Επιλογή Σελίδας

Της Σοφίας Βαλσάμη

Το ρολόι του χρόνου γυρνάει πίσω… Περνάει από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κάνει την πρώτη του στάση στη Γαλλία. Εκεί που η Εθνική Γυναικών φώναξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ήρθαμε», συστήθηκε στην Ευρώπη, μπήκε σφήνα για πρώτη φορά μεταξύ των μεγάλων Εθνικών Ομάδων και άρχισε να μετρά συμμετοχές σε τελικές φάσεις.

Κάθε αρχή και δύσκολη, βέβαια, κάτι το οποίο και κατάλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα γήπεδα της Γαλλίας. Είχε προσπαθήσει, άλλωστε, πολλές φορές να βρεθεί σε τελική φάση τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να τα έχει καταφέρει.

Η παρθενική της συμμετοχή ήταν τον Σεπτέμβριο του 2001 στη Γαλλία. Κόντρα σε μεγαθήρια έκανε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία… Κατέλαβε την 10η θέση και από τότε το κοντέρ άρχισε να γράφει. Να γράφει συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Γυναικών πεισματικά να θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Στο πρώτο της Ευρωμπάσκετ η Εθνική Γυναικών είχε στη «φαρέτρα» της ένα μεγάλο «όπλο». Μια παίκτρια που έκανε την εμφάνισή της στα τελευταία παιχνίδια των προκριματικών δίνοντας στην ομάδα μεγάλη δύναμη κάτω από το καλάθι. Με τη βοήθειά της θα ανατρέξουμε στο παρελθόν και θα πάμε σχεδόν 23 χρόνια πίσω για να θυμηθούμε την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας!

Ο λόγος για τη Μαρία Σαμορούκοβα… Η πρώην σέντερ της Εθνικής γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πως από την μία ημέρα στην άλλη βρέθηκε από την Αθήνα στην Πτολεμαΐδα για την προετοιμασία της Εθνικής Γυναικών ενόψει των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ.

Λίγο πριν τελειώσουν τα προκριματικά πολιτογραφείται Ελληνίδα (ήταν ήδη παντρεμένη με Έλληνα τρία χρόνια και είχε γίνει και μητέρα) και έτσι αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στη Εθνική ομάδα.

Μάλιστα η ίδια θυμάται πως δεν είχε παίξει κάποιο επίσημο αγώνα με την τότε ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης γεγονός που της άνοιξε τον δρόμο προκειμένου να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.

«Είχα παίξει στην Εθνική Νέων Γυναικών κάποια φιλικά και τουρνουά με την Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης. Αποσύρθηκα την τελευταία στιγμή από το Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών προκειμένου να δώσω εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και μετά να πάω στην Αμερική. Δεν πέρασα και η Εθνική Σοβιετικής Ένωσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο». Το γεγονός αυτό στάθηκε η αιτία λίγα χρόνια αργότερα η Μαρία Σαμορούκοβα να έχει το δικαίωμα να φορέσει τη γαλανόλευκη.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα. Η Εθνική Γυναικών βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα για μίνι προετοιμασία και ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ διεκδικώντας την πρόκριση για τα γήπεδα της Γαλλίας με τη Μαρία Σαμορούκοβα να τονίζει… «Μόλις είχα πάρει το ελληνικό διαβατήριο και είχαμε μιλήσει με τη ρωσική πλέον ομοσπονδία αν μπορώ να αγωνιστώ.

Είμαι στο σπίτι και δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τους υπευθύνους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ και μου λένε, ”σου βγάλαμε εισιτήριο, πηγαίνεις Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πτολεμαΐδα όπου βρίσκεται η Εθνική”.

Ενσωματώνομαι με την Εθνική Γυναικών, αλλά μου λέει ο προπονητής ”με τη Σλοβακία δεν θα παίξεις”. Με έκρυβαν για να αγωνιστώ στο παιχνίδι με το Ισραήλ που ήταν το πιο σημαντικό για την πρόκριση. Πάμε στο Ισραήλ, ήμουν η έκπληξη του αγώνα, κερδίσαμε και αγκαλιάσαμε την πρόκριση. Στην συνέχεια αντιμετωπίσαμε τη Βοσνία στο Λιτόχωρo και σφραγίσαμε και τυπικά την πρόκριση».

Η Εθνική Γυναικών, είχε πλέον γράψει ιστορία και τον Σεπτέμβριο του 2001 ετοίμασε τις βαλίτσες της για τα γήπεδα της Γαλλίας προκειμένου να βρεθεί μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Από μόνη της, άλλωστε, η παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην τελική φάση ενός Ευρωμπάσκετ ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Η Εθνική συμμετείχε στον Β΄ όμιλο και είχε αντιπάλους τις, Λιθουανία, Ρωσία Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Πρώτος αντίπαλος για τις διεθνείς αθλήτριες ήταν η Λιθουανία. Ένα παιχνίδι που τα έδωσε όλα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χάνοντας στις λεπτομέρειες με 78-75.

Η Σαμορούκοβα θυμάται… «Ξέραμε τι μας περιμένει πηγαίνοντας στη Γαλλία και γνωρίζαμε τη δυναμικότητα των αντιπάλων μας. Κάποιες παίκτριες τις ξέραμε από τις ευρωπαϊκούς τους αγώνες με τους συλλόγους τους. Για μένα ήταν μεγάλη η χαρά που ήμουν μέλος της ομάδας που είχε γράψει ιστορία. Το λέω και ανατριχιάζω… Ήταν κάτι το ξεχωριστό και η τιμή μεγάλη. Εκπροσωπούσα μια χώρα και αυτό θα το θυμάμαι για πάντα. Στο πρώτο παιχνίδι με τη Λιθουανία θεωρώ ότι μπήκαμε τρακαρισμένες. Δεν είχαμε εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις. Ίσως δεν είχαμε πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να κοντράρουμε την Λιθουανία. Τελικά κάναμε έναν συγκλονιστικό αγώνα χάνοντας στις λεπτομέρειες. Μας έμεινε η πίκρα από την ήττα με τρεις πόντους».

