Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δηλώνει ανοιχτά ότι κάποιες ΠΑΕ ελέγχουν Ποδοσφαιρικές Ενώσεις – ψηφοφόρους της ΕΠΟ. Δηλαδή μας δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ ότι οι εκλογές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ελέγχονται από τις ΠΑΕ.
Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος πέντε στελεχών της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τα αδικήματα της υποστήριξης-χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και της υποκίνησης αθλητικής βίας. Και ο Ολυμπιακός απαντά με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι “Η συγκεκριμένη μεθόδευση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και εργαλειοποιεί δυστυχώς την ίδια τη Δικαιοσύνη”.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που έφυγε από την ΑΕΚ στην οποία δεν είχε επίσημη ιδιότητα, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε επαφές με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ΠΑΕ Ολυμπιακός για να αναλάβει ανεπίσημο πόστο άτυπου συμβούλου σε θέματα ΕΠΟ, την ώρα που ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αλέξης Κούγιας τον χαρακτηρίζει δημοσίως ως “τον πιο επικίνδυνο εγκληματία του ποδοσφαίρου”.
Τα ρεπορτάζ καταγράφουν επαφές του νέου μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ Μάριου Ηλιόπουλου με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο “για να αναλάβει το πόστο του Παπαδόπουλου”.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) για το 2024, που δημοσιεύει η Transparency International, βαθμολογήθηκε με 49/100, και κατατάχθηκε την στην 88η θέση μεταξύ 180 χωρών. Αυτό την τοποθετεί λίγο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (43/100), και υποδεικνύει σημαντικά προβλήματα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Οι χώρες που βρίσκονται στις χαμηλές θέσεις σε αυτή τη λίστα χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια διαφάνειας και αδυναμία επιβολής της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. “Παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι η Ελλάδα παραμένει στο μέσο όρο της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι από τις χαμηλότερα καταταγμένες.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιδιαφθορικών μηχανισμών” αναφέρεται στην έκθεση.
Διαβάζοντας και ακούγοντας όλα τα παραπάνω, σκέφτομαι ότι οι ερευνητές τηςTransparency International θα πρέπει να προβληματιστούν για την ποιότητα της έρευνάς τους. Δεν ξέρω, διότι δεν ζω εκεί, ποια είναι η επικρατούσα κατάσταση στην Σομαλία (πιο διεφθαρμένη χώρα για το 2024, με 12 μονάδες στις 100) που παρουσιάζεται ως μια χώρα με σοβαρά προβλήματα θεσμικής διαφθοράς, που εμποδίζουν την ανάπτυξη και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Ούτε γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και τη Βενεζουέλα, που ακολουθούν την Σομαλία στο ranking. Λέω όμως ότι όσα διαβάζω για εκείνες, μου θυμίζουν έντονα την επικρατούσα κατάσταση στην πατρίδα μου, τουλάχιστον όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την κατάσταση. Διότι ναι, στην υπόθεση που συζητάμε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ισχύει το κλισέ: το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας.
Πηγή: Gazzetta