Επιλογή Σελίδας

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν σίγουρα διαφορετική για τον ΠΑΟΚ Β, με τους «ασπρόμαυρους» να μην μπαίνουν σε περιπέτειες, έχοντας ακόμα πιο νεαρό ρόστερ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα από τα παιδιά που «συστήθηκε» φέτος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι και ο Κωνσταντίνος Γκούμας. Ο 19χρονος ταλαντούχος μεσοεπιθετικός από την Κατερίνη, που βρίσκεται στην «ασπρόμαυρη» οικογένεια για 11 χρόνια, προέρχεται από μια μάλλον εντυπωσιακή πρώτη επαγγελματική σεζόν, με απολογισμό επτά γκολ και πέντε ασίστ, σε 27 συμμετοχές.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου μιλά αποκλειστικά στο INPAOK ξετυλίγοντας το κουβάρι της σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά και για το όνειρο να ακολουθήσει τα βήματα των Κουλιεράκη, Κωνσταντέλια και Τζίμα για να βρεθεί κι αυτός στο επόμενο… λεωφορείο των «ασπρόμαυρων» πρωταθλητών!

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Γκούμας στο INPAOK:

Τι εμπειρίες σου άφησε αυτή η πρώτη χρονιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ Β;

«Σίγουρα είναι διαφορετικό για ένα παιδί να παίζει σε πρωτάθλημα ακαδημιών και μέσα σε ένα δίμηνο- τρίμηνο να βρεθεί σε μια επαγγελματική κατηγορία που είναι δύσκολη. Τα σώματα αλλάζουν, οι αντίπαλοι είναι έμπειροι κι έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο. Οπότε υπάρχει μια δυσκολία στην προσαρμογή. Εμένα με βοήθησε πολύ όλη αυτή η κατάσταση γιατί ανδρώθηκα μέσα από την παρουσία σε αυτή τη λίγκα και αυτή τη στιγμή στοχεύω όσο πιο ψηλά. Θέλω να διεκδικήσω μια θέση στην πρώτη ομάδα, αυτός είναι ο στόχος και μέσα από την προπόνηση παλεύω για αυτό».

Τι πρόσημο βάζεις στη φετινή σου χρονιά προσωπικά;

«Το πρόσημο που βάζω στον εαυτό μου είναι θετικό. Στα 18 μου χρόνια ανέβηκα στη Β ομάδα απότομα, από το παιδικό πρωτάθλημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κι αυτό με βελτιώνει σε αρκετούς τομείς. Ανδρώθηκα, ωρίμασα ποδοσφαιρικά μέσα σε αυτό το χρόνο. Γενικότερα αυτό το πρότζεκτ για εμάς είναι πολύ θετικό.

Οι δεύτερες ομάδες δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά να κάνουν το επόμενο βήμα και να δούνε που βρίσκονται. Σίγουρα δεν ήταν εύκολη χρονιά όμως. Όπως σου είπα, ξεκίνησα από την Κ19 και σιγά- σιγά ανέβηκα στη δεύτερη ομάδα. Στην αρχή δεν βρισκόμουν σε αποστολές, σταδιακά το κέρδισα αυτό και βρέθηκα να παίζω ματς βασικός, να κάνω γκολ και ασίστ.

Ευχαριστώ τους προπονητές μου και ειδικότερα τον κύριο Αλεξιάδη που με βοήθησε πάρα πολύ και φέτος, κα τις προηγούμενες χρονιές που τον είχα και με στήριξε. Θέλω να πιστεύω ότι κι εγώ τον δικαίωσα».

Δημιούργησε έξτρα άγχος ή πίεση το γεγονός ότι οι δεύτερες ομάδες μπορούν να υποβιβαστούν;

«Προσωπικά μου δημιούργησε περισσότερο κίνητρο αυτή η κατάσταση. Σίγουρα υπήρχε και άγχος, αλλά ήθελα να μπω στο γήπεδο, να δώσω παραπάνω από το 100%, γιατί αντιμετωπίζω έμπειρους ποδοσφαιριστές που ξέρουν καλά αυτή τη λίγκα. Όλοι το βλέπαμε σαν κίνητρο. Η χρονιά δεν ήταν σαν τις προηγούμενες, η ομάδα φέτος μπορούσε να υποβιβαστεί. Εμείς είχαμε ως στόχο να μπούμε στα Play Off, που τα χάσαμε στο νήμα, δεν σκεφτόμασταν ότι μπορεί να υποβιβαστούμε. Επίσης, διαφορετικό ήταν ότι ο ΠΑΟΚ Β ήταν μια πολύ νεαρή ομάδα, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να βλέπετε ότι αποτελείται μέλη μιας ομάδας που πιστεύει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και τις ακαδημίες του;

