Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

O Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο χθες βράδυ καθώς έχαναν με 2-1 από την Μπαρτσελόνα και την Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα. Και οι δυο είχαν μια θεαματική αντίδραση που τους κρατά ζωντανούς.  Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 κάνοντας το καλύτερό του από τα τέσσερα ματς  στα play off – και ίσως ένα από τα καλύτερα της σεζόν. O ΠΑΟ έκανε κι αυτός το χρέος του ξαναφέρνοντας τη σειρά στην Αθήνα κερδίζοντας την Μακάμπι με 95-88. Και οι δυο ελληνικές ομάδες μπορεί να βγάλουν εισιτήρια για Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμα ζωντανοί

Δυο αληθινά θηρία

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πρώτος στην βραδιά και η ερώτηση που τον συνόδευε είναι αν θα μπορούσε να ξεπεράσει το τραύμα της Μεγάλης Τρίτης. Η απάντηση στην ερώτηση είναι ότι διέγραψε την ήττα του πολύ θεαματικά.

Βλέποντας κανείς το πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, στο οποίο κρίθηκε και το ματς, νομίζω πως είδε την ομάδα που είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας όχι μόνο στο ξεκίνημα των play off, αλλά ίσως και το περασμένο καλοκαίρι. Μια ομάδα με δυο θηρία κάτω από το καλάθι (τον Φαλ και τον Μιλουτίνοφ), τους Γουόκαπ και Γκος να διευθύνουν την επίθεση με σοφία, τον Παπανικολάου κομβικό, τον ΜακΚίσικ έτοιμο να ρθει και να πατήσει γκάζι, τον Κάναν και τον Πίτερς να δουλεύουν από το τρίποντο και όλους τους υπόλοιπους έτοιμους να παίξουν εναλλάξ το ρόλο του ήρωα της μιας βραδιάς όπως έκανε χθες ο Πετρούσεφ. Ο Ολυμπιακός καθάρισε την Μπάρτσα σε ένα ημίχρονο – στην πραγματικότητα σε ένα δεκάλεπτο. Και στο τελευταίο ματς μπροστά στο κοινό του έκανε ίσως το καλύτερο παιγνίδι του.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/05/6210201.jpg

Οργισμένος κι όχι αγχωμένος  

Οι Καταλανοί με το ψυχολογικό αβαντάζ της νίκης στο τρίτο ματς ξεκίνησαν καλύτερα και βρήκαν 23 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο που απέναντι στον Ολυμπιακό είναι πάντα πολλοί. Αλλά ο Ολυμπιακός είχε 21 που σημαίνει πως αυτή τη φορά λειτουργούσε επιθετικά. Με τον Φαλ να σηκώνει πολύ από το βάρος της επίθεσης, τον Κάναν να βρίσκει επιτέλους το χέρι του μετά από 8 σερί χαμένα τρίποντα στο τρίτο ματς, τον Μπαρτζώκα να αφήνει στην άκρη τον Σίκμα και να ψάχνει πεντάδες που να μπορούσαν να λειτουργήσουν και επιθετικά, ο Ολυμπιακός δεν έμοιαζε αγχωμένος αλλά μάλλον οργισμένος μετά από όσα έγιναν στο τρίτο ματς. Ηταν φανερό πως η αμυντική βελτίωση του θα έφερνε κι ένα μεγάλο προβάδισμα: το να περιμένεις αμυντική βελτίωση από τον Ολυμπιακό είναι σαν να περιμένεις ότι θα ξημερώσει αύριο – μιλάμε για κάτι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί.

