Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Είχε το χάζι του το γκάλοπ που έγινε στα ενδότερα του Ολυμπιακού… Κλήθηκαν, λέει, οι παίκτες να μολογήσουν ποια είναι η αγαπημένη τους χριστουγεννιάτικη ταινία και οι απαντήσεις μοιάζουν με θησαυρό. Αρκεί, βεβαίως, αυτός να κεφαλαιοποιηθεί στην πράξη και να μη μείνει σφαλισμένος και κρυμμένος στο θησαυροφυλάκιο του… Σκρουτζ Μακ Ντακ!

Οι περισσότεροι από τους παίκτες διάλεξαν το έργο “Home alone” που ισχύει και δεν ισχύει: δικαιολογείται αυτό το οξύμωρο σχήμα, διότι ενώ στο Νέο Φάληρο οι κόκκινοι είναι όντως μόνοι στο σπίτι, στα περίχωρα της Μόσχας θα περιστοιχίζονται, ελέω των διαφορετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, από κάμποσους θεατές…

Δεύτερη δημοφιλέστερη ταινία σε αυτή την εσωτερική δειγματοληπτική έρευνα αναδείχθηκε το “Polar Express” και αυτό όντως το απεύχεται ο Ολυμπιακός, διότι εάν του κάτσει το πολικό εξπρές του Αλεξέι Σβεντ, άστα να πάνε!

Ακολούθησε σε αυτές τις προτιμήσεις το “The Grinch” και προφανώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας που επιστρέφει στο πρότερο σπιτικό του δεν θέλει να δει τον (διάδοχό του και σημερινό αντίπαλο του) Ρίμας Κουρτινάιτις να του κλέβει την Πρωτοχρονιά…

Του φτάνει που του έκλεψε τα Χριστούγεννα ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ!

Παρεμπιπτόντως ο Σάσα Βεζένκοφ άφησε τους συμπαίκτες του να βουρλίζονται με τις ταινίες και ελόγου του διάλεξε μια εκπομπή που μόνο και μόνο για τον τίτλο της εκφράζει την ευχή και την προσδοκία όλων. “Στην υγειά μας, ρε παιδιά“!

Θα μπορούσε κιόλας να την αφιερώσει στον τραυματία και οικουρούντα Κώστα Παπανικολάου, εν τη απουσία του οποίου μάλιστα, ο Ολυμπιακός έχει οκτώ ήττες σε εννέα αγώνες.

Μπρρρρρ…

Ιδού λοιπόν ο Σβεντ και οι συν αυτώ έρχονται εν τω μέσω του ρωσικού χειμώνος ο οποίος ως γνωστόν ξεπάστρεψε τις στρατιές και του Ναπολέοντος Βοναπάρτη και του Αδόλφου Χίτλερ…

Πάει να πει ότι κάνει τους επίδοξους κατακτητές να τα βρίσκουν σκούρα και ενίοτε να τρώνε τα μούτρα τους μέσα στο χιονιά…

Ιδού και ο Κουρτινάιτις έρχεται, καθόσον απ’ ό,τι φαίνεται και μέχρι νεωτέρας έσωσε το τομάρι του και παραμένει στη θέση του, σε πείσμα της καθίζησης της Χίμκι που βρίσκεται στην εσχατιά της βαθμολογίας (2-14) και έχει να δει… χαρά στα σκέλια της από τις 17 Νοεμβρίου, όταν άλωσε την Αγία Πετρούπολη.


Ο γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1960, Ρίμας δεν είναι ο πρώτος τυχών στο παγκόσμιο μπάσκετ, ου μην και στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Το εννοώ αυτό διότι εκών άκων υπήρξε ο προφήτης και ο… εξαγωγέας της περεστρόικα και της γκλάσνοστ προτού καν ανέβει στην εξουσία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Και πού εξήγαγε την ανασυγκρότηση και τη διαφάνεια οι οποίες ως έννοιες και πρακτικές έμελλε να αποτελέσουν τα διάσημα του μετέπειτα προέδρου; Όχι όπου κι όπου, αλλά στο άντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού!

Στο… ξεκούδουνο λοιπόν, ο νυν προπονητής της Χίμκι συνέβαλε με τον τρόπο του στην οριστική λήξη του “ψυχρού πολέμου” και στο θεαματικό άνοιγμα των Αμερικανών προς τη Σοβιετική Ένωση. Το δικό του χέρι έγινε η χείρα φιλίας που έτειναν οι μεν τους προς τους δε…

Το μακρινό 1989 το ΝΒΑ τον προσκάλεσε εξ εφέδρων, να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των σουτ τριών πόντων του Αll Star Weekend που διεξήχθη στο Χιούστον…

Ο ξανθομάλλης γκαρντ δεν είχε παίξει, ούτε έμελλε να αγωνισθεί ποτέ στο ΝΒΑ, που εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να ανοίγει τις πύλες του και έπαυε να είναι γκέτο για τους αποκαλούμενους “international players”

Είχαν ήδη διαβεί τον Ατλαντικό ο Γκιόργκι Γκλούτσκοφ και ο Φερνάντο Μαρτίν και λίγους μήνες αργότερα θα βάδιζε στα χνάρια τους ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους στο Μόναχο ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και ο Ντέιβιντ Στερν συνομολογούσαν το περιβόητο “Open” που επέτρεπε τη συμμετοχή των παικτών του ΝΒΑ στις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.

