Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κούβαρη

Γι’ άλλο ένα ματς ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» το κακό του ξεκίνημα στα ματς της Euroleague.

Η αστοχία και τα φθηνά λάθη τιμωρήθηκαν… παραδειγματικά από την Εφές, ενώ ο Ντουέιν Μπέικον άργησε και πάλι να «φουλάρει» τις μηχανές του σημειώνοντας και τους 20 πόντους στο δεύτερο μισό του ματς, σπαταλώντας ένα ολόκληρο ημίχρονο. Αποτέλεσμα; Το τελικό 88-69 υπέρ της τουρκικής ομάδας να έρθει στο ρελαντί και να υποχρεώσει τους «πράσινους» στην 3η σερί τους ήττα στην Euroleague και στην 4η συνεχόμενη στα μεταξύ τους ματς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βγάλει ενέργεια στην άμυνα στο ξεκίνημα του αγώνα αλλά από τη στιγμή που ο Μπέικον συνέχισε να είναι το ίδιο άστοχος όπως και στα περισσότερα παιχνίδια λίγο μετά το τζάμπολ ήταν πολύ δύσκολο για την ελληνική ομάδα να βρεθεί κοντά στο σκορ. Αν και στο πρώτο πεντάλεπτο το παιχνίδι ήταν στον πόντο (11-10 η Εφές) στη συνέχεια η τουρκική ομάδα πραγματοποίησε σερί 10-0 και βρέθηκε από νωρίς στο +11 (21-10). Οι παίκτες του Ράντονιτς ήταν πολύ άστοχοι έξω από τα 6.75 μέτρα (1/7 τρίποντα στο δεκάλεπτο) ενώ την ίδια ώρα ο Μίτσιτς (8π.) και οι συμπαίκτες του ήταν αρκετά συνεπείς με 4/7 τρίποντα στην πρώτη περίοδο (21-13).

Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Το σκηνικό παρέμενε ίδιο και απαράλλακτο οι «πράσινοι» έκαναν το ένα (ανόητο) λάθος μετά το άλλο δίνοντας την ευκαιρία στην Εφές να αυξήσει την διαφορά και να ελέγξει απόλυτα το ματς. Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +19 (42-23) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (42-26), δείγμα και της εικόνας που επικρατούσε στο «Sinan Erdem Dome». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τραυματίστηκε και ο Νέιτ Γουόλτερς. Βέβαια ο Παναθηναϊκός (Γουίλιαμς 9π.) πλήρωσε τα λάθη και την αστοχία σε τρίποντα (3/15) και δίποντα (7/17), ενώ είχε χάσει και τη μάχη των ριμπάουντ. Την ίδια ώρα η Εφές είχε 6/12 και 8/16 τρίποντα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γουίλ Κλάιμπερν (15π., 4/5τρ., 6ριμπ.) Αντίθετα ο Μπέικον είχε μείνει στο «μηδέν» έχοντας 0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 2 λάθη.

Η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για την Αναντολού Εφές και μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Συγκεκριμένα επέστρεψε εκ νέου στο +19 για την τουρκική ομάδα (51-32 στο 23′) ευστοχώντας στο ένα τρίποντο μετά το άλλο. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός είχε πολλά προβλήματα απέναντι στην «ζώνη» των γηπεδούχων ωστόσο γι’ άλλη μια φορά ο Ντουέιν Μπέικον «ξύπνησε» στο δεύτερο ημίχρονο και προσπαθούσε με «ένας εναντίον… όλων» να δώσει λύσει στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός σημείωσε 14 πόντους στην 3η περίοδο (με 4/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα) αλλά δεν μπόρεσε η ελληνική ομάδα να μειώσει περισσότερο από 13 πόντους (58-45) δύο λεπτά πριν από το τέλος του γ’ δεκαλέπτου (67-48). Η τουρκική ομάδα είχε 11/23 τρίποντα έως εκείνο το σημείο ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις 6/19.

