Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Λύκου

Ένας από τους καλύτερους οδηγούς και μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία της F1. To όνομά του συνώνυμο της ταχύτητας, με τους περισσότερους να έχουμε χρησιμοποιήσει το όνομά του για να περιγράψουμε έναν φίλο που έχει τη συνήθεια να τρέχει με το αυτοκίνητο. Ο Νίκι Λάουντα σαν σήμερα πριν δύο χρόνια «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. 

Ο Αντρέας Νικολάους «Νίκι» Λάουντα, που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου το 1949, ήταν γιος μιας εύπορης οικογένειας. Επιθυμία του ήταν να γίνει οδηγός αγώνων, όπως και έγινε, χωρίς ωστόσο να έχει τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του, καθώς τον προόριζαν για διάδοχο των επιχειρήσεων που είχαν. Μάλιστα, η ρήξη μεταξύ τους ήταν τόσο μεγάλη, όπου το 1971 που ο Λάουντα χρειάστηκε ένα χρηματικό ποσό, ώστε να αγοράσει μια θέση οδηγού στη νεοφώτιστη ομάδα της Μαρτς στο πρωτάθλημα της Formula 2, πήρε τραπεζικό δάνειο και δεν είχε τη βοήθεια της οικογένειάς του. 

Έτσι, ο Νίκι Λαούντα ξεκίνησε την καριέρα του με τη Μαρτς, ενώ την επόμενη χρονιά (1972) οδηγούσε τόσο στην F1 όσο και στην F2 για την ομάδα. Ωστόσο, παρόλο που είχε δείξει τις οδηγικές του ικανότητες από την πρώτη στιγμή, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Αυστριακό, καθώς χρωστούσε πολλά στην τράπεζα. Τελικά, πήρε την απόφαση και πήρε νέο δάνειο, ώστε να αγοράσει μια θέση στην ομάδα της BRM το 1973. Εκεί τα πράγματα δεν καλυτέρευσαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο όταν ο team mate του στη BRM, Κλέι Ρεγκατσόνι, πήγε στη Ferrari το 1974, ρωτήθηκε από τον Έντσο Φεράρι για τις ικανότητες του Λάουντα, με τον Ιταλοελβετό οδηγό να λέει τα καλύτερα. Έτσι, ο Λάουντα υπέγραψε με την ιταλική ομάδα, η οποία μάλιστα του πρόσφερε αρκετά χρήματα ώστε να εξοφλήσει τα δάνεια που είχε πάρει. 

Πλέον, χωρίς το άγχος των τραπεζών, ο Νίκι Λάουντα έδειξε κατευθείαν γιατί τον εμπιστεύτηκε η Φεράρι, καθώς στο ντεμπούτο του με την ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση. Μάλιστα, τρια Grand Prix αργότερα πήρε την πρώτη του νίκη και παράλληλα πρώτη της Φεράρι μετά το 1972. Πάντως, αν και ήταν από τους πιο γρήγορους, ο Λάουντα κατάφερε και πήρε μόλις μια ακόμη νίκη εκείνη τη χρονιά. Η επόμενη χρονιά (1975) ήταν ονειρική. Αν και ο Νίκι Λάουντα δεν ξεκίνησε καλά, πήρε τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες και στο GP της Μόντσα τερμάτισε 3ος, παίρνοντας το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Παράλληλα, η Φεράρι πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών, το οποίο ήταν το πρώτο της μετά από 11 χρόνια. 

To 1976 ήταν αδιαμφησβήτητα η χρονιά που του άλλαξε τη ζωή. Ήταν 1 Αυγούστου και ο Λάουντα έτρεχε με τον διεκδικητή, Τζέιμς Χαντ «Πράσινη Κόλαση» του Νίρμπουργκρινγκ. Η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη, η πίστα περνούσε μέσα από το βουνό, είχε 177 στροφές όπου μέσα σε περίπου μισό αιώνα είχαν καταγραφεί 130 θάνατοι οδηγών! Στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών ο Λάουντα ζήτησε από τους άλλους οδηγούς να ενώσουν τις φωνές τους και να ζητήσουν την αναβολή του αγώνα καθώς τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. 

Στον δεύτερο γύρο, στο άλμα της Νίρμπουργκρινγκ, στο σημείο Μπέργκβεργκ, ο Λάουντα έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιού του και χτύπησε στις μπαριέρες με 193 χιλιόμετρα την ώρα. Η Φεράρι του Αυστριακού τινάχτηκε στον αέρα και τυλίχτηκε στις φλόγες, με τον Λάουντα να μένει παγιδευμένος για 55 δευτερόλεπτα. Η φωτιά πέρασε το κράνος και το προστατευτικό, το πρόσωπο του είχε καεί.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, ωστόσο οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές πιθανότητες να ζήσει. Μάλιστα, την τρίτη ημέρα μετά το ατύχημα, στο νοσοκομείο εμφανίστηκε ένας ιερέας που είχε πάει για να τον διαβάσει. «Τον άκουγα να μιλάει λατινικά. Ο ιερέας δεν λέει τίποτα καλό, ούτε την πιθανότητα να γίνω καλύτερα. Ήθελα να του φωνάξω “σταμάτησε, θα το μετανιώνεις μια ζωή. Δεν θα πεθάνω”». Έτσι και έγινε. Ο Λάουντα δεν πέθανε εκείνη την ημέρα, ξεγέλασε τον θάνατο. 

