Του Κώστα Βαργεμιτζίδη
Η Α2 Γυναικών πριν καλά ξεκινήσει κατέβασε ρολά εξαιτίας της αναβολής των πρωταθλημάτων εν μέσω του δεύτερου κύματος του COVID19 και όπως είναι λογικό, ομάδες και προπονητές είναι απογοητευμένοι για το γεγονός αυτό και ανήσυχοι για το μέλλον.
Το NorthSportS επικοινώνησε με τον προπονητή της γυναικείας ομάδας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Βασίλη Τσιουπλή, ο οποίος τοποθετήθηκε για όλα αυτά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που διακατέχουν προπονητές και αθλητές, εκφέροντας την προσωπική του άποψη σαν προπονητής.
Αρχικά ο νεαρός προπονητής αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που προκύπτουν από την διακοπή αυτή: “Το πιο σημαντικό που έχουμε να σκεφτούμε είναι η δημόσια υγεία και το κοινό καλό. Υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι υπεύθυνα. Με προβληματίζει αφάνταστα το μετά όχι το τώρα. Αυτή η διακοπή θα φέρει προβλήματα και τραυματισμούς (εύχομαι επιπόλαιους και όχι σοβαρούς) σε όλες τις ομάδες. Σε άλλες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Περισσότερο στις ομάδες που λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα και αυτές είναι κυρίως ομάδες , ας μου επιτραπεί η έκφραση, χαμηλότερων κατηγοριών αλλά και όχι μόνο. Λιγότερο στις ομάδες που έχουν ολοκληρωμένο πλάνο προπονήσεων“, φέροντας σαν παράδειγμα το πλάνο που έχει προετοιμάσει ο ίδιος για την ομάδα του, “εμείς από την πλευρά μας με την εξαιρετική δουλειά του γυμναστή της ομάδας κ, Γιώργου Δάνα, έχουμε προμηθεύσει όλα τα παιδιά με ατομικό πρόγραμμα καθημερινής ενασχόλησης ενδυνάμωσης – εκγύμνασης όπως επίσης και εξοπλισμό στο βαθμό του επιτρεπτού για να δουλέψουν ατομικά, ακόμη και μπάλες για να κρατήσουν την επαφή έστω και ατομικά. Προβληματίζομαι ιδιαίτερα φυσικά και για την ομάδα μου αλλά περισσότερο στο τακτικό κομμάτι καθώς «κλείσαμε» πάνω που αρχίσαμε να βρίσκουμε ρυθμό. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την πιθανότητα να μην ξεκινήσουμε ξανά για αυτή την χρονιά. Αυτό θα είναι καταστροφικό για αθλητές, ομάδες αλλά κυρίως για το άθλημά μας. Δεν παύει όμως να είναι πιθανό ενδεχόμενο.”
Στο μείζον ερώτημα για το αν είναι ευχαριστημένος από τις κινήσεις της Ομοσπονδίας απάντησε: Όσον αφορά την «ηγεσία». Εδώ είναι το μεγάλο φάουλ κατά την γνώμη μου. Ο ρόλος της ομοσπονδίας και κάθε ομοσπονδία που ανήκουν τα σωματεία ανά άθλημα υποτίθεται πως έχει την ευθύνη διοργάνωσης των πρωταθλημάτων των αθλημάτων. Οι ομάδες, οι παράγοντες αυτών, προπονητές (όχι αποκλειστικά αλλά και αυτοί), άνθρωποι που στελεχώνουν το προπονητικό επιτελείο (γυμναστές, στατιστικολόγοι, φροντιστές, φυσιοθεραπευτές), αθλητές, εξαρτώνται και ανήκουν στην ομοσπονδία των αθλημάτων τους. Στην δική μας περίπτωση στην ΕΟΠΕ. