Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Μια από τις ωραίες ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα εν εξελίξει σχέδιο, ώστε να τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Τόσο χοντροκομμένο που είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι πως κανείς δεν τολμά να βγει να πει επισήμως στον Αγγλο να φύγει: ούτε η ΕΠΟ τολμά να το κάνει, αλλά ούτε και κάποιος παράγοντας ομάδας – έστω ένας από αυτούς που εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την ελληνική διαιτησία. Αλλά ότι υπάρχει ένα σχέδιο για να τον διώξουν βγάζει μάτια.

Δεν ακούει κανένα

Ομάδες του στέλνουν εξώδικα και η ΕΠΟ κάνει ότι δεν βλέπει, ενώ θύμωνε κάποτε για όσους έβγαζαν για διαιτητές απλές ανακοινώσεις ή γιατί έκανε μια δήλωση ο Σάββας. Διάφορες εφημερίδες του επιτίθενται αποκαλώντας τον «κλόουν» κτλ και η ομοσπονδία δεν τολμά να πάρει θέση. Αυτόκλητοι «παραράτσι» τον παρακολουθούν και δημοσιεύουν φωτογραφίες για το που τρώει και με ποιους μιλάει. Διαιτητές παραιτούνται και του καταλογίζουν την ευθύνη ότι δεν τους χρησιμοποιεί προτιμώντας ξένους – ξεχνώντας ότι οι πιο πολλές ομάδες ξένους θέλουν και για αυτό θα πρεπε να προβληματιστούν!

Το κορυφαίο; Η ΕΠΟ ζητά από τις τέσσερις ΠΑΕ (κι όχι από τη Σουπερλίγκα, δηλαδή από όλες) να καλύψουν τις αμοιβές του και τις αμοιβές των συνεργατών του, περιμένοντας κάποια ΠΑΕ να αρνηθεί, ώστε να υπάρξει πάτημα για να του προτείνουν μειώσεις που δεν θα δεχτεί και θα αποχωρήσει.

Γιατί όλα αυτά; Προφανώς γιατί ο Αγγλος έχει καταλάβει που βρίσκεται. Και δεν ακούει κανένα. «Τα βρήκε», λένε, «ο Κλάτενμπεργκ με τον Ολυμπιακό». Πρόκειται για αστειότητες. Αν σήμερα στο Ηράκλειο ο Διαμαντόπουλος και ο Καραντώνης αδικήσουν τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός θα φωνάζει γιατί ο Αγγλος δεν του έβαλε ξένο – έστω στο VAR: οι ομάδες νοιάζονται μόνο για ό,τι τις βολεύει και καλά κάνουν. Γιατί δεν έβαλε ξένο ο Κλάτενμπεργκ; Γιατί θεωρεί καλό διαιτητή τον Διαμαντόπουλο και θέλει να του δώσει μια ευκαιρία. Που μπορεί να είναι η τελευταία.    

https://www.alphafreepress.gr/wp-content/uploads/2020/10/clattenburg-e1602713087638.jpg

Δεν είναι ο πρώτος

Τα τελευταία χρόνια διακινείται η εντύπωση πως τον πρώτο ξένο αρχιδιαιτητή στην Ελλάδα τον έφεραν οι άνθρωποι που είναι τώρα στην ΕΠΟ και που στελέχωναν οι περισσότεροι και την διοίκηση Γραμμένου: δεν είναι αλήθεια. Ο πρώτος ξένος αρχιδιαιτητής που ήρθε ήταν ο Χιού Ντάλας και ήρθε τα χρόνια της διοίκησης του κ. Γιώργου Σαρρή. Στα χρόνια που πρόεδρος ήταν ο κ. Βαγγέλης Γραμμένος ήρθε ο Πορτογάλος Μέλο Περέιρα. Ο Κλάτενμπεργκ είναι ο τρίτος, αν δεν έχω κάποιο ξεχάσει. Αλλά είναι αυτός που κατάλαβε τι συμβαίνει στην Ελλάδα πιο γρήγορα από όλους. 

