Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Η Γερμανία όπως αναμενόταν έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε εισιτήριο πρόκρισης στους 16 και η πρώτη που έκανε δυο νίκες στο τουρνουά. Η νίκη της με την Ουγγαρία (2-0) αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο θεαματική, πλην όμως ήταν χρήσιμη: το είδος της νίκης που ένας γηπεδούχος πρέπει να πάρει για να προχωρήσει. Είχαμε επίσης χθες δυο γεμάτες ισοπαλίες: αυτή των Ελβετών με την Σκοτία (1-1) κι αυτή της Κροατίας με την Αλβανία (2-2).

Γερμανοί και πρώτοι

Ας πούμε δυο πράγματα παραπάνω για τα ματς.

Οι αφανείς ήρωες

Το δίδυμο Μουσιάλα – Βίρτζ δεν είχε αυτή τη φορά τις σπουδαίες συνεργασίες που είδαμε στο ματς των Γερμανών με την Σκοτία: ο Βίρτζ άφησε το παλκοσένικο στον άσσο της Μπάγερν Μονάχου που άνοιξε το σκορ στο 22΄μετά από μια αναστάτωση που προκάλεσε στην άμυνα των Ούγγρων ο Γουντογκάν που ήταν ο καλύτερος της ομάδας του Νάγκελσμαν και πέτυχε στο 67΄το 2-0 μετά από μια υπέροχη γερμανική επίθεση στην διάρκεια της οποίας η μπάλα πέρασε σχεδόν από όλους. Η Γερμανία ήταν πιεστική, δεν έκανε υπολογισμούς, έπαιξε από την αρχή για να κερδίσει και δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα με την κλειστή άμυνα των Ούγγρων μολονότι αυτή την φορά ο Χάβερτζ που παίζει τον ρόλο του φορ δεν είχε την καλύτερη βραδιά του και στον Βίρτζ υπήρχε μεγάλη προσοχή. Αυτή τη φορά είδαμε πως οι Γερμανοί, πέρα από τους δυο θαυματουργούς μπροστά και τους πολύπειρους βετεράνους έχουν και μερικούς λιγότερο γνωστούς αλλά χρήσιμους παίκτες που συνεχίζουν στο Euro τις καλές εμφανίσεις που έκαναν με τις ομάδες τους την τελευταία σεζόν.Τετοιοι παίκτες πάντα υπήρχαν σε κάθε Γερμανία που κέρδιζε.

https://www.sport24.gr/img/203/10336401/409000/we1200/1200/gundogan.jpg

Ο αριστερός μπακ Μίτελστατ, που έδωσε στον Γκουντογκάν την ασίστ για το 2-0, παίζει με την άνεση και την προσοχή που έδειξε φέτος και στην Στουτγάρδη. Ο Τα ήταν καλύτερος χθες του Ρούντιγκερ και ο Αλντριχ έκανε αρκετή αθόρυβη δουλειά για δεύτερο ματς: αν η Μπάγερ Λεβερκούζεν κατέκτησε το νταμπλ αήττητη το χρωστά και στην δική τους συμβολή. Από την άλλη χθες είδαμε και κάποια προβλήματα των Γερμανών για τα οποία όλοι μιλούσαν πριν το τουρνουά. Ο Νόγερ χρειάστηκε αρκετές φορές. Η άμυνα ψηλά είχε κάποια προβλήματα με το κάθετο παιγνίδι των Ούγγρων: Σομποσλάι και Σάλαϊ την αναστάτωσαν. Και όσοι ήρθαν από τον πάγκο δεν έκαναν πολλά. Αλλά η νίκη ήταν σχετικά εύκολη και η ένταση με την οποία έπαιξαν οι Γερμανοί υψηλή. Πήραν ό,τι ήθελαν σχετικά εύκολα.

Καλλιτέχνης Σακίρι

Για τον ίδιο όμιλο έπαιξαν το βράδυ η Ελβετία και η Σκωτία: η τελική τους ισοπαλία επί της ουσίας δίνει πρόκριση στους Ελβετούς καθώς με 4 βαθμούς είναι σχεδόν αδύνατο θα βρεθούν στην τρίτη θέση έχοντας τόσο μεγάλη διαφορά τερμάτων από την Σκωτία που είναι η μόνη στο γκρουπ που μπορεί να τους φτάσει. Η Σκωτία θα έχει ελπίδες κι αυτή αν κερδίσει την Ουγγαρία που όμως δεν είναι ακόμα αποκλεισμένη: ως τρίτη μπορεί να περάσει και με τρεις βαθμούς αν βέβαια βρει απέναντι στην Σκωτία μια νίκη με μεγάλο σκορ. Δεν θα είναι απλό γιατί όπως χθες αποδείχτηκε η ήττα της Σκωτίας από την Γερμανία είχε να κάνει με την ποιότητα των Γερμανών: στο δεύτερο ματς τους οι Σκοτσέζοι ήταν καλύτεροι κι όχι μόνο γιατί προηγήθηκαν με τον ΜακΤόμινι στο 13΄, ούτε γιατί ο Γιακίν είχε την παράξενη ιδέα να αγωνιστεί η Ελβετία χωρίς φορ. Ο ΜακΤόμινι, ο Γκίλμορ και ο ΜακΓκρέγκορ στη μεσαία γραμμή έτρεξαν πολύ, ο τερματοφύλακας Γκουν έκανε ένα μεγάλο ματς και η παραδοσιακή τους μαχητικότητα θα μπορούσε να τους δώσει και την νίκη μολονότι ειδικά στο πρώτο ημίχρονο οι Ελβετοί ήταν καλύτεροι.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/06/19/ap24171707691759_224651.jpg?w=880&f=bicubic