Ακολούθησε ο αγώνας με τη Ρωσία, όπου η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κοντράρει την αντίπαλό της. «Η Ρωσία δεν παιζόταν. Υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με συνέπεια να ανοίξει η ψαλίδα. Στις ψηλές ειδικά ήταν ασυναγώνιστη», ήταν τα λόγια της Μαρίας Σαμορούκοβα.

Η συνέχεια βρήκε την Εθνική Γυναικών αντιμέτωπη με τη Σλοβακία. «Σε αυτό τον αγώνα όπως και στα προκριματικά χάσαμε στις λεπτομέρειες. Δώσαμε τη μάχη μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Λες και ήταν καρμπόν ο αγώνας των προκριματικών».

Η ιστορία γράφτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001… Η Εθνική Γυναικών σημειώνει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ! Το ταμπλό έδειξε 72-67 υπέρ της Εθνικής Γυναικών απέναντι στην Τσεχία, ένα παιχνίδι ορόσημο!

«Θυμάμαι ότι αντιμετωπίσαμε μια ομάδα με ψηλά κορμιά. Ήταν η χρονιά που η Τσεχία άλλαζε φουρνιά και έκανε την μετάβασή της. Σαφέστατα ήμασταν καλύτερες σε όλο το παιχνίδι και χαρήκαμε με την ψυχή μας αυτή την νίκη. Είχαμε γράψει ιστορία, είχαμε κάνει κάτι μεγάλο και το ξέραμε. Το τέλος του αγώνα ήταν μια δικαίωση για όλα τα μέλη της Εθνικής Γυναικών».

Ακολούθησε ο αγώνας με την Ουγγαρία, ο τελευταίος αγώνας για τον Β΄ όμιλο. «Δυστυχώς χάσαμε… Δώσαμε τη μάχη μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ίσως μέτρησε και η κούραση δεδομένου ότι δεν είχαμε συνηθίσει σε συνεχόμενα παιχνίδια μέσα σε τόσες λίγες ημέρες. Ήταν πρωτόγνωρο για εμάς αυτή τη διοργάνωση και όλο αυτό που ζούσαμε».

Η συνέχεια βρήκε την Ελλάδα να παλεύει για τις θέσεις 9-12… Πρώτο εμπόδιο για να αποφύγει την τελευταία θέση ήταν η Ουκρανία. «Όπως θυμάμαι ήταν εύκολο παιχνίδια για εμάς… Πήραμε δυνάμεις και ανάσες από το ρεπό που είχαμε και ανακτήσαμε την αυτοπεποίθησή μας.

Είχαμε το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και για να πω την αλήθεια εμείς στον αγώνα ήμασταν πιο μπασκετικές, ενώ παίξαμε καλυτέρα και σαν ομάδα.

Είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού και δεν απειληθήκαμε ποτέ. Στην πρώτη μας παρουσία σε Ευρωμπάσκετ θα αγωνιζόμασταν για τις θέσεις 9-10».

Ο επίλογος στα παρκέ της Γαλλίας γράφτηκε για την Εθνική Γυναικών με αντίπαλο την Τσεχία… Μόνο που η τύχη αυτή τη φορά δεν χαμογέλασε στην Εθνική Γυναικών. «Ήταν το τελευταίο μας παιχνίδι. Η Τσεχία όπως προείπα έκανε ανανέωση, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι έπαψε να είναι καλή ομάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι δυο χρόνια μετά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα, ίδιος κορμός παικτριών θα έπαιζε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ και θα έχανε στις λεπτομέρειες με αντίπαλο τη Ρωσία».

Η ιστορία στο τέλος έγραψε ότι η Εθνική Γυναικών κατέλαβε τη 10η θέση, ανοίγοντας τον δικό της… λογαριασμό σε τελικές φάσεις Ευρωμπάσκετ. Ήταν η αρχή, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην πορεία των χρόνων να γράφει μια σειρά πολύ καλύτερα πλασαρίσματα γνωρίζοντας μεγάλες στιγμές.

Το Ευρωμπάσκετ του 2001 πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-23 Σεπτεμβρίου στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Ελλάδα-Λιθουανία 75-78
  • Ελλάδα-Ρωσία 35-80
  • Ελλάδα-Σλοβακία 74-81
  • Ελλάδα-Τσεχία 72-67
  • Ελλάδα-Ουγγαρία 63-74
  • Ελλάδα-Ουκρανία 67-60
  • Ελλάδα-Τσεχία 54-62

Τη 12άδα της εθνικής αποτελούσαν οι Τατιάνα Καββαδία, Αναστασία Κωστάκη, Κατερίνα Δελή, Ανθή Παπαηλία, Αταλάντη Τασουλή, Εβίνα Μάλτση, Πόλυ Σαρέγκου, Φωτούλα Βολωνάκη, Νένα Νικολαϊδου, Μαρία Σαμορούκοβα, Ράνια Πρασσά και Σοφία Κλιγκοπούλου. Προπονητής ήταν ο Γιώργος Τσίτσκαρης.

Πηγή: EOK e-magazine