Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Υπόθεση Λάσκοφ. Μια υπόθεση για την οποία ο Άρης υποχρεώνεται να ξεκινήσει με -6 βαθμούς στο νέο πρωτάθλημα, μετά από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Μιας επιτροπής που λειτούργησε σε αυτή την υπόθεση με την παλιά σύνθεσή της, δεδομένου ότι στις 27 Αυγούστου εγκρίθηκε από την ΕΠΟ η νέα λίστα δικαστών, την οποία έχει συνθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης δίχως την συμμετοχή του ποδοσφαίρου.

Προτού συνεχίσω θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν έχω γνώσεις δικηγόρου που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις, ούτε έχω πλήρη γνώση των στοιχείων της υπόθεσης. Προκειμένου όμως να ακολουθήσετε τον συλλογισμό μου, στην περίπτωση που δεν έχετε παρακολουθήσει μέχρι εδώ αυτή την ιστορία, παραθέτω τα εξής:

Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης

Οι Επιτροπές (Επιτροπή Δεοντολογίας & Επιτροπή Εφέσεων) κατέληξαν στην απόφαση ότι η ΠΑΕ Άρης φέρει ευθύνη στην κατασκευή πλαστών εγγράφων για την άδεια παραμονής του ποδοσφαιριστή Μπόρτσε Λάσκοφ. Η έρευνα για την υπόθεση του ποδοσφαιριστή από την Βόρεια Μακεδονία άρχισε το 2020 με το ερώτημα που διατύπωσε η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την ΕΠΟ καθώς της προσκομίστηκε έγγραφο (το οποίο έφερε την υπογραφή του τότε εκτελεστικού διευθυντή της ΕΠΟ Αλέξη Δέδε και τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας) σύμφωνα με το οποίο ο Δέδες ενέκρινε την εγγραφή του αθλητή στα μητρώα της ΠΑΕ Άρης. Μάλιστα προσκομίστηκε έγγραφο το οποίο έφερε την υπογραφή του Θόδωρου Καρυπίδη, σε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Λάσκοφ.

Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε διευκρινίσεις επί της συγκεκριμένης υπόθεσης δεδομένου του ότι του χορηγήθηκε ετήσια άδεια παραμονής στη χώρα, διερευνώντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις χορήγησης αυτής της άδειας. Η ΕΠΟ δήλωσε άγνοια επί του θέματος, είπε ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένος παίκτης στα μητρώα της καθώς δεν υφίσταται συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άρη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι το έγγραφο ήταν πλαστό καθώς επί του ζητήματος δεν είχε γνώση και ο Δέδες. Μετά την έρευνα της Εισαγγελίας, η ΕΠΟ παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ η έρευνα των εισαγγελικών αρχών οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο της ΕΠΟ ήταν πλαστό προς τον Άρη όπως και η κατασκευή πλαστού συμβολαίου το οποίο δεν κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές. Ο ποδοσφαιριστής μέτρησε 15 συμμετοχές με την Κ19 του Άρη το 2019.

Στο πειθαρχικό ποδοσφαιρικό κομμάτι της, η υπόθεση παρέμεινε φαινομενικά στάσιμη επί περίπου ενάμιση χρόνο, δίχως να την φτάσει σε πέρας εξέτασης και σε απόφαση η Επιτροπή Δεοντολογίας. Η έρευνα των κρατικών αρχών συνεχίστηκε σχετικά με το ποινικό μέρος βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις εισαγγελικές αρχές. Τελικά η Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε ότι η ΠΑΕ Άρης έχει κάνει παράβαση. Και σύμφωνα με το άρθρο 17 του κώδικα Δεοντολογίας (περί «Πλαστογραφίας και νόθευσης εγγράφου») προβλέπεται ποινή αφαίρεση τουλάχιστον έξι βαθμών έως και υποβιβασμός.