Τον Κουρτινάιτις τον προσκάλεσαν ελέω της φήμης που είχε αποκτήσει ως ένας δεινός σουτέρ, μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα (28 Σεπτεμβρίου 1988) είχε “σκοτώσει” την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ σκοράροντας 28 πόντους (4/6δ., 4/10τρ., 8/9β.) στον αλήστου μνήμης ημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά στη Σεούλ, στον οποίο η Σοβιετική Ένωση επιβλήθηκε με 82-76.

Έλαβε το κάλεσμα, λοιπόν, εξασφάλισε την άδεια από τη σοβιετική κυβέρνηση, πήγε, είδε και απήλθε!

Ο λόγος; Αν και ήταν σεσημασμένος killer, δεν φτούρησε…

Επηρεασμένος από το τρακ, αλλά και από την κατά ένα μέτρο μεγαλύτερη απόσταση της γραμμής σε σχέση με την Ευρώπη, ο Λιθουανός γκαρντ ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Ζαλγκίρις Κάουνας κατατάχθηκε τελευταίος ανάμεσα στους εννέα παίκτες οι οποίοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της 11ης Φεβρουαρίου του ’89.

Τελευταίος, “dead last”, όπως έγραψε τότε η εφημερίδα Washington Post…

Για την ιστορία τον τίτλο κατέκτησε ο Ντέιλ Ελις των Σιάτλ Σουπερσόνικς, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Μάικλ Ανταμς, ο Ντάνι Ειντζ, ο Ντέρεκ Χάρπερ, ο Τζέραλντ Χέντερσον, ο Κρεγκ Χότζες, ο Ρέτζι Μίλερ, ο Τζον Σάντβολντ και το …ξωτικό με τη μακριά ξανθιά χαίτη από το Κάουνας, το οποίο ο ίδιος παρομοίασε με την Ιντιάνα!

«Έχουμε την ίδια τρέλα για το μπάσκετ, απλώς από εμάς λείπει ένας σαν τον Μπόμπι Νάιτ» είπε και τους ξέρανε όλους.

Τότε ο Κουρτινάιτις μιλούσε λίγα αγγλικά, αλλά καταλάβαινε τα πάντα. Οι Αμερικανοί του είχαν διαθέσει έναν διερμηνέα που τον ακολουθούσε παντού για να τον εξυπηρετεί σε κάθε ανάγκη του, ακόμη και για να τον ειδοποιεί ότι αναγγέλθηκε το όνομα του στην παρουσίαση των παικτών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και έπρεπε να σηκωθεί και να προχωρήσει στον αγωνιστικό χώρο!

Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό δεν έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Αμερικανούς παίκτες…

Δεν παίζει εδώ και δεν βλέπω για ποιον λόγο προσκλήθηκε να συμμετάσχει. Εάν νικήσει, αυτό δεν θα αρέσει στους υπόλοιπους” σχολίασε ο Καρλ Μαλόουν, ο οποίος αναδείχθηκε MVP του All Star Game τo επόμενο βράδυ στο Astrodome.

Σε αντίθεση με τον “Ταχυδρόμο” ο Τσάρλς Μπάρκλεϊ και ο Αϊζέα Τόμας στάθηκαν όλη την ώρα στο πλευρό του και προσπάθησαν να τον υποστηρίξουν ψυχολογικά, αλλά τζίφος…

Ο Μπάρκλεϊ μάλιστα γούσταρε να κάνει και μεταμεσονύκτια παρέα μαζί του και γι’ αυτό κιόλας του απηύθυνε την … ανήθικη πρόταση να κάνουν μια περατζάδα στα… στριπτιζάδικα του Χιούστον!

Έλα, θα περάσουμε ωραία και θα ‘χουμε και τα τυχερά μας” του είπε ο “Sir Charles”, αλλά η απάντηση του Κουρτινάιτις τον σόκαρε…

Ευχαριστώ πολύ. Θα έρθω” του είπε μέσω του διερμηνέως. “Αλλά, μπορώ να φέρω μαζί μου και τη γυναίκα μου;“!

Ε, όχιιιιιιι” του απάντησε ο Μπάρκλεϊ, την ώρα που η Ρούτα Κουρτινάιτις συνειδητοποιούσε πόσο τίμιος και πιστός ήταν ο καλός της!

Εμένα πάντως όταν στο περιθώριο ενός Τουρνουά Ακρόπολις του πρότεινα, μαζί με τον Βαλντεμάρας Χόμιτσους να πάμε μια βόλτα στα μπουζούκια, δεν με είχε ρωτήσει εάν μπορεί να φέρει τη γυναίκα του. Δεν την είχε κιόλας μαζί του, τους έβαλα στο Yugo Zastava που είχα, πήγαμε σε ένα κέντρο της παραλιακής, γίναμε κουρούμπελο από το πιοτό και ξεφαντώσαμε μέχρι το ξημέρωμα!

Θα ‘χω να το λέω ότι έβαλα σε ένα τοσοδούλικο αυτοκίνητο δυο παικταράδες, χώρια που ο Κουρτινάιτις έμελλε το 1997 να αναλάβει και υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην πατρίδα του.

Τα τυχερά του επαγγέλματος, το δίχως άλλο…

Πηγή: Sport 24