Του Γιάννη Σερέτη
Σε κριτική το ματς Κατάρ – Εκουαδόρ δεν αντέχει. 0-1 στο 3′ ακυρώνεται για μισό… παπούτσι μέσω VAR (η ημιαυτόματη ένδειξη εφαρμόζεται για πρώτη φορά σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο). 0-1… έγκυρο στο 16′ με καταπληκτικό blooper του τερματοφύλακα, 0-2 στο 31′, γεια και χαρά σας. Πώς είπατε; Τέλος; Γιατί παρακαλώ τέλος, αγαπητό Εκουαδόρ;
Ειλικρινά, δεν το καταλάβαμε αυτό από την ομάδα του πρώτου σκόρερ του τουρκικού πρωταθλήματος, Ενέρ Βαλένσια. Γιατί το Εκουαδόρ έσβησε τις μηχανές μετά το 0-2, εφόσον το πρώτο κριτήριο στη ισοβαθμία είναι η διαφορά τερμάτων και το δεύτερο η καλύτερη επίθεση; Είναι τόσο… καλύτεροι από τους Ολλανδούς και τους Σενεγαλέζους με τους οποίους προφανώς θα διεκδικήσουν τις δυο πρώτες θέσεις στον όμιλό τους; Ποιος ξέρει, μπορεί. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις μετρά η παραμικρή λεπτομέρεια. Πως δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ομάδα σε Μουντιάλ να «κλειδώνει» τη νίκη από το 31′ και να κατεβάζει τον διακόπτη μέχρι το 90′ επί μία ολόκληρη ώρα. Oτι επίσης δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ομάδα με τόσο χαμηλού επιπέδου εμφάνιση, όπως αυτή η σημερινή του Κατάρ στα πιο πρόσφατα Παγκόσμια Κύπελλα (παρ΄ όλα αυτά, είχε δυο σπουδαίες ευκαιρίες, τίποτα παραπάνω όμως).
Σε κάθε περίπτωση ήταν μια «ξενέρωτη» πρεμιέρα, όπως και όλη η ατμόσφαιρα πριν από την εκκίνηση της διοργάνωσης. Μια πρεμιέρα άχρωμη και άγευστη, σχεδόν αδιάφορη. Ακόμα κι αυτή η περιέργεια για το «τι στο καλό είναι η εθνική Κατάρ;» εξατμίστηκε στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα: μονότερμα…
Το πράγμα… ζεσταίνεται από αύριο, Η FIFA, λέει (γράφουν οι Αγγλοι δηλαδή) προειδοποίησε τις ομάδες των οποίων οι αρχηγοί προτίθενται να βάλουν το one love» περιβραχιόνιο, με τιμωρία τους με κίτρινη κάρτα πριν από την έναρξη του αγώνα τους! Για να δούμε, λοιπόν, τι θα αποφασίσει εν προκειμένω η αγγλική ομοσπονδία κι αν θα «κωλώσει» αύριο ο Χάρι Κέιν, εναντίον του Μοχαμαντί, του Χατζισαφί, του Ανσαριφάρντ και του Μεχντί Ταρεμί που μπορεί να κάνει το «μπαμ» αν βρει απέναντί του τον Χάρι (τον) Μαγκουάιρ, ο οποίος βλέπει εδώ και καιρό τα ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον πάγκο.
Ωραίο το Αγγλία – Ιράν το μεσημέρι! Το καλύτερο «στοιχείο» του αυριανού πιάτου που θα’ λεγε και ο Κουτσόπουλος. Ωραίο και το απογευματινό Σενεγάλη – Ολλανδία: να δούμε τι στο καλό θα κάνουν οι Οράνιε, οι οποίοι πιθανότατα για πρώτη φορά στην ιστορία τους έχουν πιο «κλασάτους» αμυντικούς συγκριτικά με τους επιθετικούς: από τη μια Φαν Ντάικ, Ντε Λιχτ, Nτε Φράι, Ντάμφρις, Μαλάσια, Μπλιντ και από την άλλη… Βέγκχορστ, Λανγκ, Γιάνσεν… Ναι, ο Ντεπάι και ο Μπεργχβάιν είναι «επιπεδάτοι», ο πρώτος απουσιάζει αύριο, για να δούμε τους Σενεγαλέζους χωρίς τον Μανέ…
Το βραδάκι το ματς δεν είναι τόσο… αδιάφορο όσο του φαίνεται. ΗΠΑ – Ουαλία. Με Πούλισικ και Μπέιλ, με Μακένι και Ράμσεϊ. Σύμφωνοι, δεν είναι δα και το… σούπερ ντέρμπι, αλλά αξίζει τουλάχιστον να δούμε αν και πόσοι Αμερικάνοι και Ουαλοί το έκαναν αυτό το ταξίδι. Διότι σήμερα, είναι η αλήθεια, απογοητευτήκαμε. «Δεν ήταν ατμόσφαιρα αγώνα Μουντιάλ» μας μετέφερε ο απεσταλμένος του Gazzetta στο Κατάρ, Γιάννης Σαπουντζάκης. Οι οπαδοί του Εκουαδόρ, ένα πλάνο σε καμιά 30αριά Αργεντινούς και ένα επεισόδιο Καταριανού με οπαδό του Ισημερινού, ήταν αυτά που θα θυμόμαστε για μια – δυο μέρες. Τι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ; Οτι έφευγαν οπαδοί στο ημίχρονο (!!!) και το γήπεδο είχε τελείως διαφορετική εικόνα στο β’ μέρος. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Superleague! Πολλώ, δε, μάλλον, όταν μιλάμε για πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Υ.Γ. Οι Γερμανοί μετέδωσαν σήμερα ότι η FIFA έχει συνάψει συμφωνίες συνολικών εσόδων ύψους 7,25 δις ευρώ (6,2 δις το Μουντιάλ της Ρωσίας) και την ίδια ώρα στο Κατάρ πάνω από 200 εργαζόμενοι έμειναν για έξι ώρες χωρίς φαγητό και νερό έξω από το Αλ Μπαΐτ. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο…
Πηγή: Gazzetta