Οποιος γνώριζε τον Κλάτενμπεργκ πριν έρθει στην Ελλάδα απορούσε με την επιλογή του να ρθει εδώ. Ο Αγγλος είχε τη φήμη σκληρού και δύστροπου ανθρώπου. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε συνηθίσει να έρχονται άλλου τύπου ξένοι – είτε αρχιδιαιτητές, είτε υπεύθυνοι της UEFA κτλ. Ο Χιού Ντάλας ήταν ένας άνθρωπος που απέφευγε τη δημοσιότητα, προτιμούσε να μιλά στους διαιτητές και μόνο, ασχολούταν με το πώς οι διεθνείς διαιτητές θα πάρουν παιγνίδια και θα γίνουν καλύτεροι, δεν θα έκανε ποτέ δημόσια κριτική σε αποφάσεις τους. Ο Μέλο Περέιρα λάτρευε τα ωραία ξενοδοχεία και τα ταξίδια στη ενδοχώρα, οι ξένοι διαιτητές που έφερνε ήθελε να είναι γνωστοί του (ή γνωστοί γνωστών του), ήταν κομμάτι ανασφαλής και φανερά υπερασπιζόταν το μεγάλο του συμβόλαιο, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή σχέση με την ομοσπονδία. Ο Κλάτενμπεργκ δεν έχει καμία σχέση με αυτούς.

Είναι μεγάλη φίρμα

Ο Αγγλος έχει ένα μεγάλο αβαντάζ: είναι μια μεγάλη φίρμα στο χώρο της ευρωπαϊκής διαιτησίας. Σηκώνει ένα τηλέφωνο και μιλάει με όλους, θα μπορούσε να είναι αρχιδιαιτητής της UEFA, νιώθει και είναι σταρ. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε κριτική διαιτησίας στα ματς του Euro παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά την ώρα της μετάδοσης των αγώνων και χωρίς να χρειάζεται δέκα ριπλέι – το έκανε μάλιστα ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για προσωπικές του δουλειές! Ο Κλάτενμπεργκ δεν βλέπει κανένα στην Ελλάδα: αισθάνεται ότι το δικό του επίπεδο είναι ποδοσφαιρικά πολύ μεγαλύτερο από το επίπεδο της χώρας – κι έχε απόλυτο δίκιο. Όταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε γίνει πρόεδρος της ΕΠΟ είχα ρωτήσει ένα παράγοντα της UEFA, που τους γνωρίζει και τους δυο (χωρίς μάλιστα να είναι Ελληνας), αν ο Κλάτενμπεργκ θα ένιωθε κάποιου είδους δέος με προϊστάμενο τον «Ζαγόρ» που είναι πρωταθλητής Ευρώπης. «Ο Κλάτενμπεργκ θα έχει από τον Ζαγοράκη την απαίτηση να τον ακούει πιο πολύ από όσο οι προηγούμενοι διότι πιστεύει πως ο Ζαγοράκης γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι» μου είπε. «Κι αν ο «Ζαγόρ» δεν τον ακούει;» ρώτησα. «Ε τότε ο Κλάτενμπεργκ μπορεί να τον δείρει» μου απάντησε ο φίλος μου γελώντας!

Επιτηρητές και καλοπερασάκηδες

Τον καιρό που ήρθε στην Ελλάδα ο Κλάτενμπεργκ βρήκε εδώ τον επιτηρητή της UEFA κ. Χέρμπερτ Χούμπελ και τον ειδικό επιτετραμμένο της FIFA στην ΕΠΟ κ. Πίτερ Φούσεκ. Ο πρώτος έμοιαζε λίγο με τον Αγγλο: προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει εδώ και ποιο είναι το πρόβλημα στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Αλλά ενώ πολλά σημείωνε στο μπλοκάκι του, στο τέλος η βασική του θέση ήταν ότι η UEFA πρέπει να απεμπλακεί από αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «ελληνικό πρόβλημα». Ο Φούσεκ από τη μεριά του, απλά, διασκέδαζε: αγάπησε την Αθήνα και τα εστιατόρια της πιο πολύ από το ποδόσφαιρό μας και δεν τον αδικώ. Ο Κλάτενμπεργκ αντίθετα από αυτούς τους δυο, αφού χρειάστηκε να προσαρμοστεί, άρχισε να κάνει πολλά: δεν τον ενδιέφερε μόνο να καταλάβει τι συμβαίνει (το κατάλαβε καλύτερα από τον Χούμπελ…), ούτε απλά να περνάει καλά (παρόλο που περνά καλύτερα απο τον Φούσεκ…). Τον συμβούλρυσαν να κρατήσει χαμηλό προφίλ «γιατί η χώρα είναι δύσκολη». Δεν τους άκουσε κι αποφάσισε να δείξει τα κυβικά του, όπως έκανε πάντα. Ο άνθρωπος τα χει βάλει με τον Κλοπ. Σιγά μην ανεχόταν να τον κοροϊδεύουν στην Ελλάδα…