Αυτή η αμυντική βελτίωση ήρθε χθες χάρη στους παίκτες του πάγκου. Ο Μπαρτζώκας αυτή τη φορά έδωσε χρόνο στον Μιλουτίνοφ κι αυτός κατάπιε τους Βέσελι κι ΕρνάνΓκόμεθ. Ο Γκος ήταν καλύτερος του Γουόκαπ και στην άμυνα πιέζοντας πολύ την μπάλα. Ο Πετρούσεφ συνεχίζει να είναι πολύ χρησιμότερος από τον Πίτερς και ο ΜακΚίσικ είναι ψηλότερος από τον Κάναν κι αυτό απέναντι στον Σατοράνσκι και στον Λαπροβίτολα – και τα συνεχή πικ εν ρολ της Μπαρτσελόνα είναι χρήσιμο. Η ρακέτα του Ολυμπιακού έγινε ναρκοπέδιο για τους παίκτες του Γκριμάο και η αμυντική σιγουριά έδωσε και καλύτερες επιθέσεις. Ολοι όσοι στο δεύτερο δεκάλεπτο ήρθαν από τον πάγκο έδωσαν πολλά: ακόμα κι ο Λαρεντζάκης, που τραυμαίστηκε, πριν να βγει πρόλαβε να γράψει ένα τετράποντο. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο στο +16, ενώ είχε φτάσει και στο +20.

Δεν υπήρξε ματς

O όποιος κίνδυνος στο δεύτερο ημίχρονο ήταν μόνο θεωρητικός. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 8-0 με τον Κάναν και τον Γκος να είναι ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί. Όταν η Μπαρτσελόνα ξύπνησε και μείωσε λίγο ο Κώστας Παπανικολάου θύμισε πόσο έλειψε στα προηγούμενα ματς: με 3 σερί τρίποντα εκτόξευσε την διαφορά στο +21 κι ο Γκριμάο πέταξε λευκή πετσέτα. Η Μπαρτσελόνα που είχε 23 στο πρώτο δεκάλεπτο, είχε 24 στα δυο επόμενα: δεν υπήρξε ματς.  Ο Μπαρτζώκας έδωσε ρυθμό στους Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου, έδωσε ανάσες στους Ράιτ, Γουόκαπ, Πίτερς, δεν άφησε την ομάδα να σηκώσει το πόδι από το γκάζι. Ο Γκριμάο κράτησε κι αυτός στον πάγκο τους βασικούς του έχοντας το μυαλό ήδη στο πέμπτο ματς. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω αν η ομάδα του θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι μετά από τέτοιο διασυρμό. Σίγουρα η εμφατική νίκη του Ολυμπιακού έχει να κάνει και με την γρήγορη παράδοση της Μπαρτσελόνα, που το ματς που ήθελε να πάρει για να εξασφαλίσει το πέμπτο ματς στην έδρα της το είχε πάρει. Όμως σε αυτό το επίπεδο δεν είναι απλό να γυρνάς τον διακόπτη αμέσως. Ναι μεν η Μπάρτσα γύρισε την σειρά σπίτι της αλλά δεν μπορεί να μην επέστρεψε σπίτι με ανασφάλειες.   

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/05/02/4257131_232815.jpg?w=880&f=bicubic

Ηθελε να παίξει επίθεση

Το ματς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα ακολούθησε αυτό του ΠΑΟ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ που ήταν ένα αληθινό μπρα ντε φέρ. Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι η Μακάμπι επέβαλε πάλι τον γνωστό ρυθμό της, αλλά ο Αταμάν είχε προετοιμάσει την ομάδα του να αντέξει κυρίως σε αυτό το ραν εν γκαν: μοιάζει, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρώτα από όλα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μια ομάδα με τον Ναν, τον Σλούκα, τον ΛεΣόρτ, τον Γκράντ, έχει πρόβλημα με το γρήγορο τέμπο – ίσα ίσα που πρόβλημα έχει αν δεν μπορεί να παίξει επίθεση. Κι έπειτα, όπως σας έχω εξηγήσει μήνες πριν, ο σκοπός του Αταμάν είναι πάντα η ομάδα του να μπορεί να δείξει στον αντίπαλο πως μπορεί να κάνει ό,τι κάνει αυτός, αλλά λίγο καλύτερα: δεν κερδίζεις πάντα επιβάλλοντας το παιγνίδι σου, κερδίζεις κι αν απλά παίζεις καλύτερα. Η χθεσινή νίκη στο Βελιγράδι, που μπορεί να είναι αυτή που θα στείλει τον ΠΑΟ στο Final 4 μετά από δώδεκα χρόνια, είναι η επιτομή αυτής της λογικής, που επειδή στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει: οι σειρές των παιγνιδιών της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπασκόνια και της Μονακό με την Φενέρ δείχνουν ότι είναι κυρίαρχη.  

