Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Ανούσιο να καταγράψουμε τα επιτεύγματα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι την τελευταία διετία. Το 2020 απλά ήταν το αποκορύφωμα με την κατάκτηση 6 τροπαίων και δη του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Γάλλοι του France Football του στέρησαν τη «Χρυσή Μπάλα», την οποία το 2021 τη… χάρισαν στον Λιονέλ Μέσι. Έτσι απλά. Η FIFA, στην ψηφοφορία των The Best, είδε τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους αρχηγούς των Εθνικών ομάδων (αυτούς βαραίνει η ευθύνη των αποτελεσμάτων, μαζί με επιλεγμένους δημοσιογράφους και ορισμένους οπαδούς) να χρίζουν καλύτερο ποδοσφαιριστή για το περασμένο έτος το πολωνικό πολυβόλο της Μπάγερν Μονάχου. Δικαιοσύνη λέγεται αυτό.

Back to back διάκριση για τον Λεβαντόφσκι, μπροστά από Μέσι και Σαλάχ!

Διότι όταν στην τριάδα βρίσκονται αστέρια όπως οι Λιονέλ Μέσι, Μοχάμεντ Σαλάχ και ο ίδιος ο νικητής, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τότε κάθε αμφιβολία περνά στην άκρη, περί εγκυρότητας της ψηφοφορίας. Στα social media ο φίλαθλος κόσμος του ποδοσφαίρου οργιάζει. «Να κερδίζεις το βραβείο της FIFA, ενώ δεν έχεις κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, είναι σαν να πετυχαίνεις το γκολ της τιμής, με ψαλιδάκι, σε ήττα 1-6». Ωραία παρομοίωση.

Αν θέλετε να μεγαλώσουμε την κουβέντα, τότε καταθέτουμε την απορία: γιατί δεν ενώνονται FIFA και France Football για να αναδείξουν από κοινού, με συγκεκριμένη διαδικασία ψηφοφορίας, τον κορυφαίο κάθε έτους; Ας το αφήσουμε στην άκρη. Η γκλαμουράτη «Χρυσή Μπάλα» χάθηκε. Νιώσαμε μαζί με τον Λεβαντόφσκι το… ξενέρωμα όταν ανακοινώθηκε ως καλύτερος επιθετικός τον περασμένο μήνα από το γαλλικό περιοδικό. Διότι νομοτελειακά το «μεγάλο» βραβείο θα πήγαινε στον Μέσι. Όπερ και εγένετο. Εν τέλει, οι… ποδοσφαιράνθρωποι έκριναν σωστά, με αριθμούς, με γκολ, με τρόπαια, ίσως ακόμα επηρεασμένοι και αυτοί από την αδικία του Δεκεμβρίου.

Ο Μέσι εκθείασε τον Λεβαντόφσκι και δεν τον… ψήφισε καν!

Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι… τίποτα, λένε οι Αμερικανοί. Όχι όταν πρόκειται για τον Λιονέλ Μέσι. Όταν ο Αργεντινός σταρ τερματίζει οπουδήποτε αλλού πέραν της κορυφής, απορία όλων είναι το γιατί; Ειδικά από τη στιγμή που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα». Τι πιο λογικό να βγει κορυφαίος και ανάμεσα στους εκλέκτορες και «καπιτάνο» των Εθνικών ομάδων; Αμ δε. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν ξέρει πως δεν ήταν η χρονιά του. Μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια περί Κυπέλλου Ισπανίας, περί ατομικών διακρίσεων κτλ. Από δαύτες έχει και ο Λεβαντόφσκι.

Προκάλεσε εντύπωση η ψηφοφορία του Μέσι. Η τριάδα των επιλογών του ήταν: Νειμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν) και Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης). Οι δύο είναι νυν συμπαίκτες του και κατέκτησαν ΜΟΝΟ ένα Κύπελλο Γαλλίας, ούτε καν το πρωτάθλημα. Με την Εθνική ομάδα τους, ούτε λόγος να γίνεται. Το ίδιο και ο Μπενζεμά (Σούπερ Καπ Ισπανίας και βέβαια ένα κάρο γκολ και διακρίσεις). Αν μας ρωτήστε, η πιο λογική επιλογή του Μέσι ήταν ο Μπενζεμά. Αλλά πρώτος, όχι τρίτος.

Επίσης, αν θες να λέγεσαι τίμιος, κύριε Μέσι, όταν οι δηλώσεις σου περί Λεβαντόφσκι στη «Χρυσή Μπάλα» είναι οι συγκεκριμένες, τότε δεν είναι δυνατόν μερικές εβδομάδες αργότερα να τον έχεις εκτός τριάδας των επιλογών σου; Προφανώς θεώρησε αμελητέα ποσότητα τα όσα έκανε ο Πολωνός μέσα στο 2021. Ή επειδή δεν είναι Λατίνος. Ή πολύ απλά καθότι δεν αγωνίζεται στην ΠΣΖ, η ψήφος θα πάει αλλού. Μη ρωτάτε εμάς, δεν έχουμε απάντηση. Ο Μέσι, ο GOAT, φάνηκε (στην ψηφοφορία) άνθρωπος που δεν έχει μάθει να χάνει.

Ενδεκάδα χωρίς Σαλάχ, φαγητό χωρίς αλάτι!

Τελευταία απορία περί της ψηφοφορίας. Στην τριάδα της επιλογής για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 2021 ήταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος έλαμψε, ωστόσο, δια της απουσίας του από την κορυφαία 11άδα (το περιβόητο 3-3-4). Άλλοι αναρωτήθηκαν το ίδιο και για τον γκολκίπερ Μεντί της Τσέλσι. Ανάλογο σκηνικό στις Γυναίκες. Οι φιναλίστ και σούπερ-σταρ Πουτέγιας και Ερμόσο επίσης έμειναν μακριά από τις πρώτες 11 στην κορυφαία ενδεκάδα. Απαντήσεις δύσκολα θα πάρουμε. Ούτε ο Σαλάχ, ούτε οι Κυρίες. Λογικά θα μείνουμε, όλοι μας, με την απορία…

Πηγή: bnsports.gr