Του Γιώργου Πετρίδη
Η Basket League έχει μπει στον δρόμο της ανάδειξης του πρωταθλητή για την περίοδο 2022-23, ωστόσο για τις περισσότερες ομάδες έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για τον Ιωνικό έκλεισε με τον πιο αρνητικό τρόπο από κάθε άλλη ομάδα αφού υποχρεώθηκε στον υποβιβασμό και αφήνει την κατηγορία έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας σε αυτήν.
Το esake.gr αρχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της 31ης Basket League με την ομάδα της Νίκαιας. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Ο Ιωνικός μέσα από πολλές αλλαγές προπονητών και παικτών, βρέθηκε να παίζει την κατηγορία σε 40’ λεπτά, στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό. Την έχασε «στα σημεία» αφού το παιχνίδι κρίθηκε στις τελευταίες κατοχές. Έκανε όμως την προσπάθεια του ως το τέλος, παρότι αυτή δεν είχε αποτέλεσμα αφού «πλήρωσε» το γεγονός ότι σημείωσε μόνο μία νίκη στον δεύτερο γύρο.
Τι άφησε η σεζόν για τον Ιωνικό;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 4 νίκες – 18 ήττες – 12η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Με βάση το ranking, το σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος, ο Ιωνικός έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του στις δύο πρώτες αγωνιστικές απέναντι στον Κολοσσό H Hotels και στον Προμηθέα αντίστοιχα, έχοντας και στα δύο επίδοση 100.
Στις 8 Οκτωβρίου, για την πρεμιέρα της Basket League, ο Ιωνικός νίκησε τον Κολοσσό H Hotels με 89-84. Έφτασε στο 100 στο ranking έχοντας 23/28 βολές, 12/35 δίποντα, 14/31 τρίποντα, 31-12 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα και 16 λάθη.
Μία εβδομάδα μετά, ο Ιωνικός ηττήθηκε στην Πάτρα από τον Προμηθέα με 97-84, όμως βάσει των αριθμών έκανε μία εξίσου καλή εμφάνιση με 100 ranking. Είχε μετρήσει σε αυτό το παιχνίδι 12/14 βολές, 21/42 δίποντα, 10/25 τρίποντα, 29-8 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 9 κλεψίματα, 3 κοψίματα και 17 λάθη.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 14 Ιανουαρίου ο Ιωνικός δεν έκανε απλώς τη χειρότερη φετινή εμφάνιση του, αλλά πέρασε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα στη Ρόδο, πριν ηττηθεί από τον Κολοσσό H Hotels με 89-48. Μοιραία αυτό αποτυπώθηκε και σε πολύ χαμηλούς αριθμούς που τον οδήγησαν στο 39 στο ranking.
Συνολικά σε εκείνο το παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής, οι Νικαιώτες είχαν 6/9 βολές, 18/35 δίποντα, 2/18 τρίποντα, 20-8 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 κοψίματα και 19 λάθη. Στο ματς της Ρόδου ο Ιωνικός σημείωσε τις χαμηλότερες επιδόσεις του στην επίθεση με τους 48 πόντους, το 11,11% στα τρίποντα και στις ασίστ με τις 13.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η σεζόν κύλησε για τον Ιωνικό χωρίς σταθερότητα στη θέση του προπονητή αφού πέρασαν τέσσερις από αυτή τη θέση, με έναν από αυτούς μάλιστα να το κάνει σε τρεις δόσεις. Ήταν ο Άγγελος Τσίκληρας που κοουτσάρισε τον Ιωνικό στην πρεμιέρα με τον Κολοσσό H Hotels, στον «τελικό» της τελευταίας αγωνιστικής με την Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό και ενδιάμεσα από τη 15η μέχρι και τη 18η αγωνιστική. Σε αυτή τη διαδρομή είχε ρεκόρ 2-4.
Από τον πάγκο των Νικαιωτών πέρασε αρχικά ο Κώστας Μέξας κοουτσάροντας τους από τη 2η μέχρι και τη 10η αγωνιστική. Ο απολογισμός του ήταν μία νίκη σε εννιά ματς και τον διαδέχτηκε ο συνεργάτης του Γιάννης Λίβανος που σημείωσε μία νίκη σε τέσσερα ματς, από την 11η μέχρι και τη 14η αγωνιστική. Ακολούθησε ο Φοίβος Κωστής που καθοδήγησε τον Ιωνικό από τη 19η μέχρι και την 21η αγωνιστική μετρώντας τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες.
Ο ΜVP: Αν και αποχώρησε από την ομάδα μετά τη 18η αγωνιστική και δεν ήταν παρών σε πέντε από τα 22 ματς του Πρωταθλήματος, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ήταν, με διαφορά, ο πολυτιμότερος του Ιωνικού στη φετινή σεζόν. Ο 38χρονος φόργουορντ έφτασε στους 371 βαθμούς στο ranking, επίδοση που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη συνολικά στην κανονική περίοδο και βέβαια η κορυφαία μεταξύ των 20 συνολικά παικτών που αγωνίστηκαν με τον Ιωνικό.
