Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Ο αρχιδιαιτητής Μπένετ παραιτήθηκε δίνοντας συνέχεια στα απίστευτα της ελληνικής διαιτησίας. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει παραιτηθεί αρχιδιαιτητής για το λόγο που το έκανε ο Μπένετ. Στην επιστολή του κάνει λόγο για παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΠΟ κ. Τάκη Μπαλτάκου στο έργο του κι έχει τυπικά δίκιο κι ουσιαστικά άδικο. Διότι ναι μεν δεν τον άφησαν να ορίσει Ελληνα διαιτητή στο ντέρμπι ΠΑΟ – ΑΕΚ που θα γίνει αύριο, πλην όμως αυτό συνέβη γιατί ο Μπαλτάκος θέλησε να σεβαστεί την συμφωνία της ΕΠΟ με την Σουπερλίγκα που στα ντέρμπι θέλει ξένους διαιτητές. Το λάθος του προέδρου της ΕΠΟ είναι ότι δεν είχε απαιτήσει την παραίτηση του Αγγλου ένα χρόνο πριν, όταν και πάλι αυτός, κόντρα στην συμφωνία της ομοσπονδίας με την Λίγκα, είχε ορίσει τον Ελληνα διαιτητή Σιδηρόπουλο στο ΠΑΟ – ΑΕΚ, για να τον αλλάξει πάλι μετά από παρεμβάσεις. Ο Μπένετ παραιτήθηκε πριν τον διώξουν: θα τον έδιωχναν την Τετάρτη όταν και έχει προγραμματιστεί η έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Τώρα αυτή θα γίνει με σκοπό να βρεθεί αντικαταστάτης του Αγγλου. Που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κάποιος ξένος από το επιτελείο του: ακούγεται πολύ το όνομα του Ζοάο Καπέλα που είναι εδώ καιρό τώρα και είναι υπεύθυνος για τους διαιτητές VAR.
Η ιστορία του Μπένετ επιτρέπει να πούμε κάποια πράγματα για την διαιτησία του πρωταθλήματος. Που δεν έχουν να κάνουν με σφυρίγματα και αποφάσεις διαιτητών, δηλαδή με όσα βαριέμαι.
Το αποτέλεσμα του σχεδίου
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας διεθνής ξένος διαιτητής για ένα ελληνικό ντέρμπι που μάλιστα γίνεται Δευτέρα; Είναι δύσκολο, μόνο αν δεν θες να βρεις κάποιον. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, αν αυτή την δυσκολία την μεθοδεύεις. Ο Μπένετ έπρεπε το περασμένο καλοκαίρι να έχει κάνει γνωστό στην αρμόδια επιτροπή διαιτησίας της UEFA ότι υπάρχει πάντα ανάγκη ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια έπρεπε να έχει συνάψει συμφωνίες με τουλάχιστον δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής διαιτητών. Το έκανε μόνο με δυο: με την Γαλλία και την Πορτογαλία – και το έκανε κουτοπόνηρα διότι ήθελε να φέρει τους Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι βασιζόμενος στις αρνήσεις Γάλλων και Πορτογάλων να στείλουν τους διεθνείς διαιτητές τους εδώ, γιατί τους χρειάζονται στο δικό τους πρωτάθλημα. Δεν ήταν αμέλεια. Ηταν σχέδιο.
Το αποτέλεσμα του σχεδίου το είδαμε την προηγούμενη αγωνιστική: ένας βετεράνος Πορτογάλος, ο Ντίαζ, ήρθε στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός (1-1) και ο Παπαπέτρου πήγε στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ – Αρης (0-0) για να τρελάνει τον Λουτσέσκου. Πέρα όμως από τους ορισμούς αυτούς, που ξεσήκωσαν τις αντιρρήσεις της Λίγκας, είχαμε και κάτι άλλο μια εβδομάδα πριν: την (καθυστερημένη, αλλά αναγκαία) παρέμβαση του Μπαλτάκου, που έστειλε επιστολή στην UEFA και μίλησε με τον πρόεδρο της κάνοντας γνωστό με ανακοίνωση ότι «ο κ. Τσέφεριν του εγγυήθηκε προσωπικά πως θα υπάρξουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι, αρκεί να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τους». Οπότε, από τη στιγμή που ο Μπένετ έβαλε πάλι Ελληνες σε ντέρμπι (αυτή τη φορά στο ΠΑΟ – ΑΕΚ) ή ο Μπένετ έπρεπε να φύγει ή ο Μπαλτάκος να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Εγώ του προέδρου της ΕΠΟ του ασκώ έντονη κριτική. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φταίει: έκανε ό,τι μπορούσε για να ρθουν ξένοι διαιτητές. Κι αν άργησε είναι γιατί δεν ήθελε να κάνει παρέμβαση στον αρχιδιαιτητή καλοκαιριάτικα. Δεν είναι δική του δουλειά να απευθύνεται στην UEFA για διαιτητές. Ο αρχιδιαιτητής έπρεπε να το κάνει.