«Ο ΠΑΟΚ είναι ένας οργανισμός που θα δώσει την ευκαιρία στα δικά του παιδιά, δεν τα αφήνει να χαθούν. Τα προσέχει με τον καλύτερο τρόπο. Μας παρέχει τα πάντα. Θεωρώ ότι η Β’ ομάδες είναι το καλύτερο στάδιο για την εισαγωγή των νεαρών ποδοσφαιριστών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στον ΠΑΟΚ το έχουν πετύχει αυτό

Κάθε παιδί που βλέπουμε να προέρχεται από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και να προχωράει, μας κάνει να χαιρόμαστε. Είναι καλό και για όλα τα παιδιά που έρχονται, να βλέπουν ότι έχουν την ευκαιρία να βρεθούν κι αυτά στην πρώτη ομάδα. Όσοι έχουν ανέβει έχουν αποδείξει ότι αξίζουν να βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παιδιά, ο Τζίμας, ο Κουλιεράκης ο Κωνσταντέλιας, ο Τσιγγάρας και ο Μιχαηλίδης που έπαιξαν, στάθηκαν και πλέον έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη ομάδα, κατακτώντας μάλιστα κι ένα πρωτάθλημα και παλιότερα τα Κύπελλα! Στόχος όλων μας είναι η πρώτη ομάδα, όπως και δικός μου. Είμαι έντεκα χρόνια στην ομάδα , νομίζω ότι σιγά- σιγά έρχεται η στιγμή, κι ανυπομονώ να πάρω την ευκαιρία μου».

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα κι εσύ πανηγύρισες αυτή την κατάκτηση στη φιέστα της Τούμπας. Πως ένιωσες εκείνο το βράδυ;

«Το λέω και ανατριχιάζω. Το πρωτάθλημα που πήραμε φέτος το πανηγύρισα σα να έβαζα εγώ το γκολ. Αυτό είναι το όνειρο μου. Από οκτώ χρονών πηγαινοέρχομαι για να παίζω στον ΠΑΟΚ. Ονειρεύομαι να παίξω στην πρώτη ομάδα, μπροστά στον κόσμο μας και να δικαιώσω όλους τους ανθρώπους του συλλόγου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Το βράδυ της φιέστας το έζησα σα να ήμουν κι εγώ ποδοσφαιριστής. Κοιτούσα τα παιδιά που ήμασταν μαζί στον ξενώνα, όπως τον Τζίμα. Τους έβλεπα πάνω στο λεωφορείο και αισθανόμουν τη χαρά μαζί τους, από τη μεριά του φίλαθλου. Παλεύω να ανέβω κι εγώ κάποια στιγμή σε αυτό το λεωφορείο, να παίξω με αυτά τα παιδιά και να κατακτήσω τρόπαια με την ομάδα. Αυτό θέλω να κυνηγήσω. Έχω μεγαλώσει και μεγαλώνω μέσα στον ΠΑΟΚ, είναι οικογένεια μου και θέλω να φτάσω σε αυτόν τον στόχο».

Τι νιώθει ο Κωνσταντίνος βλέποντας ένα παιδί των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, που παίζει και στην ίδια θέση, όπως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, να γίνεται ένα από τα πιο «καυτά» πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Ο Κωνσταντέλιας είναι ένα παιδί που το έχει αγαπήσει όλη η Ελλάδας, είναι ο Γιάννης της χώρας, όχι μόνο του ΠΑΟΚ και θέλουμε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Θα είναι πολύ μεγάλη μου χαρά και τιμή να αγωνιστώ δίπλα σε αυτά τα παιδιά ,τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Τζίμα, που έχουμε παίξει μαζί και στο παρελθόν. Ανυπομονώ να παίξω μαζί τους, κι αυτοί προέρχονται από την κυψέλη των ακαδημιών και με το σπαθί τους έχουν καταφέρει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη ομάδα».

Έχεις ακολουθήσει ολόκληρη την εξελικτική διαδικασία των ακαδημιών. Πόσο σημαντική είναι δουλειά που γίνεται στους ξενώνες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για εσάς;

«Είναι οικογένεια ο ΠΑΟΚ. Εγώ ζούσα τέσσερα χρόνια στον ξενώνα. Από την ομάδα έχει τρομερή δουλειά στους ξενώνες. Τα παιδιά είναι εκεί, έχουν το φαγητό τους, το γυμναστήριο, τον φυσικοθεραπευτή, τα μαθήματα τους. Είναι ένα μικρό σχολείο και για εμένα, και για όλα τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους. Έτσι ωριμάζουμε πιο γρήγορα».

