντας μόλις μια νίκη στα δέκα τελευταία ματς, χάνοντας από την Γιουβέντους στο Τορίνο με 2-0. Ο Πεπ ήταν αυτή την φορά στο τέλος του παιγνιδιού ήρεμος, αλλά και αμήχανος καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πως η ομάδα του έχασε (κι εύκολα) ένα ματς στο οποίο έμοιαζε να κυριαρχεί. Βασική αιτία της ήττας ένα χαμένο τε α τετ του Χάλαντ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου: με το ταμπλό να δείχνει ακόμα 0-0 ο Νορβηγός αστόχησε απέναντι στον τερματοφύλακα Γκρεγκόριο και η καταπληκτική πάσα του Ντε Μπρόιν πήγε στράφι. Αλλά ο λόγος της κατρακύλας της πρωταθλήτρια Αγγλίας (πέρα από τις απουσίες) είναι η άμυνα του Πεπ: έχοντας δεχτεί 23 γκολ στο διάστημα του κακού σερί, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Η Γιούβε του Μότα, πολύ κυνική και καθόλου θεαματική, πόνταρε στην απλούστερη των συνταγών: φρόντισε να μην δεχτεί γκολ και να περιμένει. Κι όταν ο Βλάχοβιτς άνοιξε το σκορ όλα απλοποιήθηκαν: η Κυρία δεν έχει σούπερ σταρ, αλλά είναι μαχητική κι αν η  άμυνα της αντέξει θα είναι δυσκολοκατάβλητη και στα νοκ άουτ ματς.

https://editorial.uefa.com//resources/0294-1c8a3d8d4fb5-a6fbb4b75e0d-1000/format/free1/fbl-eur-c1-brugge-sporting.jpeg?imwidth=988

Μίλησαν οι έδρες

Ενώ η Σίτυ υποφέρει, μήνυμα ότι ξεπέρασε την μίνι αγωνιστική κρίση έστειλε  η Μπάγερν Μονάχου διαλύοντας την Σαχτάρ με 1-5 – κάτι μου λέει πως και οι Βαυαροί θα βρεθούν στο τέλος στην οκτάδα. Οι Ουκρανοί χωρίς έδρα δεν μπορεί να ελπίζουν σε τίποτα: η έδρες είναι όπλο όσο η διοργάνωση προχωρά κι όχι τυχαία η έκτη αγωνιστική ήταν αυτή με τις περισσότερες νίκες γηπεδούχων από το ξεκίνημα: εύκολα ή δύσκολα κατάφεραν να κερδίσουν οι περισσότεροι.

Η Λεβερκούζεν έγινε η πρώτη ομάδα που έβαλε γκολ στην Ιντερ του Ιντζάγκι στην διοργάνωση και για αυτό την κέρδισε: το πέτυχε στο 90΄ο Νόρντι Μουκελέ. Η Στουτγάρδη έκανε περίπατο συντρίβοντας την Γιουνγκ Μπόις με 5-1 – οι Ελβετοί προηγήθηκαν κι εξαφανίστηκαν. Η Λιλ έκανε τα εύκολα δύσκολα με την Στουρμ Γκρατς καθώς προηγήθηκε με 2-0 αλλά δέχτηκε την ισοφάριση νομίζοντας πως το ματς τελείωσε: πρόλαβε να της δώσει τη νίκη στο 82΄ ο 21χρονος Ισλανδός Χάραλντσον, χρυσή αλλαγή του κόουτς Τζενέσιο. Νίκη με 1-0 και για την σκληρή Μπρεστ που κατέδειξε τις αδυναμίες της φιλόδοξης αλλά επιπόλαιης PSV, που δυσκολεύεται να καταλάβει πως το Τσάμπιονς λιγκ δεν είναι ολλανδικό πρωτάθλημα όπου μπορεί να χαρίζει ένα γκολ στον αντίπαλό της και να βάζει πέντε. Η Φέγενορντ από την άλλη κέρδισε στην έδρα της ολλανδικά με 4-2 την Σπάρτα Πράγας – οι δυο ολλανδικές ομάδες ανταγωνίζονται η μια την άλλη εντυπωσιάζοντας με τα σκαμπανεβάσματα τους: η Φέγενορντ έχει 10 βαθμούς, η PSV 8 αλλά μόνο μια από τις δυο προβλέπω πως θα συνεχίσει. Θα συνεχίσει η Μίλαν, που κέρδισε τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 με ένα γκολ του Τάμι Αμπραχαμ στο 88΄, σε μια φάση που δικαίως εξόργισε τον κόουτς Μιλόγεβιτς: η απόφαση του διαιτητή Μανθάνο και του VAR να μετρήσει το γκολ σε μια φάση με δυο επιθετικά φάουλ είναι απίθανη! Τα κατάφερε να κερδίσει και η Μπριζ: θύμα της η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που έχασε με 2-1 – πρωταγωνιστής και MVP πάλι ο Τζόλης, πράγμα που δεν είναι είδηση.

Ο Ελληνας κυνηγός είναι και άτυχος γιατί η στατιστική υπηρεσία της UEFA δεν του δίνει ένα γκολ: το χρεώνουν ως αυτογκόλ του Εντουάρντο Κουαρέσμα – αλλά είναι ο Τζόλης που το προκάλεσε. Ο άλλος Ελληνας κυνηγός που δίνει τις μάχες του στην διοργάνωση, ο Παυλίδης, είδε πολύ νωρίς ένα δικό του γκολ να μην μετρά στο ματς της Μπενφίκα με την Μπολόνια κι αυτό αποδείχτηκε κακός οιωνός: οι Λουζιτάνοι έφεραν 0-0 με τους αποκλεισμένους αλλά σκληρούς Ιταλούς και οι δυο πεταμένοι βαθμοί θα τους λείψουν. Αντιθέτως στο τέλος του ματς του Ζάγκρεπ ανάμεσα στην Ντινάμο και στην Σέλτικ με το τελικό 0-0 μου φάνηκαν και οι δυο ευχαριστημένοι: τους εύχομαι να έχουν κάνει καλά τους υπολογισμούς τους – εγώ νομίζω ότι βγήκαν χαμένοι και οι δυο.

Ερχεται το Παρί – Μάντσεστερ Σίτυ  

Η επόμενη αγωνιστική θα γίνει σε ένα μήνα. Υπάρχει σε αυτή ένα τεράστιο ματς: η Παρί υποδέχεται την Μάντσεστερ Σίτυ κι αν υπάρξει χαμένος ο αποκλεισμός παραμονεύει. Η Παρί πήρε μια προβλεπόμενη νίκη στο Σάλτσμπουργκ με 0-3. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει ένα μήνα καιρό για να λύσει τα προβλήματα της ομάδας του. Δεν θα είναι απλό γιατί ο ίδιος μια τέτοια κατάσταση κρίσης με συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη δεν την έχει ζήσει ποτέ του…

Πηγή: Karpetshow