Ο Λάσκοφ “αθώωσε” τον Άρη

Κατά την εξέταση της υπόθεσης, ο Λάσκοφ κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας στο οποίο ανέφερε ονομαστικά το πρόσωπο το οποίο ενεπλάκη και είχε τη δυνατότητα και το συμφέρον να προχωρήσει στις παράνομες πράξεις ώστε να πάρει άδεια παραμονής. Ο Λάσκοφ έγραψε στο υπόμνημα του ότι το άτομο αυτό δεν έχει καμία επαγγελματική, είτε άλλου είδους σχέση με την ΠΑΕ Αρης και ότι ήταν ένας μεσολαβητής για να αγωνισθεί στον Άρη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα ο Λάσκοφ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αρη μετά το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2019 με την προοπτική να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί από τον Ιανουάριο ως επαγγελματίας. Εκτοτε η ΠΑΕ δεν προχώρησε σε άλλη πράξη. Το άτομο όμως που τον εκπροσωπούσε προκειμένου να αποκτήσει ο πελάτης του άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αναφέρεται στο υπόμνημα, προέβη στην έκδοση πλαστού δελτίου το οποίο κατέθεσε μαζί με το υπογεγραμμένο συμβόλαιο στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Στην ακροαματική διαδικασία ο Λάσκοφ εμφανίστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και εμφάνισε μάρτυρα ο οποίος παραδέχθηκε ότι λειτούργησε για λογαριασμό του και διέπραξε την πλαστογραφία δίχως να έχει επίγνωση για αυτό η ΠΑΕ Άρης.

Γιατί τέτοια σιωπή;

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση Δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο. Μια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών. Και για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, η οποία τελεσιδίκησε στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δικαστήρια, δεν υπάρχει η ελάχιστη ενημέρωση από το ίδιο το ποδόσφαιρο προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δηλαδή σήμερα, τέσσερις μέρες μετά την έκδοση της απόφασης, ουδείς ξέρει πώς προέκυψε η ευθύνη της ΠΑΕ Άρης σε αυτή την υπόθεση. Πώς γίνεται για μια υπόθεση που έχει κόστος για μια ομάδα να μην υπάρχει εξήγηση; Πώς γίνεται, για μια υπόθεση για την οποία χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν να μην δίδονται δημοσίως εξηγήσεις; Πώς γίνεται να χειρίζεται με αυτόν τον τρόπο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τόσο σοβαρές υποθέσεις;

Δεν μπορώ να κρίνω την ορθότητα μιας απόφασης διότι δεν είμαι δικαστής. Όμως, ως κάποιος που συγκαταλέγεται στα ενδιαφερόμενα μέρη μιας ποδοσφαιρικής υπόθεσης, προφανώς έχω μια αίσθηση: στα όσα έχω διαβάσει, βλέπω μια ΠΑΕ που δηλώνει ότι δεν γνώριζε, για της οποίας την ευθύνη στην υπόθεση δεν έχω διαβάσει απολύτως τίποτα, και βλέπω έναν ποδοσφαιριστή και ακόμη έναν άνθρωπο να εμφανίζονται στις δικαστικές επιτροπές και να αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη δηλώνοντας ότι η ΠΑΕ Άρης δεν γνώριζε. Στα δικά μου μάτια αυτή η υπόθεση αφήνει εκτεθειμένη την Ομοσπονδία. Διότι δεν έχω πειστεί ότι είχε ευθύνη η ΠΑΕ Αρης. Και γι’ αυτό απορώ πώς είναι δυνατόν μέχρι σήμερα να μην έχει κάνει το αυτονόητο: να μας εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης των επιτροπών της. Δεν ισχυρίζομαι ότι το σκεπτικό θα λύσει πλήρως το πρόβλημα, δηλαδή ότι θα μας κάνει σοφότερους, ειδικά μάλιστα αν οι ευθύνες που προκύπτουν για την ΠΑΕ Άρης είναι διατυπωμένες με αόριστο και αφηρημένο λόγο χωρίς τεκμήρια απόδειξης της ευθύνης. Παρ’ όλα αυτά όμως θα έχουμε ακούσει την εξήγηση των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου. Και τότε θα μπορούμε να κρίνουμε.

Μια ΕΠΟ που προσπαθεί να πείσει ότι δεν επηρεάζει την Δικαιοσύνη της, και ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίζει μόνο του δικαστές, ώστε να καταφέρει να διαχωρίσει την διοίκηση της Ομοσπονδίας από τις σκέψεις επιρροής προς τις πειθαρχικές επιτροπές, πώς αφήνει σήμερα αυτή την ιστορία δίχως εξηγήσεις;

Πηγή: Gazzetta