Τρια πρωταθλήματα χωρίς πρόβλημα
Πριν τον ερχομό του Μπένετ τρία ελληνικά πρωταθλήματα έγιναν με ξένους διαιτητές: στο ένα ήταν αρχιδιαιτητής ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα και στα δυο ο Αγγλος Μάρκ Κλάτενμπεργκ. Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα με ερχομούς διαιτητών και μάλιστα ενώ διανύαμε την εποχή της πανδημίας και οι μετακινήσεις όλων ήταν δύσκολες. Από την άλλη είναι αλήθεια πως η UEFA δεν θέλει να συνεχιστεί για πολύ ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, δηλαδή ο ερχομός ξένων διαιτητών για τα ντέρμπι. Ο αρχιδιαιτητής της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι, που μας έστειλε και τον Ιταλό Σότσα, που θα διευθύνει το ΠΑΟ – ΑΕΚ, βλέπει όσα συμβαίνουν εδώ ως πρόβλημα και μάλιστα μεταδοτικό: ήδη ζητάνε ξένους διαιτητές και οι Κύπριοι. Δεν είναι το πρόβλημα οι συμπεριφορές των παραγόντων (που δεν είναι άψογες): σε αυτά οι διαιτητές είναι συνηθισμένοι. Το πρόβλημα είναι η διατάραξη του συστήματος. Η παρουσία ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα δυσκολεύει τον Ροσέτι στις τοποθετήσεις διαιτητών στα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων: δεν θέλει να βάζει σε αυτά τα παιγνίδια διαιτητές που έχουν έρθει στην Ελλάδα πρόσφατα γιατί του διαμαρτύρονται οι υπόλοιποι – η κακοπιστία δεν είναι μόνο δική μας αρρώστια! Ετσι πχ προέκυψε στο Καραϊσκάκη στο δύσκολο ματς Ολυμπιακός – Φράιμπουργκ (2-3) ο πρωτάρης Ολλανδός Αλαρντ Λιτχουντ. Και δεν τον ζάλισαν τον Ροσέτι γκρινιάζοντας οι Γερμανοί.
Λύσεις υπάρχουν πολλές
Το λάθος με τους ξένους έγινε από την αρχή: θα έπρεπε ο ερχομός των ξένων διαιτητών να γίνει στη βάση ενός μορατόριουμ που να εξασφαλίσει στους υπευθύνους της ελληνικής διαιτησίας το χρόνο για μια επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Η μόνη κανονικότητα είναι η θεσμοθέτηση της επαγγελματικής διαιτησίας, που η Λίγκα ζητάει και για την οποία απαιτείται μια Υπουργική απόφαση. Που όμως το Υπουργείο Αθλητισμού δεν παίρνει, γιατί δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση.
