Για την ολιστική μελέτη στην οποία εναποτίθενται οι ελπίδες για αντιστροφή της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη σημερινή (07/07) ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής,
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από πρόσκληση του Λευτέρη Αυγενάκη, το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν οι εκπρόσωποι των FIFA / UEFA, Λούκα Νικόλα και Μάριος Γεωργίου, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης.
Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:
“Αρχικά, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Διγαλάκη για την άμεση ανταπόκριση στην πρότασή μας να διεξαχθεί αυτή η ενημερωτική συνεδρίαση.
Να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League 1 για την σημερινή τους παρουσία εδώ στη Βουλή.
Σας καλωσορίζουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όπως σας είχα υποσχεθεί πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της συζήτησης του νόμου, ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητήσουμε για:
α) το περιεχόμενο της «Ολιστικής Μελέτης των «FIFA» και «UEFA» για το ελληνικό ποδόσφαιρο»,
β) τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου και
γ) να καταθέσετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για τη βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.
Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι αυτή που αρμόζει στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα μας, δεν είναι αυτή που αρμόζει στην κοινωνία μας.
Νομίζω, όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να αναζητήσουμε λύσεις, να συνθέσουμε προσεγγίσεις, να συμφωνήσουμε σε κάποια κεντρικά ζητήματα και να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.
Α. Ιστορικό
Κυρίες και κύριοι,
τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν προέκυψαν τώρα! Είναι διαχρονικά. Έχουν συσσωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων. Ευθύνες μας βαραίνουν όλους:
* και την Πολιτεία
* και την FIFA/UEFA
* και την ΕΠΟ
* και τις Ενώσεις
* και τις δημοφιλείς ομάδες
και όταν αναφέρομαι στην Πολιτεία, αναφέρομαι διαχρονικά στις κυβερνήσεις και στα κόμματα και φυσικά συμπεριλαμβάνω κι εμάς στη ΝΔ.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, χρόνο με τον χρόνο, πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Η χώρα μας είναι πλέον στην 20η θέση (ανάμεσα σε 55 χώρες) της κατάταξης της UEFA, βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υποχωρώντας σταδιακά από την 8η θέση που ήταν πριν από 15 χρόνια!
Αυτό έχει ως συνέπεια να αναλογούν στις ομάδες μας, από την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα, ολοένα και λιγότερα «εισιτήρια» για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με δύσκολους προκριματικούς γύρους και κληρώσεις με αντιπάλους από ισχυρότερα πρωταθλήματα, με αποκλεισμούς από τις φάσεις των ομίλων, όπου τα χρηματικά έπαθλα για τη συμμετοχή είναι σημαντικά αυξημένα κλπ
Παρομοίως, η Εθνική Ομάδα μας, βρίσκεται στην 51η θέση (ανάμεσα σε 210 χώρες) της παγκόσμιας κατάταξης στη FIFA, όταν τη δεκαετία 2004-2014 ήμασταν σταθερά εντός της πρώτης 20άδας όλων των ομάδων του πλανήτη!
Μάλιστα, την τελευταία 7ετία, έχει συνεχείς αποκλεισμούς από κάθε τελική φάση διοργανώσεων, τόσο της UEFA όσο και της FIFA.
Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεται και στην Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία 10ετία, με ετήσιο μέσο όρο αύξησης 8%!
Στην ίδια περίοδο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων μειώθηκαν κατά 28%!
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας οι ελληνικές ομάδες καταγράφουν ζημιές (κατά μέσο όρο) ύψους 39 εκατ. ευρώ ετησίως!
Η στενή επίβλεψη των FIFA/UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αδιάλειπτη την τελευταία 5ετία. Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016, όταν πρωτοέφτασε ως απεσταλμένος των διεθνών Ομοσπονδιών ο αείμνηστος Κωστάκης Κουτσοκούμνης από την Κύπρο.
Δεν χρειάζεται να αναλύσω το πόσο ταραγμένη ήταν εκείνη η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016, με τις αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της τότε ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Αρκεί μόνο να υπενθυμίσω ότι δεν έγιναν ποτέ οι καθορισμένες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εκλογές στην ΕΠΟ. Την «ανωμαλία» αυτή ανέλαβε να διορθώσει, τον Νοέμβριο του 2016, μια διορισμένη από τη FIFA 5μελής «Επιτροπή Εξομάλυνσης», με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Δρόσο.