Ο καλλιτέχνης Σακίρι, που είναι κρίμα να λείπει από την Ευρώπη και να παίζει στο ΜLS, έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ του τουρνουά στο 26΄ με το οποίο η Ελβετία ισοφάρισε, ο Ντόι έκανε ένα δεύτερο στη σειρά σπουδαίο ματς και αν ο Εμπολό δεν ερχόταν από ένα σοβαρό τραυματισμό οι Ελβετοί θα ήταν επικίνδυνοι για όλους στην συνέχεια. Παρόλο που η ισοπαλία βόλευε κατά κάποιο τρόπο και τους δυο εν τούτοις το τελικό 1-1 είναι συμπωματικό: χάθηκαν γκολ που δεν χάνονται!

Εχασαν και οι δυο

Ισοπαλία περισσότερο εντυπωσιακή είχαμε και στο βαλκανικό ντέρμπι Κροατία – Αλβανία. Το τελικό σκορ (2-2) διαμορφώθηκε με ένα γκολ του Αλβανού Γιασούλα στις καθυστερήσεις, γκολ που κράτησε ζωντανές της ελπίδες της ομάδας του για πρόκριση – να σημειωθεί πως η Κροατία με ένα αυτογκόλ του ίδιου παίκτη είχε προηγηθεί με 2-1. Το ματς είχε μια άγρια ομορφιά καθώς οι Αλβανοί όπως κι απέναντι στην Ιταλία προηγήθηκαν νωρίς (με ένα γκολ ενός πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, του Λάτσι) και οι Κροάτες ανέτρεψαν το σε βάρος τους 0-1 με δυο γκολ σε δυο λεπτά: ο Κράμαριτς ισοφάρισε στο 74΄ κι ο μοιραίος (αρχικά και ωραίος στο τέλος) Γιασούλα τους έδωσε άθελά του προβάδισμα στο 76΄.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/06/ALBA-e1718809064204.png

Η ομορφιά του ματς έχει να κάνει με τα ρίσκα που πήρε ο προπονητής της Κροατίας Ντάλιτς. Ο πολύπειρος κόουτς για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει σκαρφίστηκε και παρουσίασε με τις αλλαγές του ένα σούπερ επιθετικό σχήμα στο οποίο υπήρχαν τρια φορ (Μπούντιμιρ, Κράμαριτς και Πάσαλιτς) δυο «δεκάρια» (Μόντριτς, Κόβατσιτς) και δυο εξτρέμ (ο Σούτσιτς και ο Πέρισιτς). Η Κροατία γύρισε το ματς, αλλά στο τέλος ήταν αδύνατον με όλους αυτούς στο γήπεδο να τακτοποιηθεί αμυντικά και οι Αλβανοί έχασαν ευκαιρίες και πριν να ισοφαρίσουν.

Χθες έγραφα πως για να έχουν τύχη οι Κροάτες πρέπει οι μεότεροι να σταματήσουν να περιμένουν τα πάντα από τους «παλιούς». Κάπως έτσι έγινε: ο Σούταλο κι ο Γκβάρντιολ, όσο άντεξαν έπαιξαν άμυνα για όλους, ο Σούτσιτς κι ο Πασαλιτς άλλαξαν την εικόνα της Κροατίας στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά όπως φάνηκε χωρίς ένα σούπερ ματς του καλού Μόντριτς η νίκη είναι δύσκολη υπόθεση. Το τελικό αποτέλεσμα δίνει και στις δυο ομάδες ελπίδες, αλλά πρέπει να κερδίσουν στο τρίτο ματς οι μεν Κροάτες τους Ιταλούς οι δε Αλβανοί τους Ισπανούς. Αν δεν το κάνουν θα αποκλειστούν και θα μας αφήσουν την ανάμνηση ενός υπέροχου ματς στο οποίο τελικά κατάφεραν κατά κάποιο τρόπο να χάσουν και οι δυο…                

Πηγή: Karpetshow