https://i0.wp.com/sportsking.gr/wp-content/uploads/2021/09/mourinho-9.jpg?fit=1024%2C683&ssl=1

Πρώτος σε πολλά

Στα δυο χρόνια που είναι στην Ελλάδα ο Κλάτενμπεργκ δεν κρύφτηκε ποτέ: είναι ο πρώτος αρχιδιαιτητής που παίρνει θέση για αμφισβητούμενες φάσεις κάθε εβδομάδα. Δεν φέρνει απλά ξένους διαιτητές: απαιτεί απο αυτούς να είναι ενημερωμένοι για τον ελληνικό ΚΑΠ: το είδαμε στην Τούμπα όπου ο Σκωτσέζος Μάντεν σωστά δεν διέκοψε το ΠΑΟΚ – Αρης – αν έχουμε άθλιους εσωτερικούς κανονισμούς δεν φταίνε οι διαιτητές. Ο Αγγλος είναι ο πρώτος που απαίτησε η ΚΕΔ να αποκτήσει τα δικά της γραφεία στο Μαρούσι και να φύγει από το Πάρκο Γουδί: η επιτροπή του απομονώθηκε και το γραφείο του ανοίγει δύσκολα. Είναι ο πρώτος που απαίτησε όλοι οι συνεργάτες του να είναι ξένοι: κατάλαβε ότι διάφοροι Ελληνες, πρώην διαιτητές, που του πλάσαραν για μέλη της ΚΕΔ, είχαν την κακή συνήθεια να μιλάνε εξ ονόματός του με όλους. Είναι επίσης ο πρώτος που στα σεμινάρια των διαιτητών δεν έχει πρόβλημα να τα βάλει με τις εγχώριες «φίρμες». Και κυρίως είναι ο πρώτος που βάζει στο VAR ξένους ακόμα και σε ματς που διευθύνουν Ελληνες διαιτητές. Λέει ότι το κάνει για να προστατεύσει τους διαιτητές. Στην πραγματικότητα το κάνει για να προστατεύσει το σπορ, αλλά και το πρωτάθλημα και την αξιοπιστία του. Και το κάνει τόσο καλά που κάποιοι θέλουν να φύγει. Διότι η αξιοπιστία είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. 

Μπορεί και καλύτερα

Μια κανονική ομοσπονδία θα πρεπε με τον Αγγλο να συνεργάζεται καλύτερα. Να τον φωνάξει και να του ζητήσει να μεταφέρει στην UEFA τα παράπονα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να του ζητήσει να ασχοληθεί λίγο πιο πολύ με τους Ελληνες διεθνείς (τους οποίους άλλωστε ο Κλάτενμπεργκ θα αλλάξει), να του ζητήσει να αναλάβει τις δικές της ανύπαρκτες διεθνείς σχέσεις: είναι ο μόνος αναγνωρίσιμος στο εξωτερικό άνθρωπος που υπάρχει στις τάξεις της. Αλλά πότε η ΕΠΟ ήταν μια κανονική ομοσπονδία ώστε να περιμένεις κάτι τέτοια…

Ομολογώ ότι δεν περίμενα πως θα ασχοληθεί τόσο πολύ – βιάστηκα να τον κρίνω. Τώρα μου αρκεί απλά ότι ήρθε. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει αλλά θα είναι η καλύτερη απόδειξη σε κάτι που πάντα πίστευα: πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι άνθρωποι είναι πάντα σημαντικότεροι από τους θεσμούς του. Αρκεί να έχουν κότσια και προσωπικότητα. Να είναι δηλαδή άνθρωποι κι όχι ανθρωπάκια…     

Πηγή: Νέα Σαββατοκύριακο