Ήταν άνοιξη του 1968 όταν η ομάδα ποδοσφαίρου του Εθνικού Αιγινίου έχασε με 0-2 στο Πλατύ Ημαθίας από τον τοπικό Αγροτικό Αστέρα, για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Κεντρικής Δυτικής Μακεδονίας. Το παιχνίδι αυτό αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” του Εθνικού, αφού σηματοδοτούσε το τέλος της έντονης δραστηριότητας του, ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των δύο χρόνων. Πρόεδρος στο ΔΣ του συλλόγου επί πολλά συναπτά έτη ήταν ο Γιώργος Γκορτσίλας που δεν βρίσκεται εν ζωή, ενώ διετέλεσε και στον προεδρικό θώκο του Αιγινιακού για αρκετά χρόνια με τεράστιο έργο.
Μεταξύ των προπονητών που εργάστηκαν στους κυανόλευκους στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν ο παλιός άσσος του ΠΑΟΚ, κ. Ξούρας.
Όμως ο Νίκος Μελίδης ήταν ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τον Εθνικό για πολλές σεζόν, προσφέροντας από την τεχνική ηγεσία τα μέγιστα στο αιγινιώτικο ποδόσφαιρο. Στο ρόστερ υπήρχαν πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, που δεν αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κάποιον και θα είναι άδικο.
Ευτυχώς άμεσα ο Δήμαρχος Αιγινίου και παλιός ποδοσφαιριστής του Εθνικού, αείμνηστος Παντελής Δημητριάδης πρωτοστάτησε στην επανίδρυση του Εθνικού το 1970 που έως την ίδρυση του Αιγινιακού το 1972 είχε ενεργή συμμετοχή στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ευρύτερης περιοχής μας, ανεβαίνοντας την μια κατηγορία μετά την άλλη, με προπονητή τον παλιό Κατερινιώτη άσσο του πιερικού ποδοσφαίρου Γιάννη Μυστακίδη που δεν ζει εδώ και πολλά έτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, επίσημα από τη προαναφερθείσα χρονιά συστάθηκε πλέον ο Αιγινιακός και μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη “γεννιέται”.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Εθνικός πρωτοεμφανίστηκε ανεπίσημα το 1946 και πάντα είχε αξιομνημόνευτη πορεία και φυσικά μεγάλη ιστορική διαδρομή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 1952 είναι γεγονός πλέον το ισχύον καταστατικό του Εθνικού που επικυρώθηκε στο πρωτοδικείο Κατερίνης το 1953 και έτσι ανατέλλει το νεοϊδρυθέν σωματείο του Αιγινίου η πορεία του οποίου, συνοδεύεται με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Το 1972 και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου γίνεται συγχώνευση του Εθνικού με τον Διγενή, την άλλη ομάδα της κωμόπολης και δημιουργείται ο Γυμναστικός Σύλλογος Αιγινίου “Ο Αιγινιακός” κάτι που ολοκληρώνεται νομίμως παίρνοντας σάρκα και οστά στις 28 Ιουνίου του 1973.
Η συνένωση όλων των ποδοσφαιρικών δυνάμεων του Αιγινίου είναι πλέον γεγονός και η ένωση αυτή φέρνει τους καλύτερους παίκτες και των δύο σωματείων στο… ανατέλλον κλαμπ.
Συμπερασματικά λοιπόν, καρποφορεί μια τεράστια προσπάθεια των ρομαντικών ανθρώπων της εποχής εκείνης, μακριά από σκοπιμότητες, αλλά με βλέμμα προς το μέλλον.
Έτσι το Αιγίνιο ενωμένο και αδιαίρετο από ποδοσφαιρικής άποψης έχει πιά μια ομάδα ισχυρή που σύντομα θα γράψει την δική της χρυσή εποχή στο ποδόσφαιρο πανελλαδικά από τότε έως και σήμερα!
Σας παραθέτουμε το τελευταίο Διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού, πριν τη δημιουργία του Αιγινιακού:
Πρόεδρος: Ηλίδης Στέφανος
Αντιπρόεδρος: Χασιώτης Βάιος
Γενικός γραμματέας: Καλλιγάς Χρήστος
Ταμίας: Στεφανίδης Ηλίας
Γενικός Αρχηγός: Μερσίνης Γεώργιος
Έφορος Ποδοσφαίρου: Δωροκίδης Ιωάννης
Σύμβουλος: Λανάρας Κώστας
Σύμβουλος: Δρικούδης Παναγιώτης
Σύμβουλος: Λούκας Απόστολος .
Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Καρανικόλα
Ο Εθνικός Αιγινίου. Όρθιοι από αριστερά: Παραδεισόπουλος Αλεκος, Γκινίδης Γιάννης, Τερζής Νίκος, Μελίδης Νίκος (προπονητής), Βουλτσίδης Σιδέρης, Πραντσίδης Γιαννης, Καλυβιώτης Κώστας. Καθιστοί: Κοντούλης Αλεκος, Αχλατλής Σάββας, Χριστοδούλου Γιώργος, Παρσόπουλος Διονύσης, Μιχαηλίδης Μανόλης.
Ο Αιγινιακός. Όρθιοι από αριστερά: Τσολακίδης Σάκης, Αραμπατζής Γιώργος, Μπιτζές Βασίλης, Καλυβιώτης Κώστας, Αργυρόπουλος Γιάννης, Χατζηγεωργίου Βασίλης. Καθιστοί: Αχλατλής Σάββας, Κοντούλης Αλέκος, Χατζηγιοβάνακης Γιώργος, Παρούσης Γιώργος, Χιονάς Σάκης.
Σημείωση: Απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε η ενδεκάδα του Εθνικού πρέπει να είναι στη δύση της αγωνιστικής του δράσης και του Αιγινιακού στο ξεκίνημα της αφού αρκετοί εικονιζόμενοι παίκτες συμμετέχουν σε αμφότερες τις ομάδες.