Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Μπίζα

Μπορεί να έχει καταντήσει κοινότυπο, κλισέ, ως και γραφικό, αλλά είναι πραγματικότητα: όσα βλέπουμε στις χειμερινές δοκιμές, δεν είναι απόλυτες ενδείξεις για το τι πρόκειται να συμβεί στην αγωνιστική σεζόν. Οι χρόνοι που βλέπουμε, με τις γόμες που βλέπουμε αυτοί να επιτυγχάνονται, είναι -πολλές φορές- παραπλανητικοί. Κι αυτό, γιατί δε γνωρίζουμε τα κιλά καυσίμου στο ντεπόζιτο, το mode στο οποίο λειτουργεί ο κινητήρας, το πόσο πιέζει ο ίδιος ο οδηγός το μονοθέσιο.

Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχει χώρος για συμπεράσματα, αρκεί αυτά να μπαίνουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, και με τους απαραίτητους αστερίσκους.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το 2019 και το 2020, όταν η Mercedes έμοιαζε με την πλάτη στον τοίχο, και μέχρι τον πρώτο αγώνα είχε ξεφύγει του ανταγωνισμού;

Αυτό το σενάριο ενδεχομένως να έχουν κατά νου κι όσοι μιλούν για «μπλόφα» των Γερμανών και του ίδιου του Lewis Hamilton, όταν αναφέρει πως η W13 δεν μπορεί να παλέψει για νίκες στην παρούσα φάση. Βεβαίως, τα ίδια λέει κι ο Mattia Binotto για τη Ferrari, οπότε ποιον να πιστέψεις;

Η μόνη ομάδα που προβάλει μία σιγουριά για το νέο της μονοθέσιο είναι η Red Bull, και μάλλον όχι αναίτια. Ο Helmut Marko, που στα 17 χρόνια παρουσίας της ομάδας στο σπορ έχει δείξει συναίσθημα όλες κι όλες 10 φορές, είχε ένα χαμόγελο που δεν μπορούσε να κρυφτεί μετά τους γρήγορους γύρους του Max Verstappen την τελευταία μέρα του τεστ – την ίδια μέρα, μερικές ώρες νωρίτερα, οι Αυστριακοί είχαν παρουσιάσει τα νέα τους sidepods, καθώς και τα νέα endplates στην εμπρός πτέρυγα, μαζί με μερικές αλλαγές στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της τηλεμετρίας, η RB ήταν η μόνη εκ των κορυφαίων ομάδων που πίεσε το μονοθέσιό της πιο κοντά στο όριό του, με τον κινητήρα της Honda (συγνώμη, της Red Bull Powetrains) να δουλεύει εντονότερα από αυτόν των αντιπάλων (Ferrari και Mercedes).

Πιο νωρίς στο γκάζι, πιο αργά στο φρένο, μόλις ένα χαμένο minisector: ο Verstappen θέλησε να δείξει στον ανταγωνισμό ότι ως ο τρέχων πρωταθλητής δεν θα αφήσει εύκολα τον θρόνο.

Στον αντίποδα, η Ferrari επέλεξε να κινηθεί συντηρητικά καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Δεν πίεσε τον κινητήρα της, ούτε στο ελάχιστο, αποφεύγοντας τεχνηέντως να αποκρύψει τα πραγματικά κέρδη της νέας μονάδας ισχύος της. Από τα δεδομένα του GPS, στα οποία έχουν πρόσβαση όλες οι ομάδες, είναι σαφές πως η Scuderia έριχνε την δύναμη από τον ηλεκτροκινητήρα, ώστε να μη φανεί η πλήρης δυναμική του μοτέρ, με αποτέλεσμα να χάνονται στην πορεία δέκατα του δευτερολέπτου. Αυτό καθιστά την ανάγνωση της εικόνας τους στο τεστ πολύ πιο δύσκολη, αλλά και πάλι μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την απόδοσή τους.

Οι Ιταλοί, έχοντας διανύσει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και απροβλημάτιστο πρώτο τριήμερο δοκιμών, εστίασαν αρκετά στα μεγάλα runs, με πολλά καύσιμα και πιο σκληρές γόμες (κυρίως τη C2 και τη C3), και φαίνεται ότι ενώ δεν έχουν το συνολικά ταχύτερο μονοθέσιο, εντούτοις έχουν το πιο ευκολοδήγητο και «φιλικό» προς τον οδηγό. Αυτό μπορεί να φέρει καλούς χρόνους, αλλά με την RB18 να μοιάζει να έχει το πλεονέκτημα στις πιο αργές στροφές, η F1-75 ίσως να πρέπει να περιοριστεί σε μερικές παρουσίες στα βάθρα στην παρούσα φάση – εκτός κι αν το μοτέρ που φορά είναι ικανό να «μακιγιάρι» τη μερική έλλειψη σε μηχανική πρόσφυση.

Περνώντας στη Mercedes, οι πρωταθλητές των τελευταίων οχτώ ετών τονίζουν από την αρχή του τεστ στο Μπαχρέιν ως και σήμερα πως δεν είναι το φαβορί, πως έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να θεωρηθούν διεκδικητές όχι του πρωταθλήματος, αλλά νικών και βάθρων, καθώς βλέπουν τις άλλες δύο ομάδες του ‘big 3’ να τους έχουν προσπεράσει.

Εύλογα, τίθεται το ερώτημα αν οι Γερμανοί επιλέγουν -για ακόμα μία χρονιά- να μπλοφάρουν ή όχι. Σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μετά τον πρώτο αγώνα, ή ακόμα και μετά τον δεύτερο. Αλλά είναι γεγονός πως η W13 μοιάζει να είναι το πιο δύστροπο των κορυφαίων μονοθέσιων, καθώς οι ριζικές αλλαγές που έγιναν σε αυτήν, όπως τα νέα ‘zero sidepods’ και το νέο πάτωμα, ανάγκασαν τους μηχανικούς της ομάδας να προχωρήσουν σε πειραματισμούς με το setup του αυτοκινήτου. Σε αυτό δε βοηθά σίγουρα και το porpoising, που κάνει αρκετά ασταθές όλη το αμάξωμα ακόμα και στις μικρού μήκους ευθείες.

Επομένως, ήταν η εικόνα των δοκιμών αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας; Θα έλεγα πως ναι. Η Red Bull έχει το πλεονέκτημα, η Ferrari ακολουθεί, η Mercedes κυνηγά. Αυτό δε σημαίνει, πάντως, πως η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί. Η Mercedes είναι πλέον γνωστό πως έχει τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία να βρει λύση στα προβλήματά της (το παραδέχτηκε κι ο George Russell με δηλώσεις του), ενώ θα πρέπει να δούμε και τι είδους αναβαθμίσεις θα φέρει η Scuderia για να πάει το μονοθέσιό της στο επόμενο επίπεδο απόδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ερωτηματικά θα βρουν απάντηση σε μερικές μέρες. Και καλή μας σεζόν!

Πηγή: Car & Driver