Ο Μαυροκεφαλίδης έκανε το 17/17 με διψήφιες επιδόσεις ranking, φτάνοντας στο 20+ στις 12 και στο +30 δύο από αυτές τις εμφανίσεις. Τον ακολούθησαν, σε απόλυτους αριθμούς, ο Νταντέ Χόκινς με 305 και αρκετά πιο πίσω ο Ραϊσόν Σίμονς με 162 στο ranking.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Μαυροκεφαλίδης έχασε την πρωτιά των σκόρερ στην τελευταία αγωνιστική, μέσα από την οποία τον προσπέρασαν ο Ντένμον, ο Χαντς, ο Φράνκε και τον έφτασε ο Βεζένκοφ. Τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 358 πόντους με τους οποίους μάλιστα μπήκε στην πρώτη 10άδα των σκόρερ στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, αφού έφτασε τους 3.812.
Ο 38χρονος φόργουορντ δεν έπεσε κάτω από τους 12 πόντους στο φετινό Πρωτάθλημα –στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ mateco- κάνοντας το 17/17 με διψήφιες επιδόσεις. Είχε 11 επιδόσεις 20+ πόντων και δύο επιδόσεις 30+ πόντων.
Με εξαίρεση τον Στιβ Μπαρτ που αγωνίστηκε σε ένα μόνο παιχνίδι σημειώνοντας 29 πόντους, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είχε τον κορυφαίο μέσο όρο πόντων συνολικά στην κανονική περίοδο. Σημείωνε 21,06 πόντους ανά αγώνα επίδοση στην οποία ήταν πιο κοντά ο Ρομπέρτο Γκάλινατ της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό με 20,7. Στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ του Ιωνικού, σε απόλυτους αριθμούς, ήταν αρκετά πιο πίσω από τον διεθνή φόργουορντ ο Νταντέ Χόκινς με 231 και ο Νταβόντε Λέισι με 188 πόντους.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Νταντέ Χόκινς έκανε σταθερά καλή δουλειά στον τομέα των ριμπάουντερ και αναδείχτηκε ο πρώτος της σχετικής λίστας του Ιωνικού, αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα με 152. Με αυτά αναδείχτηκε συνολικά ο 4ος ριμπάουντερ της κανονικής περιόδου ενώ παράλληλα ανέβηκε στη 2η θέση της ιστορικής λίστας του Ιωνικού στην Basket League, πίσω μόνο από τον Μαυροκεφαλίδη (335) και «πιάνοντας» σε αυτήν τον Νίκο Χουγκάζ.
Ο Χόκινς είχε 17/20 5+ επιδόσεις ριμπάουντ ενώ έφτασε τέσσερις φορές σε διψήφιες επιδόσεις. Στη λίστα των απόλυτων αριθμών τον ακολούθησαν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 130 και ο Άνχελ Νούνιεζ με 76 ριμπάουντ αλλά σε μέσους όρους, ο Έλληνας φόργουορντ ήταν οριακά καλύτερος. Ο Χόκινς είχε 7,6 ριμπάουντ ανά αγώνα και ο Μαυροκεφαλίδης 7,647.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Ράισον Σίμονς ήταν ένας από τους μόλις δύο παίκτες –ο άλλος ήταν ο Νταβόντε Λέισι- που ήταν παρών και στους 22 αγώνες του Ιωνικού. Ο Αμερικανός εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση του Βαγγέλη Μάντζαρη προς το τέλος της σεζόν και τον προσπέρασε στη λίστα των κορυφαίων πασέρ της ομάδας στο φετινό Πρωτάθλημα. Ο Σίμονς είχε 94 ασίστ που τον κατέταξαν μάλιστα στην 3η θέση της σχετικής λίστας των Νικαιωτών στην Basket League πίσω μόνο από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (121) και τον Ντάνιελ Χάμιλτον (95).
Ο Σίμονς αναδείχτηκε πρώτος στις ασίστ με τον Βαγγέλη Μάντζαρη κοντά του με 83 ενώ την πρώτη τριάδα, σε απόλυτους αριθμούς, έκλεισε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 49 ασίστ. Στη σχετική λίστα των μέσων όρων η εικόνα είναι διαφορετική. Αφήνοντας εκτός τόσο τον Μπαρτ που είχε εννιά στη μοναδική εμφάνιση του, όσο και τον Ντάνιελ Χάμιλτον που είχε μέσο όρο εννιά ασίστ αλλά σε πέντε ματς, πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 4,38 ενώ ο Σίμονς τον ακολούθησε με 4,27 ασίστ ανά αγώνα. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Μαυροκεφαλίδης με 2,88 ασίστ κατά μέσο όρο.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 22 αγώνες του στη Basket League άφησαν για τον Ιωνικό κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.