Θα θυμίσω, επιπλέον, τι διαπίστωνε και διατύπωνε γραπτώς τότε (21 Σεπτεμβρίου 2016) ο επιτετραμμένος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης:
«Η ΕΠΟ χρειάζεται έναν πρόεδρο και συμβούλιο συναίνεσης. Όχι εκλογές, αντιπαραθέσεις, νικητές και ηττημένους. Μόνο έτσι θα προχωρήσει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που το ταλανίζουν και το ταλαιπωρούν».
Απολύτως επίκαιρο, 5 χρόνια μετά! Φαντάζομαι, δεν διαφωνεί κανείς σε αυτή την αίθουσα!
Η «Επιτροπή Εξομάλυνσης» οδήγησε, λοιπόν, σε εκλογές την ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2017 και οι FIFA/UEFA -με επιτετραμμένους και μόνιμους παρατηρητές- προσπάθησαν και ακόμα προσπαθούν να νουθετήσουν σε πρακτικές «καλής διακυβέρνησης», συστήνοντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας.
FIFA και UEFA, με δεκάδες στελέχη τους, επιχειρούσαν και συνεχίζουν να επιχειρούν διστακτικά και μάταια όλα αυτά τα χρόνια! Ακόμη και μετά από 4 χρόνια εποπτείας του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι FIFA/UEFA δεν κατάφεραν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
Έτσι, η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο και ότι πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο τότε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) κ. Γκρεγκ Κλαρκ συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη Προθέσεων, που είχε ως απόρροια την «Ολιστική Μελέτη των «FIFA» και «UEFA» για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Β. Ολιστική Μελέτη
Σκοπός της Ολιστικής Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Λαμβάνει υπόψη ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προωθεί ένα πλαίσιο αλλαγής για το καλύτερο μέλλον του.
Επίσης, αναφέρεται σε διεθνή σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών εθνικών ενώσεων-μελών των UEFA και FIFA, καθώς και στην «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μέλλοντος» (Future Football Federation), μια πρωτοβουλία της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2025.
Η Ολιστική Μελέτη συστήνει ολοκληρωτικές αλλαγές, εκ βάθρων!
Όσα καταγράφονται ως αναγκαία στην Ολιστική Μελέτη των 102 σελίδων είναι ακριβώς αυτά που δεν εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στην ΕΠΟ. Και όπως διαπιστώσατε μελετώντας την, καταγράφεται η ανάγκη να αλλάξουν τα ΠΑΝΤΑ!
Ουσιαστικά, μιλάμε για μια νέα, μια άλλη, εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μας, μιλάμε για ένα νέο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα!
Το ερώτημα που γεννάται εύλογα, λοιπόν, είναι πόσο έτοιμη παρουσιάζεται η νέα διοίκηση, υπό την Προεδρία του Θοδωρή Ζαγοράκη, να αλλάξει όλη αυτή η δομή;
Κι όταν οι διεθνείς συνομοσπονδίες εκπονούν μια τέτοια Ολιστική Μελέτη και προτείνουν τεκτονικές αλλαγές για την Ομοσπονδία μέλος τους, κάθε περαιτέρω συζήτηση περιττεύει…
Κυρίες και κύριοι,
έχετε όλες και όλοι στα χέρια σας την Ολιστική Μελέτη, η οποία αριθμεί στο κύριο σώμα της –χωρίς τα παραρτήματα- 15 κεφάλαια.
Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, άλλωστε θα αναφερθούν σε αυτήν οι εκπρόσωπος των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League 1.
Οι βασικοί άξονες – κεφάλαια είναι τα εξής:
1. ΔΟΜΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
4. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
6. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
7. ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
8. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
9. ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
10. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
11. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
12. ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
13. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
14. Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Πολύ συνοπτικά, λοιπόν, η Ολιστική Μελέτη προτείνει:
* Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.
* Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.
* Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.
* H FIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα Football Federation of the Future (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.
* H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.
* Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.
* Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.
* Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.
* Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες και το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ.
* Η FIFA, η UEFA, η EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης.
Και επιτρέψτε μου να ζητήσω από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν εδώ, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώπιον του ελληνικού λαού.