Πως ήταν το κλίμα του ΠΑΟΚ Β τη φετινή σεζόν;

«Λόγω νεαρής ηλικίας και του γεγονότος ότι με τους περισσότερους είχαμε παίξει ξανά μαζί, το κλίμα ήταν πολύ καλό. Αυτό βέβαια δεν το δημιουργήσαμε μόνο εμείς. Ήμασταν μια ολόκληρη παρέα οι παίκτες, ο προπονητής και το τεχνικό τιμ. Ήμασταν μια γροθιά και ο καθένας βοηθούσε τον συμπαίκτη του. Οι έμπειροι της ομάδας, ο Παναγιώτου με τον Γιαξή, ήταν αυτοί που μας βοηθούσαν και μας παρότρυναν στα αποδυτήρια και στο γήπεδο».

Θυμάσαι κάποια ιδιαίτερη συμβουλή πριν από το πρώτο σου παιχνίδι; Πως ένιωσες στο πρώτο σου γκολ με τη δεύτερη ομάδα;

«Αυτό που έμαθα από τα παιδιά είναι ότι τους είπε να με εμπιστεύονται. Σε εμένα είχε πει, πριν από το πρώτο ματς που έπαιξα βασικός με τον Μακεδονικό, ότι “σε βάζω επειδή σε πιστεύω. Μην έχεις άγχος”. Πράγματι έκανα ένα καλό παιχνίδι και μάλιστα σκόραρα. Ήταν κάτι που δεν το είχα καταλάβει. Τα είχα λίγο χαμένα, ήταν το πρώτο γκολ που έβαζα σε επαγγελματική κατηγορία. Μετά το γκολ ο κόουτς μου είπε να κρατήσω το κεφάλι κάτω, να μην έχω έπαρση. Συνέχισα να δουλεύω, να τα δίνω όλα και κατάφερα να κερδίσω μια θέση βασικού και να βοηθήσω την ομάδα».

Έχοντας ένα χρόνο εμπειρίας, τι θα πεις στα παιδιά που ετοιμάζονται να κάνουν το βήμα στη β’ ομάδα;

«Θα τους υποδεχθώ όπως τον κάθε άλλο μου συμπαίκτη. Θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω, κι αν είχα να δώσω μια συμβουλή, είναι να έχουν θάρρος και θράσος. Το ποδοσφαιρικό θράσος είναι που μπορεί να αλλάξει το στάτους ενός ποδοσφαιριστή. Ξέρω ότι τα πράγματα στη Β’ ομάδα αλλάζουν, το πέρασα κι εγώ φέτος».

Αν κάποιος δεν σε έχει δει να αγωνίζεσαι, πως θα του περιέγραφες τον ποδοσφαιριστή Κωνσταντίνο Γκούμα; Ποια τα καλά σου στοιχεία και που χρειάζεσαι δουλειά;

«Για τα καλά μου στοιχεία δεν μπορώ να μιλήσω. Καλύτερα να με δει κάποιος στο γήπεδο και να με κρίνει. Όσο για αυτά που πρέπει να βελτιώσω, όσο ανεβαίνω επίπεδο πρέπει να είμαι ακόμα πιο συνεπής στα μαρκαρίσματα μου και να γίνω ακόμα πιο ώριμος μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Σε έχουμε να δει να αγωνίζεσαι σε διάφορες θέσεις μέσα στη σεζόν. Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου;
«Μου αρέσει πάντα να παίζω πίσω από τον επιθετικό. Και πλάγια μου αρέσει, αλλά γενικότερα όπου με βάλει ο προπονητής θα παίξω και θα προσπαθήσω να τον δικαιώσω».

Πως είναι ο Κωνσταντίνος έξω από το γήπεδο; Τι θες να κάνεις για να χαλαρώνεις;
«Θέλω να είμαι με τους ανθρώπους που με αγαπάνε και τους αγαπάω. Με την οικογένεια μου, τους φίλους μου, να περνάω καλά μαζί τους. Μην ξεχνάμε ότι σε έναν ποδοσφαιριστή δεν πάνε όλα καλά. Μπορεί να έχει ένα συμβόλαιο με μια ομάδα, να θεωρείται “όνομα”, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις το τι πρόβλημα μπορεί να έχει κάποιος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι η ψυχική υγεία και πρέπει πάντα να τον καταλαβαίνουμε».

Πηγή: Inpaok