Επιλογή Σελίδας

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κατακτήσει το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα στην ιστορία της Super League, αλλά και ένα από τα πιο συναρπαστικά στα 65 χρόνια ύπαρξης της κατηγορίας. Μπήκε στη διαδικασία των Stoiximan Playoffs ως πρώτος, αφού την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας ήταν στην κορυφή λόγω και της ισοπαλίας (3-3) του Άρη με την ΑΕΚ. Δέκα αγωνιστικές αργότερα, στο τέλος των Playoffs, στο ίδιο γήπεδο κρίθηκε το πρωτάθλημα, με τη νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1 απέναντι στον Άρη.

Για να φτάσει σε αυτή την κατάκτηση, ο ΠΑΟΚ έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία, αφού μετά την ισοπαλία (1-1) με τη Λαμία στη Φθιώτιδα χρειάστηκε να επικρατήσει κατά σειρά της ΑΕΚ (3-2), του Ολυμπιακού (2-0), του Παναθηναϊκού (4-1) και του Άρη (2-1) για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Έφτασε τους 80 βαθμούς, όπως είχε συμβεί και στην τελευταία κατάτηση του πρωταθλήματος το 2018-19, ενώ έκανε ρεκόρ στην επίτευξη τερμάτων με 87.

ΘΕΣΗ: 1η

ΝΙΚΕΣ: 25

ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 5

ΗΤΤΕΣ: 6

ΤΕΡΜΑΤΑ ΥΠΕΡ: 87

ΤΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΑ: 34

ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ: ΚΗΦΙΣΙΑ – ΠΑΟΚ 0-6

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Αυτή ήταν η 5η σεζόν του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με δύο στην πρώτη θητεία του και τρεις πλέον στη δεύτερη. Ο Ρουμάνος τεχνικός κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα του με τον Δικέφαλο και έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του συλλόγου. Με 168 ανεμετρήσεις στον πάγκο της ομάδας για την Super League είναι στην κορυφή όλων των εποχών για τον ΠΑΟΚ, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να έχει 153.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Χρησιμοποιήθηκαν 28 ποδοσφαιριστές στις 36 αναμετρήσεις για την κανονική διάρκεια και τα Playoffs του πρωταθλήματος. Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι ήταν εκείνος που είχε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (3.271 λεπτά), αλλά τόσο ο Κροάτης τερματοφύλακας, όσο και οι Κωνσταντέλιας – Οζντόεφ είχαν παρουσία στα 34 από τα φετινά παιχνίδια. Τα λιγότερα λεπτά τα είχε ο Κυριάκος Γιαξής (10), ενώ μια συμμετοχή έκανε και Κάλεντ Νάρεϊ. Μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές είχαν μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών, ενώ οι υπόλοιοι 24 πήραν από δέκα και πάνω παιχνίδια με τον Δικέφαλο.

ΓΚΟΛ

Οι 20 από τους 28 ποδοσφαιριστές της ομάδας που αγωνίστηκαν βρήκαν δίχτυα, σε μια χρονιά που ο ΠΑΟΚ είχε απόλυτο πλουραλισμό στο σκοράρισμα, όπως και το 2013-14 που είχε πάλι είκοσι ποδοσφαιριστές που πανηγύρισαν γκολ, αλλά σε μεγαλύτερο σύνολο, αφού είχαν χρησιμοποιηθεί 36. Πρώτος σκόρερ της φετινής χρονιάς ήταν ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ με 11 τέρματα, ενώ ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς σημείωσε 10 γκολ. Οι δύο τους ήταν οι μόνοι με διψήφιο αριθό, ενώ στα 9 ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

* Τις 100 συμμετοχές με τα χρώματα του ΠΑΟΚ έφτασε ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος και στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Μια αγωνιστική αρργότερα, στο ΠΑΟΚ – Άρης 0-0 έφτασε τις εκατό και ο Στέφαν Σβαμπ. Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν κάνει μαζί ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 1-0 στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.

* Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπήκε στο γήπεδο για 234η φορά και έγινε ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε αγώνες πρωταθλήματος, αφού άφησε πίσω του τον Νέτο Γκουερίνο, ο οποίος είχε σταματήσει στα 233 παιχνίδια πρωταθλήματος.

* Ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ σκόραρε με εκτέλεση κόρνερ στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό στο γήπεδο της Τούμπας και έγινε μόλις ο έκτος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που το καταφέρνει. Στη λίστα υπάρχουν ακόμη τα ονόματα του Λέανδρου Συμεωνίδη, του Ανέστη Αφεντουλίδη, του Γιώργου Κούδα, του Χρήστου Δημόπουλου και του Πάμπλο Γκαρσία.

* Ο ΠΑΟΚ επικράτησε της Κηφισιάς με 6-0 στην Καισαριανή για την 15η αγωνιστική της Stoiximan Super League και δημιούργησε νέο ρεκόρ ευρύτερης εκτός έδρας νίκης. Η προηγούμενη ήταν το 6-1 επί του Ατρομήτου στις 24 Οκτωβρίου 1976. Υπήρχαν ακόμη τρεις νίκες με σκορ 5-0 μακριά από την έδρα του, με Αθηναϊκό (1990-91 και 1997-98) και με την Κέρκυρα το 2016-17.

* Ο Στέφανος Τζίμας στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης του ΠΑΟΚμε το Βόλο στη Μαγνησία σημείωσε το πέμπτο γκολ για τον Δικέφαλο, το οποίο ήταν το 1.200ο τέρμα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης στους εκτός έδρας αγώνες της στην Α’ Εθνική/Super League.Το πρώτο στην ιστορία του στην κατηγορία είχε έρθει από εκτέλεση φάουλ του Γιώργου Χαβανίδη την 1η Νοεμβρίου 1959 στην αναμέτεηση Άρης – ΠΑΟΚ 0-1.

* Στην κορυφή της λίστας με τους προπονητές του ΠΑΟΚ στην Α’Εθνική/Super League πέρασε ο Ράζβαν Λουτσέσκου την 23η αγωνιστική, στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4. Κάθισε για 154η φορά στον πάγκο του Δικεφάλου για αγώνα πρωταθλήματος και ξεπέρασε τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει 153 παρουσίες.

* Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ στη Super League έγινε ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ 0-2. Ο Πορτογάλος άσος αγωνίστηκε σε ηλικία 38 ετών και 35 ημερών και πήρε το σχετικό ρεκόρ από τον Κώστα Χαλκιά, το οποίο στη συνέχεια διεύρυνε.

* Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό για την 9η αγωνιστική των Stoiximan Playoffs σημείωσε το 3-1 για τον Δικέφαλο στο 89ολεπτό της αναμέτρησης και έγινε ο γηραιότεροςσκόρερ στην ιστορία της ομάδας και στο πρωτάθλημα της Α’Εθνικής/Super League, αφού ξεπέρασε τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος κρατούσε το ρεκόρ από τις 18 Δεκεμβρίου 1983. Ο Βιεϊρίνια σκόραρε σε ηλικία 38 ετών και 108 ημερών, ενώ ο Γιώργος Κούδας το είχε κάνει όταν ήταν 37 ετών και 25 ημερών. Ο Πορτογάλος είχε ήδη κάνει δικό του το ρεκόρ του γηραιότερου σε όλες τις διοργανώσεις με το τέρμα που είχε σημειώσει στις 26 Οκτωβρίου 2023 όταν στην αναμέτρηση Αμπερντίν– ΠΑΟΚ 2-3 είχε σκοράρει σε ηλικία 37 ετών και 271 ημερών.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This