Η πρόκριση της εθνικής ομάδας Εφήβων (U17) στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν η ιδανική επανεκκίνηση μετά από αναγκαστική διακοπή δύο χρόνων. Η πανδημία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ποδοσφαιρικές υποδομές και ειδικά στην Ελλάδα όπου το τελευταίο lockdown ήταν από τα πιο… μακρόσυρτα του πλανήτη. Η απραξία αυτή είχε δημιουργήσει λογικό άγχος ενόψει της προκριματικής φάσης που έγινε στην Κατερίνη, όμως τα παιδιά του Αλέξανδρου Αλεξιάδη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Με νίκη στην πρεμιέρα (3-0) επί της Κύπρου έκαναν το πρώτο αποφασιστικό βήμα, ενώ στο φινάλε επικράτησαν 1-0 της πανίσχυρης Γαλλίας και πήραν την πρώτη θέση στον όμιλο χωρίς να δεχτούν γκολ!
Όσοι γνωρίζουν από τμήματα υποδομών, κάνουν λόγο για μια εξαιρετική φουρνιά. Η κλάση των «5άρηδων», δηλαδή παίκτες γεννηθέντες το 2005, είχε αρχίσει να λάμπει από τις πρώτες διερευνητικές κλήσεις, στην προ Covid-19 εποχή. Πρόκειται για παιδιά που εκπροσωπούν όλη την Ελλάδα και όχι απλώς τους συλλόγους τους, αφού τα περισσότερα αγωνίζονταν σε τοπικά σωματεία όταν τράβηξαν για πρώτη φορά τα βλέμματα των scout της ΕΠΟ.
Τι δείχνει η γεωγραφική κατανομή των διεθνών; Μόλις έξι από τους 20 ποδοσφαιριστές (Αλεξίου, Αμπαρτζίδης από την Αθήνα, Αγγελίδης, Γεωργιάδης, Κωττάς, Τζίμας από τη Θεσσαλονίκη) προέρχονται από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Οι υπόλοιποι 14 έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα ή/και αγωνίζονταν μέχρι πρόσφατα σε ακαδημίες από: το Νευροκόπι, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Ρόδο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Ερέτρια, τις Σπέτσες, τη Λαμία και την Καστοριά. Όλη την Ελλάδα δηλαδή!
Αναλυτικά οι 20 θριαμβευτές του προκριματικού ομίλου που φιλοξενήθηκε στην Κατερίνη:
– Σέντερ μπακ: Οι βασικοί στους πρώτους δύο αγώνες Σάββας Γιαματζίδης και Κώστας Καστίδης ήταν συμπαίκτες στον Ακρίτα Νευροκοπίου έως το 2019. Ο πρώτος επέλεξε ΑΕΚ (είναι πλέον και αρχηγός της K17 της Ένωσης), ο δεύτερος ΠΑΟΚ. Ο Χρήστος Αλεξίου, σκόρερ του «χρυσού» γκολ με τη Γαλλία, είναι Αθηναίος έχει αγωνιστεί στον Απόλλωνα και τον Ατρόμητο, ενώ από τον Αύγουστο ανήκει στην Ίντερ και είναι ο μοναδικός «λεγεωνάριος» της ομάδας.
– Αριστεροί μπακ: Ο Νίκος Δεληγιάννης εντοπίστηκε από τον ΠΑΟΚ το 2018 στην Ακαδημία Playzone της Κατερίνης. Ο Γρηγόρης Σαββάκης ανήκει στον Ολυμπιακό εδώ και μόλις τρεις μήνες, προερχόμενος από τον Ιαλυσό Ρόδου.
– Δεξιοί μπακ: Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι από πολύ μικρή ηλικία στον ΠΑΟΚ. Ο Θωμάς Αρσενίδης ανακαλύφθηκε από τον Ολυμπιακό το 2019 στη Λάρισα (Ακαδημία Νίκη Μιχαήλ).