Η διαφορά έφτασε και στο +22 για λογαριασμό της Εφές (73-51 στο 33′) ρίχνοντας ουσιαστικά και τους τίτλους τέλους του αγώνα. Οι όποιες προσπάθειες που ακολούθησαν από πλευράς Παναθηναϊκού (73-57 στο 34′) δεν είχαν αντίκρισμα και αυτό διότι η Αναντολού «χάιδευε» το πόδι στο γκάζι και έβρισκε καλάθια, είτε μακριά από το καλάθι είτε σε καταστάσεις τρανζίσιον. Και κάπως έτσι δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην εύκολη επικράτηση απέναντι σ’ εναν Παναθηναϊκό που πραγματοποίησε κακό -σε γενικές γραμμές- ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Αναντολού Εφές. Από εκεί και η τουρκική ομάδα είχε 14 εύστοχα τρίποντα, «χτύπησε» τους «πράσινους» με συνεχόμενα pick n roll ενώ ήταν και ένα κακό βράδυ όσον αφορά τη δημιουργία των «πρασίνων».

ΜVP: Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν εντυπωσιακός επιστρέφοντας στα πολύ καλά ματς έχοντας 23 πόντους με 5/8 τρίποντα (αλλά και 1/8 δίποντα) και 10 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Βασίλιε Μίτσιτς (19π., 8ασ.) και Μπράιαντ Ντάνστον (13π., 8ριμπ., 3κλ., 3ασ.) ήταν οι… όχι και τόσο αφανείς ήρωες της Εφές.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Καθόλου καλό βράδυ για τον Νέιτ Γουόλτερς ο οποίος είχε 1/6 σουτ και -4 στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η επιστροφή του Μάριους Γκριγκόνις στην ενεργό δράση. Ο Λιθουανός τα πήγε σχετικά καλά ύστερα από έναν μήνα στα πιτς, έχοντας 9 πόντους με 1/1 δίποντο, 2/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος σε κάτι λιγότερο από 11 λεπτά συμμετοχής.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 14/30 τρίποντα της Αναντολού Εφές, οι 20 πόντοι του Μπέικον στο δεύτερο ημίχρονο και η διαφορά στις βολές μεταξύ των δύο ομάδων (18/22 η Εφές και μόλις 5/6 ο Παναθηναϊκός)

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι «πράσινοι» έδιναν την εντύπωση ότι είχαν αποδεχτεί τη μοίρα τους πριν από το τζάμπολ του αγώνα. Δεν μπήκαν ποτέ στο πνεύμα του αγώνα και ακόμα όταν έκαναν προσπάθεια να μειώσουν, οι γηπεδούχοι έβρισκαν ένα λεπτό για να στείλουν και πάλι τη διαφορά στις παρυφές των 20 πόντων. Σαν να είχε ο Παναθηναϊκός το μυαλό του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και πολλά προβλήματα όσον αφορά το ποσοτικό κομμάτι του ρόστερ μετά και τις τρεις απουσίες.

Διαιτητές: Ρίζικ, Νέντοβιτς, Ζαμόισκι.

Δεκάλεπτα: 21-13, 42-26, 67-48, 88-69.

Αναντολού Εφές (Αταμάν): Μπομπουά 11 (3/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ασίστ, 2 μπλοκ), Μπράιαντ 4, Γκαζί, Κλάιμπερν 23 (1/8 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 6/8 βολές, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Τέιλορ 4, Πλάις 3, Μίτσιτς 19 (3/5 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Εμπαγέ 11 (3), Ντάνστον 13 (6/7 δίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα).

Παναθηναϊκός (Ράντονιτς): Γουόλτερς 2 (1/6 δίποντα, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λι 6 (1 τρίποντο, 7 ασίστ), Παπαγιάννης 9 (3/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Γουίλιαμς 13 (2), Γ. Καλαϊτζάκης, Μπέικον 20 (4/9 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πονίτκα 4 (6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Γκριγκόνις 9 (1/1 δίποντο, 2/5 τρίποντα, 2 ριμπάουντ), Μαντζούκας 6 (2).

Ομαδικά στατιστικά – Αναντολού Εφές: 14/25 δίποντα, 14/30 τρίποντα, 18/22 βολές, 34 ριμπάουντ (28 αμυντικά – 6 επιθετικά), 21 ασίστ, 7 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 10 λάθη.

Ομαδικά στατιστικά – Παναθηναϊκός: 14/30 δίποντα, 12/29 τρίποντα, 5/6 βολές, 31 ριμπάουντ (25 αμυντικά – 6 επιθετικά), 14 ασίστ, 7 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 13 λάθη.


Πηγή: Gazzetta