Έξι μόλις εβδομάδες μετά, ο Λάνουντα πήγε κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και επέστρεψε στους αγώνες, λαμβάνοντας μέρος στο ιταλικό GP, όπου κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Ο ίδιος είχε πει πολλές φορές πως, ενώ θα μπορούσε να διορθώσει περισσότερο την αισθητική του προσώπου του, δεν το έκανε ποτέ έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των κινδύνων που διατρέχουν οι οδηγοί της F1. 

«Δεν έχω αναμνήσεις από τον πόνο, μόνο από τον φόβο του θανάτου. Τον ένιωθα να πλησιάζει και προσπάθησα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Το θυμάμαι ακόμα αλλά ο πόνος, ήταν δευτερεύουσας σημασίας εκείνη τη στιγμή. Δεν έσπασα τίποτα, έχασα μόνο το αυτί μου που ήταν πεσμένο στην άσφαλτο. Αλλά μπορείς να ζήσεις και να ακούς πολύ καλά και χωρίς αυτί. Φυσικά, ο κόσμος κάνει πλάκες σχετικά, αλλά το σημαντικό είναι να συμβιβαστείς με αυτό γιατί αν δεν το κάνεις και κάποιος κοροϊδέψει την εμφάνισή σου, θα σε πειράξει.

Σκέφτομαι μόνο τις εικόνες που έχουν δει όλοι επειδή έχω στο μυαλό μου μόνο όσα έχω δει από την τηλεόραση, αλλά καμία ανάμνηση από το ατύχημα. Ξέρω ότι έπεσα στις μπαριέρες κι έπειτα κατέληξα στην μέση της πίστας. Αν οι άλλοι οδηγοί, δεν είχαν έρθει να με βοηθήσουν, δεν θα είχα επιβιώσει. Διότι, ενώ είχα μείνει μέσα στο μονοθέσιο για 55 δευτερόλεπτα με τη θερμοκρασία στους 800 βαθμούς, με έβγαλαν την τελευταία στιγμή και αυτό με έσωσε. Εξέπληξα τον εαυτό μου γιατί κοιτούσα συνεχώς το χέρι μου που προφανώς πονούσε. Ο σερ Τζον Γουότσον κρατούσε το κεφάλι μου και τον ρώτησα πώς ήταν το πρόσωπό μου. 

Όπως και πριν, μου απάντησε, κάτι που φυσικά δεν ήταν αλήθεια. Ένα ή δυο δευτερόλεπτα παραπάνω και θα ήμουν νεκρός» ήταν τα λόγια του μετά το ατύχημα. 

Ο Λάουντα συνέχισε να αγωνίζεται, όμως στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, που έγινε στη Ιαπωνία, εγκατέλειψε έπειτα από μερικούς γύρους, καθώς έβρεχε και ένιωθε πως δεν ήταν ασφαλές να συνεχίσει. Αυτή η απόφαση που πήρε επηρέασε αρνητικά τη σχέση του με τη Φεράρι, ωστόσο  την αμέσως επόμενη χρονιά (1977) ο Λάουντα κατάφερε και πάλι να πάρει το πρωτάθλημα. 

Μετά από αυτή τη χρονιά, ο Νίκι Λάουντα, αποχώρησε από την Φεράρι και πήγε στην Braham-Alfa Romeo, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Έτσι, επέστρεψε στην Αυστρία για να διευθύνει την αεροπορική του εταιρία «Lauda Air». 

Ωστόσο, δεν έμεινε για πολλά χρόνια εκτός αγώνων και το 1982 επέστρεψε στη F1, με τη McLaren να του προσφέρει συμβόλαιο αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις πρώτες δύο χρονιές του από την επιστροφή δεν κατάφερε να διακριθεί, όμως το 1984 τα κατάφερε ξανά και κατέκτησε το τρίτο και τελευταίο πρωτάθλημα της καριέρας του, σε μία συγκλονιστική μάχη με τον άλλον οδηγό της McLaren, Αλέν Προστ, καθώς αν και ο Λάουντα είχε κερδίσει λίγότερους αγώνες εκείνη τη χρονιά, πήρε το πρωτάθλημα με μόλις μισό βαθμό διαφορά και αποσύρθηκε πλέον οριστικά από τους αγώνες.

Πηγή: Sport DNA