– Μέσοι: Ο Βασίλης Πρεκατές (Ολυμπιακός) ανήκε στη Δήμητρα Τρικάλων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, ο Χρήστος Λιατίφης (Παναθηναϊκός) έπαιζε στην Ερέτρια έως το 2018, ο Κώστας Μαυρόπουλος (Ολυμπιακός) στον Ατέρμονα Κιλκίς έως το 2019, ο Κώστας Γκούμας (ΠΑΟΚ) στην Κατερίνη έως το 2013, ο Δημήτρης Καλοσκάμης (Παναθηναϊκός) στις Σπέτσες έως το 2017, ο Δημήτρης Κωττάς (ΠΑΟΚ) στην Ακαδημία Παύλος Μελάς στη Θεσσαλονίκη. Αθηναίος και χρόνια στον Ατρόμητο είναι ο Σπύρος Αμπαρτζίδης
Επιθετικοί: Ο Ολυμπιακός εντόπισε τον Χρήστο Γατόπουλο στην Καστοριά το 2019 (ΑΟ Κάστωρ), ο ΠΑΟΚ πήρε τον Αλέξανδρο Αδάμ από τοπικές ακαδημίες της Λαμίας το 2018. Ο Γιάννης Γκιτέρσος αγωνίζεται στον «Δικέφαλο του Βορρά» από το 2020 προερχόμενος από τις Ακαδημίες Πεύκων Θεσσαλονίκης. Τέλος ο Στέφανος Τζίμας, ο μοναδικός γεννηθείς του 2006, παίζει τον ΠΑΟΚ από 7 ετών!
Το μυστικό της επιτυχίας
Όπως στις αποτυχίες πληρώνει το τίμημα, ομοίως στις επιτυχίες πρέπει ο προπονητής να απολαμβάνει την αναγνώριση της συμβολής του. Ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης ανέλαβε καθήκοντα στις 25 Ιουλίου προερχόμενος από τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ και είχε μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο. Μια μεγάλη πρόκληση. Να φέρει άμεσα αποτέλεσμα, δημιουργώντας μέσα σε 90 ημέρες μία ομάδα από παίκτες που παρέμεναν ουσιαστικά ανενεργοί εδώ και 1,5 χρόνο. Κι όλα αυτά όχι με καθημερινές προπονήσεις, αλλά μέσα από 2-3 συναντήσεις και ένα ταξίδι για αναμετρήσεις με τη Γεωργία, στα μοναδικά δύο φιλικά που έδωσε η εθνική!
Εμπιστεύτηκε την κρίση του, παραμέρισε τις δημόσιες σχέσεις, αγνόησε τις γνωστές παρασκηνιακές επιρροές που χρόνια τώρα ταλανίζουν τις μικρές εθνικές ομάδες και επικεντρώθηκε στον στόχο. Κι αυτός ήταν να έλθει η πρόκριση, ώστε η εθνική να διαθέτει άπλετο χρόνο, απαλλαγμένη πλέον από το άγχος, να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την Elite Round. Έτσι, παρουσίασε μία ομάδα που στηρίχθηκε κυρίως στην ομοιογένεια τής top ακαδημίας στην Ελλάδα, αυτής του ΠΑΟΚ. Εμπλουτισμένη με πολύ σοβαρά project του Παναθηναϊκού (Καλοσκάμης, Λιατίφης), τον ηγέτη της άμυνας της ΑΕΚ (Γιαματζίδης), το «Νερατζούρο» Αλεξίου και μερικά από τα καλύτερα ταλέντα του Ολυμπιακού, η εθνική πέτυχε το στόχο της ίσως πολύ πιο εύκολα από το αναμενόμενο. Οι Κύπριοι, βασικοί μας αντίπαλοι, έχουν κάνει άλματα (και) σε επίπεδο Youth τα τελευταία χρόνια, ενώ το σημαντικότερο ήταν ότι παρέμεναν ενεργοί, με συχνές συγκεντρώσεις και –κυρίως- επτά φιλικά πριν ταξιδέψουν στην Κατερίνη. Το 3-0 της πρεμιέρας ήταν μια πολύ σπουδαία νίκη που ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση. Ακολούθησε το 0-0 με τη Μολδαβία που δεν ήταν αμελητέο μέγεθος με γρήγορους και δυνατούς παίκτες οι οποίοι δυσκόλεψαν με το διαρκές pressing και την Ελλάδα και την Κύπρο. Το φινάλε ήταν ιδανικό με νίκη (1-0) επί της Γαλλίας, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2015 και 3η το 2019.