Κυρίες και κύριοι,
η Ολιστική Μελέτη είναι ένας μπούσουλας, μια πυξίδα για το νέο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό που επισημαίνει, και νομίζω και όλοι συμφωνούμε σε αυτό, είναι ότι απαιτούνται συνέργειες, συνεργασίες.
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τις θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των Βουλευτών. Να ακούσω τις απόψεις σας, να καταγράψω τις θέσεις σας και να συνθέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, ένα φωτεινό αύριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επέλεξα να οργανώσουμε και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε μια ήρεμη περίοδο, όπου έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος, δεν έχει ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα και μπορούμε χωρίς πιέσεις, δίχως άγχος να συζητήσουμε ουσιαστικά και με ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα και τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου, εδώ στο ναό της Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με μια γρήγορη ανάγνωση της Μελέτης, διαπιστώνει κανείς ότι τα 2/3 της αφορούν σε ζητήματα που πρέπει να αλλάξει η ΕΠΟ με την αυστηρή επίβλεψη FIFA/UEFA και το υπόλοιπο ένα 1/3 αφορά σε ζητήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία.
Στο θέμα των υποχρεώσεων της Πολιτείας θα επανέλθω σε λίγο και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις απόψεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, να δούμε τις θέσεις της ΕΠΟ.
Θέλουμε στο ξεκίνημα της νέας Διοίκησης της ΕΠΟ να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι:
* υγιές και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο
* γεμάτα γήπεδα
* οικογένειες και παιδιά στις κερκίδες
* ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι η γιορτή του αθλητισμού, θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό περιβάλλον!
Αλλά θέλω να γίνει ξεκάθαρο πως δεν φτάνει να θέλουμε μόνο εμείς στην Κυβέρνηση, απαιτείται να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, καθώς και οι FIFA/UEFA και φυσικά οι SL1 και SL2.
Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις προθέσεις των FIFA/UEFA για την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης. Κι επιτρέψτε μου εδώ, να σας παρακαλέσω να δείξετε τον ίδιο ζήλο που δείχνετε για την προστασία του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου!
Το επισημαίνω διότι πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση στην κοινωνία ότι οι FIFA/UEFA είναι ιδιαίτερα πιεστικές προς τα εθνικά κράτη όταν πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Διαφυλάττουν τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα αγνοώντας κάποιες τις δημοκρατικές δομές και τις νομίμως εκλεγμένες κυβερνήσεις. Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο και χαιρόμαστε για τη συνεργασία.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει η εντύπωση στην κοινωνία ότι δεν είναι οι FIFA/UEFA πιεστικές προς την Ομοσπονδία. Δεν υιοθετώ αυτή την άποψη, ελπίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι λανθασμένη.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας παρακαλέσω να δείξετε τον ίδιο ζήλο που έχετε δείξει για την προστασία του αυτοδιοίκητου και για την εφαρμογή κανόνων από τα ίδια σας τα μέλη, τις Ομοσπονδίες.
Σας παρακαλώ να δείξετε τα ίδια αντανακλαστικά που δείξατε με το θέμα της European Super League.
Και να θυμίσω εδώ, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του σε αυτό και εξέφρασε τη στήριξη του σε FIFA/UEFA.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω, επιπλέον, εδώ στη Βουλή ενώπιων όλων των κομμάτων, ενώπιων της ελληνικής κοινωνίας, ότι περίμενα από τις FIFA/UEFA να έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και στο θέμα της ονομασίας της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων.
Το θέμα μας, ωστόσο, σήμερα είναι να δούμε τι μπορεί να κάνει ο κάθε θεσμικός φορέας προκειμένου να βγάλουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα. Να δούμε τι προτίθεται να κάνουν FIFA/UEFA. Τι προτίθεται να κάνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία.
Και βεβαίως κάνουμε αυτή τη θεσμική συζήτηση στην Βουλή, στην αίθουσα της Ολομέλειας, μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η Κυβέρνηση εδώ απευθύνεται, εδώ ζητά την ψήφο στήριξης και εδώ λογοδοτεί!
Κυρίες και κύριοι, θα σας παρουσιάσω τώρα τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει η ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.
