Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου
Κόντρα στη Σενεγάλη, στην πρεμιέρα με το Εκουαδόρ, το απόγευμα της Τρίτης με την Ολλανδία, οι… ultras με τα βυσσινί μπλουζάκια κάνουν τη διαφορά στα γήπεδα της χώρας. Οι οπαδοί με τα T-shirts «Qatar» φωνάζουν, δίνουν παλμό, ενώνουν τα χέρια και χοροπηδούν. Οχι, δεν είναι αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι αληθινό, συμβαίνει στην πραγματικότητα. Περισσότεροι από 1000 οπαδοί προσπαθούν να δημιουργήσουν σκηνικό ανάλογο με αυτό των ευρωπαϊκών γηπέδων, της Νοτίου Αμερικής. Η ενέργειά τους ήταν εκκωφαντική και όλοι αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει; Οι Ultras του Κατάρ έχουν ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο και αποκαλύφθηκε μέσα από τα τατουάζ. Ναι, η κουλτούρα των τατουάζ δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα. Ποιοι ήταν αυτοί; Από που προήλθαν;
Το πλάνο σχεδιάστηκε στις αρχές του 2022, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο ερχόταν στο προσκήνιο. Το Κατάρ πολιορκήθηκε από επικρίσεις από τότε που κέρδισε τα δικαιώματα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο: για μια διεφθαρμένη ψηφοφορία που το έδωσε, για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες, για την ικανότητα της μικροσκοπικής χώρας να φιλοξενήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Αλλά στο βάθος υπήρχε επίσης μια άλλη κοινή κριτική: ότι η χώρα δεν είχε ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το Κατάρ δεν είχε προκριθεί ποτέ σε Μουντιάλ λόγω της κακής αγωνιστικής εικόνας. Μπορεί η Qatar Stars League να είναι από τα πλουσιότερα πρωταθλήματα της Ασίας, με υπερσύγχρονα κλιματιζόμενα στάδια, όμως ο κόσμος δεν… τρελαίνεται για μπάλα. Ακόμα και οι μεγάλες ομάδες όπως η Αλ Σαντ και η Αλ Ραγιάν δεν έχουν τετραψήφιο αριθμό φιλάθλων. Ετσι λοιπόν, οι διοργανωτές αναρωτήθηκαν Ποιος θα γέμιζε τα γήπεδα όταν έπαιζε το Κατάρ; Ποιος θα έδινε το ρυθμό στην ομάδα;
Αλλά αυτή η ίδια κουλτούρα δεν ταιριάζει με την εμπορευματοποιημένη πραγματικότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Για αρκετούς η οπαδική κουλτούρα είναι βαθιά αντιεξουσιαστική και σε διαρκή σύγκρουση με την αστυνομία. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι ultras είχαν επίσης πολιτική επιρροή: οι Αιγύπτιοι ultras έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Αραβική Άνοιξη του 2011 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Τα συνθήματα που ακούστηκαν από τις κερκίδες στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο και τον Λίβανο ήταν επίσης αυτά που κυριαρχούσαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Όμως μέσα στα γήπεδα μπορούν να γεμίσουν με πάθος, χρώμα και ήχο ακόμα και τους πιο αποστειρωμένους χώρους.
Έτσι, τον Απρίλιο, διοργανώθηκε μια δοκιμαστική εκδήλωση στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εκατοντάδες Λιβανέζοι φοιτητές και οπαδοί ενός τοπικού συλλόγου, της Nejmeh, στρατολογήθηκαν για να κάνουν κάτι σαν… πρόβα για το πώς οι Ultras μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα «παγωμένο» γήπεδο. Oι εκατοντάδες Λιβανέζοι τα έδωσαν όλα, φωνές, πανό, καπνογόνα.
Ο ηγέτης του γκρουπ ήταν οργανωμένος οπαδός της Γαλατασαράι. Ωστόσο, οι Λιβανέζοι είπαν ότι δεν χρειάζονται καθοδήγηση. Ξέρουν καλά πώς να παρασύρουν με το ρυθμό τους. Τα κατάφεραν, το video άφησε άναυδους τους αξιωματούχους στη Ντόχα και η προσφορά δεν άργησε να έρθει. Δωρεάν πτήσεις, καταλύματα, εισιτήρια αγώνων, φαγητό και επίδομα! Οι οπαδοί έφτασαν στα μέσα Οκτωβρίου για να κάνουν πρόβα στις χωρογραφίες, στα κορεό, αλλά και στα συνθήματα, αλλά και να μάθουν τον εθνικό ύμνο του Κατάρ.
Δεν ήταν εύκολο να αρνηθούν. Ο Λίβανος, βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανεργία των νέων είναι στο 30%. Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Χωρίς τη βοήθεια του Κατάρ, σχεδόν κανένας από τους άνδρες που φορούσαν βυσσινί μπλουζάκια δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσει τους αγώνες στον Κόλπο.
Αλλά δεν είναι μόνο Λιβανέζοι οπαδοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια: Η ομάδα των περίπου 1.500 θαυμαστών περιελάμβανε επίσης Αιγύπτιους, Αλγερινούς και λίγους Σύρους. Κι όλοι φωνάζουν… «Play, the Maroon»!
Πηγή: Gazzetta