Του Γιάννη Δημητρέλλου
Πρωτεΐνη, αυτός ο πολλά υποσχόμενος και ενδιαφέρων άγνωστος. Γιατί τη χρειαζόμαστε; Γιατί την αναζητούμε στη διατροφή μας (πριν και μετά από την άθληση); Γιατί κάθε άνθρωπος που ασχολείται με γυμναστική (ακόμα και τώρα, με τον καύσωνα), με τον αθλητισμό γενικότερα, πίνει νερό στο όνομα της; Και επίσης, γιατί το κοτόπουλο είναι η πιο δημοφιλής τροφή σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης; Σήμερα θα δώσουμε απαντήσεις.
Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνη;
Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο συνεισφέρει αποτελεσματικά σε πολλές διεργασίες του σώματος, όπως την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και τη διαμόρφωση μιας κυτταρικής ‘άμυνας’ του οργανισμού, ενάντια σε ασθένειες. Η πρωτεΐνη είναι πολύτιμη τόσο για όσους ασχολούνται με την άθληση, καθώς βοηθάει στη διάπλαση των μυών, όσο και σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς βοηθά στην ελαχιστοποίηση της μυϊκής απώλειας, που συμπίπτει με τη γήρανση.
Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνω;
Η τέλεια αναλογία είναι 800 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού βάρους, ενώ για όσους ασχολούνται με την άρση βαρών και με κάθε άθλημα που απαιτεί δύναμη, απαιτείται μια αυξημένη ποσότητα, περίπου 1.500 γραμμάρια ανά κιλό βάρους. Συνίσταται ένα τμήμα πρωτεΐνης να λαμβάνεται σε τροφή, περίπου μισή ώρα μετά από το πέρας της σωματικής άσκησης. Πόση πρωτεΐνη, όμως, περιέχει το δημοφιλές σε όλους μας κοτόπουλο, σε σύγκριση με άλλες γνωστές πρωτεϊνούχες τροφές;
Φασόλια- αρακάς – φακές
Τα όσπρια είναι μια ομάδα τροφών πλούσια σε ίνες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ως προς την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, μια δόση 100 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε περίπου 8 γραμμάρια. Η κατανάλωση οσπρίων συνεισφέρει στη μείωση της ‘κακής’ χοληστερόλης.
Γιαούρτι (κυρίως ελληνικής προέλευσης)
Μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού (170 γραμμάρια) περιέχει περίπου 15-20 γραμμάτια πρωτεΐνης, σε αντίθεση με άλλους τύπους γιαουρτιών, που δεν ξεπερνούν τα 9 γραμμάτια. Αυτό συμβαίνει διότι το ελληνικό γιαούρτι, με την έντονα κρεμώδη και πυκνή υφή, διαθέτει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα, ενώ υπάρχει και η επιλογή του γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, με μόλις 100 θερμίδες ανά μερίδα.
Κοτόπουλο
Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου κοτόπουλου ή στήθους γαλοπούλας, περιέχει σχεδόν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Συνίσταται να προτιμάμε το λευκό κρέας (στήθος, φτερούγες) και να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το σκούρο (μπούτια, πλευρά), αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το δέρμα. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητού, λευκού κρέατος χωρίς πέτσα, έχει 165 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια λίπους. Η αφαίρεση του δέρματος του κοτόπουλου μπορεί να γίνεται πριν ή και μετά από το ψήσιμο του, διότι σε κάθε περίπτωση η περιεκτικότητα των λιπαρών παραμένει η ίδια.
Ψάρι
Στην ταινία ‘Ας Περιμένουν οι Γυναίκες’, ο κύριος Πάνος, έχοντας ζήσει έναν ιλιγγιώδη έρωτα με μια νεαρή τραγουδίστρια, παθαίνει σοκ, βουτάει στη θάλασσα και σχεδόν πνίγεται, βγαίνει στην αμμουδιά εξαντλημένος και η γιατρός του συνιστά να φάει ψάρι για να ‘ανέβει’ ο οργανισμός του. Όλα αυτά συμβαίνουν βάσει μιας λογικής, όπως θα έλεγε και ο έτερος χαρακτήρας της ταινίας, Μιχάλης. Το λευκό ψάρι είναι μια τέλεια πηγή ‘καθαρής’ πρωτεΐνης και ελάχιστου λίπους: Συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια ψαριού περιέχουν 20-25 γραμμάρια πρωτεΐνης, ως και 3 γραμμάρια λίπους (μόνο) και συνολικά γύρω στις 90 – 100 θερμίδες.
Πηγή: Contra