Γ. Τι έχει υλοποιήσει η Πολιτεία
Τα τελευταία δύο χρόνια αναλάβαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, να κάνουμε το αυτονόητο, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν περιμέναμε να έρθει η Ολιστική Μελέτη για να δράσουμε. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι σε πολλά πράγματα είχαμε ήδη λάβει μέτρα. Είχαμε ήδη θεσμοθετήσει για θέματα που έθιγε η Ολιστική Μελέτη.
Να θυμίσω ότι, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θέσαμε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στον αθλητισμό και την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου με σκοπό να επικρατήσουν συνθήκες διαφάνειας και λογοδοσίας και στο πεδίο αυτό. Κάτι που αναφέρει ως ιδιαίτερα σημαντικά και η Ολιστική Μελέτη.
Στα τέλη του 2019 – αρχές του 2020, πραγματοποιήσαμε έλεγχο περί της νόμιμης ή μη λειτουργίας των πλέον των 150 Λεσχών, Γραφείων και Εντευκτηρίων Φιλάθλων ανά την επικράτεια. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι μόλις 15 Λέσχες Φιλάθλων σε όλη τη χώρα (!!), λειτουργούσαν με νόμιμο τρόπο. Κι αυτό γιατί οι ΠΑΕ, απέφευγαν να αναγνωρίσουν τις Λέσχες τους, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ευθύνες και το θεσμικό πλαίσιο ήταν ομιχλώδες.
Στη μέχρι τώρα θητεία μας, νομοθετήσαμε γενναίες μεταρρυθμίσεις:
* Δώσαμε τη δυνατότητα της διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων ταυτοπροσωπίας στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται αποτελεσματικότερη η ταυτοποίηση, αλλά και ο εντοπισμός των εμπλεκομένων σε πράξεις αθλητικής βίας, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
* Επαναφέραμε στην έννομή τάξη μας, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έτσι κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και εν τέλει να τιμωρείται με την προσήκουσα ποινή. Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ιδιωτικό οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ή σε τηλεοπτικά δίκτυα, ως αποδεικτικό μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.
* Επεκτείναμε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.
Π.χ., βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός των λεσχών φιλάθλων, συγκεντρώσεις και πορείες οπαδών μακριά από αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ημέρες που δεν έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή κάποιου αγώνα, «ραντεβού» οπαδών σε ανοικτούς χώρους που καταλήγουν σε μεταξύ τους συμπλοκές κ.λπ.
Και φυσικά με τον πρόσφατο νόμο 4809/2021 φέραμε τρεις ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της βίας:
1) Επαναφέραμε το «ιδιώνυμο», φυσικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής.
Ουσιαστικά, επανεισάγουμε στην έννομη τάξη, ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις οπαδικής βίας.
Με άλλα λόγια, αυστηροποιούμε το πλαίσιο και δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.
2) Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία με τις προτάσεις των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη. Οι διατάξεις αυτές φέρνουν αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του αθλήματος, την αύξηση της συμμετοχής, την καλή διακυβέρνηση και την προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.
Ειδικότερα:
* επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα απειλής και χειραγώγησης αυτών, διαφθοράς και βίας,
* οι εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα διεξάγονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια μεν, αλλά πριν από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και τουλάχιστον τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων,
* οι εκθέσεις για χειραγωγημένους αγώνες θα κοινοποιούνται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α),
* αναμορφώθηκε του θεσμικού πλαισίου για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α)
* αναδιαρθρώθηκαν οι επαγγελματικές κατηγορίες με συγχώνευση των Super League 2 και Football League,
* δόθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης, από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, των παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων,
* απελευθερώθηκαν οι μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 19 ετών τους.
* δόθηκε η δυνατότητα ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος σε όλους τους ερασιτέχνες αθλητές.
3) Λέσχες Φιλάθλων: εξορθολογίσαμε την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για βιαιοπραγίες οπαδών αφαιρώντας το αντικίνητρο για την αναγνώριση των Λεσχών.
Παράλληλα, ρυθμίσαμε τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφή σύστημα απόδοσης ευθυνών.
Δηλαδή, εάν υπάρξουν έκτροπα, ενεργοποιείται αυτό το σύστημα απόδοσης ευθυνών. Ευθύνη φέρουν τα φυσικά πρόσωπα. Εάν δεν ταυτοποιούνται, ευθύνη φέρει η Λέσχη Φιλάθλων, η οποία είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει ποιοι μετακινούνται οργανωμένα και ποιοι είναι υπαίτιοι σε τυχόν παραβάσεις.