Ο Μπαλτάκος δεν είναι εναντίον της επαγγελματικής διαιτησίας – τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται. Συμφωνεί με την Σουπερλίγκα που έχει παρουσιάσει κι ολόκληρο σχέδιο για την θεσμοθέτησή της. Με βάση αυτό θα υπήρχαν διαμορφωμένες τετράδες διαιτητών, προεπιλεγμένοι διαιτητές VAR και ΑVAR κι όλοι αυτοί θα υπογράφουν τα επαγγελματικά τους συμβόλαια τα οποία θα πρέπει να τα τιμήσουν δείχνοντας προσοχή: όποιος διαιτητής, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα κάνει σοβαρά λάθη, δεν θα τιμωρείται με τρεις εβδομάδες αποκλεισμό και άλλα χάδια, αλλά θα πηγαίνει σπίτι και θα πονάει στην τσέπη. Το σύστημα είναι απλό κι αν θέλανε να το κάνουν περισσότερο αξιόπιστο θα μπορούσαν να έχουν και επαγγελματίες παρατηρητές διαιτησίας και να δεσμευόντουσαν όλοι πως ξένοι διαιτητές θα υπάρχουν μόνο στα play off – τουλάχιστον αρχικά. Θα μπορούσε επίσης η διαιτησία να μείνει τυπικά στην ΕΠΟ και η Λίγκα να πάρει τους παρατηρητές, όπως στα χρόνια που ήταν πρόεδρός της ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Θα μπορούσε να γίνεται και κλήρωση – σιγά το δύσκολο. Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση για να βρεθούν λείπει.
Δεν έχουν λόγο ύπαρξης
Επι της ουσίας Λίγκα κι ο Μπαλτάκος διαφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: και οι δυο θέλουν τον έλεγχο της επαγγελματικής διαιτησίας που κατά τα άλλα συμφωνούν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη λύση του προβλήματος. Ο Μπαλτάκος ισχυρίζεται πως θεσμικά η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και μόνο. Η Λίγκα θέλει την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΚΕΔ γιατί αυτή πληρώνει τους διαιτητές τώρα κι αυτή θα τους πληρώνει κι αν αύριο γίνουν επαγγελματίες. Η διαφορά κατά την γνώμη μου δεν είναι και τόσο μεγάλη. Υπάρχει όμως μια απορία. Η απορία είναι αν όσα πιστεύει ο Μπαλτάκος τα πιστεύουν κι άλλοι στην ΕΠΟ. Εχω την εντύπωση πως ο πρόεδρος είναι μόνος. Κι αυτό δείχνει και η ιστορία του Μπένετ. Ο Αγγλος προτιμούσε, αντί να τα έχε καλά με τον θεσμικό του προϊστάμενο, να τα έχει καλά με όλους τους υπόλοιπους. Και συμπλήρωσε στην ΚΕΔ ένα χρόνο που τον έκανε πλουσιότερο κατά 140 χιλιάδες ευρώ περίπου.
Όταν μιλάμε για ελληνική διαιτησία μιλάμε για ένα ολόκληρο κόσμο πίσω από τους διαιτητές που φοβάται μην χάσει από τα χέρια του τον έλεγχο του συστήματος παραγωγής τους. Χωρίς να «βγάζουν» διαιτητές (όχι για την Σουπερλίγκα, αλλά για όλες τις κατηγορίες, επαγγελματικές και μη) και χωρίς να έχουν λόγο για το ποιοι διαιτητές θα γίνουν διεθνείς, όλοι αυτοί οι πρόεδροι, οι παράγοντες και οι υποπαράγοντες Ενώσεων κι όλοι οι κατά Νίκο Αναστόπουλο «νταραβεριτζήδες» δεν έχουν να κάνουν τίποτα στο ποδόσφαιρο. Η επαγγελματική διαιτησία φέρνει το τέλος του δικού τους παιγνιδιού: δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Κατάφεραν να βρουν άκρη με τον Μπένετ και μπράβο τους: ο Αγγλος αυτό το συστηματάκι υπερασπίστηκε όσο μπορούσε. Φαίνεται πως στα πανηγύρια στα οποία τον πήγαιναν καλοκαιριάτικα έγινε καλή δουλειά: του μάθανε μέχρι και το φρέντο εσπρέσο. Ευτυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Αγγλος δεν άντεξε. Αλλά έχω αμφιβολίες για την δυνατότητα προσφοράς και του επόμενου. Που δεν πρέπει απλά να βρίσκει και να φέρνει καλούς ξένους, αλλά πρέπει να κυνηγήσει από τις επιτροπές κι όλους τους Έλληνες πρώην διαιτητές που ο Μπένετ μάζεψε. Κομμάτι δύσκολο…
Πηγή: Κάρπετ Show