Η κριτική που ασκήθηκε λόγω των πολλών (9) ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στις κλήσεις, ήταν πέρα για πέρα άδικη. Το ζητούμενο ήταν να παρουσιαστεί μια ομάδα έτοιμη στους προκριματικούς και αυτό έγινε. Το γεγονός ότι η U17 βρέθηκε στο στόχαστρο οπαδικού τύπου –ενδεχομένως και με κάποιους agents να βάζουν τα δαχτυλάκι τους- είναι απαράδεκτο αφού μιλάμε για παιδιά 16 ετών. Πολλώ δε μάλλον όταν ανακαλύφθηκε και… ανύπαρκτη συγγένεια του προπονητή με τον Άγγελο Αναστασιάδη για να στηριχθεί το αφήγημα της «εύνοιας». Ούτε βαφτισιμιός του Αναστασιάδη χρειάζεται να είναι κανείς, ούτε… ανιψιός του Βαγγέλη Μαρινάκη για να επιλέξει εννέα ποδοσφαιριστές από τον ΠΑΟΚ ή πέντε από τον Ολυμπιακό. Στην εθνική κλήθηκαν αυτοί που μπορούσαν να επιτελέσουν καλύτερα το σκοπό της πρόκρισης στη δεδομένη χρονική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αξιολογήθηκαν ως καλύτεροι ή ποιοτικότεροι από κάποιους άλλους που δεν επελέγησαν. Στο εβδομαδιαίο report του Gazzetta για τις ακαδημίες, έχουμε αναφερθεί στην ποιότητα παιδιών όπως ο Πιτσώτης του Παναθηναϊκού και ο Παπακανέλλος του Ολυμπιακού, αλλά η UEFA έθεσε τον περιορισμό της 20άδας και δεν χωρούσαν όλοι. Τόσο οι δύο που αναφέραμε, όσο και κάποιοι άλλοι παραμένουν ενεργά στελέχη της εθνικής και υποψήφιοι για την elite round, απλώς δεν συμπεριλήφθηκαν στις συγκεκριμένες κλήσεις. Αυτό βγαίνει από το ρεπορτάζ.
Ο Αλεξιάδης φυσικά δεν οδήγησε μόνος την ομάδα στην επιτυχία. Εξαιρετική δουλειά έκαναν οι άμεσοι συνεργάτες του, Δημήτρης Χριστοφορίδης (βοηθός), Ιωάννης Αμανατίδης (αναλυτής). Όμως όσοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα αυτή, έχουν πάθει… πλάκα με την επιρροή που ασκεί η παρουσία του Γρηγόρη Γεωργάτου, συντονιστή ανάπτυξης εθνικών ομάδων. Ένας άνθρωπος με τις δικές του περγαμηνές έχει καταφέρει να κερδίσει όλα τα παιδιά, χάρη στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ομάδα, αλλά και όλα τα αναπτυξιακά ηλικιακά γκρουπ. Επίσης παρών στην Κατερίνη είναι και τα υπόλοιπα μέλη τεχνικού επιτελείου όπως ο γυμναστής Νεκτάριος Πανταζής και ο προπονητής τερματοφυλάκων Κωνσταντίνος Καμπόλης. Κοντά στην ομάδα βρέθηκαν και ο προπονητης U19 Τάσος Θέος, αλλά και ο τεχνικός διευθυντής εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης. Όλα αυτά μαρτυρούν και την ύπαρξη εξαιρετικού κλίματος.
Ομάδα – «οικογένεια» και απομόνωση
Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας, είναι η δημιουργία οικογενειακού κλίματος το οποίο μπορεί να επικαλούνται ως «κλισέ» όλες οι ομάδες, όμως δύσκολα επιτυγχάνεται. Τα παιδιά αυτά έμαθαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν μαζί ότι ο δρόμος της επιτυχίας περνάει από το σύνολο και όχι από το άτομο. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε ματς «ξεπετάγεται» άλλος πρωταγωνιστής, αφού δεν υπάρχει ο ηγέτης, με την έννοια του παίκτη που με την παρουσία του «σκεπάζει» τους υπόλοιπους.
Ξεχωριστό στοιχείο ήταν και η πλήρης απομόνωση σε παραλιακό ξενοδοχείο της Κατερίνης, που επιτεύχθηκε και με τη… δυνατότητα που έδωσαν τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19. Το πρωτόκολλο ασφαλείας αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για να απαγορευτεί ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαφή των παιδιών με οικογένειες αλλά και με agents. Στο παρελθόν ήταν συνηθισμένη εικόνα σε αποστολές εθνικών ομάδων, τα λόμπι των ξενοδοχείων να αποτελούν χώρο «επαγγελματικών επαφών» το οποίο λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά για τους παίκτες. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά ήταν ευτύχημα που ένα υγειονομικό πρωτόκολλο δημιούργησε την πολυπόθητη απομόνωση, αφού γνωρίζουμε καλά ότι αυτό ήθελαν και οι άνθρωποι της εθνικής. Την πλήρη αφοσίωση των παιδιών και την απαλλαγή τους από κάθε «επαγγελματική» σκέψη. Εδώ είναι εθνική Ελλάδας! Τα συμβόλαια και οι μάνατζερ μπορούν να περιμένουν!
Πηγή: Gazzetta