Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Θα διηγηθώ σύντομα μια αληθινή ποδοσφαιρική ιστορία, η οποία στο μυαλό κάποιου της δικής μου ή μεγαλύτερης ηλικίας θα έμοιαζε βγαλμένη από επιστημονική φαντασία αν την ακούγαμε μερικές δεκαετίες πριν. Είναι η ιστορία ενός 29χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος έγινε διεθνής μέσω LinkedIn, επικοινώνησε μέσω google translate, τραγούδησε στην μητρική γλώσσα της πατρίδας του μέσω Spotify και τούτες τις μέρες ετοιμάζεται να πάρει μέρος, με το Κάπο Βέρντε, στο πρώτο του μεγάλο τουρνουά – στο Κόπα Αφρικα.

Η ιστορία του Ρομπέρτο Λόπες, του αμυντικού της Σάμροκ Ρόβερς, που ήταν μέλος της καλύτερης εντεκάδας της ιρλανδικής Premier για το 2021, έχει ως εξής: το 2016, όταν είδε έναν Ιρλανδό συμπαίκτη του με ρίζες από την Τυνησία να εκδηλώνει την επιθυμία να παίξει για την Εθνική Τυνησίας και τελικά να τα καταφέρνει, αστειεύτηκε σε μια συνέντευξη λέγοντας “μπορεί να γίνω κι εγώ διεθνής, χάρη στην καταγωγή μου από το Κάπο Βέρντε, από το νησί του πατέρα μου”. Ένας δημοσιογράφος μετέφερε το μήνυμα της συνέντευξης στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Κάπο Βέρντε. Και περίπου τρία χρόνια αργότερα ο Λόπες βρήκε στον “αφρόντιστο” λογαριασμό του στο LinkedIn ένα μήνυμα, στα πορτογαλικά, από τον τότε προπονητή της εθνικής ομάδας. Επειδή δεν μιλούσε την γλώσσα και δεν καταλάβαινε λέξη, πέρασε το μήνυμα για spam και αδιαφόρησε. Εννέα μήνες αργότερα όμως ο προπονητής του ξανάγραψε στο LinkedIn, σε έναν λογαριασμό τον οποίο ο Λόπες δεν παρακολουθούσε τακτικά, τούτη τη φορά στα αγγλικά: “μήπως βρήκες χρόνο να σκεφτείς την πρότασή μου;”. Ο Λόπες έκανε copy το πρώτο μήνυμα, το έβαλε στο google translate και διάβασε ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής έψαχνε για νέους παίκτες και τον ρωτούσε αν θα το σκεφτόταν θετικά να ζητήσει να παίξει για την πατρίδα του πατέρα του.

Τον Οκτώβριο του 2019, δίχως να ξέρει λέξη στα πορτογαλικά, ο Λόπες βρήκε στο Spotify ένα παραδοσιακό τραγούδι της πατρίδας του πατέρα του, το αποστήθισε και κατάφερε να το τραγουδήσει στο πρώτο του βράδυ με τους νέους συμπαίκτες του στην Εθνική Ομάδα. Από τότε δεν έχασε παιχνίδι, συμμετείχε σε όλα τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, και τώρα ετοιμάζεται να παίξει στο Κόπα Αφρικα.

Στην προηγούμενη εποχή, πριν από την ψηφιακή, ο Λόπες δεν θα είχε πάρει ποτέ αυτή την ευκαιρία – δεν θα τον είχαν εντοπίσει ποτέ, κι ας ήταν ένας αξιόλογος κεντρικός αμυντικός, που είχε παίξει στα νιάτα του στην Εθνική Ιρλανδίας κάτω των 19 ετών. Αυτή η ιστορία είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα σχετικά με τις ευκαιρίες που δίνει πλέον -και- το ποδόσφαιρο. Παρόμοιες υπήρξαν και στην ελληνική ομοσπονδία στην διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Παρόμοιες ιστορίες όμως έχω ακούσει από ένα σωρό Έλληνες που βρήκαν μια ευκαιρία να εργαστούν στο ποδόσφαιρο, μακριά από την Ελλάδα, σε θέσεις που δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσαν να τους προσφερθούν, χάρη στην επιλογή τους να δημιουργήσουν και να φροντίσουν την online εικόνα και παρουσία τους.

Στο LinkedIn μου έχει τύχει να παρακολουθήσω ολοκλήρωση μεταγραφής ποδοσφαιριστών σε μια διαφορετική χώρα – από το πρώτο βήμα, της αγγελίας, μέχρι αυτό της ανακοίνωσης ολοκλήρωσης της μεταγραφής. Κατά τον ίδιο τρόπο μου έχει τύχει να δω μια αγγλική ομάδα να βάζει αγγελία για την αναζήτηση μέλους για το τεχνικό επιτελείο της, και να καλύπτει την θέση με έναν Έλληνα, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απάντησαν στην αγγελία και ξεχώρισαν μέσα από την διαδικασία των συνεντεύξεων.

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο υπάρχουν όλα στο χέρι κάποιου που θέλει να δοκιμάσει να κυνηγήσει τα όνειρά του στο ποδόσφαιρο από οποιοδήποτε πόστο. Κυριολεκτικά στο χέρι του, στο κινητό του. Πλατφόρμες ανίχνευσης ταλέντου, που δίνουν ευκαιρία δοκιμής σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, μεταγραφικές πλατφόρμες που δίνουν ευκαιρία σε ποδοσφαιριστές να έρθουν σε επαφή με ατζέντηδες και συλλόγους, πλατφόρμες που σε δικτυώνουν με την παγκόσμια αγορά του ποδοσφαίρου και άρα φέρνουν στο χέρι σου ευκαιρίες να εργαστείς ανά τον πλανήτη στο ποδόσφαιρο. Γνωρίζω Έλληνες που έχουν αλλάξει ήπειρο και εργάζονται για ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ελληνες που έχουν φτάσει στην Premier League χάρη στην φροντίδα της ψηφιακής εικόνας τους. Πιθανόν να μην είσαι και να μη γίνεις ποτέ ο επόμενος Ρομπέρτο Λόπες για να παίξεις στο Κόπα Αφρικα ή το Μουντιάλ μέσω LinkedIn. Όμως αν έχεις πίστη, αν δουλεύεις για να βελτιωθείς, και αν έχεις αποφασιστικότητα, για να το κυνηγάς, η ευκαιρία σου να μπεις στο ποδόσφαιρο είναι, κυριολεκτικά, στο χέρι σου. Μια ευκαιρία που δεν είχαμε, οι προηγούμενοι από σένα.

Πηγή: Gazzetta