Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε αουτσάιντερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που κατάφεραν να φτάσουν ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης, όπως έκανε φέτος το Μαρόκο.

Βέλγιο (1986): Η παρουσία του στα ημιτελικά της προηγούμενης διοργάνωσης δεν ήταν έκπληξη, αφού συγκαταλεγόταν στα φαβορί. Ωστόσο, την παρουσία του στην τετράδα το 1986, δεν την περίμενε κανείς. Παρά το γεγονός πως στον όμιλο απέναντι σε Μεξικό, Παραγουάη και Ιρακ ζορίστηκε ιδιαίτερα (πέρασε ως η καλύτερη τρίτη ομάδα των ομίλων), στα νοκ άουτ έκανε δύο εκπλήξεις, απέναντι σε φαβορί. Στους «16» απέκλεισε την Σοβιετική Ένωση στην παράταση, ενώ στα προημιτελικά πέρασε το εμπόδιο της Ισπανίας στα πέναλτι. Ωστόσο, δεν είχε απάντηση στα δύο γκολ του Μαραντόνα στον ημιτελικό, με την Αργεντινή να παίρνει την πρόκριση στον τελικό και το Βέλγιο να τερματίζει στην 4η θέση, καθώς στη συνέχεια ηττήθηκε στο μικρό τελικό από τους Γάλλους.  

Βουλγαρία (1994): Το ταξίδι της για τα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε με την επική πρόκριση επί της Γαλλίας, στο Παρίσι, στην τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης. Στον όμιλο, η Βουλγαρία ξεκίνησε με ήττα από τη Νιγηρία, όμως συνέχισε με το εντυπωσιακό 4-0 επί της Ελλάδας και μία ακόμη νίκη επί της Αργεντινής. Πρώτος αντίπαλος της παρέας του Στόιτσκοφ στα νοκ-άουτ ήταν το Μεξικό, με την Βουλγαρία να παίρνει στα πέναλτι την πρόκριση. Στους «οκτώ» έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αφού με ανατροπή μέσα σε τρία λεπτά, νίκησε 2-1 τη Γερμανία και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Η πορεία της σταμάτησε εκεί, αφού δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον Ρομπέρτο Μπάτζιο και την παρέα του, χάνοντας με 2-1 από την Ιταλία. Η τελική κατάταξη της Βουλγαρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στην τέταρτη θέση, αφού στο μικρό τελικό ηττήθηκε από την Σουηδία.

Κροατία (1998): Στον προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο έφτασε μέχρι τον τελικό, ενώ τώρα είναι στα ημιτελικά, αποκλείοντας τη Βραζιλία. Ωστόσο, πλέον όλοι υπολογίζουν την παρέα του Μέσι, αντίθετα στην παρθενική της παρουσία, το 1998, κανείς δεν την περίμενε και η Κροατία έκανε το μεγάλο «μπαμ». Στον όμιλο τέθηκε αντιμέτωπη με δύο ακόμη «πρωτάρες», την Τζαμάικα και την Ιαπωνία, αλλά και την Αργεντινή. Μαζί με την «αλμπισελέστε» προκρίθηκαν άνετα στους «16», όπου αντιμετώπισε την Ρουμανία. Νίκησε με 1-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί, έκανε την τεράστια έκπληξη, κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία, την οποία νίκησε με το εντυπωσιακό 3-0. Στον ημιτελικό, η Κροατία αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» για τους διοργανωτές Γάλλους, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο γκολ του Τουράμ για να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Το εντυπωσιακό ταξίδι της «χρβάτσκα» ολοκληρώθηκε με την τρίτη θέση και τη νίκη στο μικρό τελικό επί της Ολλανδίας με 2-1.

Τουρκία (2002): Μόλις δύο φορές στην ιστορία της έχει βρεθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν το μακρινό 1954, ενώ η δεύτερη και τελευταία ήταν το 2002. Στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, πριν από 20 χρόνια, οι Τούρκοι κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους, πίσω από την Βραζιλία, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Κίνα και την Κόστα Ρίκα. Στους «16» απέκλεισε τη διοργανώτρια Ιαπωνία, νικώντας τη με 1-0. Με το ίδιο σκορ (χρυσό γκολ στην παράταση) επικράτησε και της Σενεγάλης στα προημιτελικά. Στα ημιτελικά, οι Τούρκοι αντιμετώπισαν ξανά την Βραζιλία, από την οποία ηττήθηκαν για δεύτερη φορά στη διοργάνωση. Ωστόσο, αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι, καθώς στο μικρό τελικό νίκησαν τη Νότια Κορέα με 3-2 και κατέκτησαν την τρίτη θέση.

Νότια Κορέα (2002): Μαζί με το φετινό, έχει πάρει μέρος σε έντεκα Παγκόσμια Κύπελλα. Δύο φορές έχει φτάσει στους «16» (2010,2022), όμως η χρονιά έκανε την απόλυτη έκπληξη ήταν το 2002, όταν συνδιοργάνωσε το Μουντιάλ μαζί με την Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα πέρασε ως πρώτη από τον όμιλό της, απέναντι σε Ηνωμένες Πολιτείες, Πορτογαλία και Πολωνία, με τα… όργια να αρχίζουν στα νοκ άουτ. Τόσο στους «16» με την Ιταλία, όσο και στους «8» με την Ισπανία, οι Νοτιοκορεάτες είχαν τεράστια διαιτητική εύνοια, καταφέρνοντας να φτάσουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, σταμάτησαν πάνω στο εμπόδιο της Γερμανίας, με τους διοργανωτές να χάνουν τελικά και την τρίτη θέση, μετά την ήττα τους στο μικρό τελικό από την Τουρκία.

Πηγή: Gazzetta