Δυστυχώς, η πανδημία που έφτασε στη χώρα μας ελάχιστους μήνες μετά την ψήφιση των διατάξεων αυτών, άδειασε και τους αγωνιστικούς μας χώρους από θεατές, μια εικόνα που σίγουρα δεν ήθελε να δει κανένας μας. Σκοπός μας είναι, με την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, να εφαρμοστούν και στην ουσία τους οι ψηφισθείσες διατάξεις.
Βεβαίως, έχουν γίνει και άλλες μεταρρυθμίσεις σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που θίγει και η Μελέτη. Με ορισμένες από αυτές, προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη:
* Κυρώσαμε τη Σύμβαση Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2014 για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων θεσπίζοντας μηχανισμούς και διαδικασίες για τον έλεγχο ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων.
Στόχος είναι η πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, καθώς και η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων.
* Και δεν μείναμε απλά στην κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν. Προχωρήσαμε και στην ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).
Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
* Αλλά και στο θέμα της φαρμακοδιέγερσης μεριμνήσαμε εγκαίρως και πριν από την Ολιστική Μελέτη:
Με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με έδρα το ΟΑΚΑ, σε αντικατάσταση του ΕΣΚΑΝ και με την ευθυγράμμιση στις διεθνείς επιταγές και τον Κώδικα του WADA. Και με την ευκαιρία αυτή, ευχόμαστε καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο κ. Γρηγόρη Λέων.
* Το ίδιο ισχύει και με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, προφανώς και των ποδοσφαιρικών, με περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ, έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια.
Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο εισέπραξε 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άθλημα που τυχόν καλλιεργεί.
Και με χαρά σας ενημερώνω ότι 1.704 ποδοσφαιρικά σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο και ήδη τα 958 έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο.
Μάλιστα, 1.217 ποδοσφαιρικά σωματεία, που κατείχαν την αθλητική αναγνώριση καλλιέργειας του ποδοσφαίρου, επιχορηγήθηκαν με 2.500 ευρώ. Δηλαδή, έχουν λάβει συνολικά 3.042.500€.
* Ομοίως πράξαμε και με τη χρηματοδότηση των σωματείων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών:
Για πρώτη φορά προβλέψαμε τη χρηματοδότηση των ομάδων μέσω των κερδών από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. Ήδη, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, ως προκαταβολή, έναντι μελλοντικών καταβολών, στις ΠΑΕ της Super League 1 και Super League 2, στις ΚΑΕ και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ συνολικά 29.450.000€, ενώ αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας και οι ΠΑΕ της Football League προκαταβολή ποσού 1.550.000€.
Το φθινόπωρο αναμένεται να λάβουν εκ νέου χρηματοδότηση και τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, μαζί με όλα τα υπόλοιπα σωματεία όλων των αθλημάτων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του Υπουργείου μας
Και βέβαια είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις για την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής βάσης του αθλητισμού.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι άλλα μέτρα:
* τη σύσταση της Steering Committee,
* τη μείωση των φορολογικών συντελεστών,
* τη γενναία μείωση της φορολογίας των συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών,
* την κατακόρυφη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια,
* τα φοροκίνητρα για χορηγίες και δωρεές,
* την υπαγωγή, στην «ομπρέλα» των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας, όλων των αθλητών, καθώς και εργαζομένων σε σωματεία, ομοσπονδίες και ΠΑΕ.
Και, φυσικά, δεν τελειώνουμε μ’ αυτά. Απλώς ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη και του ποδοσφαίρου, σεβόμενοι το ρόλο που επιβάλλεται να ασκεί η Πολιτεία, αλλά και των πραγματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του «αυτοδιοίκητου» της ΕΠΟ και των κανόνων των FIFA/UEFA.
Και πράγματι, μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, μόνο αν κάνουμε από κοινού βήματα προόδου και αναλάβουμε ουσιαστικά ο καθένας τις ευθύνες του, τότε πραγματικά θα καταφέρουμε μέσα από τον αθλητισμό να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις όλων των πολιτών και να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας.
