Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Από τη 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA αναμένει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο την τριπλή ελληνική συμμετοχή σε Europa και Conference League σε μία σεζόν με τεράστιο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με το νέο φορμάτ να φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι αποφέρει καρπούς αυξάνοντας κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον.

Για το αν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα παρουσία των ομάδων μας στο League Stage της σεζόν υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις και μια μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει μπροστά μας για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί.

Η μάχη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στο ευρωπαϊκό ranking είναι για πρώτη φορά στα χέρια μας, παρά την… τζάμπα απώλεια του ενός (ΑΕΚ) εκ των τεσσάρων εκπροσώπων μας στο κυρίως μενού της σεζόν. Η Ελλάδα έφτασε μέχρι και την 13η θέση την προηγούμενη ευρωπαϊκή εβδομάδα, είναι στο χέρι μας να την έχουμε ανακτήσει και πάλι με την ολοκλήρωση της σημερινής βραδιάς και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να… αυτοκτονήσουμε για να χάσουμε το ορόσημο του top-15.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι κυρίως ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός οφείλουν να βελτιώσουν τα ποσοστά τους στο League Stage Εuropa και Conference, αλλά και ο Ολυμπιακός να διατηρηθεί ψηλά εξασφαλίζοντας κατά το δυνατόν και την απευθείας συμμετοχή του στους 16 του Europa. O κάτοχος του Conference είναι αντικειμενικά η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να βλέπει το προνομιούχο top-8 του League Stage με… ραντεβού τον Μάρτιο.

Για τη χώρα μας υπάρχει από τη μία η 14η θέση με τα τωρινά δεδομένα, αλλά από την άλλη δεν παύει στη μέχρι σήμερα βαθμολογία της εφετινής σεζόν να βλέπει χώρες όπως η Σουηδία, η Πολωνία, η Σλοβενία, αλλά και η Νορβηγία με τη Δανία να έχουν καλύτερη συγκομιδή βαθμών και μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας στους ευρωπαϊκούς βαθμούς που διεκδίκησαν!

Σε αυτό τον ενδιαφέροντα δείκτη βλέπουμε την Νορβηγία να τρέχει με 66% (με κατάκτηση 36 στους 54 βαθμούς που θα ήταν το απόλυτο) και την Πολωνία στο 62,5% με τη χώρα μας στο 60%, που δεν είναι κακή επίδοση, αλλά περιλαμβάνει βεβαίως και τους καλοκαιρινούς προκριματικούς. Νορβηγία και Πολωνία έχουν περισσότερες νίκες στο League Stage έναντι των δυο ελληνικών με σχεδόν τα μισά ματς σε σχέση με τις δικές μας ομάδες.

Το ευχάριστο για τη χώρα μας είναι ότι σε σχέση με τις έξι χώρες του άμεσου ανταγωνισμού (Νορβηγία, Αυστρία, Σκοτία, Δανία, Ελβετία και Ισραήλ) το δικό μας ποσοστό αποτελεσματικότητας στο 60% είναι σχεδόν το ίδιο με της Δανίας (αλλά θα πρέπει να την ξεπεράσουμε), υπερτερεί σαφώς της Αυστρίας με τις τέσσερις ομάδες (48%), της Σκοτίας (50%), της Ελβετίας (43%) και του Ισραήλ (39,4%) και υστερεί μόνο από τη Νορβηγία που είναι στο 66% αλλά με εντυπωσιακό απολογισμό μέχρι σήμερα στο League Stage με τρεις νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα σε πέντε αγώνες!

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι υπάρχουν ξεκάθαρα περιθώρια βελτίωσης για τις ομάδες μας στοιχειοθετείται και από ένα ακόμα γεγονός. Πέρυσι η Ελλάδα για να πετύχει την επανάκτηση της 15ης θέσης στη βαθμολογία της UEFA με τη θριαμβευτική βεβαίως κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό (κάτι που δεν θα συμβαίνει κάθε χρόνο…), τερμάτισε στην 9η θέση στην Ευρώπη από πλευράς συγκομιδής βαθμών στη σεζόν. Στην αντίστοιχη εφετινή σεζόν η χώρα μας προς το παρόν βρίσκεται μόλις στην 20η θέση…

Από την άλλη πλευρά αυτό το 60,04% επί των διεκδικήσιμων βαθμών που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα οι ομάδες μας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι ολοκληρώσαμε την περσινή εντυπωσιακή σεζόν στο 55%. Βεβαίως όσο προχωράει η σεζόν η λογική λέει ότι θα ανεβαίνει και ο συντελεστής δυσκολίας των αγώνων για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, αν και οι δύο τελευταίοι μπορούν κάλλιστα να βελτιώσουν τα δικά τους ποσοστά στους εναπομείναντες αγώνες τους στο League Stage.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τσέχικες ομάδες που έχουν στείλει με τεράστια βαθμολογική άνεση την Τσεχία στην 9η θέση του ranking της UEFA έχουν μέχρι σήμερα ποσοστό αποτελεσματικότητας στο 71,4% όταν η 10η Τουρκία τρέχει μόλις με 58%.

Για αυτό ακριβώς η εφετινή σεζόν δείχνει ακόμα να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας που δεν πρέπει να χαθεί. Δανία, Ελβετία και Ισραήλ πρέπει σε κάθε περίπτωση να μείνουν από κάτω μας και από εκεί και πέρα η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τη μάχη από Σκοτία, Αυστρία και Νορβηγία και να τερματίσει τη σεζόν στην 11η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και από αυτή την άποψη έχει και πολύ μεγάλη κρισιμότητα και για τον Ολυμπιακό αλλά και για την Ελλάδα ο αποψινός αγώνας στο Καραϊσκάκης απέναντι στη Ρέιντζερς.

Η διαφορά από την 11η Νορβηγία μπορεί να καλυφτεί εκτός κι αν Μπόντο Γκλιμτ και Μόλντε αποδειχθούν πολύ πιο ανθεκτικές από την ελληνική τριπλέτα, η 12η Αυστρία είναι πολύ πιθανόν να δει Στουρμ Γκρατς και Σάλτσμπουργκ να αποχωρούν πρόωρα από το Champions League και η Σκοτία θα ελπίζει μόνο αν η Σέλτικ προχωρήσει πέραν του League Stage.

Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν την ελληνική συνέχεια πέραν του League Stage σε Europa και Conference. Αν έχουμε και μια απευθείας συμμετοχή στους 16 χωρίς τον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο ακόμα καλύτερα. Θα είναι λάθος όμως για τη χώρα μας και τις ομάδες μας να αρκεστούν στη διατήρηση του top-15.

Πηγή: Gazzetta