Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιριστές, που έκαναν ντεμπούτο με την εθνική τους ομάδα μετά τα 30.

Ρίκι Λάμπερτ

Η εξαιρετική του παρουσία με τη Σαουθάμπτον δεν του έδωσε μόνο την ευκαιρία να πάρει μεταγραφή για τη Λίβερπουλ σε ηλικία 32 ετών, αλλά τον έχρισε και διεθνή ένα χρόνο νωρίτερα. Στα 31 του, τον Αύγουστο του 2013, ο Άγγλος επιθετικός κλήθηκε για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και μάλιστα στο ντεμπούτο του κατάφερε να σκοράρει απέναντι στη Σκωτία. Ωστόσο, η παρουσία του ήταν σύντομη με τα «λιοντάρια», προλαβαίνοντας να μετρήσει έντεκα συμμετοχές.

Σάντερ Μπόσκερ

Στα 38 του βρέθηκε στην προεπιλογή του Μάρκο Φαν Μπάστεν για το Euro 2008, όμως τελικά «κόπηκε» από την αποστολή. Τη σεζόν 2009-10, ο τερματοφύλακας της Τβέντε είχε εξαιρετική παρουσία στο ολλανδικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να καταφέρει να βρεθεί στην τελική 23άδα της εθνικής Ολλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε ένα φιλικό προετοιμασίας, τον Ιούνιο του 2010, απέναντι στην Γκάνα, ο Μπόσκερ αγωνίστηκε για πρώτη – και τελευταία – φορά κάτω από τα δοκάρια των «οράνιε». Τότε, ήταν 40 ετών.

Μάρκος Σένα

Γεννήθηκε στη Βραζιλία και μέχρι τα 26 του δεν είχε αγωνιστεί ποτέ εκτός συνόρων. Το πραγματοποίησε το 2002, όταν ήρθε στην Ευρώπη, προκείμενου να φορέσει τη φανέλα της Βιγιαρεάλ. Στην Ισπανία άνοιξαν νέοι ορίζοντες για τον πολυσύνθετο χαφ, ο οποίος το 2006 κατάφερε να πάρει την ισπανική υπηκοότητα. Η πρώτη κλήση στους «φούριας ρόχας» δεν άργησε να έρθει και το Μάρτιο του ίδιου έτους αγωνίστηκε για πρώτη φορά, σε ηλικία 30 ετών. Ο Σένα έδωσε το «παρών» στο αμέσως επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του Euro 2008.

Κέβιν Ντέιβις

Μόλις στα 21 του, το 1998, αποτέλεσε μεταγραφικό ρεκόρ της Μπλάκμπερν και ενώ νωρίτερα είχε αγωνιστεί με την U21 της Αγγλίας. Η κλήση στην εθνική ανδρών δεν ήρθε εκείνη την εποχή, αλλά δώδεκα χρόνια μετά, όταν ο Ντέιβις ήταν ήδη 33 ετών. Η πολύ καλή του παρουσία με την Μπόλτον στην Premier League αποτέλεσε το «διαβατήριό» του για τα «λιοντάρια», με τον ίδιο να κάνει ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 2010, σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2012, απέναντι στο Μαυροβούνιο. Ο ίδιος μπήκε αλλαγή στη θέση του Κράουτς, όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με το εθνόσημο.

Γουίλι Καμπαγιέρο

Μέχρι τα 39 του, εξακολουθούσε να είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, φορώντας τη φανέλα της Τσέλσι. Σε εθνικό επίπεδο, ο Αργεντινός τερματοφύλακας ήταν μέλος των ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο κύπελλο συνομοσπονδιών το 2005. Ωστόσο, δεν είχε ούτε μία συμμετοχή, με την πρώτη του να έρχεται 13 (!) χρόνια μετά. Σε ηλικία 36 ετών, ο Καμπαγιέρο βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια της Αργεντινής, σε ένα φιλικό με την Ιταλία, το Μάρτιο του 2018. Μάλιστα, αγωνίστηκε στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω του τραυματισμού του βασικού, Σέρχιο Ρομέρο.

Πηγή: Gazzetta