Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Πλάτσικα

Aυθεντικός, αυθόρμητος, ζούσε για την μπάλα.

«Άρρωστος» με την «στρογγυλή θεά» και με φοβερές ατάκες στο ρεπερτόριο του που έγραψαν ιστορία και καθιερώθηκαν στην ποδοσφαιρικά διάλεκτο.

Ο Νίκος Αλέφαντος προδομένος από την καρδιά του έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου 2020 κι ο ελληνικός ποδοσφαιρικός ντουνιάς έχασε το δικό του παλικάρι που έγινε τραγούδι!

Γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα, μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Από μικρός «κόλλησε» το…μικρόβιο της μπαλίτσας (όπως συνήθιζε να την αποκαλεί) και έγινε «άρρωστος» μαζί της!

Στην ποδοσφαιρική καριέρα του έκανε τα πρώτα του βήματα στον Αστέρα Εξαρχείων και εν συνεχεία έπαιξε στην ΑΕ Χαλανδρίου, στον ΠΑΟ Ρουφ, στον Ολυμπιακό, στον Ατρόμητο Πειραιώς, στον Ολυμπιακό Χαλκίδας, τον Παναιγιάλειο, τον Πανελευσινιακό και τον Βύζαντα Μεγάρων, ομάδα στην οποία κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1969.

Φυσικά και δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει να κυκλοφορεί στα γήπεδα με το κοντομάνικο (κι όχι σακάκι) του προπονητή. Πρώτος προπονητικός σταθμός της πολύχρονης καριέρας του υπήρξε ο Αστέρας Εξαρχείων. Πέρασε επίσης από τους πάγκους των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς, ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Κορυφαίες στιγμές αποτέλεσαν οι τρεις συνεργασίες του με τον αγαπημένο του Ολυμπιακό (1983, 1994, 2004) ενώ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, από όπου κι αν πέρασε.

Στο τελευταίο πέρασμα του μάλιστα από τον πάγκο των «ερυθρόλευκων» θεωρούσε υπεύθυνο της απώλειας του πρωταθλήματος τον διαιτητή Δούρο για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (2-2) στη Λεωφόρο.

«Γιατί δε βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο…» η ατάκα του σε τηλεοπτική εκπομπή και το μαράζι που τον…έτρωγε.

Έμεινε στην ιστορία για τις τρομερές ατάκες του «τα πάντα όλα» και «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα, στα εξηγώ ωραία;;;»

 

Μετά το κλείσιμο της πολύχρονης προπονητικής καριέρας του εμφανιζόταν σε αθλητικό εκπομπή όπου «δίκαζε» τους πάντες και έβγαζε μυθικές ατάκες.

Η πορεία του στα γήπεδα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και έγινε τραγούδι από το συγκρότημα «τα παιδιά από την Πάτρα». Το τραγούδι «Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι» κυκλοφόρησε το 1983.

Ακόμα κι εκεί ψηλά είναι βέβαιο πως θα τους διδάσκει πως παίζεται η μπαλίτσα και θα κάνει το δικό του «ροτέϊσο». 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This