Επιμέλεια, Αλέξανδρος Δαέλης
Τα τελευταία χρόνια το NFL παρατηρεί μία μικρή πτώση στην τηλεθέαση των αγώνων του, ενώ είναι πολύς ο κόσμος που διαμαρτύρεται εντόνως για τη βίαιη φύση του σπορ, που προκαλεί άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στους αθλητές, ενώ άσχημη δημοσιότητα προκαλούν και τα συνεχή κρούσματα παράνομων πράξεων από τους παίκτες, που σε μέσο όρο ξεπερνούν τα αντίστοιχα των επαγγελματιών σε άλλα αθλήματα. Παρ’ όλα αυτά, το NFL παραμένει τεράστια εμπορικό, αναπτύσσεται και εκτός ΗΠΑ και εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία αθλητική μηχανή παραγωγής χρήματος.
Αυτό αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των ειδικών του Forbes που μελέτησαν όλα όσα έχουν να κάνουν με τα οικονομικά των συλλόγων και της λίγκας. Η μέση αξία κάθε ομάδας (δηλαδή το ποσό που θα μπορούσε να «πιάσει» σε περίπτωση πώλησης) έφτασε τα 2,5 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με πέρυσι., ενώ μόνο μία από τις 32 ομάδες έχουν αξία μικρότερη των 2 δισ.
Τα τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια και η ευνοϊκή προς τους ιδιοκτήτες συλλογική σύμβαση εργασίας με τους παίκτες γεμίζουν τα ταμεία των συλλογών. Τα λειτουργικά κέρδη (πριν από τόκους, φόρους, και αποσβέσεις) για την τελευταία ολοκληρωμένη σεζόν (2016-17) ανήλθαν σε 101 εκατ. δολ. (μέσος όρος ανά ομάδα), με χειρότερη επίδοση ομάδας τα 40 εκατ. Για να αποκτήσετε μία καλύτερη εικόνα της δύναμης του NFL, πρέπει να πούμε πως τα 3,2 δισ. που καταγράφηκαν ως συνολικά λειτουργικά κέρδη ξεπερνούν κατά 500 εκατ. το άθροισμα των εσόδων των πρωταθλημάτων μπάσκετ, μπέιζμπολ και χόκεϊ.
Στις τάξεις του NFL ανήκει και η ομάδα με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία σε όλο το φάσμα του παγκόσμιου αθλητισμού. Μιλάμε για τους Ντάλας Καουμπόις, τους οποίους το Forbes αξιολογεί με 4,8 δισ. δολ., ποσό 14% μεγαλύτερο από αυτό της περσινής μελέτης. Η «Ομάδα της Αμερικής», όπως είναι το παρατσούκλι της, κατάφερε να έχει κέρδη της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του ιδιοκτήτη, Τζέρι Τζόουνς, ο οποίος από το 1989 που πήρε τα ηνία έφερε επανάσταση στο εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι της λειτουργίας των αθλητικών ομάδων. Για τη συνεισφορά του έγινε ο πρώτος ιδιοκτήτης που εισήλθε στο Hall of Fame του αμερικανικού φούτμπολ. Όλη αυτή η οικονομική ευημερία των «Καουμπόηδων» αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν κάποιος διαπιστώσει πως έχει έρθει χωρίς να συνδυάζεται με επιτυχίες εντός αγωνιστικών χώρων.
Οι πρωταθλητές Πάτριοτς είναι η ομάδα που ακολουθεί με οικονομική αξία 3,7 δισ. δολ. Αυτή αυξήθηκε κατά 9% ύστερα από την κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα της περιοχής Νιου Ίνγκλαντ, που είναι η πιο επιτυχημένη της νέας χιλιετίας. Οι πωλήσεις αναμνηστικών αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ οι νέες χορηγίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια. Αξίζει να σχολιάσουμε πως στη λίστα αναμονής για εισιτήριο διαρκείας των Πάτριοτς υπάρχουν 70.000 άτομα, που έχουν καταβάλει 100 δολάρια ως προκαταβολή.
