Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τη δική του ξεχωριστή στιγμή. Από το γκολ του Χερστ στον τελικό του 1966, για το οποίο ακόμα υπάρχει διχογνωμία για το αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος, μέχρι το “χέρι του Θεού” 20 χρόνια μετά στο Μεξικό, την επική καρατιά του Σουμάχερ στον Μπατιστόν, την επιστροφή του Ρονάλντο το 2002 σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία και φυσικά το το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, εκτός από το αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ που το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή, το πέναλτι του “Μικρού Βούδα” έχει γράψει ιστορία.

Ό,τι και να πει κανείς για τη μυθική 22χρονη καριέρα αυτού του ποδοσφαιριστή, είναι λίγο. Χαρισματικός. ηγέτης, ξεχωριστός. Με 643 συμμετοχές και 291 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, 56 συμμετοχές και 27 γκολ με την εθνική του ομάδα, δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο UEFA, μια “Χρυσή Μπάλα”, αμέτρητες μαγικές ενέργειες και ένα χαμένο πέναλτι που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι άδικο να αναφέρεις το όνομα του Μπάτζιο και η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό, είναι το σκυμμένο του κεφάλι μετά το πέναλτι με τη “σελεσάο”.

“Δεν είχα εκτελέσει ποτέ ένα πέναλτι όπου η μπάλα να πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Νομίζω ότι εκείνη την ημέρα ήταν ο Άιρτον Σένα ο οποίος, από τον ουρανό, έστειλε την μπάλα άουτ. Εκείνος έδωσε τη νίκη στην Βραζιλία”, δήλωσε στην βραζιλιάνικη τηλεόραση ο Μπάτζιο αρκετά χρόνια μετά για εκείνο το μοιραίο βράδυ για τον ίδιο και την Ιταλία, όταν η Βραζιλία επέστρεψε στο θρόνο για πρώτη φορά μετά το 1970.

“Είναι μια πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ. Πάντα ονειρευόμουν να παίξω στον τελικό ενός Μουντιάλ και με αντίπαλο την Βραζιλία. Αλλά όταν είχα αυτή την ευκαιρία, αστόχησα στο πέναλτι”, συμπλήρωσε ο οποίος δεν ήταν ο μοναδικός Ιταλός που αστόχησε από την άσπρη βούλα εκείνο το βράδυ, αλλά όλοι θυμούνται την δική του (κακή) εκτέλεση.

Έμεινε στη συνείδηση όλων ως εκείνος που στέρησε από τη χώρα του το Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεχνώντας ίσως ότι χάρη στις εκπληκτικές του εμφανίσεις η Ιταλία έφτασε στον τελικό. Αν ο Μόντριτς δικαίως βγήκε MVP στο φετινό Μουντιάλ, ο Μπάτζιο θα έπρεπε να πάρει τον σχετικό τίτλο με συνοπτικές διαδικασίες και όχι ο -επίσης πολύ καλός- Ρομάριο.

Αμέσως μετά το πέναλτι του Μπάτζιο, οι Βραζιλιάνοι άρχισαν να πανηγυρίζουν σαν τρελοί την επιστροφή στην κορυφή, αφιερώνοντας τον τίτλο στον αδικοχαμένο Σένα, ο οποίος είχε σκοτωθεί μόλις 78 ημέρες νωρίτερα. Ήταν πολύ νωπό το περιστατικό με τον Σένα, ο οποίος “έφυγε” στην Ίμολα, σκορπώντας θλίψη όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Μουντιάλ του 1994 θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως αυτό του Μπάτζιο. Ήταν αυτός που βγήκε μπροστά και “καθάρισε” όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια για την Ιταλία, κόντρα στη Νιγηρία (δύο γκο), την Ισπανία (σκόραρε στο φινάλε) και την Βουλγαρία (επίσης δύο γκολ). Μοναδικός, αξεπέραστος, εξωπραγματικός. Και όμως, όλοι θυμούνται το θλιμμένο του ύφος για μια κακή εκτέλεση που θα τον στιγματίζει για πάντα.

Εκείνο το πρωινό της 17ης Ιουλίου στο “Ρόουζ Μπόουλ” της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, ήθελε να γράψει την δική του ιστορία. Έμεινε σε αυτή, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε. Και ήταν άδικο για τον ίδιο και τις εμφανίσεις που έκανε. “Ήταν η πιο σκληρή στιγμή της καριέρας μου. Πριν ταξιδέψω για την τελική φάση του Μουντιάλ, ο πνευματικός μου Βουδιστής μου είχε πει ότι θα αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα και ότι όλα θα κριθούν το τελευταίο λεπτό. Εκείνη την στιγμή δεν συνειδητοποίησα ότι η πρόβλεψή του θα ήταν τόσο ακριβής”, είχε γράφει στην αυτοβιογραφία του”.

Αναφερόμενος στο χαμένο πέναλτι, το οποίο έγινε μέχρι και διαφήμιση εξαιτίας των διαστάσεων που πήρε, τόνισε πως “ήξερα ότι ο Ταφαρέλ πάντα πέφτει και γι’ αυτό είχα αποφασίσει να σουτάρω στο κέντρο, αλλά ψηλά, ώστε να μην μπορεί να αποκρούσει με τα πόδια. Ήταν μια έξυπνη επιλογή γιατί ο Ταφαρέλ έπεσε στα αριστερά του και ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει το σουτ που είχα σχεδιάσει.

Δυστυχώς, η μπάλα πήγε τρία μέτρα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ποτέ δεν απέφυγα τις ευθύνες μου. Μόνο αυτοί που έχουν το θάρρος να εκτελέσουν ένα πέναλτι, μπορούν και να το χάσουν. Απέτυχα εκείνη την στιγμή. Τέλος. Και με επηρέασε για χρόνια. Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Ακόμα την ονειρεύομαι. Αν μπορούσα να σβήσω μια στιγμή της καριέρας μου, θα ήταν αυτή”.

Όλοι, δε, θεωρούν πως η Ιταλία έχασε το τρόπαιο λόγω του χαμένου πέναλτι του Μπάτζιο. Λίγοι θυμούνται πως και να σκόραρε, το πιθανότερο είναι η Ιταλία να έχανε το τρόπαιο. Νωρίτερα είχαν αστοχήσει οι Φράνκο Μπαρέζι και Ντανιέλε Μασάρο, επομένως η “σκουάντρα ατζούρα” ήταν έτσι και αλλιώς με την πλάτη στον τοίχο. Λίγη σημασία έχει όμως. Το Μουντιάλ του 1994 έμεινε στην ιστορία ως εκείνο του χαμένου πέναλτι του Μπάτζιο… Γιατί το έχασε αυτός.

Πηγή: Sport 24