Είναι πασιφανές ότι δεν πάει άλλο και είναι μονόδρομος η πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA από όλους τους εμπλεκομένους:
Την Πολιτεία, τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες –είτε με μεγάλο λαϊκό έρεισμα και επιρροή είτε με λιγότερο- τους παράγοντες, τα ερασιτεχνικά σωματεία, συνολικά από την ποδοσφαιρική κοινότητα.
Στην Ολιστική Μελέτη ενσαρκώνεται η ελπίδα για την αναστροφή της άσχημης κατάστασης. Για την σταδιακή επιστροφή του ποδοσφαίρου μας εκεί ψηλά, που μπορεί και του αξίζει να βρίσκεται.
Επιβάλλεται να δημιουργηθούν για πρώτη φορά οι συνθήκες δυνατότητας συνεννόησης, σύμπνοιας και συμφωνίας όλων των ποδοσφαιρικών δυνάμεων του τόπου. Είναι σπάνια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη γενικότερη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, η οποία εξελίσσεται από την Κυβέρνησή μας.
Είναι ώρα να συνθέσουμε αυτά τα τόσα πολλά που ενώνουν όλους τους υγιείς φιλάθλους και η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας, μέσω της Ολιστικής Μελέτης, να γίνει πράξη.
Να γίνει η αρχή για το νέο, σύγχρονο και ελκυστικό μοντέλο παραγωγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ως Πολιτεία, δεσμευτήκαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό που απαιτείται από την κοινωνία και που ρητά προβλέπεται στην Ολιστική Μελέτη για να αναβαθμιστεί η ποιότητα και το ποδοσφαιρικό προϊόν.
Όπως ανέφερα ήδη έχουμε εισάγει στην εθνική μας νομοθεσία όλα όσα προτείνει η Ολιστική Μελέτη.
Με μια εξαίρεση: δεν έχουμε εισάγει αλλαγές όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών, ώστε να μην διώκονται ποινικά ή αστικά για αποφάσεις τους την ώρα της διαιτησίας. Και δεν το έχουμε κάνει συνειδητά. Διότι θεωρούμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ελληνική κοινωνία δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό το βήμα. Πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες!
Και βεβαίως, εδώ θέλω να αναφερθώ σε όλους τους φορείς και τους παράγοντες που συμπρωταγωνιστούν στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Οι οποίοι, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Βεβαίως, όμως, έχουν καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο! Φυσικά, αναφέρομαι στους:
* Διαιτητές, που μόλις προανέφερα,
* Ποδοσφαιριστές, στους οποίους πέρα από τα μέτρα που προανέφερα, δώσαμε δικαίωμα λόγου και ψήφου στις Διοικήσεις των αθλητικών τους φορέων. Κάτι που προτείνει η Ολιστική Μελέτη, αλλά το είχαμε ήδη υλοποιήσει,
* Προπονητές, στους οποίους αναφέρθηκα πιο πάνω. Να θυμίσω ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα των προπονητών ποδοσφαίρου μετά από 17 χρόνια απραξίας. Επίσης, ορίσαμε την ύπαρξη εκπροσώπων στις Διοικήσεις Ομοσπονδιών.
* Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το οποίο στηρίζουμε με ουσιαστικά μέτρα όπως η αναδιάρθρωση και η χρηματοδότηση από τα έσοδα των τυχερών παιγνίων που προανέφερα,
* Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τη βάση της αθλητικής μας πυραμίδας και τον αιμοδότη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας στελέχη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και διαπιστώσαμε τη δίψα για μάθηση και βελτίωση στα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τον περασμένο Μάρτιο. Και θα συνεχίσουμε και με νέο κύκλο σεμιναρίων, με μαθήματα αθλητικού μάνατζμεντ, οικονομικής διαχείρισης, εθελοντισμό, χορηγίες κλπ
Μάλιστα, έχουμε ήδη θεσμοθετήσει τη σύσταση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών και προχωράμε στην έναρξη λειτουργίας του.
* Προστατεύουμε και επιβραβεύουμε τους νοικοκύρηδες του ελληνικού αθλητισμού και τους δίνουμε την αποκλειστική δυνατότητα χρήσης των αθλητικών υποδομών, είτε ανήκουν οι εγκαταστάσεις στη ΓΓΑ, είτε στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Δικαίωμα χρήσης θα έχουν τα σωματεία που σέβονται την ελληνική νομοθεσία και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του Υπουργείου μας.
* Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους προπονητές την πιστοποιημένη γνώση Πρώτων Βοηθειών και ετοιμάζουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού, ενώ όλες οι αθλητικές υποδομές θα διαθέτουν άμεσα απινιδωτές.
Και φυσικά, όλη αυτή η αθλητική μεταρρύθμιση αφορά στο σύνολο του αθλητισμού, αφορά και στις 49 αθλητικές Ομοσπονδίες και δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Βεβαίως, το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός γενικότερα, είναι δυναμικά κοινωνικά ζητήματα, εξελίσσονται και αλλάζουν διαρκώς. Συνεπώς είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση και πρόταση βελτίωσης.
Και αναμένουμε και τις θέσεις και τις προτάσεις όλων εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Συμφωνείτε με τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης;
Συμφωνείτε με τις προσπάθειες αλλαγής στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Έχετε αγωνία, το ξέρουμε. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.
Παράλληλα, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και το μερίδιο που τους αναλογεί οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις και τα αρμόδια όργανα τους: ΠΑΕ, Λίγκες, σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδία, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά.
Κυρίες και κύριοι,
για να εφαρμοσθεί η Ολιστική Μελέτη, για να αλλάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, όλες οι πλευρές.
Δεν θα σταματήσω να το λέω, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Η επιτυχία για να έρθει θέλει πολλούς και συντονισμένους σε ένα στόχο. Και δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης.
Ελπίζω και εύχομαι η Ολιστική Μελέτη, αλλά και η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία να αποτελέσουν την απαρχή της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας.
Να ευχαριστήσω πρωτίστως τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA. Να ευχαριστήσω στο πρόσωπό τους τις διεθνείς συνομοσπονδίες για την άριστη συνεργασία των τελευταίων 24 μηνών, με ουσιώδεις και εποικοδομητικές επαφές τόσο εδώ, στην Αθήνα, όσο και στην Ελβετία. Για το κοινό πνεύμα αντίληψης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Επισήμανα και νωρίτερα ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή:
Η συγκεκριμένη Ολιστική Μελέτη αναφέρει αναλυτικότατα τα βήματα που χρειάζονται ώστε να μπει σε σειρά το ελληνικό ποδόσφαιρό μας. Να αλλάξει εκ βάθρων, να οργανωθεί σε σύγχρονο διοικητικό και δομικό.
Είναι ώρα ευθύνης, λοιπόν, για όλους. Ώρα ευθύνης και δέσμευσης όλων μας ότι θα κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Ολιστική Μελέτη. Ευθύνη και δέσμευσή όλων μας ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα γίνει καλύτερο.
Η πυξίδα πλέον είναι εδώ. Αρκεί να την ακολουθήσουμε. Αρκεί να υιοθετηθεί, να εφαρμοστεί και να τηρηθεί ευλαβικά και συνολικά, χωρίς καμία έκπτωση.
Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα, για προσωπικά οφέλη ή ψευτοεγωισμούς.
Κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, διότι η Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρο έρχεται ακριβώς την εποχή που εξελίσσεται, συνολικά, η αθλητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.
Την εποχή που προσπαθούμε οργανωμένα να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Με διαφάνεια να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας παράλληλα τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω από αυτό το βήμα τις θερμές μου ευχές στην αποστολή της Εθνικής μας Ομάδας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Τόκυο.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην προετοιμασία τους, τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να εξασφαλίσουν το εισιτήριο τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση -όνειρο ζωής για κάθε αθλητή.
Και πρώτα απ’ όλα εύχομαι όλοι μας οι αθλητές να επιστρέψουν υγιείς από τους αγώνες.
Είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειές τους θα μας κάνουν περήφανους. Γνωρίζοντας την ποιότητα και τις δυνατότητες καθενός, καθεμίας ξεχωριστά, εκφράζω την πεποίθησή μου ότι με τις επιδόσεις τους θα δούμε και την ελληνική σημαία να υψώνεται στο βάθρο και τον Εθνικό μας Ύμνο να αντηχεί πολλές φορές στην Ιαπωνία και να μας συγκινεί βαθιά.
Η συμμετοχή τους είναι ήδη επιτυχία. Καλή τους επιτυχία.
Σας ευχαριστώ“.