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στα άλλα αθλήματα αλλά στο δικό μας πραγματικά είμαστε όλοι «γυμνοί». Από την πρώτη κατηγορία μέχρι την τελευταία όλα μα όλα εξαρτώνται από τις ίδιες τις ομάδες και την δουλειά των παραγόντων. Η ομοσπονδία αναφέρει ότι τα πρωταθλήματα είναι υπό την ευθύνη της αλλά: εξοπλισμό , ρουχισμό, μετακινήσεις – διαμονές όπου χρειάζεται, διαιτητές (ως γηπεδούχος), παράβολα συμμετοχής, δελτία μεταγραφών – ανανεώσεων (και πιστέψτε με είναι πολλά τα χρήματα από τα δελτία), κάρτες διαπίστευσης (στατιστικολόγων , εφόρων, φροντιστών, φυσιοθεραπευτών, και γενικά των επιτρεπομένων καθήμενων στους πάγκους την ώρα των αγώνων), είναι ΟΛΑ μα ΟΛΑ υποχρέωση των ομάδων. Αντιθέτως η ομοσπονδία έχει να ετοιμάσει τα πρωταθλήματα και την διοργάνωση αυτών. Μιλάμε για μία κλήρωση για κάθε πρωτάθλημα 3 κληρώσεις για το κύπελλο και μία μεταγραφική περίοδο ενός μήνα το καλοκαίρι. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε η ομοσπονδία να πράξει τα αυτονόητα τουλάχιστον για τα πρωταθλήματα ευθύνης της (Volley League γυναικών, Pre League γυναικών, A2 γυναικών, Pre League ανδρών, Α2 ανδρών) προμηθεύοντας με τεστ κατά ιού τις ομάδες ώστε να μπορούν να μπούνε στα γήπεδα να προπονούνται και γιατί όχι να αγωνίζονται κιόλας. Ένας λόγος παραπάνω το ότι δεν θα υπάρξουν έξοδα για αγώνες και αποστολές εθνικών ομάδων (τουλάχιστον ηλικιακών) την φετινή χρονιά. Αντιθέτως το μπαλάκι πέφτει πάλι στις ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς οι αν τα έσοδα προέρχονται από ακαδημίες αυτές δεν λειτουργούν αν έρχονται από χορηγούς πλέον δεν υπάρχουν χορηγίες.
Όσο για την επόμενη ημέρα και αυτό που φοβάται, “με λίγα λόγια είμαι τρομακτικά απογοητευμένος από την ανώτερη αρχή του αθλήματος που υπηρετώ εγώ και πολλοί άλλοι είτε βιοποριστικά είτε από χόμπι. Η επόμενη μέρα λοιπόν μόνο ευοίωνη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ένα καλό που θα βγει από αυτό είναι ότι θα φανεί σε βάθος 3ετίας – 5ετίας ποιες ομάδες δουλεύουν πραγματικά στις μικρές ηλικίες και ποιες βασίζονται καθαρά σε μεταγραφές. Νομίζω με βάση αυτό πως θα αναστείλουν λειτουργία πάρα πολλά σωματεία από όλες τις κατηγορίες λόγω των οικονομικών δυσχερειών και μη μπορώντας να ανταποκριθούν.”
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που θα έχουν οι προπονητές έτσι ώστε οι αθλητές του να επιστρέψουν στην αθλητική “κανονινκότητα”: “Όπως σας είπα νωρίτερα. Οι ομάδες που λειτουργούν με πρόγραμμα θα έχουν ευκολότερη μετάβαση στην «κανονικότητα». Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε εκεί πανέτοιμοι να ανταπεξέλθουμε να προνοήσουμε και να δουλέψουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην τραυματιστεί κανένα παιδί, κανένας αθλητής. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους ίδιους αθλητές και από το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι και δεν παράτησαν τον εαυτό τους κατά την περίοδο της καραντίνας. Γιατί όσα προγράμματα και πλάνα να στήσουμε αν ο αθλητής τεμπελιάσει όλα πάνε στράφι. Δόξα το Θεό εμείς στον Ηρακλή έχουμε συνειδητοποιημένα παιδιά.
Τέλος έστειλε και ο ίδιος τις ευχές για αυτή την δύσκολη περίοδο: “Θέλω να ευχηθώ σε όλους υπομονή και καλό κουράγιο και δύναμη για το μέλλον, υγεία και ευημερία.”
Πηγή: North Sports