Την πρώτη 5άδα με τις ομάδες που το Forbes αξιολόγησε υψηλότερα βρίσκουμε τους Νιου Γιορκ Τζάιαντς (3,3 δισ.), τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς (3,1 δισ.) και τους Σαν Φρανσίσκο 49ερς (3,05 δισ.).
Για τις ομάδες του NFL τα γήπεδα είναι τα σημαντικότερα περιουσιακά τους στοιχεία και φροντίζουν να τα έχουν στην εντέλεια ή επενδύουν σε καινούργια. Η ομάδα των Μινεσότα Βίκινγκς έδωσε 1,1 δισ. για το νέο της «σπίτι» και μέσα σε μόλις μία σεζόν είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 60 εκατ. και την αξία της κατά 9%. Το πιο σύγχρονο γήπεδο είναι το Mercedes-Benz των Ατλάντα Φάλκονς, που στοίχησε 1,5 δισ. δολάρια. Η ομάδα, όμως, έχει ήδη υπογράψει χορηγικές συμφωνίες για το γήπεδο που τα επόμενα χρόνια θα αποφέρουν 900 εκατ.
Στην ίδια κατηγορία συζήτησης εντάσσεται και η μετακόμιση που επιχειρούν μερικές ομάδες, προκειμένου να βρεθούν σε πιο προσοδοφόρες αγορές των ΗΠΑ. Ακόμα και αυτό, όμως, γίνεται με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και όχι άναρχα. Η μετακίνηση των Ραμς και των Τσάρτζερς που πήγαν από το Σεντ Λούις και το Σαν Ντιέγκο αντίστοιχα, στη μεγαλούπολη του Λος Άντζελες, αλλά και η μελλοντική των Ρέιντερς από το Όκλαντ στο Λας Βέγκας, δε θα ευνοήσει μόνο αυτά τα κλαμπ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Οι τρείς αυτές ομάδες θα πληρώσουν συνολικά 1,65 δισ. στα άλλα μέλη της λίγκας, επειδή δέχθηκαν αυτή τη μετακίνηση.
Ας περάσουμε και στον βασικό αιμοδότη του NFL αλλά και όλου του παγκόσμιου επαγγελματικού αθλητισμού, την τηλεόραση. Την περασμένη σεζόν οι ομάδες εξασφάλισαν από τα μίντια το ιλιγγιώδης ποσό των 7,5 δισ. δολ., που αντιστοιχεί στο 57% των συνολικών απολαβών (13,2 δισ.). Οι περισσότερες από τις τηλεοπτικές συμφωνίες είναι «κλειδωμένες» μέχρι το 2020, αλλά πάντα προκύπτουν νέες ευκαιρίες όταν ξέρεις που να ψάξεις. Οι ιθύνοντες του NFL εξασφάλισαν έξτρα 50 εκατ. δολ. από τον διαδικτυακό κολοσσό Amazon, για τη μετάδοση ενός αγώνα την εβδομάδα (κάθε Πέμπτη) αποκλειστικά μέσω ίντερνετ.
Στην αρχή του άρθρου σας αναφέραμε τη μικρή πτώση στην τηλεθέαση των αγώνων του NFL. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πλέον δεν είναι τηλεοπτικό προϊόν με μεγάλη αξία. Το αντίθετο. Η μετάδοση των βραδινών αγώνων της Κυριακής έχει εδώ και έξι χρόνια τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από κάθε άλλο πρόγραμμα, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ματς που μεταδίδονται το βράδυ της Δευτέρας. Φυσικά δε χρειάζεται να μιλήσουμε για τον τελικό του πρωταθλήματος, το Σούπερ Μπόουλ, που καταλαμβάνει τις 19 από 20 τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα ρεκόρ τηλεθέασηςστην ιστορία την αμερικανικής τηλεόρασης.
Πηγή: Sport and Business