Ο Ναν ασταμάτητος  

Ο ΠΑΟ δεν κέρδισε εύκολα και δεν θα μπορούσε στο Βελιγράδι να κερδίσει εύκολα μια ομάδα τρομερά ψυχωμένη που αντλεί δύναμη από τις αναποδιές που της έτυχαν. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με 50-49 και τον Ναν να κάνει απίθανα πράγματα. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ασταμάτητος μετρώντας 16 πόντους με 4/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη και 2 φάουλ σε 14’08”. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι ο Σλούκας αυτή τη φορά δεν είχε πρόβλημα με τους ψηλούς που ο Κάτας του έστελνε να τον μαρκάρουν. Με αυτούς τους δυο δημιουργικά και εκτελεστικά σε σπουδαία κατάσταση ο ΠΑΟ ακολουθούσε χωρίς να φοβάται ετοιμάζοντας την προσπέρασή του. Από την στιγμή μάλιστα που ο Μπόλντγουιν που επιχείρησε να αγωνιστεί σταμάτησε την προσπάθεια γρήγορα ήταν φανερό πως θα υπήρχε ένα είδος επανάληψης του τρίτου ματς με διαφορετικό όμως αποτέλεσμα.

Ο Σλούκας μίλησε στο τέλος

Η Μακάμπι είχε πάλι μια γενναιόψυχη αντίδραση και ξέφυγε με +7 στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά ο ΠΑΟ που είχε γυρίσει διαφορά 18 πόντων σε βάρος του την Τρίτη δεν είχε πρόβλημα να ελέγξει αυτός το ματς στην τελική ευθεία. Ο Αταμάν πόνταρε στην ομοιογένεια, έπαιξε όλο το ματς επί της ουσίας με έξι παίκτες, κράτησε τον Ναν στο ματς παρόλο που ο Αμερικάνος συμπλήρωσε τέσσερα φάουλ στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου: η Μακάμπι δεν είχε παίκτη να τον σταματήσει. Αλλά όλα τα άλλα που εν τέλει έκριναν το ματς τα έκανε ο Σλούκας με το καθαρό μυαλό του στο φινάλε – δηλαδή την γνωστή του ειδικότητα. Αρχικά με ένα καλάθι προσωπικό οδήγησε το ματς στο +5 ένα λεπτό πριν το τέλος. Μετά είδε ότι ο ΛεΣόρτ είχε αντίπαλο τον Μπλατ και του πάσαρε γρήγορα την μπάλα. Και προηγουμένως, συγκεντρωμένος και με την αδρεναλίνη στα ύψη χάρη στα 33 λεπτά συμμετοχής πήρε τρία ριμπάουντ καθοριστικά. Ο ΠΑΟ έπαιξε άμυνα την στιγμή που την χρειαζόταν, υποχρεώνοντας την κατάκοπη Μακάμπι σε ένα πλήθος από κακές επιλογές στο τελευταίο τρίλεπτο: από την στιγμή που τρία λεπτά πριν το τέλος ο Μπράουν έκανε το 88-85 για την ομάδα του Κάτας ο ΠΑΟ δεν δέχτηκε καλάθι. Όλα πλέον θα κριθούν στο πέμπτο ματς και μου φαίνεται πολύ δύσκολο η Μακάμπι να μπορέσει να κάνει κι άλλες εκπλήξεις.

Ο ΠΑΟ θέλει να δει στο δικό του πέμπτο ματς να συμβαίνει ό,τι πάντα στην Ευρωλίγκα στα play off: ο γηπεδούχος πάντα το κερδίζει. Ο Ολυμπιακός πάει στην Βαρκελώνη για να κάνει κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να καταπλήξει για να τα καταφέρει. Το Βερολίνο τους περιμένει και τους δύο.