Ο Βασίλης Λάμπρου γεννήθηκε το 1963 και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην γενέτειρα του Νέα Έφεσο με την ομάδα του τοπικού Ερμή.
Γρήγορα το ταλέντο του έγινε γνωστό από τους συλλόγους της Πιερίας και την μεταγραφική περίοδο του 1985, αποτέλεσε το “μήλο της έριδος” αρκετών ομάδων, με τον Αιγινιακό να τον αποκτά και να είναι ο μεγάλος κερδισμένος της μεγάλης μάχης, δημιουργώντας έντονο θόρυβο στο ερασιτεχνικό στερέωμα της ένωσής μας και αφού χρειάστηκε να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ερμή Νέας Εφέσου και να ολοκληρωθεί η ηχηρή μετακίνηση του Λάμπρου στην κωμόπολη της Βόρειας Πιερίας.
Οι άνθρωποι του Αιγινίου μιλούσαν τότε για την πιό πολυδάπανη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας.
Ο Βασίλης Λάμπρου ήταν ένα εξαιρετικά ποιοτικός και χαρισματικός ποδοσφαιριστής, διέθετε υψηλή τεχνική κατάρτιση, το κλασσικό δεκάρι, που έκανε το παιχνίδι της ομάδας με οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικοτητα και ουσία στο παιχνίδι του.
Στην ομάδα του Αιγινίου αγωνίστηκε μ’ επιτυχία 4 σχεδόν χρόνια και ήταν από τους παίκτες, που συνέβαλαν αποφασιστικά, ώστε να βγεί από τον “αγωνιστικό λήθαργο” και να δρομολογήσει μια ανοδική πορεία (1986-87 πρωταθλητής στην Α’ τοπική, 1987-88 και 1988-89 στη Δ’ Εθνική κατηγορία ), φθάνοντας στην μεγαλύτερη διάκριση της μέχρι τότε ιστορία της ν’ ανέβει τα σκαλοπάτια του επαγγελματικού ποδοσφαιρου το 1989 στη Γ’ Εθνική κατηγορία.
Στη συνέχεια έπαιξε στον Θερμαϊκό Κορινού, με τον οποίο ανέβηκε στη Δ’ Εθνική κατηγορία.
Αργότερα τη σεζόν 1990-91 ως προπονητής – παίκτης με τον Εφεσσιακό κέρδισε το εισιτήριο για την Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πιερίας, όταν σε αγώνα μπαράζ στο Δημοτικό γήπεδο Αιγινίου, νίκησε τον Ατρόμητο Κατερίνης.
Υπηρετεί ως γυμναστής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Πιερίας.
Παράλληλα από το 1996 διατηρεί στην Πόλη της Κατερίνης οικογενειακώς ένα άρτιο συγκροτημένο γυμναστήριο, .
Θα ήταν παράλειψη εάν στο αφιέρωμα μας για τον Βασίλη Λάμπρου δεν κάναμε ιδιαίτερη μνεία για τον υιό Λάζαρο, που πραγματοποιεί αξιόλογη καριέρα, άλλωστε όπως λέει η λαϊκή παροιμία το “μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει” και ο διάδοχος φρόντισε να… ξεπεράσει τον πατέρα του σε διακρίσεις και φήμη, έχοντας ένα σπουδαίο βιογραφικό στο εγχώριο χώρο, αλλά και στο εξωτερικό.
Αρχής γενομένης από την ΑΕΠ Κατερίνης, για ν’ ακολουθήσουν ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής, ο ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, μετά βγαίνει εκτός συνόρων στη Ολλανδία και συγκεκριμένα στη Φορτούνα Σίταρντ και τη Τβέντε.
Στη συνέχεια επιστρέφει στην Ελλάδα και στον ΟΦΗ.
Ενώ από το 2022 γυρίζει ξανά στο Ολλανδικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Εξέλσιορ, όπου αγωνίζεται φέτος και αναμφίβολα έχει ακόμα να δώσει πολλά στο ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος ως πλάγιος μέσος, καθώς είναι γεννημένος στις 19-12-1997.
Ως επίλογο συμπερασματικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο Βασίλης Λάμπρου έκανε έντονη την παρουσία κυρίως την δεκαετία του 1980, αναδεικνύοντας τα πλούσια προσόντα του και τον ακέραιο χαρακτήρα του, στοιχεία, που τον έκαναν αγαπητό σε όλη τη Πιερία και οχι μόνο.
Αρχείο: Γιώργου Καρανικόλα
Ο Ερμής Νέας Εφέσου της περιόδου 1982-83, που αναδείχθηκε Πρωταθλητής στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Πιερίας. Διακρίνεται ο Βασίλης Λάμπρου, αρχηγός καθήμενος δεύτερος από δεξιά.
Ο Βασίλης Λάμπρου (αριστερά), με τον επί σειρά Πρόεδρο του μπασκετικού Αιγινιακο, Νίκο Μπογιατζή.
Ο Αιγινακος της περιόδου 1986-87 όταν ανήλθε στη Δ’ εθνική κατηγορία με προπονητή τον Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ο Λάμπρου εικονίζεται όρθιος πρώτος από δεξιά.
Ανταπόκριση του αθλητικού συντάκτη Γιώργου Καρανικόλα, για τον πρώτο αγώνα μπαράζ με Πετρουσα της ίδιας χρονιάς (2-0), στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”, ο Λάμπρου, κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο γκολκίπερ Πάνος Γκορτσίλας έγραψε το 2-0.
Αναφορά του υπογράφοντα για τον αγώνα του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας της σεζόν 1984-85 Ερμή Νέας Εφέσου – Αιγινιακού (1 -2) στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”.